Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima li ko od ekipe - u el. izdanju Visoke planine Portugalije?
Mnogo bi mi znacilo.
Sigurno mnogo trazim.

Ево их Високе планине Португалије ЛИНК за epub и azw и ЛИНК за пдф.

Hoću da podelim jedan utisak. Jutros slušam radio i pričaju o Književnoj olimpijadi iz srpskog za osnovce, što je postalo tema jer su dva puta spuštali prag bodova za prolaz. Pitanja su bila takva ili toliko teška da masa opština nije imala nijedno dete za prolazak u dalje taknmičenje. Dakle, radi se o nivou opštinskog takmičenja. Voditelji su pročitali dva pitanja za decu iz sedmog razreda.

Prvo,: od koga je Vuk Karadžić zapisao bajku Zlatna jabuka i devet paunica?

Drugo: kako se zove prstenasta struktura iz pesme Manasija Vaska Pope?

Zna li ko od vas?

Meni se ovo čini van pameti, naročito za nivo sedmog razreda, znači trinaestogodišnjaka. Što se ispostavilo kao tačno, obzirom na rezultate i spuštanje zahtevanog broja bodova. Nisam sigurna da će to neko Društvo za srpski jezik i književnost, koje je kreiralo pitanja uvideti, kao i oni koji uče decu da ovo nije poraz te dece. O obraovanju smo već dosta puta pričali, ali nisam mogla da se ne osvrnem na ovu vest.

Uzgred, voditelji su rekli odgovor na prvo pitanje koje sam postavila, na drugo nisu, pa i dalje ne znam kako se zove ta prstenasta struktura.

И мени је ово било занимљиво. Али, зарад истине, ове године су сами наставници српског језика слали питања за такмичење, дакле, нису неки са факултета слали питања.

Da, da, jesu nastavnici sami slali pitanja, znam. Ali taj savet je dozvolio da pod njegovim plaštom ta budalaština i sramota, taj sajam taštine ugleda svetlost dana.

Za link svaka čast, šta bismo mi bez naših mladića. :) Vi ste naši mladi vitezovi.

Za mene nema ništa gore od prehlade koja me stigne kada je napolju sunce.
Psihološki, to me baš snuždi i oteža funkcionisanje.
Zato zaranjam nos u maramice i u knjige.
Pročitala sam novu Bakmanovu i za mene Uve ostaje Uve.
Moja baka vam se izvinjava nosi lepe priče i ideje, razbuđuje maštu i bori se protiv jednostranosti gledanja na svet.
Roman u sebi obuhvata priču o jednoj zgradi, svojevrsnom zamku naseljenom ljudima u kojem svaki kutak nosi svoju spoljnu ali i unutrašnju priču.
Nosi priču o čoveku koji odrasta posmatran kao drugačiji.
O različitosti koja uvek etiketira, na ovaj ili onaj način.
Govori o ljubavi, slobodi, snažnim emocijama, i golemoj usamljenosti.
O svetu odraslih koji je podosta otuđen, jer život diktira svoj tempo i lako uronimo u obrazac.
Svakako, roman ima svojih zanimljivosti.
I Uve ostaje Uve.
Držim da su u pitanju dva sasvim različita romana, jer je autor svestan da se Uve ne može ponoviti, pa to i ne pokušava.
Otuda, knjiga je jasno slabija.
Pročita se lako, zanimljivo teče, ali Uve nedostaje.

Mislim da autor, u trenutku pisanja te knjige, uopste nije imao zelju da prevazidje uspeh knjige Covek zvani Uve, iz prostog razloga sto ona tada jos uvek nije dozivela popularnost i vrlo moguce da je imala uspeha samo u domovini. Uve je izdata sredinom 2012. a ova druga vec 2013. Uve je globalna senzacija postao tek 2-3 godine kasnije, jer je nakon izdanja na engleskom proslo godinu i po dana do proglasenja knjige za best seler NY tajmsa ;)

Preporučujem knjigu "Bora Djordjević Šta je pesnik hteo da kaže " Nema da se nadje u bibliotekama ili na trafikama.
Fenomenalna knjiga u kojoj Bora priča o svom životu i kako su neki najveći hitovi Riblje Čorbe nastali.
I Miša Aleksić iz Riblje Čorbe isto ima fenomenalnu knjigu koja se takodje nemože naći u bibliotekama, ali može u knjižarama. "Autobiografija uživo " Malo je skuplja knjiga (čini mi se da sam je sa nekim popustom na Sajmu knjiga u Beogradu platio oko 1200.dinara), ali knjiga vredi mnogo više nego što košta

Hvala, Vaske.

Ovde je očigledno došlo do nekog bojkota, jer, prosto je neverovatno da su svi baš zauzeti. Možda su se čitalice prebacile na Književnost? :think:

Ja počela da čitam Basaru, Anđeo atentata. Po običaju, čitam tuđe knjige, u nedostatku svojih... :sad2: Ovu mi je pozajmio dever, pa da je vratim što pre. Ne volim da zadržavam, ko što ne volim ni moje da zadržavaju duže nego što je pristojno (a pristojno je, cenim, nekih mesec, mesec i po dana, sve ostalo je bezobrazluk).

Prija mi za početak. Franc Ferdinand s onoga sveta diktira posmrtnom sekretaru svoje viđenje Sarajevskog atentata.

Da nešto slabo pišete u poslednje vreme, postali smo bre prava Biblioteka, nema nigde nikog.:lol:
Pročitao sam zbirku priča Gete na sssamrti od Tomasa Bernharda, tu su četiri pripovetke, od kojih
su Montenj i Ponovni susret najbolje.
Sad sam počeo novelu Viktora Igoa - Poslednji dan na smrt osuđenog.

B, tu novelu sam I ja skoro procitala!
A takodje, kao Rada, citam Basaru, Mongolski bedeker...
Procitala sam jos par kracih knjiga, krajem marta cu ispisati sve procitano do tada.
Sad samo prelistam temu, no, cim budem nasla vremena napisacu prikaz svake od njih.
Ljubim vas sve :-***
(Mi smo vikend proveli u ZR-u; fino sam se provela, dobila puno poklona posto mi je u petak bio rodjendan. I tako...) :-)

Dobar je Igo, Čovek koji se smeje mi je jedan od omiljenih romana.
Tu od Basare nisam čitao, a pročitao sam dosta knjiga od njega.
Srećan rođendan sa zakašnjenjem, sve najbolje.:)
Ljubimo i mi tebe (bože što ovo može pogrešno da se shvati :lol:)

Znaš Boki, salji, a ona ce da pozajmljuje knjige i citace njih :hahaha:

Ma, neka si se ti nama javio... :plez: :lol:

- - - - - - - - - -

B, tu novelu sam I ja skoro procitala!
A takodje, kao Rada, citam Basaru, Mongolski bedeker...
Procitala sam jos par kracih knjiga, krajem marta cu ispisati sve procitano do tada.
Sad samo prelistam temu, no, cim budem nasla vremena napisacu prikaz svake od njih.
Ljubim vas sve :-***
(Mi smo vikend proveli u ZR-u; fino sam se provela, dobila puno poklona posto mi je u petak bio rodjendan. I tako...) :-)

Srećan ti rođendan, mlada. Da si nam živa, zdrava i neka ti se ispune sve želje.:heart:
Čitala sam ja taj Mongolski bedekir pre 5-6 godina, ali se ne sećam ič o čemu se radi. U načelu, meni Basara prija. Da li je u istoj knjizi i Naprslo ogledalo?

- - - - - - - - - -

Važi šaljem ti sutra.:ortaci2:

Zato što mi je ova na Kindle-u, pa moram da je prebacim na računar da bih mogao da ti pošaljem.

:ortaci: :heart:

I od mene sa zakašnjenjem srećan rođendan Loliti. :cvet:

Vidim da si iz Zrenjanina (ako se i dalje tako zove). Jesi li čitala Arsenijevićev Let? Knjiga nije nešto (uporedio sam je sa Mir-Jam, svojevremeno), ali dosta piše o tvom gradu.

Inače, mene Pinčon maksimalno iscrpljuje. Iz očaja sam malo listao Prusta ovih dana, onda sam počeo i Bulatovićevog Crvenog petla. Na kraju sam snagu da se vratim Dugi gravitacije skupio forsiranom šetnjom od osam kilometara.

Poslednja izmena:
16.3., deveti je bio onaj tamo vikend :-) Ali da, uvek neki haosi, ludila, demostracije oko mog rodjendana. Jedino sam "izbegla" 5.oktobar. :-))))

Nisam uopste citala Arsenijevica bas zbog losijih kritika, nimalo me ne zanima. O Zrenjaninu je dosta pisao Pavle Ugrinov; knjiga "Bez ljubavi" detaljno navodi izgled grada neposredno posle Drugog svetskog rata. Iako je knjiga prosecna u svakom smislu, ti opisi su mi se dopali.

Blasfemicno je citati Prusta iz ocaja! Salim se :-)))) Sta si citao? Meni je Albertina(deo Izgubljenog vremena) omiljeno sto je napisao.
I sta bi na kraju rekao o Bulatovicu? To je jedina njegova knjiga za koju je Igor Mandic dao pozitivnu kritiku.
Nekako mi neobicno da TEBE iscrpljuje neka knjiga. :-))) Vidim, moracu I ja da ga citam. Pitanje je kako cu se provesti. :-D

Poslednja izmena:
16.3., deveti je bio onaj tamo vikend :-) Ali da, uvek neki haosi, ludila, demostracije oko mog rodjendana. Jedino sam "izbegla" 5.oktobar. :-))))

Nisam uopste citala Arsenijevica bas zbog losijih kritika, nimalo me ne zanima. O Zrenjaninu je dosta pisao Pavle Ugrinov; knjiga "O ljubavi" detaljno navodi izgled grada neposredno posle Drugog svetskog rata. Iako je knjiga prosecna u svakom smislu, ti opisi su mi se dopali.

Blasfemicno je citati Prusta iz ocaja! Salim se :-)))) Sta si citao? Meni je Albertina(deo Izgubljenog vremena) omiljeno sto je napisao.
I sta bi na kraju rekao o Bulatovicu? To je jedina njegova knjiga za koju je Igor Mandic dao pozitivnu kritiku.
Nekako mi neobicno da TEBE iscrpljuje neka knjiga. :-))) Vidim, moracu I ja da ga citam. Pitanje je kako cu se provesti. :-D

A da, kad sam napisao, provalio sam da sam pomiješao sedmice.

Čitao sam malo drugu knjigu Traganja, U sjenci djevojaka u cvatu. Čisto zato što sam se našeg jezika malo uželio, a ovo moje izdanje ipak je preveo Tin Ujević.

Početak Crvenog petla je interesantan i mislim da bi mi se knjiga dopala, ali sad mi se opet čita Pinčon, pa ne znam kad ću je čitati. Taj početak Bulatovića neobično me podsjeća na roman Satantango Lasla Krasnahorkaija koji sam čitao prošle godine. Istina, pročitao sam svega tridesetak strana. Ne znam da li je još neko ko je čitao obe knjige takav utisak imao?

Ne znam šta da kažem za Pinčona. Obožavam ga i mrzim. Povraća mi se od njega i mislim da je genije...

Satantango mi je na spisku za prolecnu kupovinu. :-) Kad procitam bas cu ih uporediti.
Nabavila sam poslednjeg dana onog Sajma i Bugarsku baraku Milisava Savica, kao i Djavoli dolaze od Bulatovica. U pitanju su price koje su pisali kao dvadesetogodisnjaci. :-) Rec i misao izdanja.
I jos Pokojni Matija Paskal od Pirandela. Tu si citao, zar ne? Ja sam samo Pazi, snima se. Neobicna i interesantna knjiga, koliko se secam.

Satantango mi je na spisku za prolecnu kupovinu. :-) Kad procitam bas cu ih uporediti.
Nabavila sam poslednjeg dana onog Sajma i Bugarsku baraku Milisava Savica, kao i Djavoli dolaze od Bulatovica. U pitanju su price koje su pisali kao dvadesetogodisnjaci. :-) Rec i misao izdanja.
I jos Pokojni Matija Paskal od Pirandela. Tu si citao, zar ne? Ja sam samo Pazi, snima se. Neobicna i interesantna knjiga, koliko se secam.

Nisam čitao ništa od Pirandela.

Meni je od Bulatovića - Crveni petao leti prema nebu, njegov najbolji roman, izuzetna knjiga, čudno je
da te godine nije dobio NIN-ovu nagradu, zapravo te godine nije dobio niko.
U kasnijim romanima je preterao sa groteskom, iako imaju i ti romani dobrih delova, nisu kao ovaj.
Od Prusta mi se najviše dopada poslednji tom Nađeno vreme.
Taj roman od Pirandela Pazi, snima se je jedini koji sam čitao, više sam čitao njegove pripovetke, tu je
bio majstor, preporučujem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back