Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Сјајан је блог Снежане Радојичић. И на самом блогу има јако занимљивих прича (после Турске, иде средња, па југоисточна Азија).. Било ми је јако занимљиво да пратим све то. А има је и на друштвеним мрежама (ФБ, Инстаграм...), ту поставља цртице и доживљаје које су up to date.

Počela sam da je pratim na fb. a o blog čitam povremeno. Ali knjiga je knjiga!
У међувремену прочитао сам два, слободно могу рећи, ремек-дела:

Очеви и оци - Слободан Селенић

Бетон - Томас Бернхард

Колико уживам читајући Бернхарда :heart:.. Ритам реченице, стил, као створени за мене. Права музика.

А, за Селенића, такође, изузетан писац. Штета што му се не поклања довољно пажње током часова књижевности; такорећи ни не спомиње се.

Šta se uopšte čita za časove književnosti? Dvoje dece mi završilo gimnaziju u poslednjih 6-7 godina, ništa oni nisu čitali. Donesem Romea i Juliju, kaže ćerka: Ja ovo da čitam!!!?? Nema šanse!
Drugi put javlja da joj uzmem iz biblioteke "Gausa". :eek: pa stiže naredna poruka "Ne Gausa nego Faust - Gete... ja sam to malo iskombinovala"

Doduše ni ja nisam mnogo bolja. Jedva sam ukapirala da ima dva Bernharda (Bernhard Šlink i Tomas Bernhard). :rumenko:

Па да, најбоље је тако "без система", читати оно што нам одговара. Наравно, кад бирам шта ћу читати ослањам се на препоруку људи који имају сличан укус моме или, као у овом случају, вратим се писцима који су ме већ фасцинирали.
За Timor mortis се слажем; прочитао сам је прошле године и фантастична је.

Иначе, Дерета има акцију која траје до 31. августа - 3 књиге за 999 динара. Може се наћи неколико занимљивих наслова. :)
Линк: http://dereta.rs/akcija.aspx
ovde ima ono Ad acta što je Dana pominjala pre neki dan! :D našle bi se tri knjige bez problema.

- - - - - - - - - -

Ja sam počela Nevidljivi, Aleksandra Gatalice. Pošto sam vratila u biblioteku Nevidljivi Pola Ostera, bibliotekarka mi preporučila istoimeno delo. Kaže da se njoj lično mnogo više svidelo od Velikog rata, za koji je dobio NIN-ovu nagradu, a koji niko ovde nije baš preterano hvalio.
Ali, nešto mi baš i ne ide.

Bas sam sad gledala malo tu akciju Derete. Pristojan izbor!
Ja bih, osim Daninog predloga, kupila i knjige Z.A.Agvaluze i L.Eceberije.
Nadam se da sam od petka u Srbiji, ubi me grcka birokratija i kako cemo-lako cemo ali ne danas.

Citam Atinske noći, Roman Senčin
Tanusna knjizica, nemam neki utisak jos uvek. Izabrala sam je iskljucivo zbog obima, ne bih da pocinjem pred put nesto sto cu razvlaciti i kad stignem tamo.
Naravno, razlog je sto cu cim stignem otici u biblioteku da pokupim svasta nesto :D

Ja sam počela Nevidljivi, Aleksandra Gatalice. Pošto sam vratila u biblioteku Nevidljivi Pola Ostera, bibliotekarka mi preporučila istoimeno delo. Kaže da se njoj lično mnogo više svidelo od Velikog rata, za koji je dobio NIN-ovu nagradu, a koji niko ovde nije baš preterano hvalio.
Ali, nešto mi baš i ne ide.

Što je maštovita bibliotekarka. :hahaha: A i u književnost se izgleda razumije. Teško da postoje dva različitija pisca od Pola Ostera i Gatalice.

Ja sam čitao Veliki rat i mislim da sam dovoljno pročitao od njega. Čak i ako ima bolju knjigu, ne može biti toliko bolja da bi mi se čitala.

Nemoj da mi diraš bibliotekarku, super je žena, postadosmo skoro prijateljice. A i u književnost se razume mnogo više od nekih drugih bibliotekara. Stajao Nevidljivi Gatalice na pultu, pa je, eto, bilo simpatično što vraćam knjigu istog naslova. Mogu i sasvim različiti pisci da daju iste naslove.
A ja, iz tvog pisanja, zaključujem da mogu Gatalicu slobodno i da preskočim.

Nemoj da mi diraš bibliotekarku, super je žena, postadosmo skoro prijateljice. A i u književnost se razume mnogo više od nekih drugih bibliotekara. Stajao Nevidljivi Gatalice na pultu, pa je, eto, bilo simpatično što vraćam knjigu istog naslova. Mogu i sasvim različiti pisci da daju iste naslove.
A ja, iz tvog pisanja, zaključujem da mogu Gatalicu slobodno i da preskočim.

Ne znam, meni je Veliki rat bio priličan sumrak NIN-ove nagrade. Ambiciozno, a neoriginalno i nekako nedovršeno.

Poslednja izmena:
:p
Ostaviću i to ako mi se ne svidi. A imam i Elizabet Gilbert, Nevesta mora. To je otprilike u istom rangu. Pa leto je! Ako ne idem na more, ne znači da ne treba da čitam plažne knjige!

Gledam juče u Teranovi, "putokaz" za "probne kabine".

Bi, u pravu si skroz :) Mozda ce nam doneti miris mora ili bar podsecanje..:aha:

- - - - - - - - - -

Preporučujem Knjigu o Blanš i Mariji i Ono što oduvek želiš. Čitala sam i Kuhinju boje šafrana, Incest i Otkad si otišla, ali ne preporučujem za kupovinu, može da se pozajmi. Zanima me ovaj erotski triler Iživljavanje, nema ga u biblioteci.

Citala i ja Kuhinju boje safrana, i slazem se da moze da se pozajmi.

- - - - - - - - - -

:p
Gledam juče u Teranovi, "putokaz" za "probne kabine".

Ovo sam previdela..Kakvi sad putokazi? :lol:

Pamtim kad si kolicima dovlačila po desetak knjiga kući... :) Umorilo se dete. ;)
Šalim se.
Verovatno si našla novi hobi... :cmok:

Pamtim i ja. Ali sada su neke obaveze u prvom planu.

- - - - - - - - - -

Nego razmisljam da ovog leta odvojim vreme makar za jednu knjigu.
Moracu da razmislim koju od ovih sto ih imam posto vise nisam upisana u biblioteku.

- - - - - - - - - -

A Gatalicu ne mogu da citam od onog trenutka kada je dobio NIN-a i kada smo se zezale pa je Esterita (jos je bila na temi) rekla za njega da izgleda kao da "sedi na tuti".
I ja sada cim se on pomene pomislim kako on sedi na izvesnoj spravici i umirem od smeha i ne mogu da ga shvatim ozbiljno pa taman dobio i Nobela :lol:

Znam da se nisam najpreciznije izrazila, ali nisam znala da je baš toliko nejasno. U prodavnici Teranova označeno strelicama (putokazi) gde se nalaze kabine za probanje stvari, a napisali su "probne kabine". Kao da su to sad neke privremene kabine da se proba, proveri, ispita da li funkcionišu, pa će onda da stave prave. Ono probni rad, pa ako zadovolje primiće ih za stalno.
Napisala sam plažne knjige, umesto knjige za plažu, pod uticajem tih probnih kabina, umesto kabine za probu.

Znam da se nisam najpreciznije izrazila, ali nisam znala da je baš toliko nejasno. U prodavnici Teranova označeno strelicama (putokazi) gde se nalaze kabine za probanje stvari, a napisali su "probne kabine". Kao da su to sad neke privremene kabine da se proba, proveri, ispita da li funkcionišu, pa će onda da stave prave. Ono probni rad, pa ako zadovolje primiće ih za stalno.
Napisala sam plažne knjige, umesto knjige za plažu, pod uticajem tih probnih kabina, umesto kabine za probu.

Skapirala sam ja da su to kabine za probanje ali mi oni nisu najjasniji sa tim ''probne kabine'' pa sam zato pitala..

Inace, evo sta nam jedan poznati casopis preporucuje da procitamo
http://www.harpersbazaar.rs/kultura/10-knjiga-koje-morate-procitati-ovog-leta/slide

Kad se danas nisam šlogirala, članarina u biblioteci 1500 din. Nisam znala da je toliko, mi smo se godinama provlačili sa članskim kartama na račun ćerkinih učešća na Zvezdarijadama. Baš mi bilo mnogo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back