Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad se danas nisam šlogirala, članarina u biblioteci 1500 din. Nisam znala da je toliko, mi smo se godinama provlačili sa članskim kartama na račun ćerkinih učešća na Zvezdarijadama. Baš mi bilo mnogo.

Zato mi svi čekamo neke popuste. A stalno ih ima. Za noć knjige, za Sajam knjiga, ima i preko onih sajtova sa popustima, sve upola cene, pa ispadne 750.

- - - - - - - - - -

Pa jesi platila ili si odustala? Za davaoce krvi je besplatno, za penzionere je jeftinije, pa učlaniš mamu...

Čitam Hercoga i uživam. Hvala ti Rakel, ti definitivno poznaješ moj ukus. :heart:

Ma poznajem ti ukus samo tako.
Ja sam svog batalila jer sada uzivam u ovoj knjizi M. Atvud, a cim je zavrsim pocinjem njega, ali od pocetka, necu da mi
uzasan srpski prevod pokvari utisak.
A i kad njega procitam onda se vracam na svoju staru ljubav ( stara ljubav zaborava nema) DzoniTu Apdajku
i to na tri njegove knjige.

Ja nesto nisam u fazonu da se mnogo bavim ovim novim knjizevnic(a)ima i njihovim dostignucina
( nema veze da li su iz Srbije, Indije ili Engleske, Finske, Rusije), cak se vracam i nekim procitanim knjigama
pre nego sto mi padne na pamet da se bavim nekim ljudima koji danas pisu knjige. Ima naravno izuzetaka, ali
kako vec sama rec kaze, zaista samo izuzetno.

Masem vam iz Srbije :D
Juce u putu dok je Jovan citao svoje knjige, ja procitala jednu tanusnu od Ane Gavalde, Poslednji nestasluk. Mislim da je to njena cetvrta knjiga koju sam procitala i, iako je inace volim, nije mi se posebno dopala. Mislim da je fina prica i imala je dobrog potencijala ali ona je nije dovoljno razradila i nije donela nista novo.

Jedva cekam ponedeljak i posetu biblioteci :)

Važi, čitaću ja i Mačje oko... :) A i Apdajka volim i imam ga dosta, ti samo kaži šta,,, ;) :cmok2:
Posle mnogo procitanih knjiga ovo Oko me je bas nekako "potreslo", i ne , nije zenska knjiga;)
Nikako da Quentina nagovorimo da procita neku njenu knjigu, a eto mi citamo knjige koje nam on preporucuje,
narocito ovog Apdajka;)

Macje oko je za malo starije persone jer ona zapravo tu pise svoju (auto)biografiju, a zena je vec zelo matora.

Kako je Atvudova '39-to godište a Mačje oko je pisala '88-e izgleda da je pravo vreme da ga čitam... :aha:
Što se Quentina tiče, dokazao je dominaciju, zato ga i uvažavamo redovno...:)

Ma i mene je bas ta cinjenica odusevila jer pise o vremenu (recimo sezdesete i sedamdesete), ali uglavnom pise o vremenu bas
posle rata jer je tada bila dete pa tako mozemo da se identifikujemo i sa njenim problemima devojcice koja nema sta da obuce,
a narocito da obuje, kasnije za vreme studija raznorazne klasne razlike, ali nije to nju mnogo smaralo, a ne smara ni citaoca
nekim efemernim stvarima. Udara u sridu kada kaze recimo da i genijalnost i inspiracija za umetnika imaju svoj rok trajanja.

Zato mi svi čekamo neke popuste. A stalno ih ima. Za noć knjige, za Sajam knjiga, ima i preko onih sajtova sa popustima, sve upola cene, pa ispadne 750.

- - - - - - - - - -

Pa jesi platila ili si odustala? Za davaoce krvi je besplatno, za penzionere je jeftinije, pa učlaniš mamu...

Imam i davaoca krvi u kući i mamu koju sam mogla da iskoristim, ali na kraju nisam nikoga htela da smaram, nego platih. Nisam imala vremena da pišem detaljnije i pohvalim se šta sam pokupila.

Dakle, rekoh da sam se šokirala zbog cene, a onda sam doživela još jedan šok.Tražila sam knjige koje su ovde nedavno preporičivane: Ljubav itd (Barns), Nevidljivi (Oster) i Čudo u Poskokovoj dragi (Ante Tomić). I šta se desi - Imali su sve tri. Nesam mogla da verujem.

Pročitala Ljubav itd, napisaću utisak nešto kasnije.

Poslednja izmena:
Posle mnogo procitanih knjiga ovo Oko me je bas nekako "potreslo", i ne , nije zenska knjiga;)
Nikako da Quentina nagovorimo da procita neku njenu knjigu, a eto mi citamo knjige koje nam on preporucuje,
narocito ovog Apdajka;)

Macje oko je za malo starije persone jer ona zapravo tu pise svoju (auto)biografiju, a zena je vec zelo matora.

Kako je Atvudova '39-to godište a Mačje oko je pisala '88-e izgleda da je pravo vreme da ga čitam... :aha:
Što se Quentina tiče, dokazao je dominaciju, zato ga i uvažavamo redovno...:)

:cool:
Ja onako, štreberski, odmah pogledam po nekim enciklopedijama i tamo vidim da Atvudova piše istorijske romane, spekulativnu fikciju, naučnu fantastiku, a to ništa nije moja šolja čaja. No dobro, vama za ljubav, pročitaću nešto. Preporučite nešto kraće, da mogu da vas ispoštujem i ako mi se ne dopadne.
Ja pročitao neke eseje Česlava Miloša (Kontinenti) i spremam se da počnem s jednom knjigom koju odavno želim da pročitam (Ivlin Vo: Povratak u Brajdshed). Iz nekog razloga, nikako mi se nije dalo da je čitam u elektronskom formatu, i danas kupim štampano izdanje, zajedno sa još jednom memoarskom knjigom Pola Ostera (Report from the Interior/Izvještaj iz unutrašnjosti).
A šta ti Rajela od Apdajka planiraš da ćitaš?

Једно питање за све - да ли је неко читао нешто од Мартина Амиса (или Ејмис?), имате ли искуства са њим? Добио сам препоруку за читање и похвале за његово писање.. С тим да, изгледа, није превођен на српски.

У међувремену сам прочитао нешто што желим већ дуго времена - Ако једне зимске ноћи неки путник, Итало Калвино.
Сигурно је да сте већ сви упознати са "радњом", с обзиром да је књига прилично позната. Права постмодернистичка играрија. Баш ми је пријало да прочитам тако нешто.
П.С. Морам да похвалим превод. Иако сам читао на хрватском, то није био овај новохрватски заморни, већ више оно што се некад звало српскохрватски са неким речима у "западној" варијанти. Баш се видело да се преводилац (Павао Павличић, иначе и НИН-овац) потрудио.

Poslednja izmena:
Једно питање за све - да ли је неко читао нешто од Мартина Амиса (или Ејмис?), имате ли искуства са њим? Добио сам препоруку за читање и похвале за његово писање.. С тим да, изгледа, није превођен на српски.

Nisam čitao Martina Ejmisa.
Inače, prevođen je, dosta. Između ostalog:
MARTIN-EJMIS-NOVAC_slika_O_38978261.jpg
Londonska-polja-Martin-Ejmis_slika_O_14704873.jpg
Martin-Ejmis-Nocni-voz_slika_O_3616602.jpg
Martin-Ejmis-PUTOKAZ-VREMENA_slika_XL_42428417.jpg

Ja onako, štreberski, odmah pogledam po nekim enciklopedijama i tamo vidim da Atvudova piše istorijske romane, spekulativnu fikciju, naučnu fantastiku, a to ništa nije moja šolja čaja. No dobro, vama za ljubav, pročitaću nešto. Preporučite nešto kraće, da mogu da vas ispoštujem i ako mi se ne dopadne.
Ja pročitao neke eseje Česlava Miloša (Kontinenti) i spremam se da počnem s jednom knjigom koju odavno želim da pročitam (Ivlin Vo: Povratak u Brajdshed). Iz nekog razloga, nikako mi se nije dalo da je čitam u elektronskom formatu, i danas kupim štampano izdanje, zajedno sa još jednom memoarskom knjigom Pola Ostera (Report from the Interior/Izvještaj iz unutrašnjosti).
Od nje mogu tebi licno da preporucim samo jednu knjigu The Handmaid’s Tale ( ako se ne varam nije bas mnogo "debela:D), jeste da je malo SF,
ali samo ako mislis da su i Dzordz Orvel i Aldos Haksli u svojim cuvenim delima SF. Malkice, ali samo malkice podseca na drugi deo onog romana Maunel Puiga,
ali za moj ukus ova njena knjiga mnogo je i uverljivija i nekako i prizemnija.
Ona ( Atvud) zaista je cudna. Svaki njen roman potpuno je drugaciji od prethodnog, kao da razlicite osobe pisu.

E, od Apdejka sam sada kupila tri knjige, jednu verovatno nikada necu da citam jer je tema Sekspir i nekakav danski dvor
( onesvestila sam se kada sam videla da je covek uopste i pisao takve knjige) ( naslov je recimo Gertrude und Claudius),
drugu ( Terorist) citacu jer je junak neki Ahmed i tu kao Apdejk pokusava da se yebava sa temom modernog arapskog terorizma,
ali sam zapravo obe ove kupila zbog trece koju cu citati verovatno za nedelju, dve.
A to je knjiga iz serije Zeke (Rabbit is rich), a bas si tu knjigu ti preprucivao.

Poslednja izmena:
Kad se danas nisam šlogirala, članarina u biblioteci 1500 din. Nisam znala da je toliko, mi smo se godinama provlačili sa članskim kartama na račun ćerkinih učešća na Zvezdarijadama. Baš mi bilo mnogo.

Jeste skupa, zato ja gledam da se uclanim kad je 50% (doduse, nisam clan vec god. i nesto), na Dan knjige ili kad imaju neke akcije za uclanjenje.

- - - - - - - - - -

Bi, uze mi rec iz usta :lol: :)

Juce sam od prijateljice trazila Sulejmana i Rokselanu ali u medjuvrenu sam videla Orvela '84 i Venerine vrtove - Eve Stahnjak.
Citao neko ovu drugu?

(Inace, Dogo mi stoji i ceka da zavrsim :sad2:)

- - - - - - - - - -

[

Od nje mogu tebi licno da preporucim samo jednu knjigu The Handmaid’s Tale ( ako se ne varam nije bas mnogo "debela:D), jeste da je malo SF,
ali samo ako mislis da su i Dzordz Orvel i Aldos Haksli u svojim cuvenim delima SF. Malkice, ali samo malkice podseca na drugi deo onog romana Maunel Puiga,
ali za moj ukus ova njena knjiga mnogo je i uverljivija i nekako i prizemnija.
Ona ( Atvud) zaista je cudna. Svaki njen roman potpuno je drugaciji od prethodnog, kao da razlicite osobe pisu.

E, od Apdejka sam sada kupila tri knjige, jednu verovatno nikada necu da citam jer je tema Sekspir i nekakav danski dvor
( onesvestila sam se kada sam videla da je covek uopste i pisao takve knjige) ( naslov je recimo Gertrude und Claudius),
drugu ( Terorist) citacu jer je junak neki Ahmed i tu kao Apdejk pokusava da se yebava sa temom modernog arapskog terorizma,
ali sam zapravo obe ove kupila zbog trece koju cu citati verovatno za nedelju, dve.
A to je knjiga iz serije Zeke (Rabbit is rich), a bas si tu knjigu ti preprucivao.

Eto, sad sam otkrio da imam čitavu gomilu knjiga Margaret Atvud na računaru, pa se nadam da ću uskoro pročitati The Handmaid’s Tale.

Za ovu Gertrudu i Klaudija sam čuo, ali nisam čitao. Teroristu imam i na papiru, ali to je post 9/11 književnost i ne znam kad će mi se čitati. Vjerovatno kad neki drugi postanu vodeći teroristi.
Rabbit is Rich sam čitao nedavno i dopala mi se. Dopala bi se i tebi, ako su ti se dopali Parovi. Zapravo mislim da je ovo bolja knjiga od Parova. Jedino, ne znam da li si čitala obe prethodne knjige o Zeki/Rabbitu. Možda ćeš neke stvari malo teže pratiti, ako nisi.

Eto, sad sam otkrio da imam čitavu gomilu knjiga Margaret Atvud na računaru, pa se nadam da ću uskoro pročitati The Handmaid’s Tale.

Za ovu Gertrudu i Klaudija sam čuo, ali nisam čitao. Teroristu imam i na papiru, ali to je post 9/11 književnost i ne znam kad će mi se čitati. Vjerovatno kad neki drugi postanu vodeći teroristi.
Rabbit is Rich sam čitao nedavno i dopala mi se. Dopala bi se i tebi, ako su ti se dopali Parovi. Zapravo mislim da je ovo bolja knjiga od Parova. Jedino, ne znam da li si čitala obe prethodne knjige o Zeki/Rabbitu. Možda ćeš neke stvari malo teže pratiti, ako nisi.[/QUOTE]

Ma jesam, kako da nisam. Barem dve ( ako me memorija "pamcenja" dobro sluzi) i bila sam odusevljena.
Ali sam ih citala posle Parova i tek sam onda shvatila koliko je taj covek genijalan.
Necu ni ja Teroristu skoro citati, zasiceni smo vec iz medija tim informacijama, citanjem ( barem ja) zelim malo
da udjem ui neke druge svetove.

Ja sam prošle godine sa najvećim guštom pročitala "Povratak u Brajdshed" iako ništa nisam znala ni o piscu ni o knjizi,nego iz šašavog razloga: Dopler u "Volvo kamionima" u jednom trenutku pominje da je čitavo leto gledao seriju po toj knjizi i iz toga sam zaključila da se događa između dva rata u Oksfordu, a to je moj omiljeni period i jedna od omiljenih kulisa za knjige bilo koje vrste (pritom mi je taj detalj iz "Volvo kamiona" gotovo jedino vredno što sam izvukla iz Luove knjige).
I što se mene tiče preporučila bih ti "Sluškinjinu priču" za inicijaciju u opus Margaret Atvud :)

]Ja sam prošle godine sa najvećim guštom pročitala "Povratak u Brajdshed"[/B] iako ništa nisam znala ni o piscu ni o knjizi,nego iz šašavog razloga: Dopler u "Volvo kamionima" u jednom trenutku pominje da je čitavo leto gledao seriju po toj knjizi i iz toga sam zaključila da se događa između dva rata u Oksfordu, a to je moj omiljeni period i jedna od omiljenih kulisa za knjige bilo koje vrste (pritom mi je taj detalj iz "Volvo kamiona" gotovo jedino vredno što sam izvukla iz Luove knjige).
I što se mene tiče preporučila bih ti "Sluškinjinu priču" za inicijaciju u opus Margaret Atvud :)
Dobro je onda sto si citala Volvo kamione. Ni ja nisam znala za tu knjigu, a knjiga je kultna, sad vdeh da je i film ( ili serija) bila
veoma popularna. Elem, kupih je i ja sada:D I ja obozavam i to vreme, i Englesku i to drustvo. Ovako, bez da uopste znam o cemu se radi, imam utisak
( a i potajno gajim nadu) da je slicna romanima E.M. Forstera, ( Moris, Hauard End, Soba sa pogledom).

Ja sam prošle godine sa najvećim guštom pročitala "Povratak u Brajdshed" iako ništa nisam znala ni o piscu ni o knjizi,nego iz šašavog razloga: Dopler u "Volvo kamionima" u jednom trenutku pominje da je čitavo leto gledao seriju po toj knjizi i iz toga sam zaključila da se događa između dva rata u Oksfordu, a to je moj omiljeni period i jedna od omiljenih kulisa za knjige bilo koje vrste (pritom mi je taj detalj iz "Volvo kamiona" gotovo jedino vredno što sam izvukla iz Luove knjige).

Ja se toga iz Volvo kamiona i ne sjećam. Mada, iz te knjige malo čega se sjećam. Je l to ona sa naduvanom babom i onim dedom-skautom?
Brajdshed sam želio pročitati zapravo zato što želim da saznam nešto više o piscu, Ivilinu Vou. Tokom Drugog svjetskog rata jedno vrijeme je proveo u Jugoslaviji, kao dio britanske misije Ficroja Meklina. Zapravo, muvao se po mom rodnom gradu, pa me interesuje kakva su mu bila zapažanja. Znam neke opšte stvari, ali prije nego što uzmem da čitam neki dnevnik ili autobiografiju, zanima me kakva mu je proza.

Procitala sam "Dok nisam srela tebe", valjda se tako zove ("Me before you"), videla sam da svi ovog leta trube o toj knjizi/filmu, pa rekoh da i ja jednom budem u toku. Zanimljivo mi je bilo, vrlo retko citam ljubavne price, pa mi je nekako prijala promena. Sama knjiga je prosek.

Da se pohvalim, postala sam tetka prosle nedelje, sestra mi se porodila, devojcica je.

Procitala sam "Dok nisam srela tebe", valjda se tako zove ("Me before you"), videla sam da svi ovog leta trube o toj knjizi/filmu, pa rekoh da i ja jednom budem u toku. Zanimljivo mi je bilo, vrlo retko citam ljubavne price, pa mi je nekako prijala promena. Sama knjiga je prosek.

Da se pohvalim, postala sam tetka prosle nedelje, sestra mi se porodila, devojcica je.

I ja sam resila da joj dam sansu. Svi mi rekose da imam spremne maramice. Plakanje i to.... Pa, aj videcu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back