Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Na nemackom uvek ima 100 strana vise.Књига нема петсто страна, само четиристо.![]()
Ima je tebi u inat citam
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na nemackom uvek ima 100 strana vise.Књига нема петсто страна, само четиристо.![]()

Aldous Huxley: Point Counter Point (Kontrapunkt)
Haksli skoro do pola knjige uvodi nove likove, uglavnom iz engleskog visokog društva, kroz koje predstavlja pun spektar filozofskih i političkih ideja aktuelnih prije sto godina. Romani ideja inače mogu lako biti zamorni, sa predugim esejiziranim monolozima i apstraktnim temama, ali Haksli uspjeva da zadrži dinamiku i ne pada u dosadu. Osim toga, interesuju ga i prirodne nauke i tehnologija, pa povremeno opasno predvidi neke fenomene iz našeg vremena. Tako se neki prebogati aristokrata oduševi izumom diktafona i krene da bjesomučno snima svoja razmišljanja (trivijalna i neoriginalna) za koja je ubijeđen da će novim generacijama biti od izuzetne važnosti. Sto godina kasnije imamo 200+ prijavljenih kandidata za NIN-ovu nagradu, a kad su je dobijali Crnjanski i Krleža bilo je po 40 romana u konkurenciji.
Inače, kao što nema jednog glavnog lika, knjiga tako nema ni jedinstven zaplet, a paralelne priče koje se provlače uglavnom se svode na ljubavničko-preljubničke peripetije, što je zapravo sasvim dobrodošla protivteža intelektualističnom aspektu romanu.
Mislim da sam od Hakslija do sada čitao samo Slijepe u Gazi (davno i baš ničega se ne sjećam), čak ni Vrli novi svijet nisam čitao, ali Kontrapukt je zanimljiv roman. Ima onaj izraz great American novel, kao američki ideal knjige koja među korice stavlja esenciju nacionalnog duha. Kod Britanaca sličan izraz ne postoji, njima je to suviše vulgarno, ali kada bi postojao ovaj roman bi sigurno spadao u tu kategoriju.
Гледам да што више времена проводим напољу, када временске прилике то дозволе; гледам где бих могла на одмор ове године али питање је да ли ћу успети од других обавеза... Али, као још имам времена за то.

Ja tu knjigu nisam citala, imam nekakvu odbojnost prema njemu,ne znam zasto i kako. Da li bi to bila knjiga za moj citalacki ukus?Ko je čitao Ruždijevu Djecu ponoći, a zna engleski, ima u Gardijanu odličan tekst u kome se Ruždi osvrće na 40 godina od objavljivanja knjige.
Piše o knjigama koje su uticale na njega u procesu pisanja, o strukturi knjige, jeziku, pretrpanosti radnjama i likovima, ali i o tome kako Indija više nije ona o kojoj u knjizi pisao.
Sasvim je moguće da bi ti se knjiga dopala.Da li bi to bila knjiga za moj citalacki ukus?
Güzel stvarno na turskom znaci ljupkost, zensku lepotu.Дошла Гузељ Јахина у Дрвенград, а тип је ни пет ни шест него пита да ли би могла да објасни етимологију свог имена, шта управо та реч значи.
Tako je i meni ostao u secanju. Sunce koje ubija u glavu i pojam.Pročitao sam prvi roman Mirka Kovača Gubilište.
Mladića puste na dopust iz bilećkog zatvora da ode na sahranu ocu, nekad crkvenjaku koji je kasnije poludio, prozvao se prorokom, završio kao otpadnik i skitnica.
Već sama situacija da junak izađe sa robije da bi sahranio oca stvara tešku i turobnu atmosferu koju će sporedni događaji i likovi samo pojačati, kao i žežuće hercegovačko sunce. Pisci obično tmurno vrijeme, oblake i kišu, koriste da dočaraju teška stanja, ali ovo sunce, nemilosrdno i omamljujuće, dovodi knjigu do ruba fantazmagorije u koju se dobro uklapa obilna hrišćanska i druga simbolika.
Ja bih tako rado da odem 1 u zivotu u Trebinje, al obrni, okreniLjeta su u Hercegovini zaista nehumano vrela, ali meni je taj kraj ipak predivan. Više puta sam prolazio baš tim Kovačevim zavičajem, od Bileće i Trebinje, pa prema Crnoj Gori. Bileća je, istina, bezveze, garnizonska kasaba, ali u Trebinje bih mogao da se preselim bez problema.
Kad ovo sranje prođe, fino reci mužu da te vodi u Dubrovnik. Trebinje ti je odatle dvadesetak kilometara.Ja bih tako rado da odem 1 u zivotu u Trebinje, al obrni, okreni
mnogo mi je daleko.
Ja sam bila u Dubrovniku nekoliko puta, ne bih vise.Kad ovo sranje prođe, fino reci mužu da te vodi u Dubrovnik. Trebinje ti je odatle dvadesetak kilometara.
Dosta ljudi koristi Trebinje kao bazu za obilazak Dubrovnika, pošto su cijene mnogo niže.
Brate, šta je sa krasuljkom? Ne viđam je u poslednje vreme.....Pročitao sam prvi roman Mirka Kovača Gubilište.
Mladića puste na dopust iz bilećkog zatvora da ode na sahranu ocu, nekad crkvenjaku koji je kasnije poludio, prozvao se prorokom, završio kao otpadnik i skitnica.
Već sama situacija da junak izađe sa robije da bi sahranio oca stvara tešku i turobnu atmosferu koju će sporedni događaji i likovi samo pojačati, kao i žežuće hercegovačko sunce. Pisci obično tmurno vrijeme, oblake i kišu, koriste da dočaraju teška stanja, ali ovo sunce, nemilosrdno i omamljujuće, dovodi knjigu do ruba fantazmagorije u koju se dobro uklapa obilna hrišćanska i druga simbolika.
Tu je ona, ne cita bas mnogo ali bice dana za megdana.Brate, šta je sa krasuljkom? Ne viđam je u poslednje vreme.....

Zvuci fino, ali ja ne mogu da citam knjige koje nemaju barem 300 strana,Nezemaljski izraz njegovih ruku – Miljenko Jergović, Booka 180 str. 9/10
https://www.booka.rs/knjige/savremena-knjizevnost/nezemaljski-izraz-njegovih-ruku/
Moj Miljenko šta god da napiše to je dobro. Dugo sam izbegavala ovu knjigu zbog tematike.
Sarajevski atentat i njegovi akteri. Još mi je u sećanju onaj stari film na tu temu, one strašne scene izmučenih atentatora i zaverenika...
Ali ovaj Miljenkov pristup temi nije tako težak, nepristrasan je, nov... Za mene nov.
On na nepristrasan način gradi likove učesnika zavere, atentatora i ubijenog prestolonaslednika i njegove žene.
Daje nam sliku njihovih života (opisuje detinjstvo, mladost) i porodičnih i društvenih odnosa u kojima su živeli, zanesenost idejom, ljubavlju...
Ima dosta digresija preko kojih nam to vreme i dešavanja postaju još bliži.
Kraj knjige je poglavlje koje se zove Troje. U njemu su tri anonimne osobe, troje mladih ljudi preko čijih života se možda najbolje odslikava to vreme.
Naslov tog poglavlja je istovetan naslovu Barnsovog romana Troje što svakako nije slučajnost.
Sve u svemu nevelika knjiga koja je ostavlja značajan utisak.