Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala Dano, na iscrpnom priblizavanju radnji i detaljnim utiscima. :-)
Ti si istoriju zavrsila? Ili pak istoriju umetnosti? Pretpostavih da je u pitanju takva knjiga, odnosno da ima navedene manjkavosti. Tipicna zamka u koju upadaju pisci.
Everything is illuminated dugo imam zelju da procitam, ali je zato film zaista dobar! Ako nadjes vremena, pogledaj! :-)
Od Amoza Oza sam skoro kupila Fajmu, no ovde je niko nije citao. :-))) Ako zaista nije omanuo do sad verujem da necu ostati razocarana.

I zaista, pisi cesce...

Dano, pridružujem se pohvalama. Svaka čast, pre svega na količini, a onda i na isrpnim recenzijama.:super:

Kventine, hvala i tebi na izdvojenom vremenu. :hvala: Mislila sam da ćeš pronaći tamo nešto što bi nam eventualno preporučio, ali kol'ko vidim, ekselencije ne čitaju baš preterano... :lol: Da se ipak držimo mi naših proverenih spiskova... :D

Kakvi ambasadori pored Dane, mlade, i svih ostalih, naravno. :D

Dano, ne ostavljaj nas više! :worth:

I, ako može koja riječ o Danu skakavaca N. Vesta, Ministarstvu... A. Roj, Na osami... Z. Ferića, Šum vremena Dž. Barnsa?

Dan skakavaca Natanijel Vest.
Izgleda da nisam nešto u ljubavi sa američkim autorima. Ima knjiga koje volim, daleko od toga, nešto starije nešto mlađe (nešto plavo, nešto pozajmljeno... :), ali retko koja mi “legne”. Tako i “Dan skakavaca”. Po atmosferi me, od autora koje sam čitala, podseća na Stajnbeka mada mi je ovaj potonji neuporedivo jači u svakom pogledu – karakterizacije likova, radnja, dramaturgija, atmosfera, stil...
Radnja “Dana skakavaca” događa se u Holivudu 30-ih godina, nakon godina Velike depresije čiji se eho i dalje čuje u pozadini romana, ali nije u prvom planu. Likovi su vrlo živopisni, naročito glavni junak (koji nije onaj iz čije se vizure pripoveda, mladi scenarista koji zapravo ne zna šta će sa sobom) Homer Simpson, ali i plejada drugih sve promašenih duša. Međutim, meni navikloj na savremenu književnost, savremenu “brzinu” i način pripovedanja, sve mi je delovalo nekako bledunjavi u krajnjem rezultatu. Sve je na mestu, shvatam poentu, atmosfera prenešena, likovi izvajani, ali sam sasvim distancirana od svega, tako da dok još čitam imam utisak da ću brzo zaboraviti knjigu.

Ministarstvo neizmerne sreće Arundati Roj.
Čitala sam “Bog malih stvari” tada 90-ih kada je dobila Bukera I bila senzacija I sećam se svoje ambivalentnosti – knjiga mi se dopala ali mi je stil bio uuuužasno iritantan, sa tim ponavljanjem kratkih rečenica od par reči (“Mali čovek. Na palubi stoji sam. Dum-dum.”). Takav stil je možda tada bio inovativan, ali meni je još tada uzrokovao fizički osećaj da dobro protresem autorku da joj poispadaju I ostale reči I preslože se u normalne rečenice :) A da ne kažem koliko se to danas eksploatiše od strane polupisaca najčešće, valjda zvuči kao književni nobles, šta li.
Elem, najpre mi je bilo drago što u “Ministarstvu neizmerne sreće” nema toga. Ispustila sam glasan uzdah olakšanja kada sam to ustvrdila. Dalje sam mogla da uživam.
Arundati Roj je godine između svoja jedina dva romana provela pišući non-fiction i aktivno učestvujući u javnom, političkom i kulturnom životu Indije, a onda izlažući svoje stavove i dalje (ja sam uglavnom čitala u britanskom Gardijanu ali generalno je dosta pisala za američke I britanske novine i sl). To se oseća u knjizi. Vrlo često je pripovedački ton onaj koji pripada nekakvom recimo novinarskom stilu, naročito kada neko od likova prepričava istorijate, političku situaciju, konflikte i sl.
Ogromna je galerija likova, priča je veoma širokog zamaha, pa se vrlo često I raspline. Sasvim su komotno mogla da nastanu dva kvalitetna romana od ovog jednog, čini mi se da je malo veštački spoj dve glavne linije radnje. To je jedna krupna zamerka. A druga je ostrašćenost sa kojom piše o delikatnoj temi međunacionalnih unutardržavnih sukoba. Možda sam ja na to osetljiva jer se svakodnevno susrećem sa crno-belim ostrašćenim nacionalističkim stavovima i time obojenim tumačenjem istorije, tako da pretpostavljam da neki Danac, čak i Britanac nema taj problem ili dileme. Sve drugo je odlično – atmosfera, prikaz savremene Indije, različitih slojeva i istorija, likovi i lične istorije, sve mi je to bilo super.

Na osami blizu mora Zoran Ferić
Ovo je jedna od tipičnih Bookinih knjiga – dobar pisac ali negde mi usput “padne”, kao da nema snage da istim kvalitetom i tempom iznese čitav roman, da ga doradi, nego nekako krajnji utisak bude smandrljan. Kroz roman se prikazuje grupa likova koji su od detinjstva i naročito mladosti zajedno i prati do nekih srednjih godina. Svako poglavlje ispričano je iz vizure nekog od njih, a malo se “dopletu” kroz druga poglavlja. Samo jedno centralno je posvećeno babi jednog od likova i uopšte ne znam zašto je trebalo da bude deo baš ove knjige. Dobro je napisano i zaokruženo, stoji sasvim samostalno kao pripovetka i suštinski nema veze ni sa čim. Računam je kao neki roman u nastanku pa nije hteo/mogao/šta god dalje time da se bavi, ali mu bilo žao da je baci pa je ćušnuo u ovu knjigu koju je u tom trenutku pisao.
Dopao mi se stil, ljudskost likova, prozor u nekadašnju savremenu Hrvatsku (ne poznajem nijednu), tako da ću čitati i “Kalendar Maja” koju si ti svojevremeno preporučivao, a tvoje preporuke vrlo ozbiljno shvatam :)

Šum vremena Džulijan Barns
Mnogi ovde znaju da mi je Džulijan Barns jedan od omiljeni savremenih književnika, a “Šum vremena” je za mene jedna od njegovih najboljih knjiga. Posebno mi se dopalo kako je izveo da prilično izlizani žanr – romansirana biografija, izlizani pristup – biografije kompozitora i njihovog genija koji svojim unutrašnjim uhom osluškuju božanske tonove koje im šapuće muza I boli svoga srca te ih izlivaju na notni papir – učini svežim, uverljivim, ne izneveravajući faktografiju tamo gde je ima, ali ni ne gušeći njome čitaoca. Ali on je iskusan i kvalitetan autor, pa može sve to. U pitanju su isečci iz života Dmitrija Šostakoviča ali tako dobro izabrani i izvedeni da oni nisu sami sebi svrha, hteo čovek da napiše Šostakovu romansiranu biografiju, već su mu poslužili (kao generalno bilo koja “spoljna tema” koju obrađuje – smrt, likovna umetnost, istorija) da razmišlja šire – šta je umetnost I njena priroda, odnos umetnika I umetnosti koju stvara, odnos umetnika I društva I naročito odnos umetnika I vlasti. Pored toga me je oduševilo da britanski autor uspe odlično, tačno, s merom, ne iskrivljavajući činjenice, da da odnos Šostakoviča I Staljinove vlasti. I sve to u malo reči, a ničeg ni previše ni premalo. Maestralno!
Vilijem Volman u romanu “Centralna Evropa” koji ste ti i Rayela čitali, kada je Šostakovič u pitanju, ništa od toga nije uspeo, a mnogo više reči je potrošio. Naravno, on je imao i šire ambicije, ne samo kad je taj lik u pitanju, ali to je druga priča.
Pri tome, imajući u vidu moju profesiju, vrlo me je teško zadovoljiti kada je u pitanju prikaz muzike u književnosti, tim pre ura za Barnsa :)

- - - - - - - - - -

Hvala Dano, na iscrpnom priblizavanju radnji i detaljnim utiscima. :-)
Ti si istoriju zavrsila? Ili pak istoriju umetnosti? Pretpostavih da je u pitanju takva knjiga, odnosno da ima navedene manjkavosti. Tipicna zamka u koju upadaju pisci.
Everything is illuminated dugo imam zelju da procitam, ali je zato film zaista dobar! Ako nadjes vremena, pogledaj! :-)
Od Amoza Oza sam skoro kupila Fajmu, no ovde je niko nije citao. :-))) Ako zaista nije omanuo do sad verujem da necu ostati razocarana.

I zaista, pisi cesce...

Nisam ni istoriju ni istoriju umetnosti, ali jeste jedna od sličnih humanističkih nauka.
Hvala na preporuci za film i svim dosadašnjim preporukama

- - - - - - - - - -

Kakvi ambasadori pored Dane, mlade, i svih ostalih, naravno. :D

Nemoj, postideću se :rumenko:

Poslednja izmena:
Dano, mnogo fališ! :)

Spiskovi su odlični. :)
Zanima me Kalem plavog konca.
Obris sam gledala, isprva me i nije kupila knjiga, a jesam je iščekivala. Tako da bi mi značila neka dodatna informacija. :)

Inače si uglavnom popisala knjige koje sam merkala ali se iz nekog razloga ipak nisam uhvatila za njih ozbiljnije. :)

Kalem plavog konca, En Tajler.
Čitala sam davno samo još jednu njenu knjigu, prvu koju sam pozajmila iz biblioteke Američke čitaonice. Ne sećam joj se ni naziva, samo se sećam tog tečnog stila I živih, običnih likova. Ona je veoma cenjena autorka te lake literature ali onog tipa koji sam gore navela – ne banalno, ne sentimentalno, ne kliše – laka u smislu da je kao dobar porodični, stručno izrežiran I sa velikom glumačkom ekipom sastavljenom od dobitnika Oskara :)
Tako nekako i ovde. U centru je jedna porodica sa troje dece koji su svi sad odrasli I imaju I svoju decu, a prati se istorijat porodice, ne previše, 2 generacije unazad. Svi su likovi umešno prikazani, stilski priča “samo klizi”, dijalozi dobri, uzmeš knjigu I ne puštaš dok ne završiš. Meni je savršeno sela jedno nedeljno popodne i noć.

Što se Obrisa Rejčel Kask tiče, evo šta sam napisala na Goodreads-u, nekako je to suština mog utiska:
Mnogo sam želela da pročitam ovu knjigu i silno sam se veselila kad sam je videla na spisku najavljenih izdanja Booke, još od kako sam čitala sve same hvalospeve za sledeću roman u seriji Rejčel Kask – „Transit“. Drago mi je što je Booka učvrstila svoj izdavački profil i sada sa lakoćom mogu da procenim koju bi knjigu mogli da objave a koja se ne uklapa, uprkos svojim kvalitetima. Međutim, taj profil se kod mene nažalost najčešće opisuje sa „kvalitetna proza, dobar stil, mogla bi da bude vrhunska knjiga ali...“. Pod „ali...“ je obično pretencioznost likova, narativnog/eksperimentalnog postupka... ne mogu to uvek dobro da opišem ali umem da prepoznam. Ovoliki uvod je zato što „Obris“ Rejčel Kask upravo ima te kvalitete i mane. Ima lep, distanciran ali izbrušen stil, pronicljiva zapažanja, otvorenost i nekakvu iskrenu zainteresovanost za pre svega ljude ali i okolnosti koje okružuju glavnu junakinju (ali i sve nas, lako se da zaključiti). To su ujedno i razlozi zbog kojih bih se vratila Rejčel Kask u nekom drugom romanu (npr. u „Transitu“ koji mi je skrenuo pažnju na ovu autorku na prvom mestu). Odlično je odabran naslov koji potencira odražava pristup autorke, narativni postupak i nekakvu poentu, ali možda je baš u tome i moj problem sa knjigom. Sve je nekakav obris – obrisi gomile likova koji se smenjuju a da se u suštini niti zainteresuješ za njih niti ti ijedan nešto znači, bez svakog se može, čak i bez glavne junakinje; radnja je obris – kao nacrt sa kojim se pošlo, došlo donekle ali kao s pola volje i tako ostalo – roman je mogao da se beskrajno nastavlja, da se prekine posle 90 str ili da ne bude uopšte napisan.

Dano, hvala ti puno :heart: Skoro da sam mogla da se kladim da je nema kod nas..(bacam se sad na potragu)

- - - - - - - - - -

Slazem se :ok:

Trebala bi da nam svraca bar malo cesce.
Imam jos dva pitanja za danu u vezi knjiga Privatan zivot osm. zena i Zulejha otvara oci.

Evo još kratko ove dve knjige i prestajem da zagušujem prostor ovde :)
Privatni život osmanskih žena ne donosi te priče iz harema koje se čitaju po romanima. Nisam to ni želela, zato sam je i uzela, ali znajući tvoje tematske preferencije, ovo može da ti bude mana. Takođe nisu u pitanju biografije sultanija i slično. To je zapravo pokušaj nekakve istorije privatnog života u Turskoj, od doseljavanja Seldžuka pa do Ataturka. Zanimljivo je, bez previše detalja i bez referenci (postoji doduše biografija, ali ja nešto volim da vidim tačno šta je uzeto odakle) što može da bude i mana, povremeno suviše opšte i površno, ali zaista u pitanju nekakav pregled, tako da valjda i služi svrsi. Sećam se da sam imala i neku konkretniju zamerku ali sad ne mogu da se setim. Može da ti bude zanimljivo ako hoćeš da se odmoriš o fikcije.

Zulejha otvara oči je preporuka Esterite, ovde i dalje duhom prisutne ljubim je ja :)
Mene je privukla i zbog tople preporuke Ljudmile Ulicke koju mnogo volim.
Prati život glavne junakinje od Centralne Azije, iz jedne duboko patrijarhalne sredine, groznog braka do te mere da i ne zna koliko je grozan, do sibirskih logora koji će za nju paradoksalno značiti ličnu emancipaciju u smislu osvešćavanja sebe, poštovanja sebe, shvatanja šta sve i koliko može i koliko čak i u tim neljudskim nemogućim uslovima po prvi put u životu odlučuje o svom životu. Pati od povremenih manjkavosti debitantskog romana (povremena opšta mesta, povremeno skliznuće u sentimentalizam kada životno i književno (ne)iskustvo autorke ne može da dobaci do postavljenog cilja), ali je veoma snažan i naročito je portretu glavne junakinje i opisima. I dalje veoma impresivno za prvi roman.

Ovaj Danin spisak mi je kao vilinska šuma, mnogo lepo i mnogo nepoznato. :)

Svaki se put oduševim, kako je moguće da toliko knjiga pročitaš sa svim svojim obavezama. A onda shvatim da ne gubiš vreme po forumu, to mnogo pomaže. :)

Dano, ne ostavljaj nas više! :worth:
I, ako može koja riječ o Danu skakavaca N. Vesta, Ministarstvu... A. Roj, Na osami... Z. Ferića, Šum vremena Dž. Barnsa?
Isto ovo bih i ja rekla ali me prestigoše ovo dvoje :mmmm:

- - - - - - - - - -

Dano, i ja ti zahvaljujem na izveštajima, ali da probam da ti olakšam.
Predlažem ti da kada već izdvojiš vreme da nam dobaciš neki spisak, da pored svake knjige dodaš neku ocenicu 1-5 ili 5-10.
Tako ćemo mi moći da naslutimo koliko ti se knjiga dopala, a ako nekoga zanima neka posebna knjiga, da te onda pita za detaljniji prikaz.
Hvala ti na lepim izveštajima i javi se češće :cmok:

- - - - - - - - - -

Inače Zulejha otvara oči mi je upravo na čekanju kao davna Esteritina :heart: preporuka.
Nisam stigla da isčitam sve što si pisala, sutra ću na tenane da uživam :kafa:

- - - - - - - - - -

Prosle, pretprosle nedelje u Politikinom zabavniku izaslo pisanije na tu temu. Dakle, ne samo u celoj Evropi vec kroz vekove, po celom svetu. A nacini su se, naravno, razlikovali. Neki od njih su bili ''humaniji'' od drugih, razume se.

- - - - - - - - - -

www.imdb.com/title/tt0084390/reviews
Ovaj film sam gledala pre xy godina a i danas ga se delimično sećam.

Dan skakavaca Natanijel Vest.
......
Ministarstvo neizmerne sreće Arundati Roj.
......
Na osami blizu mora Zoran Ferić
.....
Šum vremena Džulijan Barns
.....

Mnogo hvala na ovome. Komentari i preporuke tačno onakvi kakve i očekujem od dobrog čitaoca.
Nastojaću da pročitam sve ove osim Arundati Roj. Meni je osnovni motiv za čitanje estetski, a djeluje da je njoj važnije da se pravi pametna, popuje o raznim društveno-političkim pitanjima i sl.
Ferića volim da čitam, iako sam svjestan njegovih limita, a i repetitivnosti, kako se čini. U osnovi, solidan je pisac, a i voli da piše o predratnoj Hrvatskoj (ovoj od prije 1991. g.), pa me uhvati na taj nostalgičan momenat, jer sam tamo odrastao u to doba.
I ja volim Barnsa, tako da Šum vremena sigurno ulazi na spisak, mada ima još nekoliko njegovih koje bih prije toga želio da pročitam.
Vjerovatno ću čitati i Natanijela Vesta. Razumijem šta ti se ne dopada, ali ako ima nekog dalekog odjeka Džona Stajnbeka vjerovatno će mi prijati. Mada činjenica da se jedan od likova u ozbiljnom romanu zove Homer Simpson stvarno nekako kvari stvar.

- - - - - - - - - -

Kalem plavog konca, En Tajler.
Čitala sam davno samo još jednu njenu knjigu, prvu koju sam pozajmila iz biblioteke Američke čitaonice. Ne sećam joj se ni naziva, samo se sećam tog tečnog stila I živih, običnih likova.

Moguće da si čitala Dinner at the Homesick Restaurant? Kako si i napisala, solidan, nepretenciozan roman.

Dano, i ja ti zahvaljujem na izveštajima, ali da probam da ti olakšam.
Predlažem ti da kada već izdvojiš vreme da nam dobaciš neki spisak, da pored svake knjige dodaš neku ocenicu 1-5 ili 5-10.
Tako ćemo mi moći da naslutimo koliko ti se knjiga dopala, a ako nekoga zanima neka posebna knjiga, da te onda pita za detaljniji prikaz.
Hvala ti na lepim izveštajima i javi se češće :cmok:

Dodala sam ocene draga, ali one su zaista samo neki reper mog ličnog utiska, tako da svi vi možete da imate potpuno drugačiji utisak i da budete jednako u pravu.

Mnogo hvala na ovome. Komentari i preporuke tačno onakvi kakve i očekujem od dobrog čitaoca.
Nastojaću da pročitam sve ove osim Arundati Roj. Meni je osnovni motiv za čitanje estetski, a djeluje da je njoj važnije da se pravi pametna, popuje o raznim društveno-političkim pitanjima i sl.
Ferića volim da čitam, iako sam svjestan njegovih limita, a i repetitivnosti, kako se čini. U osnovi, solidan je pisac, a i voli da piše o predratnoj Hrvatskoj (ovoj od prije 1991. g.), pa me uhvati na taj nostalgičan momenat, jer sam tamo odrastao u to doba.
I ja volim Barnsa, tako da Šum vremena sigurno ulazi na spisak, mada ima još nekoliko njegovih koje bih prije toga želio da pročitam.
Vjerovatno ću čitati i Natanijela Vesta. Razumijem šta ti se ne dopada, ali ako ima nekog dalekog odjeka Džona Stajnbeka vjerovatno će mi prijati. Mada činjenica da se jedan od likova u ozbiljnom romanu zove Homer Simpson stvarno nekako kvari stvar.

- - - - - - - - - -

Moguće da si čitala Dinner at the Homesick Restaurant? Kako si i napisala, solidan, nepretenciozan roman.

Sad sam pregledala njenu bibliografiju na Wikipediji i mislim da je u pitanju "Back When We Were Grownups" iz 2001, a mislim da sam ga tako nekako u to vreme i čitala, možda godinu dana kasnije.
Mislim da sam ja Barnsa čitala sve što je prevedeno kod nas i jedva čekam da bude objavljena i ova nova, izašla prošle godine u Britaniji negde na jesen, čini mi se.
Trenutno čituckam, s velikim pauzama, njegove eseje o umetnosti "Širom otvorenih očiju" (Keeping an Eye Open), objavio Službeni glasnik. Možda čak malo više volim kada piše non-fiction, a "Šum vremena" se i u tom smislu izdvaja pristupom i temom od ostalih romana koje je pisao poslednjih nekoliko godina i koji su uglavnom obojeni temama gubitka, ljubavi, braka, smrti i starenja i sl.
Što se tiče Homera Simpsona mislim da je "Simpsonski" Homer dobio ime baš po ovome, čini mi se da sam davno to negde pročitala, mada sam možda i pomešala. Ta veza sa Stajnbekom je čisto moj utisak, nemoj da me držiš za reč. Ali verujem da će ti biti interesantna knjiga jer si ljubitelj američke književnosti a ovaj roman je deo srednjoškolske lektire, standardni deo kurikuluma iz američke književnosti.

Meni, pre neki dan, je zapao za oko Fericev "Kalendar Maja". Nadam se da cu uspeti da nabavim. :-)

Barnsova prva knjiga ce mi biti "Floberov papagaj". Nju sam vec 'smestila' u telefon. :-)

Kalendar Maja je dobra knjiga. Ljubavna priča, roman o odrastanju, nostalgično putovanje u prošlost... Meni je u početku smetao sterilan, pomalo dosadan i bezličan stil. Ličio mi je na Pavla Pavličića. Kako je knjiga odmicala to se mijenjalo, ili sam se ja navikao.

Barns me oduševio Istorijom sveta u 10 1/2 poglavlja. Ozbiljno dobra knjiga.
Dana spominje non-fiction njegov. Ne čitam mnogo takvu literaturu, ali njegovu Nothing to Be Frightened Of nisam mogao da spustim.

Na Pavao Pavlicica mislis? Nije los njegov "Vecernji akt", ali da, malo sterilan, pisan bez strasti. Sto kazes, navikavas se odmicanjem radnje.

Meni je bolji Kraj mandata Pavličićev. Malo i iz nostalgičnih razloga, pošto je pisan osamdesetih.
Iskreno, ne mogu da prežalim što je Večernji akt dobio Ninovu nagradu, a ne Ca. Blues Mike Oklopa, koji je bio glavni konkurent te godine. Divan omaž bitnicima.
Međutim, jbg, izgleda je bio u pitanju jugoslovenski nacionalni ključ at its finest.

Što se tiče pisanja bez strasti, nekad sam negde pisao da bi pisce kao što su Ferić ili Pavličić trebalo prvo napiti, odvesti u kafanu na muziku, kakvu ljepoticu pored njih za sto smjestiti i poslije zaključati u sobu da pišu knjigu.

Poslednja izmena:
Grasias, B. :-*

Ca.Blues nikako da nabavim! :-/ Znam da su u uzem izboru bile obe knjige. Zato me i interesuje da ih uporedim. :-)

Radikalno različite knjige. :p
Ali pročitaj, pa vidi.
Mislim da je prije par godina Dereta ponovo objavila Ca. Blues, ali najbolje se čita ono staro uflekano izgužvano BIGZ-ovo izdanje.
CA-blues-Milan-Oklopdzic_slika_O_39361925.jpg

Evo još kratko ove dve knjige i prestajem da zagušujem prostor ovde :)
Privatni život osmanskih žena ne donosi te priče iz harema koje se čitaju po romanima. Nisam to ni želela, zato sam je i uzela, ali znajući tvoje tematske preferencije, ovo može da ti bude mana. Takođe nisu u pitanju biografije sultanija i slično. To je zapravo pokušaj nekakve istorije privatnog života u Turskoj, od doseljavanja Seldžuka pa do Ataturka. Zanimljivo je, bez previše detalja i bez referenci (postoji doduše biografija, ali ja nešto volim da vidim tačno šta je uzeto odakle) što može da bude i mana, povremeno suviše opšte i površno, ali zaista u pitanju nekakav pregled, tako da valjda i služi svrsi. Sećam se da sam imala i neku konkretniju zamerku ali sad ne mogu da se setim. Može da ti bude zanimljivo ako hoćeš da se odmoriš o fikcije.

Zulejha otvara oči je preporuka Esterite, ovde i dalje duhom prisutne ljubim je ja :)
Mene je privukla i zbog tople preporuke Ljudmile Ulicke koju mnogo volim.
Prati život glavne junakinje od Centralne Azije, iz jedne duboko patrijarhalne sredine, groznog braka do te mere da i ne zna koliko je grozan, do sibirskih logora koji će za nju paradoksalno značiti ličnu emancipaciju u smislu osvešćavanja sebe, poštovanja sebe, shvatanja šta sve i koliko može i koliko čak i u tim neljudskim nemogućim uslovima po prvi put u životu odlučuje o svom životu. Pati od povremenih manjkavosti debitantskog romana (povremena opšta mesta, povremeno skliznuće u sentimentalizam kada životno i književno (ne)iskustvo autorke ne može da dobaci do postavljenog cilja), ali je veoma snažan i naročito je portretu glavne junakinje i opisima. I dalje veoma impresivno za prvi roman.

Dano, hvala ti puno :)

Sto se tice knjige Privatni zivot osmanskih zena - tako sam je i zamisljala- kako si ti opisala. Dakle ne kao zivot po haremima i dvorovima
vec zivot zena u vreme Osmanske imperije.
Sto se Zulejhe tice i meni je Esterita preporucila, ona je odusevljena tom knjigom :)

Guglala sam malo za Ali i Nino, sve s bila u pravu, izdata 1937, ali na zalost nigde ne moze da se nadje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back