del piero 10
Aktivan član
- Poruka
- 1.431
Ih bre, nema me par sati i tema bukne 
Ako, ako, samo pisite.
Veceras odgovaram detaljnije...

Ako, ako, samo pisite.
Veceras odgovaram detaljnije...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Hvala ti na ovome. Znam da je pisao tu knjigu posvećenu nerođenoj ćerki, nisam znao da je izašla. Imam još dvije knjige Moje borbe, a htio bih onda pročitati i roman koji je prethodno napisao. Doći će jednom i Jesen na red, nadam se.

Ajd', neka mi neko prevede u kratkim crtama...Koliko se sećam, neki ovde vole Karla Knausgarda i njegov ciklus Moja borba. U New Statesman-u je objavljena jedna kritika njegove knjige Jesen:
https://www.newstatesman.com/2017/0...orgeous-poetic-observations-almost-every-page
A ubolo mi oči.Oho, Wild child, baš si bila vredna!
Jeste Šaptač zanimljiv, pogotovo kad se ima u vidu da mu jecto prvi roman (možda mu je i najbolji, nisam sve čitala). Znate šta je meni zasmetalo kod te knjige? Ubica bira parove koji imaju SAMO jedno dete i otima im ga, kažnjavajući roditelje zbog njihove sebičnosti. Zašto bi osoba koja ima jedno dete bila sebična? Ima i ljudi koji ne žele decu uopšte, šta su onda oni?! Čak i "samo jedno" dete zahteva mnogo odricanja i promena, tako da me takvo poimanje stvarno iznerviralo. I ne osećam se ja prozvanom, ja planiram da imam još dece, ali mi smeta takav pristup. Ima parova s desetoro dece, pa ih puste da se sama snalaze, i šta, oni su bolji ljudi&velikodušniji od onih koji imaju jedno?
Eto, istresla sam se
Inače čitam krimić Svilena buba, nastavak Zova kukavice. Ako neko voli malkice usporene krimiće smeštene u London, preporučujem. U svakoj knjizi priv.detektiv istražuje po jedan slučaj (ubistvo), a u planu je deset knjiga, kako sam čula. Dosad su izašle tri.

Ajd', neka mi neko prevede u kratkim crtama...![]()
Pa, eto, u toj novoj knjizi Jesen, Knausgor se obraća još nerođenoj kćeri. Nakon što se ostvario profesionalno i privatno, obogatio se, stekao veliku porodicu i dosta prijatelja, Knausgor počinje da se pita šta je smisao života i shvata da život čini vrijednim to što svom djetetu može "pokazati svijet".
Knjiga se sastoji od 60 mini eseja sa naslovima kao što su Kreveti, Samoća, Konzerve, Van Gog... Autor prikaza kaže da su poglavlja/eseji neujednačenog kvaliteta. Neki opisi su prerazrađeni, obraćanja kćeri previše sentimentalna, ali, opet, kaže da na skoro svakoj strani ima dosta poetičnih zapažanja. Elem, ispada da je glavna tema knjige vrijeme, ona nemoguća potraga za sadašnjošću, koje je postalo prošlost čim pomislimo da smo ga sagledali. Ima, kaže autor teksta dosta lijepog u Jeseni, u poetičnosti i filozofiji (ponovo metafizika svakodnevice), ali pravi biseri su zakopani dosta duboko i pitanje je koliko će se čitaocima dati da kopaju. Tip kaže da dobrom piscu kao što je Knausgor može da se oprosti i jedna ovakva knjiga.
Inače, ovo je prvi od četiri dijela. Ostala godišnja doba trebalo bi da se objavljuju na svaka tri mjeseca do juna 2018. Ovaj lik kaže da nije siguran da će čitati sve dijelove.
A ne znam kad li ću Moju borbu 2 i 3... Prođe leto, a nije za tašnu... 
Citala ja Opet on. Meni je bila grozna. To je cini mi se okarakterisano kao komedija ali to meni uopste nije bilo smesno. Sokantno je to sto je napisano ali nije smesno.E, od veceras krecem sa Uveom, da vidimo i to cudo
Na zapadu nista novo mi se dopala. Legao mi je stil pisanja, nije naporan i dosadan. Ja sam i inace ljubitelj ratne tematike, bilo da je rec o knjigama ili filmovima, iako u knjizi nema mnogo toga konkretno u vezi same borbe, oruzja, vodjenju bitaka, vec vise uopsteno o napadanju i povlacenju, provedenom vremenu u rovovima, bolnicama, svakodnevnim razgovorima obicnih ljudi, njihovim sumornim mislima...
Svakako cu jos nesto od Remarka citati u buducnosti.
Timus Verner - Opet on... da li je neko citao?
Znam da je jedno vreme bila hit poput Uvea sada...
Zar nije obrnuto? U zadnjih 150-200 godina je prosecna visina stanovnistva porasla za oko 10 cm (ili tako nesto)... skoro sam to čuo na nekoj tv

E, ti si jedno veliko![]()

Po kući ću i dalje da vucaram Ničea iz guče, mada sam sve sigurnija da Dragan Jovanović nije normalan.
Nisi shvatio... Čovek se smanjuje kako stari. Moja mama je očigledan primer. Ne može više da dohvati mikser sa visećeg dela, tako je primetila da se smanjila...
Inače, i ja imam tu knjigu. Jedna od prvih ozbiljnijih koju su mi kupili roditelji. Sećam se, bila sam IV razred OŠ kad su je ponudili u školi na 4 rate. Obožavala sam je. Posle je postala tatina omiljena. Imao je običaj da pročita nešto iz nje pa da nam pametuje.![]()
od 40. godine svog zivotnog veka, a ne 40. godine 20. veka 

Kakva interesantan analiza, Kventine. ...
A možda izleti neko potpuno neplaniran. Kao Dilan. Ili ja nisam pratila, ili se ne sećam da je on pominjan.
Jel postoji tu neki uži izbor, pa da znamo ko je u konkurenciji ili su samo nagađanja i kvote iz kladionica?
Evo ja nekako mislim da pomenuti Kinez neće dobiti jer je nedavno dobio Mo Jen, a i to se dodeljuje "po ključu" (kako su u velikoj Jugoslaviji morale podjednako da budu zastupljene sve republike i pokrajine, (pa je sa mnom u letnjoj školi jezika bio jedan Albanac s Kosova, koji nikakve veze s jezicima nije imao, ali mu je žena otišla u neku drugu zemlju u istu takvu školu, pa nije imao ko da mu kuva, pa se prijavio i došao. Ali nije mogao Beograd da dobije 2-3 stipendije iako je imao studenata koji studiraju baš taj jezik, što Priština uopšte nije imala, ali ključ je morao da se ispoštuje)).Pa tako i ovi: moraju da budu zastupljeni svi kontinenti, poezira i proza.... i šta se već gleda..