Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ih, ja sanjam da mi se ćerka uda, pa da njenu sobu pretvorim u biblioteku. Šalim se, mada, realnije je to (za jedno 10 do 15 godina) nego da kupim veći stan. Ovako, ne znam kako ću više da se dovijam. Poslije puta u Bg, polica je puna kao šibica. Ni jedna knjiga više ne stane.
Najrealnije je da ces jednog dana poceti da ih poklanjas pa i ostavljas pored kontejnera. Ja tacno znam koje knjige necu vise citati i mrtva ladna
ih " bacam". Meni je i podrum pun nekih knjiga.

Zahvaljujući našem fudbaleru (ponovo) pročitala Krv na snegu, Nesbe.

Utisak nije mlak, nego led leden. Ja nisam Nesbeov fan, iako sam pročitala mislim tri knjige, i na ovo čitanje me navela čista lenjost. Knjiga na izvolte, ispred mene i nije obimna. U elektronskom formatu ima 121 stranu, u štampanom 148. I sve su potpuno bez veze. Glavni lik je plaćeni ubica, koji se time bavi samo zato što je glup za neki drugi kriminal, bar ga Nesbe tako opisuje. Radnja je toliko nategnuta, priča je na mišiće navlačena od poglavlja do poglavlja, kojih uzgred budi rečeno ima 21. Ovo naglašavam zato što je broj svakog novog poglavlja zauzima celu jednu stranu, te je samim tim knjiga još i manja za taj broj strana. Ako uzmem u obzir i da ima dosta poglavlja koja se završavaju sa dve do tri rečenice na stranici utisak da je Nesbe ovu knjigu napisao na silu, apsolutno bez vizije o zapletu i raspletu, da je sa izdavačem knjigu pogodio đuture, samo sa željom da iskoristi momenat popularnosti, odnosno mazne pare.

Ovo je sasvim sigurno moj poslednji Nesbe.

Baš bih volela da našedve ljubiteljke i jedan ljubitelj dotičnog pročitaju knjigu i da uporedimo utiske.

Poslednja izmena:
A Moon je imala skroz drugaciji dozivljaj.
Jel on pise krimi price? Vidim da je prilicno citan. Ali ja krimice I trilere generalno izbegavam.:-) Mozda samo ako je u pitanju krimic Anatola Fransa. :-))))

Ja volim dobar krimić, šta ću.

Mlada, pozdravila ti se moja ćerka.

9418d090-a88b-4762-a271-f6cbc0c263d4.jpg

59e5bcdc-7a81-4624-ab6b-44b63cc484f8.jpg

Ja isto nisam oduševljena Nesbeom. A pošto nisam neki preterani ljubitelj krimica, on mora da bude bas dobar da bi mi se svideo. I vise psiholoski nego sa hektoliktrima krvi i desetinama mrtvih, a kod Nesbea bas to imamo. Meni je u najdražem secanju ostala Nevesta iz Mumbaja, Karin Fosum.

A za Nesbea se, kao i za mnoge pisce u modi, pitam, zbog čega je on tako popularan. Jer neki su bas u modi, a kad izadju iz mode, nece nista ostati, ali za to treba vremena.

Pa ima Nesbe taj neki obrt, dobar zaplet, dinamicnost, akciju... idealne su mu knjige za odlican scenario za film, kao da ih za to i pise... dobar je on ali ga se u jednom trenutku zasitis.

Nevesta iz Mumbaja sam citao po preporuci sa ove teme, svidela mi se do pred kraj, a kraj nije, zbog naprasnog završetka i nejasnog razresenja krivca.

Iskonski strah, utisak polovican. Da sam je citao pre 20 godina mnogo bi mi se vise dopala. Ovako, godisnje izadje nekoliko filmova sa tematikom istom oko koje se vrti radnja knjige, pa mi nekako nije bila nesto novo. Plus, suvoparno mi je bilo pratiti tok sudjenja, jer i generalno ne verujem u pravni sistem i advokaturu.

Poslednja izmena:
Del Piero, a jesi li čitao Krv na snegu?

- - - - - - - - - -

Tu Nevestu nikad nisam pronašlau biblioteci, a jako sam radoznala kakva je. Ima li je neko u el. obliku?

Sad da pronađem onu knjigu o autističnom dečaku, postavljao je neko pre par dana. Ispada da čitam samo ono što što se ovde postavlja...:rumenko:

- - - - - - - - - -

Tu Nevestu nikad nisam pronašlau biblioteci, a jako sam radoznala kakva je. Ima li je neko u el. obliku?

Sad da pronađem onu knjigu o autističnom dečaku, postavljao je neko pre par dana. Ispada da čitam samo ono što što se ovde postavlja...:rumenko:

provereno. i ja se toga držim

Poslednja izmena:
Da bi voleo Nesbea moraš da voliš Hulea inače nema tu nekog oduševljenja. Ja sam čitala nekako preko reda i leglo mi je Oklopno srce, Policija (nju sam progutala bukvalno), Sneško onako..Ali sam npr Slepog miša jedva pročitala a Crvendaća počinjem već treći put i ne ide mi. Čitam i misli mi odu na neku desetu stranu..
Skinula sam i ovaj roman (pričicu) hvala del pieru što je postavio..zanima me kako je bez Hulea...

Moje knjige, deo njih, tužno čame u kutijama, kod roditelja, kod sestre na tavanu lepo zaštićene jer ih nemam gde...i oni to dobro čuvaju znaju koliko mi je bitno..a imam sto slika polica i ideja kako da ih rasporedim...ali za sada su tu gde su...

I ja sam čitala Slepog miša, tj. Šišmiša, hrvatski prevod, s čim nemam problem. A znači nije do mene, nego je težak ili šta... Ja sam ga čitala na telefonu, pa sam ga razvukla, pa sam pogubila konce, ko je ko, ko je ubijen... ali neke scene su me baš nervirale.
Prvo sam čitala Lovac (Lovci?) na glave. To je bez Hulea, imalo je nekako čvršću strukturu, više smisla, ali za mene previše ubistava, krvi...

Mojim knjigama je, ja mislim, bilo najbolje dok su bile u kutijama kod mojih roditelja.

Citam Memoare nevidljivog coveka, neko je pominjao ranije na temi pa me je zainteresovalo. Dopada mi se, ima smesnih momenata. Prosto sam se uzivela u ulogu :)

Linejna, procitala sam i onu noviju knjigu Kanae Minato (Penance - to bi bilo valjda ispastanje na srpskom). Nije lose, isti je format kao u prvoj knjizi (svako poglavlje druga licnost) ali i ako ne prevedu kod nas uskoro nije strasno, nema nekih novih momenata.

Sto se polica tice, ja sam odlucila da im smanjim broj i da polako pocnem da izbacujem knjige koje sigurno necu vise citati. Ima dosta i onih koje su jos neprocitane, tako da ce to da potraje. Ja ih ne bacam, bar jos nisam dosla u tu fazu :) ali odnesem u ove starinarnice gde inace volim da kupujem knjige i sama, pa im poklonim to sto sam izbacila.

- - - - - - - - - -

A tog Nesbea nikako da uzmem, nesto me ne privlaci kad cujem vase utiske.

Moram onda tu da stavim na spisak. Volim knjige koje imaju moje ime u naslovu. :-))))) A ni erotika nije problem. ;-)
Kad smo kod erotskih knjiga, sta mislite o njima? Ja, na primer, bas smatram odlicnom "11000 buzdovana" Gijoma Apolinara. I erotska poezija, "Bordel muza", koju je preveo Danilo Kis.

To me odbija.Badi,Krale,Vodopad,Bi,Del Pjero i ostali kako vi reagujete kada se vase ime nadje na koricama knjige?Jeste znatizeljni ili ne,kakav vam osecaj to budi?
......
Ovo pitanje sam htela da postavim.Proslu noc u ovo vreme dodjem da pitam i ostanem zatecena jer si ti vec pokrenula tu temu.Moje zelje se ispunjavaju :D .
Zasto forumasi ovde vise ne pisu na tu temu?
Nekada nije bilo nicega osim radija,te RTS 1,2 i fiksnih telefona koji su uvedeni kasnije kako kazu stari ljudi.To je trajalo.Verujem da je bilo fantasticnih knjiga sa sjajnom erotikom ali ni slovo o tome da procitam ovde.
Citala sam to davno,ne secam se sta tacno i stvarno ljudi umeju fantasticno da opisuju.Nailazila sam kasnije na neke opise u knjigama,stvarno dobre a da je imalo smisla.
Nemoguce da samo ti citas to ovde kao sto uglavnom ja citam fantastiku i enciklopedije.

- - - - - - - - - -

samo ti citaj, nema veze, bitno da si se pomerila sa mrtve tacke i krenula si sa ponovnim citanjem i pisanjem na temi :)
Potrazio sam Nevestu iz Mumbaja, nema je u el.obliku, ima druge dve njene knjige Tko se vuka boji i Kad vrag drzi svijecu ( :D ). Nasi su izgleda lenji u odnosu na hrvate, koji obradjuju skoro sve sto je izdato kod njih, dok da bi odradili izdanja sprskih izdavaca, treba neko da im prosledi jer ih naravno nemaju u lipoj njihovoj.

Nisam citao Krv na snegu, s obzirom da je tako kratka, prebacicu je u telefon, pa kad budem isao negde na put, mogu da je taman procitam dok se klackam 3-4h u voznji.
Knjiga o autisticnom decaku je Zasto skacem i meni ce biti sledeca.

Zauz, nisam shvatio sta konkretno pitas? Da li citam erotske romane? Ne, imao sam dodira sa time, bukvalno, kad sam pakovao knjige svoje zene, 50 nijansi, da ih posaljem zeni koja ih je od mene kupila preko limunda :D
I da, ko su badi i krale? :D vodopad je pretpostavljam Waterfall :D

Mnogi ozbiljni pisci, da ih tako nazovem, su imali izlet u erotiku. Pomenuti Apolinar; zatim I Balzak sa svojim "Golicavim pricama", a ne smemo da zaboravimo "Crvenog bana" naseg reformatora jezika Vuka Karadzica(narodni jezik, nabijen psovkama i konkretnim izrazima za muske I zenske polne organe, kao I coitus, koji su tabu u svakodnevnom govoru).
Meni, kao mladjoj, je narocito bio interesantan Zvonimir Majdak I njegov alter ego Suzana Rog. Vrlo citan pisac nekada, I to ne "ispod klupe". :-)
Mozda je neko ovde citao I Anais Nin, njene dnevnike...grozila se laznog puritanizma. :-)

Citam Moj muz, Rumena Buzarovska
Booka je na svojoj fb stranici tako lepo predstavila ovu knjigu, morala sam je kupiti par dana pred povratak ovde. I bas sam imala velika ocekivanja i za sad me nije razocarala. Odlicna je, dobar stil. Mnogo mi se svidja. Tako lepo predstavljen unutrasnji svet zene i osecanja prema muzu. Brutalno iskreno.

22752674_10156810060014816_885610489_n.jpg

Ovako sam je citala u kaficu dok je Drina spavala u kolicima pored (Jovan bio u predskolskom a muz na poslu u drugom gradu) :) To je bilo u petak, juce i danas pada kisa u Solunu.

Sinoc sam isla sa Jovanom u biblioteku. Nismo isli negde od pocetka maja i bas smo se lepo ispricali sa bibliotekarkama i na decjem i na odeljenju za odrasle. Ja uzela 40 pravila ljubavi od Elif Safak, i jod jednu knjigu od Alis Munro. A Jovan je grabio sa polica i dosao kuci sa 8 knjiga! Uglavnom je sve sam birao i jednu od njih je napisao Zoze Saramago. Pojma nisam imala da je pisao i knjige za decu, nesto sam ovlas pogledala sta pise na koricama, prenecu vam utiske kasnije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back