To oko tih krpelja je ovih zadnjih par godina, toliko izdignuto "u nebo" da su napravili citavu nauku od toga. A u stvari je vrlo jednostavno, stavis malo zejtina i on sam izadje u roku od pola sata...

toliko smo ih svi imali tokom detinjstva i na takav nacin se resavali njih, da mi je sad smesno kad cujem razne Nade Vučiće ovaj, Macure, na televizijama sa kilometarskim savetima sta da se radi.
To je ogromna zabluda, krpelji su mnogooo opasni i prenose strahovite bolesti, a niko ne zna nekog, ko zna nekog, da zna nekog ko je nekad na.ebao od krpelja

Postadose krpelji mitska bica, koji su po stopi smrtnosti, rame uz rame sa promajom i kupanjem sa ukljucenim bojlerom!
Ma nisu nauku napravili, nema tu nauke, nego ima sada i vakcina protiv bolesti koji krpelj prenosi.
I ja sam kao dete zaradila tu i tamo nekog, nisam ga ni primecivala, nisam ni znala da to strucno lice treba da vadi, sama bih ga iscupala, ali
tako da glava obavezno ostane tu gde je.
Ima krpelja i krpelja ( koja ruzna rec na srpskom

), jako malo njih i stvarno prenosi tu bolest (borelioza), u celoj Evropi ima oko 3000
obolelih , u Srbiji oko 50.
Nego ova druga knjiga Prijateljice genijalnija je i od samog naslova knjige

Necu prepricavati knjigu jer sam sigurna da cete je svi kad tad citati, samo cu reci da sam zaprepascena nacinom
zivota u Italiji sedamdesetih godina. Mi ( bivsa YU) na Italiju smo gledali kao na najidealniju zemlju za zivot, lepotu, umetnost,
way of life, ali i modu, muziku, automobile, bogatstvo, italijanski jezik nam je i dan danas najlepsi na svetu, o kuhinji i vinima
i da ne govorim, ali iz knjiga Ferante shvatamo da postoje neke barem tri Italije koje veze jedna s drugom nemaju. Cak ni jezicke.
Ja sam stvarno zblanuta citanjem njenih secanja ( a radi se stvarno o godini 1968) na svoje skolovanje, na brige devojcice od 15-16-17
godine kako da dodje do udzbenika za sledeci razred, na skolske predmete u gimanziji gde se uci grcki, latinski, astronomija i to nekoliko
godina pa se uce i prevodi sa i na grcki. Matura je jako komplikovana prica ( kako je danas, ne znam) jer je obavezan latinski i grcki,
a iz italijanskog debela analiza poezije najcuvenijeg italijanskog pesnika ( Djakomo Leopardi). Ali analiza samo u delu u kome je
u svojoj poeziji opisivao prirodu.