Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja se tako reći neprekidno to pitam dok čitam Jergovića.
Na momente mi to čak i zasmeta, ali opet... on tako lepo IZGLEDA da ja na sve zaboravim :zaljubljena:

Priznaj da si na OVO mislila... :lol:

A za UveTa, tek te Del Piero ubedio... Ne veruješ drugarii? Ccc... :malav:

- - - - - - - - - -

Poslala sam ja svima umesto tebe ... svima sa teme :heart:

Čak i meni... :ceka: Setila si se da postojim...:manikir:

Dobro vece, dobra noc svima. Svanulo mojih pet minuta. :-))) Ovih dana sam bila u silnim nekim obavezama, jos + crkao neki deo i zbog toga ceo sprat nije imao internet. Stvarno sam se osecala kao siroce. :-))))

Vracam se svojoj zapostavljenoj literaturi. I moram da priznam - 'prevarila' sam Pekica sa "Humboltovim darom" Sola Beloua. Isla sam u svoju omiljenu knjizaru, Bulevar books, pa me je muz castio.
Apropo odusevljenja "Pijevim zivotom", svekrva je najpre zaboravila a zatim mi ostavila knjigu istog pisca "Visoke planine Portugalije". Pocela sam sa citanjem ali brzo i batalila. Ako je takav i "Pijev zivot" onda definitivno nije za mene.

Sto se Nobelove tice, nasmejale su me Kventinove opservacije, odavno sam prestala da pratim tu famu, tacno mi je Ninova nagrada zanimljivija. Ta satro progresiva koja se sad natura u vidu odlikovanja Boba Dilana meni nimalo nije po volji.

(Inace, nasmejalo me je ono "mala Moon"; nas dve gotovo vrsnjakinje, pa sam odmah zamislila da mene neko oslovi sa "mala") :-))))))

A ja sad nesto razmisljam da mozda ja znam Hambertovu mladu, mada virtuelno, ali necu da se ispalim.

Ja ocu da budem mala zauvek, kad smo kod toga :D

Bila sam kod zubara, sve me boli. Ne mogu ni na Uvea da se koncentrisem.

Wild, moguce je, ali nije ni cudno kad me svuda ima. :-))))) Doduse, koristim drugaciji alter ego, sada sam po prvi put bez njega; htela sam mali otklon da napravim.

"Humboltov dar" mi je za sada legao odlicno. Volim takve 'ucene' knjige. Poput "Ravelstajna" je, cak sa slicnom tematikom.

Sta ste jos spominjali? Murakamija. Meni je on stravicno mrzak. Kada vidim njegovu knjigu najezim se, i to ne na dobar nacin. Ali mogu da razumem zasto se ljudima dopada.

(Mozda se da primetiti da sam totalna knjizevna snobina :-D, prastajte mi) :-)))

2017 Nobel Prize in Literature
The Nobel Prize in Literature for 2017 is awarded to Kazuo Ishiguro "who, in novels of great emotional force, has uncovered the abyss beneath our illusory sense of connection with the world".

Eto, cini mi se da nije bio pominjan kao kandidat. Ja ga nisam citala.

The Nobel Prize in Literature for 2017 is awarded to Kazuo Ishiguro "who, in novels of great emotional force, has uncovered the abyss beneath our illusory sense of connection with the world".

Al si ga zato u biJoskopu gledala:)

30556165ih.jpg

Ajde, za promjenu neko ko piše knjige. Nisam ga ni ja čitao, mada imam negdje u kući Ostatke dana. Svi su ga nešto hvalili, meni se nije čitalo. Sad nemam izbora.
Inače, nije ga uopšte bilo među favoritima.

Kako mi se kompjuter isključuje na nekoliko minuta, ovde sam da se pohvalim svojim polovnoknjižnim ulovom.

Opsada crkve Svetog Spasa Gorana Petrovića
Petrovgradska prašina Vojislava Despotova

Ukupno: 200 dinara.

Obojicu autora volim. :)
A nedavno baš iz biblioteke uzeh Despotovljevu poeziju na ponovno iščitavanje. Eto, dodolašio mi je. :)

Na temu Murakamija: Svaka jesen u kojoj izvisi za Nobelovu za mene je uspešna jesen. :)

Na temu Jana Martela: čini mi se da su po sredi različite knjige, ali mislim da on nije autor za Hambertovu mladu.

Evo još jedne "povratnice" u društvo. :)

Kventine, sad sam ponovo pročitala tvoju vrlo lepo ( i netačno :per:) predviđanje. Kako je stajao ovogodišnji laureat na onim listama?

- - - - - - - - - -

Htela sam i da kažem da se meni film jako dopao.
Laureti su bili meni draga Atvud i Oz, ali je i Murakami kao i obicno stalno na listi.

Citala sam neki triler, a tema je Nobelova nagrada ( ali medicina) i tu jasno stoji da se nikada ne otkrivaju imena koja su i igri, samo se manje
vise naslucuje ko bi mogao da bude na listi. U nemackim medijima procitah za Atvud, Oza i Murakamija, ali to su valjda kladionicarske price.

Tekst iz Gvardijana o Kazuu Išiguru, kao i knjige koje su štampane kod nas

https://www.theguardian.com/books/2...-wins-the-nobel-prize-in-literature?CMP=fb_gu

http://www.delfi.rs/knjige/autor/1890_kazuo_isiguro_delfi_knjizare.html

A i drago mi je da vidim Rajelu;)

eee, muštuluk, Kanela, ja od tebe saznajem. I baš sam zadovoljna izborom. Što reče Kventin, bar je književnik. Čitala sam i gledala Ostatke dana. Dopalo mi se i jedno i drugo. Ne znam koliko je još njegovih dela prevedeno kod nas u Betinom tekstu, (http://beta.rs/scena/kultura-knjize...guro-dobitnik-nobelove-nagrade-za-knjizevnost) piše da je prevedeno još Ne daj mi nikada da odem. Mislim da su neki i sa ove teme čitali.

Dobro nam se vratili povratnici na temu. Osetno je življe poslednjih dana, a sad ćete i vi još doprienti tome!

- - - - - - - - - -

Ne pazim na času, lepo Boža dao link šta je prevedeno. Pa fino, ima šta da se čita.

Meni se baš svidela ' Ostaci dana'. Vrlo jednostavna ali izuzetno napisana.

A za Murakamija, uvek se setim čika Danila, bibliotekara u gradskoj biblioteci u Novom Sadu, izuzetan čovek. Uvek se sekirao što svi masovno čitaju Murakamija i ponašaju se kao da je jedini japanski pisac dostupan.
A bio je prilično ' opinionated' :D
Pa onda neko dođe i traži Murakamija a on kaže bolje čitaj Mišimu :zcepanje:

Mene je uvek zezao jer volim Bertranda Rasela....mada nisam ni danas sigurna jel bio ozbiljan ili ne.

Mene je uvek zezao jer volim Bertranda Rasela....mada nisam ni danas sigurna jel bio ozbiljan ili ne.

Kad pomenu Rasela, od njega sam pročitao zbirku priča Đavo u predgrađu, pre nekoliko godina, sećam se da mi se
baš dopala.
Od Išigura sam čitao samo knjigu Slikar prolaznog sveta, koja nije ostavila neki utisak na mene, ne mogu da kažem
da je loša, ali je sasvim prosečna.

Henig Mankel Italijanske cipele

Ko voili Skandinavce i njihove ledene i mracne tuge, toplo preporucujem.
Knjiga je kao neki film Ingmara Bergmana , a sada videh da je Mankel Bergmanov zet:)
Glavni lik dozivljava neku katastrofu ( hirurg je pa katastrofa ima veze sa poslom), odlazi na neko
ostrvce na kome sam zivi i da bi osetio da je stvarno ziv svakog jutra sekirom kopa rupu u ledu
i ulazi u tu ledenu vodu. Zivi tako na tom ostrvu 6 godina boreci se protiv hladnoce, mraka i usamljenosti ( ima psa i macku i jednog
postara koji dolazi jednom nedeljno), u dnevnoj sobi ima i neki mravinjak koji je visi i od stola pa i ne ulazi u dnevno sobu,
ali mu mravinjak i ne smeta, a onda jednog dana dolaskom jedne zene koju je nekada u mladosti voleo, a koja sada ima
kao i on blizu sedamdeset godina i smrtno je bolesna, pocinje zivot da se menja.

- - - - - - - - - -

Baudrillard ce biti ljubezan kao ljubezni Haralampije pa ce naci link za e knjigu:)
Jedino sto sam iz skole zapamtila je Pismo ljubeznom Haralampiju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back