Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Krasuljak, ja sam "Zapise venerologa" citala na netu, tacnije odlomak knjige samo, i nije mi ostavio narociti dojam.

Bulgakov je najinteresantnije obradio dozivljaje lekara. Uradjena je i mini serija sa Redklifom.
Ih, bre, ja baš stavila u tašnu za sutra... :( Ali, zašto postoji Kupindo... ;)

Imam Bulgakova. Nego, ćerka ga trenutno čita za ispit. Doduše, čita Pseće srce, ali su Zapisi mladog lekara u istoj knjizi.

Jeste. Bas sam takvo izdanje i ja citala. A imam i "Psece srce" posebno. To je dobar roman. :-)
Na "Zapise..." sam se smejala kao luda, dok recimo, moj muz, nije razumeo sta je to toliko smesno dok nije pogledao seriju. :-))))

Ima ovde nesto, seks i sve sto ide s tim je jednostavno svuda i dostupno, internet , mediji, klinci su izlozeni tome od malih nogu...gubi na drazi. Deca od 7 godina vec znaju vise nego sto sam ja znala u njihovim godinama a ja sebe smatram..ne mladom ali u ranim tridesetima nisam bas valjda ni stara generacija :D
Bas ce da se cimaju da citaju erotiku.
Seks je sve samo ne tabu u danasnje vreme. Pocinjem da mislim da ce generacije koje dolaze postati totalno aseksualne......imace aplikaciju na telefonu koja ce lepo da odradi to umesto njih, da se ne cimaju.

Mene licno nije privlacila nikada osim kad sam bila klinka...moji su imali par Milerovih knjiga, bila je neka lepa edicija u bordo barsunastim povezima, vrlo primamljiva. Pa kad ostanem sama kuci ja dovucem stolicu i pregledam i trazim proste reci. Glupavo dete :lol:
I ono malo interesa sto sam imala za De Sada i Apolinera - najvise zato sto je bilo ' kul' da se citaju (bibliotekar mi je svojevremeno rekao da je Apoliner pisao erotiku samo da bi zaradio pare sa strane, jer je svojevremeno to bilo trazeno i dobro se placalo . Ne znam ni dan danas jel to istina ili samo nije odobravao sto uzimam nesto tog tipa iz bibliteke pa je hteo da me obeshrabri).
Tako da su erotski romani prestali da me interesuju sa izlaskom iz srednje skole.
Uglavnom sve to dozivaljam nekako vestacki.
Mada mi je sve to ok, i ako neko uziva nek cita...

meni je nekako erotika ( ne mislim kao erotika isprepletena u roman kao komponenta nego erotika samo radi erotike ) stvarno stivo za klince i starce....za svakog iz svojih razloga..znam da je ovo zvucalo odvratno ali...samo moj trip...
Vec postoji prototip uredjaja za ljubljenje sa partnerom preko neta ako ne i sam uredjaj.Nije me zanimalo dokle je to doslo.Mogu da zamislim aplikaciju za seks - znam da si sarkasticna ali kad vec postoje lutke zena za to koje izgledaju kao prave,ni aplikacija ne deluje kao nemoguca.Sad jeste ali negde tamo ko zna.Da je ljudima neko rekao pre 50 godina kako cemo mob.nositi u dzepu i imati kao mini komp.,ko bi verovao u to.

Toliko se forsira alijenacija (kakva rec) tj.otudjenje ljudi da me ne bi cudila neka mlada publika koju zanima erotika kada je uzivo ne bude bilo.Pretvaraju klince u zombirane zavisnike od tehnologije - sklanjaju od knjiga,razmisljanja svojom glavom,svega.Verujem da ce negde kvrcnuti nesto,neko ce naci stare erotske knjige.Ovi sto vole samo tehnologiju zvace ih nekim modernim tad nazivom za citalacke hipstere.

Zvuci odvratno a imas prava na svoj skup misljenja o necemu tj. trip.Obostrano postovanje slobode izrazavanja je osnova.

Imas - 40 tako da spadas u mlade ljude.Sa 40+ si gospodja a kasnije baba,potom baka. :D

Najbolja erotika ( za moj ukus) napisana je bas u Srbiji i to u Juznoj, a delo se zove Necista krv:D
Sve je drugo, a ljubavni romani su puni erotike, u poredjenju sa Stankovicevim osecajem za zudnju, boza;)

Ja se sećam iz Nečiste krvi opisa linije devojčinog tela ispod pokrivača dok spava na boku. Samo toliko, a meni je izgledalo super uzbudljivo.

- - - - - - - - - -

Praznik beznacajnosti od Kundere, nije losa knjiga.

Kundera :heart:, mada ovu nisam čitala

Svako umire sam – Hans Falada, Laguna 650 str.
http://www.laguna.rs/n1885_knjiga_svako_umire_sam_laguna.html

Na samom početku knjige, u svega 10-20 minuta roditelji saznaju za smrt svog jedinog deteta, počnu neku prepirku, iskažu nešto bola, i otac odlazi na posao.
Amaterski početak me je odvratio od daljeg čitanja.

Citaj dalje:)

Taj je roman postao bestseler tek 2002, ali su i pre toga snimani i filmovi, insceniran je i za pozoriste, slavan je postao ovako kasno jer su pre toga neki silni
tekstovi iz romana izostavljani, po zelji tadasnjeg DDR-a.Falada je taj roman napisao za 4 nedelje, a onda je i umro, pretpostavljam da je znao da ce umreti.
Faladovi su junaci neki sitni kriminalci, radnicka klasa ( podseca malo i na Berlin Aleksandarplac), ali je radnja uvek nacisticka Nemacka, u ovom romanu konkretno
i kao neki pokret otpora bracnog para koji se kao bore protiv Hitlera razglednicama. Sustina je ( a to nije samo berlinska ili nemacka tema ili boljka) da svako u cupavim
vremenima zeli da krade, najnizi instikti, a tu je i ubistvo ili zelja da neko nestane, umre u nadi da ces od tog maznuti barem njegov radio ili finu posteljinu, porcelan, srebro.
U svom romanu ne postavlja neka eticka pitanja oko Auschwitza, siguran je da ovaj ( polu) svet Hitler bas mnogo i ne zanima, ali opisuje kako se i ovi sto ih Hitler ne zanima
ponasaju prema susedima sa treceg i petog sprata. neki se poslic dobija ako denunciras komsije, ako komsija ode u logor, ti si prvi koji pljacka stan i samo osluskujes
kada nekoga odvode.

Nije da nema i nekih slicnosti i sa scenama iz Selenicevich romana;)

Mlada, čitala sam nešto od nekih od ovih pisaca čije sam knjige kupila, ali imam još mnogo pred sobom. Emilija Pardo Basan je vidim bila iz Španije (kraj 19. i početak 20.veka) ali totalno mi je nepoznata. Ova knjižica ima svega šezdesetak stranica ( i krupan je font) tako da neće biti problem to pročitati. To ću za praznike da čitam. Aglavuzu nisam čitala ali devojke odavde jesu.:)

Čitickam Zatočenika Nebesa. Imam još par dana odmora (treba mi bar još jedna nedelja iskreno) i samo gledam da skitam. I sad krećem negde.:)

Ja nisam ništa čitala od Simonova :)

- - - - - - - - - -

Rayela, gotovo. Vratila sam je u biblioteku.
Naslutila sam da je ovo roman o onima sa margine.
Osetilo se to već na onih 10-ak stranica koje sam pročitala.
Možda je ponovo uzmem nekad :)

Dobro vece svima. :-)
Ja sam uzivala veceras, kulirala sama, uz caj i Polja(knjiz.casopis) u knjizari Most. I bas mi je prijao mir.
Naravno, i pazarila sam. Gospodinu Vonegatovu "Klanicu pet", sebi - "Hercoga". :-)))) Ali ovog puta dovrsavam Pekica pre neko sto je zapocnem.

Svako umire sam – Hans Falada, Laguna 650 str.
http://www.laguna.rs/n1885_knjiga_svako_umire_sam_laguna.html

Na samom početku knjige, u svega 10-20 minuta roditelji saznaju za smrt svog jedinog deteta, počnu neku prepirku, iskažu nešto bola, i otac odlazi na posao.
Amaterski početak me je odvratio od daljeg čitanja.

ne, nikako.... imamo isti ukus za knjige , idi dalje, ne predaj se

- - - - - - - - - -

Mucim se sa knjigom Umoran od zivota i smrti , tako me ubi ovaj Mao , i partija .

ne, nikako.... imamo isti ukus za knjige , idi dalje, ne predaj se

- - - - - - - - - -

Mucim se sa knjigom Umoran od zivota i smrti , tako me ubi ovaj Mao , i partija .
I mene je mnogo namucila ta knjiga, al sam na pola jel presekla pricu:D
Prva knjiga ( Crveno klasje) me je odusevila i onda kao Luda Nasta kupih i neke Zabe i ovaj Umor,
ali mi nikako nisu " legle". Zabe sam prestala da citam posle pedesetak stranica, a ovaj Umor sam recimo do pola
procitala.

Malo sam protrčao kroz ovo što pišete posljednjih dana, dok se ja vijam šumama i gorama (naše zemlje kontaminirane minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima).

Erotika u književnosti nikad mi nije bila naročito bitna. Čak i kad su dobro napisani, gledam da te paragrafe ubrzano pređem, jer mi nisu zanimljivi.
Recimo, kod Apdajka (kog volim), ima dosta erotike, ali svakako to nije razlog zbog čega ga volim.
Naravno, kao i svi, čitao sam Bukovskog, negdje u petom ili šestom razredu - Bludni sin je duhovit roman, ali, zaista, i tutorijal za prva seksualna iskustva.
Pamtim i jednu rečenicu iz neke knjige Henrija Milera. Kaže, jedna od muka u starosti je što možeš strašno da se napališ, ali neće da ti se digne. To mi je zvučalo nevjerovatno kad sam prvi put pročitao (možda sa 20 godina), ali bogami, što sam stariji...

Vidim da ste spominjali i Igora Mandića. On mi je drag više kao uspomena na visprenog kritičara opće prakse iz onih vremena, nego kao ono što je danas, star čovjek, pametan i bistar, ali tužan, umoran, razočaran...

Inače, kad vam se već dopao onaj moj izvještaj o obilasku Bg knjižara, mogao je neko da uradi nešto slično sa Sajma.

Pročitao sam Išigura (Ostaci dana), kasnije ću o tome.
Sad čitam Srđana Srdića (Satori), još kasnije ću o tome.

- - - - - - - - - -

Nema nikakve veze sa knjigama, ali da vam se pohvalim. Danas mi je beba prvi put rekla "mama". :-)

Čestitam! I da dobro pamtiš ove dane, jer nemaš pojma koliko brzo će proći.

jedna od muka u starosti je što možeš strašno da se napališ, ali neće da ti se digne. To mi je zvučalo nevjerovatno kad sam prvi put pročitao (možda sa 20 godina), ali bogami, što sam stariji...

sreca da nisi zavrsio recenicu... :D :D

Nema nikakve veze sa knjigama, ali da vam se pohvalim. Danas mi je beba prvi put rekla "mama". :-)

Super... kad pocnu da progovaraju bude mnogo lakse, onako nemas pojma da li ga nesto boli i sta, da li mu je vruce, hladno, da li ga negde svrbi, da li hoce da jede... :)

Malo sam protrčao kroz ovo što pišete posljednjih dana, dok se ja vijam šumama i gorama (naše zemlje kontaminirane minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima).

Erotika u književnosti nikad mi nije bila naročito bitna. Čak i kad su dobro napisani, gledam da te paragrafe ubrzano pređem, jer mi nisu zanimljivi.
Recimo, kod Apdajka (kog volim), ima dosta erotike, ali svakako to nije razlog zbog čega ga volim.

- - - - - - - - - -
Da ga sad nisi pomenuo ja se ne bih ni setila da je mnogo razglabao o nekakvim yebachinama i to u svakoj knjizi, ali sam i ja to nekako, ne bas preskakala,
ali mi nije bilo vazno, cak ni u Parovima .Usput, to sve za mene nije erotika, ali je verovatno tako da zene i muskarci pod erotikom zamisljaju neke
razlicite " stvari i pojave";)

Ево за Квентина (и остале, наравно) утисак о Сајму

Генерално, гужву и велике масе не волим, али одлазак на Сајам ми је некако вишегодишњи ритуал још одмалена, па ми је увек драго да процуњам кроз хале и да видим шта све занимљиво има.
Ове године сам имао строго утврђен списак шта све желим да купим, па сам се тиме водио и ишао циљано по штандовима. Додуше, на списку има преко 100 књига, али сам се некако суздржао до бројке од 40... :roll:
Највише сам пазарио на Деретином и Геопоетикином штанду. Дерета има заиста сјајну едицију – ХХ век (у већини књига има и предговор/поговор што је данас реткост, а, уз то и сјајно дизајнирана, иако ми то није битно, али ипак је добро кад се види да се посветило времена и том сегменту). Ту сам, дакле, узео Заслепљеност Елијаса Канетија, Краљевство овог света Алеха Карпентјеа, Дан скакаваца Натанијела Веста, затим Ф Данијела Келмана, Узвишење Милена Рускова из Бугарске, да поменем само оне које су ми најзначајније. Е да, узео сам и од Ишигура Остатке дана и Сликара пролазног света, ионако су ми већ одавно биле на листи за читање, па их је ова Нобелова награда само погурала.

У Геопоетици сам узео Њујоршку трилогију (да се коначно упознам са толико хваљеним Остером), Крв не говори, једног од најпознатијих турских писаца Назима Хикмета (тек објављено), као и Приче са Сабалана иранског аутора Мохамада Резе Бајрамија. Узео сам и Историју света у 10 ½ поглавља Џулијана Барнса, Хронику сумње Владислава Бајца итд.

Пријатно сам изненађен ценама на штанду СКЗ-а где сам узео такође већи број књига, између осталог Хандкеа (занимљиво да он није био гост Сајма међу овом плејадом писаца са немачког говорног подручја) и Кукавичју пилад Лабуда Драгића.

На Клиовом штанду је било доста књига на огромном попусту (150-200 динара), ваљда су им то преостала непродата издања (2000, 2001 година), тако да је и ту могло штошта да се пронађе.
Што се издаваштва тиче, занимљива ми је још и зрењанинска Агора – тамо сам узео Привиђење '38. Ћела Вестеа (Финска), Моје родно гробље Душана Митане (Словачка) и новоизашли роман Ласица и њих деветоро Финца Паси Илмари Јаскелеинена.

Од значајнијих издавача, ту је и Архипелаг – ту сам комплетирао Кишова изабрана дела, узео Случај Кукоцки Људмиле Улицке и још пар мање познатих аутора.

Избегавао сам у широком луку Лагуну и Вулкан. Лагуну зато што њена издања купујем два пута годишње, преко нета, када су књиге на акцији у „Ноћи књиге“ јер су тада на значајном попусту (и опет буду (пре)скупе), а Вулкан зато што углавном нема оно што ме занима. Да не спомињем да је на тим штандовима највећа гужва, па је и то додатни разлог.
Нажалост, нисам имао довољно новца да обиђем неке мање издаваче (те нисам ни гледао шта имају у понуди).

Погледао сам још и ДатаСтатусов штанд, с обзиром да они издају доста квалитетне медицинске литературе, али сам то ипак оставио за касније, што због недостатка финансија, што због тога што нисам могао да вучем још и књиге од 5-6 кг. :whistling:
Нисам ишао у халу 4, нити гледао ове штандове који продају половне књиге, јер некако имам одбојност према половним књигама, па их и не купујем. А откако сам купио Киндл, доста старих књига налазим у електронском облику.

Све у свему, поставка је била мање-више иста као и ранијих година, мада је мој утисак био да је мање посетилаца него раније. Цене књига су (стандардно) биле високе, а понуда, чини ми се, прилично разноврсна.

E, a ja sam pročitala Čovek zvani Ove (Uve), Fredrik Bekman. Kod nas izdala Laguna i piše da ima 360 strana. Ja sam čitala hrvatski prevod u elektronskom izdanju (ljubaznošću druga i drugarice iz ove naše Biblioteke :heart::heart:) i nemam utisak da ima toliko. Mora da su krupna slova. I dalje mi je neobično da pričam, tj. pišem o knjizi, a knjigu nisam držala u rukama, ma ni videla.
Ja volim takve romane. Od početka mi je Ove bio simpatičan, samo sam se pitala, kakve probleme može da ima neko u tako sređenoj zemlji kako mi obično zamišljamo Švedsku. Pa, nadje ih, ako mu je to cilj. I tako, teče radnja lepo, zanimljivo, i kolko-tolko realno, do pred kraj. Ja volim srećan kraj. A volim i torte. Pa kad preteram na nekim slavljima, bude mi muka. E, pa ovde ima toliko sreće, da je na momente baš otužno. A onda sam pustila i suzu. Našla sam Radin post gde kaže da je jedva zadržavala suze u autobus. Ja nisam uspela da ih zadržim. Sve u svemu, ipak sam uživala. Opraštam mu onoliku patetiku na kraju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back