Auuu, pa ta peta onda i ne postoji, ja sam razumela da si o petoj pricao

A sestu cu da kupim jer je opet hvale svi od reda na sva usta, izlazi "tek" krajem maja ( ove godine).
Knausgrad opisuje razne situacije iz svog zivota, svoje okoline, svoje probleme u smislu sta covek koji ima recimo 20 ili 30 godina zeli, ocekuje,
a sustina njegove borbe je da zeli istovremeno i da bude sam, ali i da ima porodicu, decu, zenu koju voli.
Da ne bude zabune, nije Moja borba 2 samo hronika jednog ljubavnog i očinskog slučaja; deo Knausgorove spisateljske magije jeste i lakoća s kojom je u stanju da u bezobalni romaneskni tekst "udrobi" bezbrojne ekskurse svih vrsta, čitave mini eseje, recimo, protiv političke i rodne korektnosti i sličnih pošasti kojima se Privilegovani ritualno samokažnjavaju (ali tako da im ne bude ništa), ili o razlikama između pomalo "rustikalne" Norveške i preuglađene upper middle class Švedske, ili beskrajno pronicljive uvide o "klasnoj" zasnovanosti celog tog narativa i "lajfstajla" hipsterskih levičarskih kulturnih elita iz boljih štokholmskih kvartova, sa svim tim njihovim bio, veganskim i ostalim opštehumanističkim prenemaganjima; ne izostaje, dakako, ni "pregled" norveške i švedske literarne i medijske scene, gde Knausgor opet nikoga ne štedi – a sebe ponajmanje; bilo bi, uostalom, nedostojno ne iskazati podjednaku sposobnost samopercepcije i kada je književna taština u pitanju, ako si se već u stanju toliko "otvoriti" u najintimnijim pitanjima!
Prikaz prvog toma Moje borbe završio sam "preteći" da teško da ću moći da sačekam srpski prevod drugog, nego ću se lepo okrenuti engleskom; izdržao sam, ipak, ali za dalje ne garantujem: treći i četvrti tom (Boyhood Island i Dancing in the Dark) već mi se smeše sa police, a Knausgor je takav pisac: želiš još i još, i nekako ti je neverovatno da bi to jednom moglo i da se završi.
Teofil Pančić
Mene je njegov dolazak u Svedsku iz " seljacke" Norveske podsetio i na Srbiju, Krug dvojke, neka kao otmene ulice i porodice, kvaziintlektulne krugove
i trendove koji ocigledno svuda postoje samo se opisuju razlicitim jezicima.