Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam od Finaca čitala čini mi se samo Leto – Tuve Janson.

Što se Ferante tiče, ja sam pročitala samo prvu knjigu.
Nije mi bila loša, ali ni ništa posebno.
Uopšte me ne vuče da čitam ostale delove.
Ali seriju ću verovatno rado gledati :D

Izgleda da je sad pravo pitanje: Ko je (osim mene) uopšte pročitao sve tri knjige o Mojoj genijalnog prijateljici, koje su kod nas izdate. Mislim da je Rada, mada je nešto odugovlačila sa trećim delom. Rayela je možda pročitala i četvrti jer je tamo izdat, ako ne čeka da mu padne cena. Nešto se ne sećam, a znam da je pominjala.

I ja sam čitala Leto - Tuve Janson. Možda još nekog Finca, a nisam znala da je Finac.

Joj, ljudi, kako mi je zanimljiv Crvendać, a moram da radim, ne mogu da mu se prepustim. Ili je trebalo prvo to da pročitam, a da javim da sam bolesna i da ću kasniti s prevodima.

.

I ja sam čitala Leto - Tuve Janson. Možda još nekog Finca, a nisam znala da je Finac.

Туве Јансон је, заправо, жена. :) И јесте из Финске, али јој је матерњи језик шведски (као и многима у Финској). Иначе, најпознатија по серијалу о Муминима.
Мени се јако допала књига "Лето". Волим те минималистичке, једноставне, скандинавске приче.

А сигурно је овде још неко читао и "Годину зеца", Арта Пасилине. То је још један популаран Финац. (Мени је књига била ужасно лоше написана)

Znam da je Tuve Janson žena. Nego sam uopšteno mislila Finac. Meni se to Leto nije baš nešto previše svidelo. Sve vreme mi je imalo neku atmosferu kao da se očekuje da se nešto dogodi, nešto tragično. Jel se i dogodilo na kraju? Neko umro? Tog se ne sećam. A bila mi je na spisku baš dugo dok nisam uspela da je nadjem.

Туве Јансон је, заправо, жена. :) И јесте из Финске, али јој је матерњи језик шведски (као и многима у Финској). Иначе, најпознатија по серијалу о Муминима.
Мени се јако допала књига "Лето". Волим те минималистичке, једноставне, скандинавске приче.

А сигурно је овде још неко читао и "Годину зеца", Арта Пасилине. То је још један популаран Финац. (Мени је књига била ужасно лоше написана)

tu godinu zec sam imao na listi, ali si je n godisnjem ocenjivanju za 2017, kotirao ocajno i... obrisah je. Tebi na cast :)

Skoro sam pročitao tu knjigu, bila mi je onako, nemam neki naročit utisak o njoj, lagana knjiga koja se može pročitati
za jedan dan.
Trenutno čitam Itala Kalvina - Ako jedne zimske noći neki putnik, u pitanju je postmodernistički
roman, interesantan je, mada na momente zna da iritira. Ali pre svega Kalvino je dobar pisac, i knjiga je odlično napisana.

Izgleda da je sad pravo pitanje: Ko je (osim mene) uopšte pročitao sve tri knjige o Mojoj genijalnog prijateljici, koje su kod nas izdate. Mislim da je Rada, mada je nešto odugovlačila sa trećim delom. Rayela je možda pročitala i četvrti jer je tamo izdat, ako ne čeka da mu padne cena. Nešto se ne sećam, a znam da je pominjala.

Joj, ljudi, kako mi je zanimljiv Crvendać, a moram da radim, ne mogu da mu se prepustim. Ili je trebalo prvo to da pročitam, a da javim da sam bolesna i da ću kasniti s prevodima.
Da, Rada je pročitala sve tri. Kupiću i četvrtu. :)
Nesbea nisam nikad čitala, ali, Crvendaća ću morati, obećavam, imam ga. Verujem ti, Bi, često su nam se ukusi poklapali. :cmok2:

Inače, imala sam slatko naporan vikend.
Veridba mog sina je zvanično obavljena u subotu, a juče smo slavili s rođacima u vikendici. Bilo je ludo... Meteorolozi su, hvala bogu, pogrešili . :) :heart:
Da ne bih ponovo privatizovala prostor, unapred se zahvaljujem na čestitkama (iako sam ih već primila od vas pre dve nedelje) i želim svima vama slično. Osećaj je neobjašnjiv. Treba ga doživeti. :heart2:

Gde imaju dobre ulicne prodavnice u Beogradu? Mislio sam da prodjem preko dzona kenedija do starog merkatora pa do zelenjaka. Valjda ce biti neko sutra posto je kisa.

- - - - - - - - - -

Idem u englesko govorno podrucje pa moram kupiti da citam. Ponecu i poneku Politiku a imacu i internet ako zatreba.

Da, Rada je pročitala sve tri. Kupiću i četvrtu. :)
Nesbea nisam nikad čitala, ali, Crvendaća ću morati, obećavam, imam ga. Verujem ti, Bi, često su nam se ukusi poklapali. :cmok2:

Inače, imala sam slatko naporan vikend.
Veridba mog sina je zvanično obavljena u subotu, a juče smo slavili s rođacima u vikendici. Bilo je ludo... Meteorolozi su, hvala bogu, pogrešili . :) :heart:
Da ne bih ponovo privatizovala prostor, unapred se zahvaljujem na čestitkama (iako sam ih već primila od vas pre dve nedelje) i želim svima vama slično. Osećaj je neobjašnjiv. Treba ga doživeti. :heart2:
Ja, Rayela sve 4 i zaista svakome preporucujem citanje knjiga, a ne gledanje serijala.
Ja uopste i ne gledam neke TV serije, ali ni filmove koji su snimani sa scenarijima nekih dobrih knjiga.
Jedan je dobar nemacki reziser napravio film Carobni breg, a posto samo ljubitelj te knjige gledala sam i film.
Nazalost to sa knjigom nema nikakve veze jer su u knjizi vazni dijalozti, opisi prirode, raspolozenja, same bolesti,
a to je nemoguce prikazati u filmu. Isto vazi i za Ferante, a isto vazi i za dela Dostojevskog ili Tolstoja.
Ako ne volis trilere batali Crvendaca:D

Ja ne cestitam za svadbe, veridbe, ali si nadam se ti to sve lepo i razumela.
Ja nisam nikada bila na nekoj svadbi ( skoro pa ni na svojoj), jednostavno odbijam takve "institucije":D
Kad sam se ja udavala ( a to bilo davno) na jedvite jade smo nasli dva svedoka ( bile svedokinje sa malim detetom)
jer se ovde vencava samo radnim danom ( kako je sada ne znam, ne vencavam se vise:D) pa je bila frka naci nekoga
ko ce uzeti slobodan dan.

tu godinu zec sam imao na listi, ali si je n godisnjem ocenjivanju za 2017, kotirao ocajno i... obrisah je. Tebi na cast :)

Skoro sam pročitao tu knjigu, bila mi je onako, nemam neki naročit utisak o njoj, lagana knjiga koja se može pročitati
za jedan dan.
Trenutno čitam Itala Kalvina - Ako jedne zimske noći neki putnik, u pitanju je postmodernistički
roman, interesantan je, mada na momente zna da iritira. Ali pre svega Kalvino je dobar pisac, i knjiga je odlično napisana.

Ништа сигурно нећеш пропустити, Дел Пјеро, ако не прочиташ Зеца. Има много тога бољег за читање.
Попут Калвина :-). Ако једне зимске ноћи... је права постмодернистичка играрија, али одлично написана.

Znam da je Tuve Janson žena. Nego sam uopšteno mislila Finac. Meni se to Leto nije baš nešto previše svidelo. Sve vreme mi je imalo neku atmosferu kao da se očekuje da se nešto dogodi, nešto tragično. Jel se i dogodilo na kraju? Neko umro? Tog se ne sećam. A bila mi je na spisku baš dugo dok nisam uspela da je nadjem.

Хм, да, сад се ни ја нешто не могу присетити да ли је бака умрла на крају или не.... Али свеједно, та туробна атмосфера ми се допала.

Аха, извињавам се, сад је у моди "родно-сензитиван" језик, па би се можда неко нашао увређеним што и Финкиње називамо Финцима :hahaha:

Kad je kupovina u pitanju, zna se ko je prvi. Ja cu sutra do grada, pa cu da odem do knjižare, ako me ne bude mrzelo jer nije bas u kraju u koji idem poslom.
Posto volis trilere da ponovo preporucim jedan mnogo dobar, a nije Nezbe;)

Snimljen je i film (moj muz tvrdi da ce uskoro na televiziji biti i serija) za koji kriticari kazu da je genijalan,
nesto kao Hichkok.

Ишчезла

Gone girl.jpg
Ишчезла
Изворни наслов Gone Girl
Режија Дејвид Финчер

Главне улоге
Бен Афлек
Розамунд Пајк

Ишчезла
(енгл. Gone Girl) је амерички трилер из 2014. режисера Дејвида Финчера снимљен по мотивима истоименог романа Џилијан Флин, која је уједно и ауторка филмског сценарија.

Радња прати Ника Дана који након нестанка своје супруге Ејми постаје главни осумњичени за њено убиство и покушава да докаже своју невиност. У филму наступају Бен Афлек, Розамунд Пајк, Нил Патрик Харис, Тајлер Пери и Кари Кун.

Филм је премијерно приказан на Филмском фествалу у Њујорку 26. септембра 2014,[2] где је наишао на позитивне реакције критичара, који су похвалили Финчерову режију и изведбе главних глумаца.[3]

Брачни пар њујоршких писаца, Ејми (Розамунд Пајк) и Ник (Бен Афлек) приморан је да се пресели у мали град у Мисурију због финансијске кризе и болести Никове мајке. Од хармоничног и срећног пара који су некада били, постају несрећни и отуђени. На дан њихове петогодишњице, Ник се враћа кући и затиче преврнут сто и неред у дневној соби који указује на знаке борбе. Изненада схвата да је његова жена нестала и обавештава полицију. Међутим, убрзо постаје главни осумњичени за Ејмин нестанак, а његове лажи, преваре и чудно понашање наводе све да поставе исто мрачно питање – да ли ју је он убио?

Zavidim vam sto cete da citrate cetvrtu knjigu napuljske sage. Meni su prva i cetvrta bile najbolje.

Joj, Rayela, sadržaj ovog filma je toliko šablonski, da mi ne podstiče želju za gledanjem. Ali ako ga toliko hvale valjda je urađen interesantnije, zavisi šta je bilo posle. Ako naletim na njega na TV-u verovatno ću ga pogledati.
Ne idem danas u grad pa neću kupiti knjigu. Sutra.
I mi smo tebi zavideli kad si čitala četvrti deo...

Joj, Rayela, sadržaj ovog filma je toliko šablonski, da mi ne podstiče želju za gledanjem. Ali ako ga toliko hvale valjda je urađen interesantnije, zavisi šta je bilo posle. Ako naletim na njega na TV-u verovatno ću ga pogledati.
Ne idem danas u grad pa neću kupiti knjigu. Sutra.
I mi smo tebi zavideli kad si čitala četvrti deo...

Vala, stvarno opis deluje malo niskobudzetno, ko da je rec o "zapletu" kod Sidnija Seldona! Knjiga je stvarno dobra i originalna, i bas, ali baš nema šablona i providan epilog!

Rayela, nisam čuo da ce snimati seriju. Možda je tvoj suprug permutovao sa serijom Oštri predmeti, po knjizi iste autorke!

Nisam juče obratila pažnju na autorku po čijem romanu je snimljen film, a sad vidim poznato mi ime. Imam Mračna mesta. Nisam još čitala, valjda. Ali sigurno neko odavde jeste pa je preporučio, a verovatno i dao link za elektronsku knjigu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back