Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Od Doris Lesing sam u svoje vreme procitala:

Peto dete - Doris Lesing, Agora, 130 str
Ben u svetu – Doris Lesing, Agora, 160
Trava peva – Dosris Lesing, Agora, 230 str
Londonske skice – Doris Lesing, Agora, 210 str

Mnogo sam vise ocekivala od nekoga ko je dobio Nobela.
Najvise su mi se dopale Londonske skice-zbirka pripovetki.
Ali generalno, nije me nesto odusevila.

- - - - - - - - - -

Bi, ti k'o Čvarkov :lol:

Zbog Burde? Čvarkov proslavio Burdu, k'o da nije postojala u predčvarkovsko doba.

Ja sve neću da komentarišem Doris Lesing dok ne završim, a trebalo bi jer su mi često jači utisci na početku nego na kraju čitanja.

Od Doris Lesing sam u svoje vreme procitala:

Peto dete - Doris Lesing, Agora, 130 str
Ben u svetu – Doris Lesing, Agora, 160
Trava peva – Dosris Lesing, Agora, 230 str
Londonske skice – Doris Lesing, Agora, 210 str

Mnogo sam vise ocekivala od nekoga ko je dobio Nobela.
Najvise su mi se dopale Londonske skice-zbirka pripovetki.
Ali generalno, nije me nesto odusevila.
Čitala Peto dete i Ben u svetu, mnogo mi se sviđaju, One su povezane, obe o Benu. Druga mi je bolja. Imam Trava peva i Leto pre sumraka, nepročitane.

- - - - - - - - - -

Hoću, samo prvo da pokušam u Gradskoj biblioteci.

Važi, javi kad rešiš.

Dobih ja danas i zadnjeg Zeku ( nisma jos zavrsila Bogatog), a na "koricama " stoji da je to jedan od najboljih romana americke kjizevnosti,
cak i jedan od najboljih pisam na engleskom jeziku pa se moze porediti sa Dikensom,Takerijem ( ovog Quentin nikad nije citao, acenim da je slab
i sa Dikensom:D), Dzord Eliot ( ista prica sa Quentinom ukoliko nije bilo obavezno na faksu) pa i sa Dzojsom.

"tajna lezi u akumulaciji briljantnih detalja, nijansama i interakcijama recenica"[/I
Jedan od najboljih romana iz Amerike i o Americi[/I

Zeku bi zaista trebalo citati od prve knjige jer Apdejk na jedan zaista genijalan nacin pocinje prvog Zeku negde pedesetih
godina proslog veka i tako pratimo " fabulu radnje";) tridesetak godina Zekinog zivota i rada, usput i uspehe americkih predsednika,
filmove u kojima je Regan prvo glumac pa posle predsednik i tako jos kojesta:)
Ko automobile voli ( ja bas i ne, ali sam udata za jednu zamlatu kojoj to monogo znaci i sve zna, pa igrom slucaja i ja sama)
shvata zasto se Detroit raspao kada su dosli Japanci i jos kojesta uz to.
Meni je Apdejk genijalan jer se u sve razume. Od duzine suknje, haljina, shminke preko otmene i haj sosajeti koktela i francuskih
vina, do nekih udaraca u golfu ( u to se ja ne razumem).

Odlučeno: Zeku ću čitati od prve knjige. Ako nema biblioteka, ima Krasuljak :heart:

Samo moram da napomenem da sam vrlo uzdržana po pitanju tih "najboljih romana", kako na koricama Zeke piše.
Uvek su mi na pameti reči profesorke srpskohrvatskog u sredjnjoj školi koja je na neki pismeni zadatak gde je rečeno "bila sam najsrećnija na svetu" odreagovala pitanjem "Otkud ti znaš koliko su drugi ljudi srećni!".
I u pogovoru
Leto pre sumraka, Doris Lesing koji sam upravo završila, stoji da je to njeno remek delo. Sad ne znam da li je remek delo posmatrajući samo njene romane ili i šire. S obzirom da je dobitnica najprestižnije svetske nagrade za književnost - Nobelove nagrade to, po meni, podrazumeva da bi ipak trebalo da je medju najboljim delima ikada. A ja ga nikako ne bih tako okarakterisala.

Čitajući sadržaj nekoliko njenih knjiga na polici biblioteke, privukao me je upravo ovaj

Na početku leta, atraktivna i inteligentna Kejt Braun, srećno udata žena od četrdeset i pet godina, nema nijedan razlog da veruje da će nešto da se promeni u njenom života. Krajem leta, njena kamuflaža ženstvenosti i šarma više ne postoji.U ovom romanu, Doris Lesing prati svoju junakinju kroz najmučniji period života prelaska između mladosti i starog doba, između Londona i Španije i Turske, između supruga i ljubavnika, između skladnog života i ludila. Kejt Braun stiče nezavisnost koja ne nudi nikakvu izvesnost i suočava se sa vlastitim, sazrelim bićem.

Pomislih: ovo je upravo za mene. Ali već posle nekoliko stranica imala sam neki utisak prevazidjenosti, kao kad sad gledam neke filmove Vudija Alena u kojima on analizira odnose medju ljudima: prijateljstvo, ljubav, preljubu... i koji su mi bili interesantni kad sam imala 20 godina, ali već sa 30 i nešto, sa stečenim ličnim iskustvom, sve mi je to delovalo naivno i isprazno. Tako i ovde; svo to razmišljanje Kejt Braun kako više nije potrebna svojoj porodici, odrasloj deci, i da su možda sad potrebni oni njoj, pa navraćaju kući da bi ona imala o kome da brine, mi je bilo nekako već vidjeno. Naravno, nije to nova tema: sindrom "praznog gnezda".
E sad, to njeno leto, svakako drugačije od uobičajenog, puno dogadjaja, putovanja, novih ljudi, bolesti, promena... jeste bilo zanimljivo i u većini slučajeva neobjašnjivo, ali valjda je tako nešto bilo nužno da učini prelazak u ludilo kako je napisano na koricama. Roman je prepun simbola, koje ja verovatno nisam sve ni uočila ni shvatila. Najupečatljiviji je san o foki, koju Kejt pokušava da spase i odnese do mora, ze koje ne zna ni gde je, a koji sanja mesecima u nastavcima. I kad konačno spasi foku, shvata da je vreme da se vrati kući.

Posle ovog romana, nemam neku želju da se više bavim njom. Vidim da su vam se neka druga njena dela više svidela. U već pominjanom pogovoru piše da je Peto dete možda njen najreprezentativniji roman. Pa, ako mi nekad baš padne pod ruku, možda ga i pročitam, ali mislim da neću smišljeno tražiti njena dela.

Odlučeno: Zeku ću čitati od prve knjige. Ako nema biblioteka, ima Krasuljak :heart:

Samo moram da napomenem da sam vrlo uzdržana po pitanju tih "najboljih romana", kako na koricama Zeke piše.
Uvek su mi na pameti reči profesorke srpskohrvatskog u sredjnjoj školi koja je na neki pismeni zadatak gde je rečeno "bila sam najsrećnija na svetu" odreagovala pitanjem "Otkud ti znaš koliko su drugi ljudi srećni!".
I u pogovoru
Leto pre sumraka, Doris Lesing koji sam upravo završila, stoji da je to njeno remek delo. Sad ne znam da li je remek delo posmatrajući samo njene romane ili i šire. S obzirom da je dobitnica najprestižnije svetske nagrade za književnost - Nobelove nagrade to, po meni, podrazumeva da bi ipak trebalo da je medju najboljim delima ikada. A ja ga nikako ne bih tako okarakterisala.

.

Ja nikako da nju ( Doris) zavolim. Pocela sam nekada neku njenu knjigu ( ne znam vise ni koju) nikako mi nije islo.
Tesko da cu uskoro pocinjati bilo sta do nje da citam.
Inace je u pravu tvoja profesorka srpskog, ali je autor ( Apdejk) i pokojnik pa se moze reci da je ovo njegova najbolja knjiga,
a on ( Apdejk) zaista je veliki knjizevnik.
Ovaj (zadnji) Zeka dobio je i Pulicerovu nagradu, a i nagradu americkih knjizevnih kriticara (National Book Critics Circle Award).

Bi, baš si se potrudila oko boja... :) Još malo pa ko Moderna Pevačica/ Vrela Cica... :lol:(gde li je sad :think:)
Šalim se... :cmok2:
To što piše na koricama knjiga,... pa, ja još nisam videla da je neko napisao nešto loše. Ispada da je svaki roman najbolji... ;)

A što se Zeke tiče, teško ćeš naći u biblioteci, pogotovo sad, dok ne vrate ovi koji nas tajno čitaju pa su nagrnuli... :aha:

Bi, baš si se potrudila oko boja... :) Još malo pa ko Moderna Pevačica/ Vrela Cica... :lol:(gde li je sad :think:)
Šalim se... :cmok2:
To što piše na koricama knjiga,... pa, ja još nisam videla da je neko napisao nešto loše. Ispada da je svaki roman najbolji... ;)

A što se Zeke tiče, teško ćeš naći u biblioteci, pogotovo sad, dok ne vrate ovi koji nas tajno čitaju pa su nagrnuli... :aha:

Jao, da znaš da si u pravu za ove tajne čitaoce. Jer i ranije si ukazivala da imamo jako puno pregleda, a malo pisanja.
Znači, svidjaju ti se moje boje ;). Nisam još na nivou Pevačice, ali ima vremena, mlada sam!

Rayela, na kom jeziku si kupila Zeka je umro? Ako je na srpskom, čekam te kad dođeš u SRB... :lol:

Ma na nemackom, Valjda ce se Quentin javiti i reci da li uopste postoji na srpskom, a trebalo bi da postoji.
On je bas za te dve zadnje knjige o Zeki dobio Pulicerove nagrade.
Negde procitah da se knjiga na srpskom zove Zeka se smirio , mozda je nadjes pod tim naslovom.

Na koricama obicno su izjave nekih knjizevnih kriticara iz stampe kojima verujem ( u ovom je slucaju to Vasingtnon Post
i nemacki Spiegel).

- - - - - - - - - -

Sviđaju, dakako. :ok:
Kad nađeš dećka/menadjera, propisaćeš rozle... :rotf:

Cice stvarno odavno nema. Cu proverim na blog:D

Na koricama obicno su izjave nekih knjizevnih kriticara iz stampe kojima verujem ( u ovom je slucaju to Vasingtnon Post
i nemacki Spiegel).

da s tim sto prave kritike koje nabrajaju nedostatke i mane ne napisu, vec samo hvalospeve :)
ja to odavno ne citam... ne desava mi se da banem u knjizaru i kupim nesto nasumicno na osnovu toga na koricama, vec planski i informisem se pre kupovine detaljno da li bi mi to nesto leglo ili ne. Pa laguna na sajtu cenzurise komentare koji i zalice na kritiku a kamoli na koricama

Da, zbog toga sam i prestala da pišem komentare na Lagunina izdanja. Čak im je nagradna igra sa novim pravilima nekako nameštena. Čuj, prepoznaj odlomak... Ja nikad nisam prepoznala, čak ni kad objave rešenje.

da s tim sto prave kritike koje nabrajaju nedostatke i mane ne napisu, vec samo hvalospeve :)
ja to odavno ne citam... ne desava mi se da banem u knjizaru i kupim nesto nasumicno na osnovu toga na koricama, vec planski i informisem se pre kupovine detaljno da li bi mi to nesto leglo ili ne. Pa laguna na sajtu cenzurise komentare koji i zalice na kritiku a kamoli na koricama

Zasto bi ozbiljni knjizevni kriticari nekoga hvalili? Nisu oni izdavacka kuca tako da pominjanje Lagune ovde nikako ne pije vodu.
Zasto uopste i postoje knjizevni kriticari? Ne mislis valjda da ih je Apdajk potplatio da lepo pisu o njemu?
Ja sam prvo kupila knjigu pa tek kada je danas stigla videh ovo sto sam napisala. Svakako da je nisam kupila zbog toga, a nisam ni znala
da je bas za ove dve knjige dobio Pulicera. Da je duze ziveo dobio bi i Nobela.

- - - - - - - - - -

Da, zbog toga sam i prestala da pišem komentare na Lagunina izdanja. Čak im je nagradna igra sa novim pravilima nekako nameštena. Čuj, prepoznaj odlomak... Ja nikad nisam prepoznala, čak ni kad objave rešenje.

Ma svi cenzurisu na svojim sajtovima, nema veze da li je usisivac za prasinu ili neka kozmetika, ili knjiga.
Izbrisu komentare koji im nisu po volji i ne mozes im nista.

Teri Pracet
Roman o Disksvetu

Akrepski odred

Ima stvari koje nisu za gadljive.

Ovo je maestralno objasnjenje rata,ljudi u njemu,vere i borbe protiv vrstizma,seksizma,sovinizma.

Neke gadosti su mogle da budu izostavljene.

Sustinski pun pogodak.

Umro 2015. sto je ogromna steta za knjizevnost.Nenadoknadiva.

Teri Pracet
Roman o Disksvetu

Akrepski odred

Ima stvari koje nisu za gadljive.

Ovo je maestralno objasnjenje rata,ljudi u njemu,vere i borbe protiv vrstizma,seksizma,sovinizma.

Neke gadosti su mogle da budu izostavljene.

Sustinski pun pogodak.

Umro 2015. sto je ogromna steta za knjizevnost.Nenadoknadiva.
Citala Akrepski odred,sjajna knjiga.Smejala sam se grohotom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back