Yersinia
Primećen član
- Poruka
- 521
Ima li ko od ekipe - u el. izdanju Visoke planine Portugalije?
Mnogo bi mi znacilo.
Sigurno mnogo trazim.
Ево их Високе планине Португалије ЛИНК за epub и azw и ЛИНК за пдф.
Hoću da podelim jedan utisak. Jutros slušam radio i pričaju o Književnoj olimpijadi iz srpskog za osnovce, što je postalo tema jer su dva puta spuštali prag bodova za prolaz. Pitanja su bila takva ili toliko teška da masa opština nije imala nijedno dete za prolazak u dalje taknmičenje. Dakle, radi se o nivou opštinskog takmičenja. Voditelji su pročitali dva pitanja za decu iz sedmog razreda.
Prvo,: od koga je Vuk Karadžić zapisao bajku Zlatna jabuka i devet paunica?
Drugo: kako se zove prstenasta struktura iz pesme Manasija Vaska Pope?
Zna li ko od vas?
Meni se ovo čini van pameti, naročito za nivo sedmog razreda, znači trinaestogodišnjaka. Što se ispostavilo kao tačno, obzirom na rezultate i spuštanje zahtevanog broja bodova. Nisam sigurna da će to neko Društvo za srpski jezik i književnost, koje je kreiralo pitanja uvideti, kao i oni koji uče decu da ovo nije poraz te dece. O obraovanju smo već dosta puta pričali, ali nisam mogla da se ne osvrnem na ovu vest.
Uzgred, voditelji su rekli odgovor na prvo pitanje koje sam postavila, na drugo nisu, pa i dalje ne znam kako se zove ta prstenasta struktura.
И мени је ово било занимљиво. Али, зарад истине, ове године су сами наставници српског језика слали питања за такмичење, дакле, нису неки са факултета слали питања.
Vi ste naši mladi vitezovi.
Ovu mi je pozajmio dever, pa da je vratim što pre. Ne volim da zadržavam, ko što ne volim ni moje da zadržavaju duže nego što je pristojno (a pristojno je, cenim, nekih mesec, mesec i po dana, sve ostalo je bezobrazluk).