Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Procitala sam Francuski roman ( Begbede) i ne nameravam da citam ostale njegove knjige.
Ovo je njegova autobiografija, opisuje svoje detinsjtvo, mladost, babe, dede, roditelje, narocito brata, ali je to sve za moj ukus plitko, bez sadrzaja,
citalac ima utisak da autor jako vodi racuna da u svakom momentu bude cool.
Zanimljiv je povod za ovaj roman. 2008 je uhapsen zbog konzumiranja kokaina i u zatvoru pokusava da se seca svog detinjstva, roditelja, nekih
bivsih ljubavi i kasnije je to pretocio u roman. Dobio je za ovu knjigu neku prestiznu francusku nagradu, ali je Knausgard i njegova borba i sa zivotom,
skolom, roditeljima, svakodnevnicom jedno veliko remek delo u poredjenju sa ovom knjigom p9isanom od jednog narciste kome je vec sa rodjenjem
zapala srebrna kasika. Begdebe je zaista zavisnik od droge, ali to njegovoj karijeri ne smeta. On je najpopularniji francuski TV voditelj, knjizevni
kriticar, izdavac, publicista, usput i knjizevnik.
U nekom intervjuu objasnjava sta za njega znaci kokain:
Kokain je metafora za nacin naseg danasnjeg zivota. Zelimo da zaboravimo proslost, a imamo strah od buducnosti.
U romanu Karta i teritorije ( Uelbek) pojavljuje se Begdebe kao reinkarnacija Sartra , a i tu uzima kokain.
Egocentricno, narcisoidno delo modernog francuskog intelektualca.

Rada mi sigurno neće zameriti što kasnim sa čestitanjem. :)
Dragić-Radić, želim ti da ne prestaneš sa negovanjem stvari koje ti pričinjavaju radost.
Makar to bilo opsesivno kupovanje knjiga. :)
Ono što ti izazove lupanje srca i želju neka uvek bude deo tvog života.
I naravno, smej se mnogo, druži se i raduj sa svojim najdražima.
Naravno, i budi sa nama ovde. :)

Kiša nesnosno pada.
Zapravo, besno lupa o beton.
Dan zove na ušuškavanje, a na mojoj glavi šuška kesa - otac me je ofarbao, čekam da istekne vreme i da posle pranja kose proverim očevu temeljnost. :)
Potom, spremam se da njupkam ananas - ne jedem ga često, a nešto mi se baš prijeo. :)
Dan koji ne mogu da provedem u totalnom opuštanju, ali mogu da ga začinim sitnim uživancijama. .)

Rayela, moji utisci o Francuskom romanu su isti. Teško razočaranje.
Nisam mogla da verujem, zato sam i mazohisticki i citala do kraja ( doduse velika slova, malo stranica pa nije bio problem) da neko
tako drsko, samuvereno pise o sebi bez da ga uopste zanimaju ljudi i drustvena situacija u kojoj zivi, a zivi sada, danas.
Kao da je on neki Kralj Sunca i za njega postoji samo neki krem pariskog drustva u kome su se prvo vrteli roditelji, a onda i deca.
I sam je bio u ljubavnoj vezi sa cerkom Dzoni Holideja i tako neke besmislene zurke sa navodjenjem stotine imena, neke prepoznajes, neke ne,
svaki lik iz porodice ima slicnosti sa Robertom Redfordom, Velikim Getsbijem, raznim likovima iz americkih filmova, iz romana velikih stvaralaca,
muziku je opisivao u sitna crevca, ali sve nekako tako da citalac razume da je on, autor neka elita.

:D

FB_IMG_1517669834737.jpg

E, vala, mene niko ne može da optuži za ovo. Ja skoro nista ne peglam

- - - - - - - - - -

Nego, meni danas Krstarica rodjendan. Ne bih ja ni primetila, nego vidim čestitali mi na mail.

Čestitamo!

Na današnji dan, pre 8 godina, registrovali ste se na Forumu Krstarice, zato Vam želimo srećan Krstarica rođendan!

Želimo Vam da još dugo razmenjujete misli sa nama na Forumu Krstarice.

Nisam mogla da verujem, zato sam i mazohisticki i citala do kraja ( doduse velika slova, malo stranica pa nije bio problem) da neko tako drsko, samuvereno pise o sebi bez da ga uopste zanimaju ljudi i drustvena situacija u kojoj zivi, a zivi sada, danas.
Kao da je on neki Kralj Sunca i za njega postoji samo neki krem pariskog drustva u kome su se prvo vrteli roditelji, a onda i deca. I sam je bio u ljubavnoj vezi sa cerkom Dzoni Holideja i tako neke besmislene zurke sa navodjenjem stotine imena, neke prepoznajes, neke ne, svaki lik iz porodice ima slicnosti sa Robertom Redfordom, Velikim Getsbijem, raznim likovima iz americkih filmova, iz romana velikih stvaralaca, muziku je opisivao u sitna crevca, ali sve nekako tako da citalac razume da je on, autor neka elita.

Takav je on i u ostalim knjigama, narcistički piše o sebi kao eliti, uz to obavezno navođenje slinih imena koja su prosečnom čitaocu potpuno nepoznata. Mislim da je Uelbek ipak donekle bolji pisac od njega.

Ako nekom treba ovde može skinuti Kameni splav od Saramaga.

Jao, ja takođe... :D Ne peglam uopšte, vadim se na klimaks... :lol: A mogla bih više da čitam, nego me i tu 'vata nervoza u poslednje vreme. Nekakva teskoba zbog nemogućnosti da postignem sve što želim... :sad2:

- - - - - - - - - -

I dalje primam čestitke, ne kasnite drage moje. Hvala vam puno na lepim željama. Moon, ponekad ti zavidim što ne umem bar trećinu da se izražavam lepo kao ti... :heart2:

- - - - - - - - - -

Bi, priznaćeš da prija kad ti čestitaju, makar i Krstarica rođendan... :lol: Pa, neka si nam živa i zdrava ovde sa nama još mnoogo godina. :cmok:

Daćebog. :)

Razgovaram nešto sa ćerkom ovde, smetam joj dok uči...
Polemišemo oko realizma i modernizma. Ja branim prvo, ona drugo. Kaže, realizam je kopija stvarnosti i tu nema mnogo umetnosti, dok modernizam kreira novu stvarnost i tu dolazi do izražaja umetnost. Ja sam staromodna po tom pitanju, bar kad je književnost u pitanju. Već u slikarstvu preferiram modernizam... :) Realno, u književnosti meni posle relizma najviše prija romantizam.
Joj, kako bih volela da sam studirala književnost... Čini mi se da bih to mogla i sad, pod stare dane. :lol:

Daćebog. :)

Razgovaram nešto sa ćerkom ovde, smetam joj dok uči...
Polemišemo oko realizma i modernizma. Ja branim prvo, ona drugo. Kaže, realizam je kopija stvarnosti i tu nema mnogo umetnosti, dok modernizam kreira novu stvarnost i tu dolazi do izražaja umetnost. Ja sam staromodna po tom pitanju, bar kad je književnost u pitanju. Već u slikarstvu preferiram modernizam... :) Realno, u književnosti meni posle relizma najviše prija romantizam.
Joj, kako bih volela da sam studirala književnost... Čini mi se da bih to mogla i sad, pod stare dane. :lol:

Cini ti se da si staromodna. Ja i ne znam tacno koji bih roman ( poezija je nesto drugo) nazvala modernim jer su svi moderni, ovako ili onako.
Fokner, Dostojevski, Dzojs, Man, Kafka, Prust i silni drugi da ih ne nabrajam pisali su modernim stilom, a i roman kao knjizevna forma novijeg
je datuma, nastaje tek u devetnaestom veku.

Koliko staromodna? :) Modernizam u knjizevnosti je prisutan vise od sto godina. Ako mislis na kreiranje nove stvarnosti u smislu jedinstvenog, subjektivnog vidjenja i napustanje forme sveznajuceg pripovedaca onda da. Ja te bas videla kao modernistu, osobu kojoj vise prija Bora Stankovic od na primer, Milovana Glisica. :)

Dan zove na ušuškavanje, a na mojoj glavi šuška kesa - otac me je ofarbao, čekam da istekne vreme i da posle pranja kose proverim očevu temeljnost. :)

Ijao, kakav tata! Ne znam nijednog tatu koji farba svoju ćeru, blago tebi! Znam za muževe i sinove, ali tata :klap: I, jesi li zadovoljna, je li bio temeljan?

Jeste dan bio budibogsnama. Ja odoh večeras u bioskop da se oraspoložim nakon peglanja. :)

Koliko staromodna? :) Modernizam u knjizevnosti je prisutan vise od sto godina. Ako mislis na kreiranje nove stvarnosti u smislu jedinstvenog, subjektivnog vidjenja i napustanje forme sveznajuceg pripovedaca onda da. Ja te bas videla kao modernistu, osobu kojoj vise prija Bora Stankovic od na primer, Milovana Glisica. :)

Ludijo jedna:D
Gde se samo seti Milovana Glisica?
To je bila kod mene obavezna lektira. Glava secera i jos nesto, ali ne znam vise sta.
Rada inace vise voli Stankovica, bolje razume njegov jezik:)
A ovi sto pisu kao moderno spadaju u postmoderniste.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back