Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uzeo sam ponovo da čitam Sofijin svet i bio jednako oduševljen kao i kad sam citao pre 10 godina. Jedna od boljih knjiga o filozofiji sa osvrtom na sve značajnije filozofe i njihova tumacenja. Ono što se kaže kniga za ljude od 7 do 107

Kako li sam Mahfuza zaboravila, a citala ga skoro?! Prvi nobelovac arapskog sveta. Svidela mi se njegova knjiga "Novi Kairo". U pitanju je pisac sa razvijenom politickom svescu pa mu je ovaj roman prilicno obavijen simbolikom. Bas mi je dugo stajao na spisku I onda sasvim slucajno naletim na njega. :-)

Milisav Savic - gospodin "vraticu NIN-ovu nagradu"? :-))))) Posle citam, neko napisao, da je vratio plaketu ali ne I novac. Uglavnom, nisam citala pomenute knjige vec "Ljubavi Andrije Kurandica". Stvarnosna proza je u redu, I ja volim da je citam, ali ovaj roman mi je bio toliko mucan, isforsiran, nategnut da mi se nimalo nije dopao. Ne shvatam njegovu popularnost koju je uzivao sedamdesetih.
Zaboravila si ga jer je covek iz Egipta, a ja licno pod Afrikom podrazumevam "Crnu" Afriku, nikako Alzir, Egipat.
Mene je on raspametio svojim ( kairskim) Budenbrokovima, knjige ( 3 komada) zovu se Kairska trilogija.
Knjigu je pisao pedesetih godina proslog veka, ima tu jel svega i svacega, nije njemu bilo laHko kao Mann-u da se bavi samo
svojom kastom;) nego je opisivao i Engleze ( okupatore), a i radnja je takva da opisuje tri generacije jedne trgovacke porodice iz Kaira
pa se prica provlaci na recimo 120 godina zivota i smrti.
Druga je knjiga za moj ukus najljubavnija i najpoeticnija knjiga ikada napisana ( za neke verovatno i beskrajno dosadna) u kojoj jedan decak
na recimo 300 stranica sanja i zamislja kako bi mogao da poljubi jednu devojcicu. Decak je Arapin, devojcica je hriscanka ( Kopti),
nema sanse, ali ne zbog vere nego je decak mnogo ruzan, ali su i okolnosti takve da tu od ljubavi nema ni "q".
Africki su pisci i oni Nobelovci iz Juzne Afrike, ali su oni jel " belci", kao sto je to i Tanja Bliksen.

Ovog Milisava necu nikad da citam, znam coveka ( povrsno), na mene je pre ( valjda je i trijes godina u pitanju) toliko godina
ostavio utisak jednog da prostite gedze koji pokusava da se snadje u ovom ( ili tadasnjem) vrlom, novom svetu, a kako se snashao
vidi se iz njegove biografije.

A Salima Basija iz Alzira nisam zaboravila. Dobro, Afrika je veliki, multikulturalni kontinent, da ne kazem kozno i religijski koloritan. :-) Normalno je da se onda provlace razlicite teme u knjizevnosti I da ona nije jednolicna ni u stilu ni u pristupu. Ali meni je sve to Afrika, zato je toliko i inspirativna. :-)

Sto se tice pisaca privatno meni je sve to interesantno, ali strogo odvajam od stvaralastva. Hocu reci, ne moze me odvratiti. :-) Da je tako ne bih ni Hamsuna citala. :-)

A Salima Basija iz Alzira nisam zaboravila. Dobro, Afrika je veliki, multikulturalni kontinent, da ne kazem kozno i religijski koloritan. :-) Normalno je da se onda provlace razlicite teme u knjizevnosti I da ona nije jednolicna ni u stilu ni u pristupu. Ali meni je sve to Afrika, zato je toliko i inspirativna. :-)

Sto se tice pisaca privatno meni je sve to interesantno, ali strogo odvajam od stvaralastva. Hocu reci, ne moze me odvratiti. :-) Da je tako ne bih ni Hamsuna citala. :-)
Ne, nisam tako zelela da delimo Afriku, nego je Afrika onda i Alber Kami jer su i dve njegove knjige iz te Afrike, a i rodjen je tamo.
Ipak je arapska, muslimanska kultura i stvaralastvo drugacije od te "crne" Afrike.
Uostalom i mi smo Evropa, al nas "drze" za neke parije sa Balkana:D

Baš si to lepo rekla - parije sa Balkana. Ružno je, ali se baš tako odnose prema nama.

- - - - - - - - - -

Sad ću morati da stavim na spisak i tu Kairsku trilogiju. I ja, kao i ti volim porodične sage. A svidelo mi se par knjiga o Egiptu koje sam čitala.

Uf, ti spiskovi! Sad bas gledam, imam blizu 40 naslova. Neke sam "otkacila", ali je vecina ostala. Neke verovatno necu nikada naci. Koliki su vasi spiskovi? Pisete li ih na papiru ili vodite evidenciju na Goodreads-u? Jel pisete sta ste sve procitali?

Igra karata u Kairu, Hju Majls... možda još nešto, ne bih znala sad. Ovo mi se svidelo. O tome kako su žene ograničene tradicijom bez obzira što su školovane, što su dobri lekari, profesori....

Ja pišem sve što sam pročitala. U svesku, sa kratkim sadržajem, ne bih li se jednog dana setila, ali nekim knjigama ni to ne pomaže, budu zaboravljene. A imam spisak i u kompjuteru da mogu lakše da nađem, kad ovako na brzinu treba da ti kažem šta sam čitala o Egiptu ili nečem drugom ili pisca. Ne služi me pamćenje, a ni ne trudim se. Ima papir i kompjuter, pa zapišem.
Što se tiče spiska knjiga koje želim da pričitam, on mi je kratak, i stoji mi na papiriću u kartonu biblioteke. Shvatila sam da nema svrhe da pišem neke dugačke spiskove, jer se stalno pojavljuju nove knjige, pa starije na spisku nikad ne dočekaju svoj red, a najčešće uzmem nešto od onoga o čemu se ovde najviše piše. Pa tako sad i ja čitam Čovek zvani Ove, da budem u toku.
Pojava elektronskih knjiga umnogome olakšava potragu, pa su mi tako vrlo lako i brzo dostupne aktuelne knjige, kao npr. Ove :lol:

Baš si to lepo rekla - parije sa Balkana. Ružno je, ali se baš tako odnose prema nama.

- - - - - - - - - -

Sad ću morati da stavim na spisak i tu Kairsku trilogiju. I ja, kao i ti volim porodične sage. A svidelo mi se par knjiga o Egiptu koje sam čitala.
Tebi ce se mnogo svideti. Mislim, znam ti ukus:D
A jesmo parije kako god obrnes i okrenes. Niko bas tako ne kaze, ali ko ima vise od dva grama moza u glavi pa jos ima srecu;) da zivi
medju tom civilizacijom , na neki nacin uvek ispocetka shvata, mada mu to niko i ne kaze, cak sam sigurna da ljudi namerno i ne misle tako, ali
je to nekako uvrezeno i onda cim kazes odakle si oni ti objasnjavaju da i tamo ima divnih ljudi, bas imaju neku kucnu pomocnicu koja je mnogo fina
zena, cak i ne krade:D ( precerujem sada, al ne bas mnogo).

Da vas sve pozdravim :cao:, citam vas ali sama nista ne citam.
Kad pominjete knjige o Egiptu pored Igra karata u Kairu, meni se jako dopala ''Zgrada izgubljenih snova'' jedna od najstampanijih knjiga na arapskom.
Davno sam je citala ali se secam da mi se bas dopala :)

Nisam nikada bila u Egiptu i nemam neke narocite pretenzije prema kulturi te zemlje, ali ipak zarko zelim da procitam knjigu Vesne Krmpotic ''Cas je, Ozirise''. Rec je o antologiji starije egipatske knjizevnosti. I inace mi je ta spisateljica prilicno fascinantna, prevodila je istocnjacke knjige, medju njima i Kama-sutru(tu je napisala i odlican predgovor) i zahvaljujuci tome sto joj je muz bio ambasador zivela u mnogim zemljama Afrike i Azije. Da li ju je neko citao? Pisala je i poeziju...

Dakle, Lamar, odakle ti samo ovaj smajli....pritajila si se bila jedno vreme, ali sad si nas podsetila da si ti ipak kraljica smajlija, bar na ovoj temi, a verujem i šire

:flert:

- - - - - - - - - -

Dok vas čitam padaju mina pamet naslovi

Čaj na Zamaleku -N*Boris Miljković
Igra karata u kairu - Hju Majls
Kuća u Kairu - Samija Serageldin
Čitati Lolitu u Teheranu - Azar Nafisi
Knjige Amina Malufa...

Moze da bude pametan, ali mora da bude sarmantan. :-))))

A sta mislis o Josic Visnjicu? I "TBC, prvi zglob" mi je predugo na spisku. Jesi li citao mozda?

Pisem spiskove, da. Procitane knjige u jednu svesku, evidenciju sam pocela da vodim 2008. A zeljene knjige u notes. Ali isto tako imam profil na Goodreads-u pa i tamo stavljam u police 'procitano' i 'zelim da procitam'. :-)

Нисам читао Јосић Вишњића. Али ми је на листи Одбрана и пропаст бодрога...
Ја исто водим прецизну евиденцију од 2008, додуше електронску само. И, наравно, имам Goodreads налог. Тамо такође наилазим на сјајне предлпге и откривам нове видике..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back