Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To nikako ne mogu da razumem kako je krpelj uspeo da ti dodje do butine.
Tako je i moja cerka na Avali pre desetak i vise godina ukacila krpelja.
Nisam znala kako da joj ga izvadim, ona je histerisala, dete kao dete, jos gledala Aliena, pa je bas bilo čupavo dok joj ga lekar nije izvadio.
A nosila je patike, carape, farmerke i krpelj se ipak nekako nasao na njenoj potkolenici.
Neverovatno koliko ima tih krvopija po tom zelenisu, a i ovako...

Poslednja izmena:
Sunce sija i dani se zlate.
Vetar poslednjih dana postoji kao podsetnik da još nije vreme toploti i bujnom proleću.
Poslednjih dana baš sam često sretala vrlo razodevene ljude, s obzirom na ovo doba godine.
Nikad naodmet opreza, mada jeste lako biti omađijan suncem, pa prehlada samo čeka iza ćoška!
Da, priznajem, iz mene progovara neljubitelj proleća - oduvek ovo godišnje doba držim za doba opreza, lake prevare, baš zbog sunašca koje ume da prevari pa nas vetar i zima izubijaju.
Leto i jesen moja su doba.
Volim toplotu, otuda leto, a jesen uvek držim za iskrenu - kada donese tople dane, to bude plus, budući da ovo godišnje doba podrazumeva iščekivanje hladnoće.
I boje, boje jeseni, ta zlatost i šuškavi suvarci života.

Uz ovo priznanje, priznajem i čitalačku tromost - ne stižem mnogo do knjige ovih dana: nešto sam u obavezama, u jurcanjima, us latkim čeznućima, prepuštam se razgovorui ćeretanju, vesela sam, hodam užurbano i zagledano.
I ne stižem.

Zato ćete razumeti što ću vam o knjigama pisati drugom prilikom.
Mašem vam i odlazim da pijuckam čajić uz seriju.

Grlim!

To oko tih krpelja je ovih zadnjih par godina, toliko izdignuto "u nebo" da su napravili citavu nauku od toga. A u stvari je vrlo jednostavno, stavis malo zejtina i on sam izadje u roku od pola sata... :) toliko smo ih svi imali tokom detinjstva i na takav nacin se resavali njih, da mi je sad smesno kad cujem razne Nade Vučiće ovaj, Macure, na televizijama sa kilometarskim savetima sta da se radi.
To je ogromna zabluda, krpelji su mnogooo opasni i prenose strahovite bolesti, a niko ne zna nekog, ko zna nekog, da zna nekog ko je nekad na.ebao od krpelja :D
Postadose krpelji mitska bica, koji su po stopi smrtnosti, rame uz rame sa promajom i kupanjem sa ukljucenim bojlerom! :D
Ma nisu nauku napravili, nema tu nauke, nego ima sada i vakcina protiv bolesti koji krpelj prenosi.
I ja sam kao dete zaradila tu i tamo nekog, nisam ga ni primecivala, nisam ni znala da to strucno lice treba da vadi, sama bih ga iscupala, ali
tako da glava obavezno ostane tu gde je.
Ima krpelja i krpelja ( koja ruzna rec na srpskom:D), jako malo njih i stvarno prenosi tu bolest (borelioza), u celoj Evropi ima oko 3000
obolelih , u Srbiji oko 50.
Nego ova druga knjiga Prijateljice genijalnija je i od samog naslova knjige:heart:
Necu prepricavati knjigu jer sam sigurna da cete je svi kad tad citati, samo cu reci da sam zaprepascena nacinom
zivota u Italiji sedamdesetih godina. Mi ( bivsa YU) na Italiju smo gledali kao na najidealniju zemlju za zivot, lepotu, umetnost,
way of life, ali i modu, muziku, automobile, bogatstvo, italijanski jezik nam je i dan danas najlepsi na svetu, o kuhinji i vinima
i da ne govorim, ali iz knjiga Ferante shvatamo da postoje neke barem tri Italije koje veze jedna s drugom nemaju. Cak ni jezicke.
Ja sam stvarno zblanuta citanjem njenih secanja ( a radi se stvarno o godini 1968) na svoje skolovanje, na brige devojcice od 15-16-17
godine kako da dodje do udzbenika za sledeci razred, na skolske predmete u gimanziji gde se uci grcki, latinski, astronomija i to nekoliko
godina pa se uce i prevodi sa i na grcki. Matura je jako komplikovana prica ( kako je danas, ne znam) jer je obavezan latinski i grcki,
a iz italijanskog debela analiza poezije najcuvenijeg italijanskog pesnika ( Djakomo Leopardi). Ali analiza samo u delu u kome je
u svojoj poeziji opisivao prirodu.

Moj sin je jednom pokupio kučećeg krpelja (veličine zrna graška) na stadionu. Bio je mali i ušo mu je u kosmati deo glave jer je pravio kolutove. Tad smo otišli kod lekara i nikad više. Pedijatrica mu ga je pokidala a onda tri sata čačakala iglom za špric, jedva mu je glavu izvadila. Ljudi, okrene se za 90[SUP]o[/SUP] suprotno kretanju kazljke na satu i povuče i gotovo.

Inače, znam za dve osobe koje su obolele od lajmske bolesti. Drugarica moje drugarice je završila u bolnici, a muž moje koleginice je nažalost preminuo. Posle više godina od infekcije, prvo je ostao nepokretan a onda i preminuo. Rekli su mu da je od posledica ujeda krpelja.

Poslednja izmena:
Razmisljam intenzivno o romanu kojeg sam citala pre dosta godina. Radnje se secam, ali naziva ne...
U pitanju je bracni par koji zivi u Nemackoj, vlada jednoumlje, svako svakog moze da prijavi vlastima i da prijavljeni bez obzira na krivicu bude kriv.
E sad, sve mi to lici na Kafku, mozda i jeste pisao on, ali prosto nisam sigurna.
Muz pocinje da pise pisma kritikujuci rezim i da ih ostavlja na razlicitim mestima po gradu, ali vodeci racuna da ta mesta budu sto dalje od njihove kuce, zeleci da se narod osvesti i da se odupre ''nacistima'', tj. rezimu koji narod drzi u saci i u strahu.
Joj, ne znam sta je dalje bilo, ali formira se u tamosnjoj policiji citava grupa koja zeli da uhvati glavnog lika koji ostavlja pisma protiv rezima po gradu... itd.
Malo sam sve ovo konfuzno napisala, ali se nadam da ce se neko setiti.
Da li je mozda Saramago pisao...
Ako se neko seti, poljubac od mene.
Hocu da poludim sto ne mogu da se setim.

Razmisljam intenzivno o romanu kojeg sam citala pre dosta godina. Radnje se secam, ali naziva ne...
U pitanju je bracni par koji zivi u Nemackoj, vlada jednoumlje, svako svakog moze da prijavi vlastima i da prijavljeni bez obzira na krivicu bude kriv.
E sad, sve mi to lici na Kafku, mozda i jeste pisao on, ali prosto nisam sigurna.
Muz pocinje da pise pisma kritikujuci rezim i da ih ostavlja na razlicitim mestima po gradu, ali vodeci racuna da ta mesta budu sto dalje od njihove kuce, zeleci da se narod osvesti i da se odupre ''nacistima'', tj. rezimu koji narod drzi u saci i u strahu.
Joj, ne znam sta je dalje bilo, ali formira se u tamosnjoj policiji citava grupa koja zeli da uhvati glavnog lika koji ostavlja pisma protiv rezima po gradu... itd.
Malo sam sve ovo konfuzno napisala, ali se nadam da ce se neko setiti.
Da li je mozda Saramago pisao...
Ako se neko seti, poljubac od mene.
Hocu da poludim sto ne mogu da se setim.
Ne moze da bude Kafka , sigurno je Hans Falada i njegov roman jeder stirbt für sich alleine ( preveden je i kod nas, mozda je naslov
Svako umire sam). Taj bracni par je stvarno i postojao, u Berlinu ima i spomen ploca.

28725864ti.jpg

A da me neko nauči kako se ovo skida kad nisam registrovana... :rumenka:
Tebi samo fali jos neko skidanje knjiga.
Pod hitno da pocnes Prijateljicu ( drugi deo), a posle citaj Pjuriti. A za ovo skidanje polako.

- - - - - - - - - -

Ja ne mogu da skinem.
Mozda je do mobilnog.
Mozda sto sam tupsonka.
Ipak ovo drugo.
A mozda je sto traze 9 dolara ( barem ovde kod mene):D

To oko tih krpelja je ovih zadnjih par godina, toliko izdignuto "u nebo" da su napravili citavu nauku od toga. A u stvari je vrlo jednostavno, stavis malo zejtina i on sam izadje u roku od pola sata... :) toliko smo ih svi imali tokom detinjstva i na takav nacin se resavali njih, da mi je sad smesno kad cujem razne Nade Vučiće ovaj, Macure, na televizijama sa kilometarskim savetima sta da se radi.
To je ogromna zabluda, krpelji su mnogooo opasni i prenose strahovite bolesti, a niko ne zna nekog, ko zna nekog, da zna nekog ko je nekad na.ebao od krpelja :D
Postadose krpelji mitska bica, koji su po stopi smrtnosti, rame uz rame sa promajom i kupanjem sa ukljucenim bojlerom! :D

Slazem se.Krpelji postoje oduvek i znam da se desavalo da ih deca cesto pokupe.Ja nisam nikad...ni kao dete...evo do sada.I tacno je da se o tome poslednjih godina toliko prica i pise.Prosto nisam znala sta da mislim.Pokvarilo mi je vikend,jer su svi imali svoje vidjenje stvari kako i sta treba.Izgubih pola dana birajuci najbolju verziju.
Se am se da je bilo price da treba necim da se natopi da izadje sam,ali juce i danas su mi svi rekli,a tako i pise, da se ne treba nicim da se natapa,jer se uvuce jos dublje.Svejedno, izvadjen je..

Moj sin je jednom pokupio kučećeg krpelja (veličine zrna graška) na stadionu. Bio je mali i ušo mu je u kosmati deo glave jer je pravio kolutove. Tad smo otišli kod lekara i nikad više. Pedijatrica mu ga je pokidala a onda tri sata čačakala iglom za špric, jedva mu je glavu izvadila. Ljudi, okrene se za 90[SUP]o[/SUP] suprotno kretanju kazljke na satu i povuče i gotovo.

Inače, znam za dve osobe koje su obolele od lajmske bolesti. Drugarica moje drugarice je završila u bolnici, a muž moje koleginice je nažalost preminuo. Posle više godina od infekcije, prvo je ostao nepokretan a onda i preminuo. Rekli su mu da je od posledica ujeda krpelja.

Raaaaado, taman sam se malo primirila.Ne prestravljuj me, molim te. :sad2:

- - - - - - - - - -

nisam ja mislio nista lose o tebi, samo me asocirala prica na ono sto sam napisao ;)

krasuljak, sa scribda se skida tako sto za svaki dokument skinut moras i ti da jedan okacis. moze sta god u wordu ili pdf.

Ma nisam ni pomislila da je upereno na mene.Sve si u pravu...samo sam ja malo svilena, sto kaze moj muz...

A da me neko nauči kako se ovo skida kad nisam registrovana... :rumenka:

Najlakši način je da prvo kopiraš link knjige sa Scribda koju želiš da skineš, onda posetiš ovu stranicu
nalepiš link u okvir za to predviđen, klikneš download, onda će ti biti ponuđen format koji želiš DOCX, PDF... klikneš na format koji ti odgovara i to je to.
Nadam se da nisam bio previše konfuzan, ako budeš imala problema slobodno pitaj.:)

Raaaaado, taman sam se malo primirila.Ne prestravljuj me, molim te. :sad2:

- - - - - - - - - -

Ma nisam ni pomislila da je upereno na mene.Sve si u pravu...samo sam ja malo svilena, sto kaze moj muz...

Ma taj Radin poznanik sigurno nije umro od krpelja, nema slucajeva da je iko umro od toga ( sve sam po netu lepo pretrazila),
a i pod pretpostavkom da je bas taj krpelj bio opasan ( sto je skoro pa iskljuceno) ti uzimas te antibiotike, tako da nema sikiracije;)

Najlakši način je da prvo kopiraš link knjige sa Scribda koju želiš da skineš, onda posetiš ovu stranicu
nalepiš link u okvir za to predviđen, klikneš download, onda će ti biti ponuđen format koji želiš DOCX, PDF... klikneš na format koji ti odgovara i to je to.
Nadam se da nisam bio previše konfuzan, ako budeš imala problema slobodno pitaj.:)

Hvala ti puno, uspela sam. :lol:
:ortaci:

Ma taj Radin poznanik sigurno nije umro od krpelja, nema slucajeva da je iko umro od toga ( sve sam po netu lepo pretrazila),
a i pod pretpostavkom da je bas taj krpelj bio opasan ( sto je skoro pa iskljuceno) ti uzimas te antibiotike, tako da nema sikiracije;)

Nisam imala nameru nikog da plašim, I sama strahujem jer me svake godine napadaju razne bube pa i krpelji. Valjda jer sam bela pa mi je koža tanka. Čoveka nisam poznavala, pričala mi je njegova žena nakon smrti. Ona je učiteljica u drugoj školi, znamo se iz autobusa. Umro je od posledica nelečene lajmske bolesti.

O krpeljima uopste, ali uopste nisam nikada razmisljala, sve do sad.A na vikendici smo redovno.Jedni mi kazu isto sto i Rada,drugi su u fazonu:Daaaaj to je samo krpelj.Hit je moja koleginica koja mi je juce rekla:Slusaj,to ti uopste nije bezopasno.Da bi danas na poslu ispricala kako je pre par god imala istu situaciju,s tim sto joj se zavukao sasvim pod kozu i njoj je to iglom muz izvadio,jer on to tako i sebi,i nije pila nista.Pa sad...
Izvinjavam se sto sam vas uvukla u pricu, necu vise, obecavam.

Idem sad da narucim Prijateljicu.Zasuzila sam, za pretrpljeni stres.

- - - - - - - - - -

Nisam imala nameru nikog da plašim, I sama strahujem jer me svake godine napadaju razne bube pa i krpelji. Valjda jer sam bela pa mi je koža tanka. Čoveka nisam poznavala, pričala mi je njegova žena nakon smrti. Ona je učiteljica u drugoj školi, znamo se iz autobusa. Umro je od posledica nelečene lajmske bolesti.

AaaaaaaAaAaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAA :eek::eek::sad2:
:prpa:

Samo mirno i bez panike. Svi smo imali te krpelje i preziveli. A i dalje cemo.
Ti zarazeni krpelji su vrlo, vrlo, vrlo retki i komplikacije vezane za njih su statisticki zaista jako male.
Uostalom to bi bilo isto kao da necemo da se vozimo kolima jer po statistickim podacima toliko i toliko ljudi strada u saobracajnim nesrecama.
Zato opusteno. Izvaditi krpelja pazljivo, pratiti da se na tom mestu ne pojavi crvenilo veceg obima, i to je to.

- - - - - - - - - -

Moram da probam ovo skidanje sa scribida.
Baudrillard je lepo objasnio :)

Promaja moze da dovede do ukocenosti,problema sa sinusima jezivo bolnim i glavoboljom.Tako "ubija" .
Bojler se pri tusiranju iskljucuje i uopste pri koriscenju tople vode jer su lose instalacije kod vecine.Nema para da se zamene,lako dodje do kratkog spoja.Voda provodi struju brzo.
Umorna sam,imam upalu ledjnih misica i probacu da spavam.

U Macu od Sanare su promenili imena likovima i nekim mestima.Prva knjiga je zapravo tri originalne knjige.Videcu kad sve procitam.
Tesko je to.Kad neko unakazi knjige uz koje sam odrastala tacno bih ga da se ne izrazavam.
Odakle potreba za promenama imena i naziva kada to ubija draz dela ne znam.Ali treba zabraniti jer je besmisleno imati tako razlicite
stare i nove verzije istog dela.

Poslednja izmena:
Insajder, moja priča, Brankica Stanković, Samizdat B92. Ovo nije književnost, niti je imalo ambicija da bude. Brankica je ostavila još jedno svedočanstvo o tome kako se živelo, radilo, pljačkalo, otimalo, kakve su vrednosti bile na ceni (to i dalje traje, možda je čak i gore), a to svakako nisu istina, poštenje i moral. Da ne pišem sad, svuda može da se nadje da je ona zbog tema kojima se bavila u emisiji Insajder i ljudi koje je raskrinkrala i time im se zamerila, dobila stalno policijsko obezbeđenje i u to vreme koje opisuje u knjizi (2009. -2013.godina) bila najugroženija osoba u zemlji. Ova knjiga je o tome kako je živeti pod stalnim policijskim obezbeđem, kako je raditi, družiti se, kad nikad nisi sam niti slobodan.

O krpeljima uopste, ali uopste nisam nikada razmisljala, sve do sad.A na vikendici smo redovno.Jedni mi kazu isto sto i Rada,drugi su u fazonu:Daaaaj to je samo krpelj.Hit je moja koleginica koja mi je juce rekla:Slusaj,to ti uopste nije bezopasno.Da bi danas na poslu ispricala kako je pre par god imala istu situaciju,s tim sto joj se zavukao sasvim pod kozu i njoj je to iglom muz izvadio,jer on to tako i sebi,i nije pila nista.Pa sad...
Izvinjavam se sto sam vas uvukla u pricu, necu vise, obecavam.

Idem sad da narucim Prijateljicu.Zasuzila sam, za pretrpljeni stres.

Vala, zaslužila si da se malo utešiš posle takvog stresa.

Ja sam prvi i jedini put videla krpelja pre 3 godine kada ga je kuma našla na našem psu. To je bila neverovatna sreća da je ona bila kod nas kad se pas vratio iz šetnje i pomazila ga, a onda videla neku "krasticu" na uvcetu i pitala: Jel on ovo imao i ranije. I odmah je provalila šta je jer je i sama 15 godina imala psa, a pored toga je i medicinska sestra, pa ga je odmah izvadila pincetom i namazala mesto alkoholom. I onda nam je ispričala (što nisam znala) da krpelji žive i na drveću i reaguju na toplotu, pa se puste sa drveta i padnu na psa ili čoveka. Moguće da si ga i ti tako zaradila, ako nisi išla u travu. Možda je bio negde na odeći pa se prilikom skidanja ili oblačenja zakačio za butinu. Jer stvarno izgleda kao nezgodno mesto za krpelja.

Običan krpelj je bezazlen, ali ako je zaražen, onda nije tako bezazleno. Pratiš, kako kaže Lamar, ima li crvenila, pa ako se pojavi, reaguješ. Moja koleginica je tako mesecima išla na kontrole na infektivnu kliniku da prate. Neću da te plašim, u najvećem broju slučajeva je bezopasno, ali ipak obrati pažnju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back