Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znam da sam još nešto htela, jedna rečenica iz knjige mi je bila baš simpatična:

" Za nju je pisanje pravljenje podloge za supu, a čitanje srkutanje supe-samo je usmena reč pravo pečeno pile"
:)

melem za nas brbljive

- - - - - - - - - -

opet het trik

Lepa ti ova biblioteka.

Inače, što se tiče knjige koju pominjem, Visoke planine Portugalije, zasad imam samo da izjavim da nije ni prineti Pijevom životu. Knjiga se sastoji od tri dela, dva sam pročitala i neću još da se detaljnije izjašnjavam o utisku. Na Lamar je ta treća priča ostavila najjači utisak.

Rayela, meni se čini da se tebi ne bi dopala, ali toliko sam puta pogrešila u proceni koja knjiga bi se kome odgovarala, da nisam sigurna. Možda bi Lamar dala bolju procenu.
Sto se mog ukusa za knjige tice, tu si bezgresna:D
Citas me ko Politikin zabavnik:D
Ja nisam zelela ni ovaj Pijev zivot da citam, jednostavno nisu te teme za mene.
Posto me je Krasuljak izrezilila ( reziliti= nagrditi) pogledala sam malo kritike za ovu knjigu i kazu da u knjigama koje sadrze mnogo religije
ima malo pripovedackih kvaliteta.

Za Pijev zivot kritike su naravno ocaravajuce, ali mene te teme ne zanimaju.

Ovo je stvarno zadnje doba došlo, kad su od pet poslenjih poruka četiri moje. No, dobro...

Visoke planine Portugalije, Jan Martel

Blurb je rekao sledeće:

"Godine 1904. u Lisabonu mladić po imenu Tomas otkriva stari dnevnik. Dnevnik nagoveštava postojanje izuzetne rukotvorine koja će – ako Tomas uspe da je pronađe – revidirati istoriju. U jednom od prvih evropskih automobila on kreće u potragu za tim čudnovatim blagom.

Trideset pet godina kasnije portugalski patolog, pasionirani ljubitelj detektvskih priča Agate Kristi, zatiče se i sam u središtu svojevrsnog krimića kada biva uvučen u posledice Tomasove potrage.

Krajem XX veka kanadski senator u žalosti zbog gubitka voljene supruge nalazi utočište u selu svojih predaka u severnoj Portugaliji. Tamo stiže s neobičnim saputnikom: šimpanzom. Ovaj neobični par neočekivano će okončati stoletnu potragu."

Ovo su ukratko prikazna tri nezavisna poglavlja ove knjige, priče su odvojene vremenski, radnjom i likovima, ali sve tri vezuje taj prostor visokih planina Portugalije. (koje kako ćemo videti i nisu baš visoke, već je u pitanju visoravan na severu, sa nadmorskim visinama, kako Wiki kaže, od oko 700-800m).

Sve tri priče su nezavisne i sve su pomerene sa, naravno, glavnim likovima u istom stilu,

Tri glavna junaka povezuje veliki lični gubitak, odnosno gubitak najvažnije osobe/osoba i neobičan način borbe sa tim. U sve tri priče pojavljuje se vera kao jedan od lajt-motiva, mada mi je to prilično nategnuto. Takođe, pojavljuje se i majmun (?), hodanje unatrag (to je način hoda koji upražnjava najpre lik iz prve priče i objašnjava da je to način da prigovori Bogu zbog nesreće koja mu se dogodila), određena doza fantazma i na kraju se dobar deo likova iz sva tri dela uveže u neki familijarni milje.

Uprkos svim tim poveznicama, priča mi je nategnuta i nisam uspela da uhvatim nikakvu stvarnu ili smislenu vezu. Tražila sam ključ i neku alegoriju, za koju sam pretpostavila da postoji, ali ništa. Za razliku od Pijevog života, gde su alegorije bile jasne i sjajno upotrebljene, ovde su za mene ostale sakrivene i nejasne. Apsolutno nisam pronikla u to šta je pisac zapravo hteo da kaže.

I baš mi je žao, nakon Pijevog života, nadala sam se nečem boljem. Ostala sam prilično razočarana.

Ja sam počela dve knjige: Žensko veče u hotelu Finbar, pročitala 3 priče i sve mi se sviđaju.
A onda mi je moja koleginica i drugarica dala knjigu Šesta faza sna, Bernara Vebera, koju je ona prevela s francuskog. I ona mi se sviđa, iako tematika nije baš moja omiljena, porede ga sa Žil Vernom.

Avanture nevaljale devojcice - Mario Vargas Ljosa, Laguna 320 str. 10/10
https://www.laguna.rs/n826_knjiga_avanture_nevaljale_devojcice_laguna.html

Iako mislim da su ovu knjigu svi koji su hteli da čitaju već pročitali, morala sam da podelima ovaj utisak i da kažem da me je knjiga očarala i raznežila…
Bilo mi je žao kada sam je sinoć završila što je kraj.

Divna knjiga, uživala sam :zaljubljena:
Ljubavna ali tako da je i Kamenita može čitati a bogme ima i seksa kolko voliš pa je i za Radu preporuka.
Ljubavne knjige skoro pa ne podnosim jer se skoro uvek pretvore u neku ljigu koju ja ne mogu da svarim. Ali ovo je sasvim drugačije.
Onda, meni su književnost i seks skoro uvek nekompatibilni, ali ovde to nije slučaj.

Moram reći da ovo naravno nije samo ljubavna priča već i knjiga koja opisuje godine... pa negde od 50-ih do negde 80-ih valjda.
Tako možemo da posmatramo društvene promene tog doba, zbivanja u Peruu i Francuskoj pre svega, ali ima tu dosta skokova do Japana, Beča, Brisela…

Šta je to od Ljose najbolje što bih još uzela? Od njega sam ranije čitala samo Tetka Hulija i piskaralo.

Ja sam citao i Keltov San... nije mi se svidela uopste.
Procitao sam Lapot od Pavlovica. Odlicna knjiga, vraca u neka prosla vremena svakoga ko je odrastao, ili jos uvek zivi, na selu, sa mnogo naseg folklora i tradicionalnih obicaja/praznoverja i shvatanja, koji u velikoj meri mogu da objasne i danasnjicu u Srbiji.
Neverovatni Moris i njegovi skolovain glodari, sam razvukao dosta... stigao nekako do polovine i onda je skrajnuo, dobrim delom zato sto me nije previse ganula. Dacu joj sansu jos malo.

I meni su Avanture najbolje. A onda Jarčeva fešta. A čitala sam još i Tetka Hulija i Piskaralo, Razgovor u Katedrali, Pohvala pomajci, Don Rigobertove beležnice. Sve u svemu, dopada mi se Ljosa. A i ime mu je tako poetično i zvučno: Mario Vargas Ljosa. Divno!

Je li ovdje neko pisao o romanu Žorža Pereka Život uputstvo za upotrebu?
Danas sam ga kupio vođen nekom preporukom koju sam možda sasvim umislio. A nije jeftina knjiga, plus onako gabaritna, oko 650 strana.

Ja sam :-) Možda može da se nađe preporuka preko pretrage ovde, negde januar-februar-mart 2012 (kraj trudnoće sa Nikolom i 2 metra snega po ulicama, nisam izlazila mesec i po dana napolje, po tome pamtim čitanje).Odlična je! Čitala sam pozajmljeni primerak, takođe topla preporuka drugarice u čiji ukus imam veliko poverenje, i kad sam je pročitala, silno sam se iscimala da nađem polovni primerak za sebe, ali vredelo je.

Ja sam :-) Možda može da se nađe preporuka preko pretrage ovde, negde januar-februar-mart 2012 (kraj trudnoće sa Nikolom i 2 metra snega po ulicama, nisam izlazila mesec i po dana napolje, po tome pamtim čitanje).Odlična je! Čitala sam pozajmljeni primerak, takođe topla preporuka drugarice u čiji ukus imam veliko poverenje, i kad sam je pročitala, silno sam se iscimala da nađem polovni primerak za sebe, ali vredelo je.

E, super. U posljednje vrijeme dosta knjiga spuštam, jer mi neki glas u glavi kaže da ne treba sad tu knjigu da čitam. Vidjećemo kako će sa ovom biti.

Ja sam citao i Keltov San... nije mi se svidela uopste.
Procitao sam Lapot od Pavlovica. Odlicna knjiga, vraca u neka prosla vremena svakoga ko je odrastao, ili jos uvek zivi, na selu, sa mnogo naseg folklora i tradicionalnih obicaja/praznoverja i shvatanja, koji u velikoj meri mogu da objasne i danasnjicu u Srbiji.
Neverovatni Moris i njegovi skolovain glodari, sam razvukao dosta... stigao nekako do polovine i onda je skrajnuo, dobrim delom zato sto me nije previse ganula. Dacu joj sansu jos malo.

Laguna je povodom 20 godina od svog prvog izdanja, Teri Pracet, Boja magije, reizdala istu, na veliko odusevljenje ljubitelja zanra.

Je li ovdje neko pisao o romanu Žorža Pereka Život uputstvo za upotrebu?
Danas sam ga kupio vođen nekom preporukom koju sam možda sasvim umislio. A nije jeftina knjiga, plus onako gabaritna, oko 650 strana.

Imam, pokušavala sam da čitam pre desetak godina, nisam istrajala. Čita se ko Školice, preko reda, koliko se sećam...

Ovo je stvarno zadnje doba došlo, kad su od pet poslenjih poruka četiri moje. No, dobro...

Visoke planine Portugalije, Jan Martel

Blurb je rekao sledeće:

"Godine 1904. u Lisabonu mladić po imenu Tomas otkriva stari dnevnik. Dnevnik nagoveštava postojanje izuzetne rukotvorine koja će – ako Tomas uspe da je pronađe – revidirati istoriju. U jednom od prvih evropskih automobila on kreće u potragu za tim čudnovatim blagom.

Trideset pet godina kasnije portugalski patolog, pasionirani ljubitelj detektvskih priča Agate Kristi, zatiče se i sam u središtu svojevrsnog krimića kada biva uvučen u posledice Tomasove potrage.

Krajem XX veka kanadski senator u žalosti zbog gubitka voljene supruge nalazi utočište u selu svojih predaka u severnoj Portugaliji. Tamo stiže s neobičnim saputnikom: šimpanzom. Ovaj neobični par neočekivano će okončati stoletnu potragu."

Ovo su ukratko prikazna tri nezavisna poglavlja ove knjige, priče su odvojene vremenski, radnjom i likovima, ali sve tri vezuje taj prostor visokih planina Portugalije. (koje kako ćemo videti i nisu baš visoke, već je u pitanju visoravan na severu, sa nadmorskim visinama, kako Wiki kaže, od oko 700-800m).

Sve tri priče su nezavisne i sve su pomerene sa, naravno, glavnim likovima u istom stilu,

Tri glavna junaka povezuje veliki lični gubitak, odnosno gubitak najvažnije osobe/osoba i neobičan način borbe sa tim. U sve tri priče pojavljuje se vera kao jedan od lajt-motiva, mada mi je to prilično nategnuto. Takođe, pojavljuje se i majmun (?), hodanje unatrag (to je način hoda koji upražnjava najpre lik iz prve priče i objašnjava da je to način da prigovori Bogu zbog nesreće koja mu se dogodila), određena doza fantazma i na kraju se dobar deo likova iz sva tri dela uveže u neki familijarni milje.

Uprkos svim tim poveznicama, priča mi je nategnuta i nisam uspela da uhvatim nikakvu stvarnu ili smislenu vezu. Tražila sam ključ i neku alegoriju, za koju sam pretpostavila da postoji, ali ništa. Za razliku od Pijevog života, gde su alegorije bile jasne i sjajno upotrebljene, ovde su za mene ostale sakrivene i nejasne. Apsolutno nisam pronikla u to šta je pisac zapravo hteo da kaže.

I baš mi je žao, nakon Pijevog života, nadala sam se nečem boljem. Ostala sam prilično razočarana.

Nisam jos pocela da je citam. Moram da vratim Nevidljive sate, Dejvida Micela, u biblioteku, pa cu onda nju.
Inace, sam Martel je rekao da mu Planine nisu naisle na dobar prijem kod citalaca. To je i napisao u predgovoru romana Pijev zivot.
Ali zato sa Pijevim zivotom je "rasturio", po mom misljenju.

Avanture nevaljale devojcice - Mario Vargas Ljosa, Laguna 320 str. 10/10
https://www.laguna.rs/n826_knjiga_avanture_nevaljale_devojcice_laguna.html

Iako mislim da su ovu knjigu svi koji su hteli da čitaju već pročitali,

Pogrešno pretpostavljaš :rumenko:

- - - - - - - - - -

Sad ću ja brzo nešto da napišem da te sprečim da se naređaš jer vidim da ti je neprijatno.

:heart::cmok:

- - - - - - - - - -

Ja sam počela dve knjige: Žensko veče u hotelu Finbar, pročitala 3 priče i sve mi se sviđaju.
.

I mislila sam da će ti se svideti. Prave ženske priče, neopterećujuće, za opuštanje

- - - - - - - - - -

.
.

Da ga nemaš u el. obliku? Baš bi me obradovao.

- - - - - - - - - -

Pohvala pomajci onako... .

Meni se ova knjiga nije dopala onoliko.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back