Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Našla sam, Buda na tavanu.

Uzgred, htela sam da udaram na sva zvona, ali ne mogu da se suzdržim Moje žensko dete upisalo fakultet, građevina, budžet, jako je srećna. Ja sam možda i srećnija. I ponosna :srecna:
Čestitam :heart:. Sve su to naša deca i skupa se ovde radujemo njihovim uspesima. Neka završi u roku i nađe posao što pre. :heart2:

Moje žensko dete je sinoć otputovalo u Bristol, kod dečka. Danas smo malo skajpovali. Ne mogu da sakriju zadovoljstvo što su konačno zajedno, ljubi ih majka... :zaljubljena:

Ja sam upravo završila Nomad 1, Snežane Radojičić, Colorgrafx, 202 strane, o njenom putovanju biciklom kroz Tursku. Knjiga se hronološki nastavlja na Zakotrljaj me oko sveta, pa sam pročitala dva poslednja poglavlja da se podsetim. Tu je, pored putovanja bila i ljubavna priča, ali na kraju momak je ostavlja, ostaje u Antaliji, a ona nastavlja sama. Mislila sam, neće biti interesantno bez ljubavne priče, ali prevarila sam se. Ima puno opisanih susreta sa divnim ljudima, gostoljubivim. Ljubaznost i predusretljivost, bliskost turskog mentaliteta našem na više mesta mi je naterao suze na oči. Putovala je u martu i aprilu, sa šatorom i vrećom za spavanje, i vrlo skromnim budžetom. U gradovima je, gde je uspevala da nadje, koristila smeštaj preko sajta "traženje kauča" (www.couchsurfing.com).
Ali u manjim mestima je obično tražila dozvolu da se smesti u nečije dvorište, a onda najčešće završavala u kući prostodušnih ljudi, uz ukusnu večeru i dirljive susrete uz priče na nekoliko reči turskog uz koje smo svi mi ovde odrastali, pomoću ruku, grimasa, pantomime, malog putnog rečnika i uz obilje emocija. I na kraju se preračunavala da je za ta dva meseca puta, možda samo 10-ak noći provela u svom šatoru.
Obilazeći na svom putu i kulturne, istorijske i turističke znamenitosti, saznajemo i razne zanimljive stvari. Kako su nastale izreke "Svakog gosta tri dana dosta", "Potonule su mu sve ladje", kako su živeli prvi Hršćani u pećinama, kako se gaji, priprema i pije čaj, kako se mladi udvaraju pokušavajući da pomire tradicionalno i moderno....
Ne moram posebno da naglašavam da knjigu preporučujem od sveg srca. Odoh sad na njen sajt www.snezanaradojicic.com da gledam slike. A sudeći po tome koliko ih ima i odakle sve, knjige dosta kasne za njenim putovanjima.

Za 499 din na Kupindu imaš da kupiš šta ti duša želi... Tim pre što ni poštarinu nećeš da platiš ako kupiš od sugrađanina... ;)

Nije loš Japanac... Iznenadiće de Manika sasvim drugačijim stilom. U stvari, njoj je svaki roman drugačiji totalno...

Imam ja plan i za Kupindo :lol: Samo ću da vidim kad će da dođe na red:)

Ovo je prva knjiga koju čitam od Manike, i fina je zasad. Imam Mati pirinča, a nju ste koliko znam nahvalile.

Kamenita, čestitke i samo čestitke :D Veliku stvar je uradila i treba da budeš ponosna :)

Kanela, dobro je na poslu, hvala na pitanju. Ja sam tamo volontirala godinu dana tako da sam već bila uhodana kad sam posao dobila. Zadovoljna sam i to je najbitnije. :)
A ti si bila vredna i svašta si pročitala. :ok:
Čudo u Poskokovoj Dragi svi hvalite, moram to da kupim i pročitam. i ova Danina Ad acta me je zaiteresovala, i nju moram da pogledam detaljnije.

Mrs Bi, aj napisi ukratko ako te ne mrzi, poreklo tih izreka, bas me zanima :)

Mi bili na moru... ranije sam citao 3 do 4 knjige a sad sa malim detetom za 10 dana ni jednu celu. Lora Hilenbrand - Nepokoren. Ostalo mi je jos 50,60 str. Za sada su mi pomešani utisci ali o tome vise kad zavrsim skroz!

Mrs Bi, aj napisi ukratko ako te ne mrzi, poreklo tih izreka, bas me zanima :)

Mi bili na moru... ranije sam citao 3 do 4 knjige a sad sa malim detetom za 10 dana ni jednu celu. Lora Hilenbrand - Nepokoren. Ostalo mi je jos 50,60 str. Za sada su mi pomešani utisci ali o tome vise kad zavrsim skroz!

Ma važno da ste vi bili na moru, odmarali se, uživali, napunili baterije, ko šiša knjige.

Što se izreka tiče, Snežana je posetila nekadašnji karavan-saraj Sultanhani, koji je sada muzejski kompleks i od čuvara saznala da je "karavan-saraj nudio besplatan smeštaj, ali maksimalno do tri dana!" I onda je ona to povezala sa našom izrekom "Svakog gosta do tri dana dosta."

Cela priča o karavan-sarajima je jako interesantna, pa ako nekog zanima evo malo odlomaka:
Čitala sam pomalo o njima. Znam, recimo da su imali svoje sarače, samardžije, sedlare, čizmare, obućare....", počela sam da nabrajam stare nazive zanatlija koji su živeli pri karavan-sarajima kako bi bilo na usluzi putnicima.

karavan-saraj1.jpg

karavan-saraj2.jpg

,

Prilozi

• IMG_20160709_155041_765.jpg
    IMG_20160709_155041_765.jpg
    60,7 KB · Pregleda: 10
Ја се нисам изненадио: слично сам читао и код Челебије.

У Шехер-Сарајеву, постоји на седам места јавне кухиње у којима путници намерници, ћаци и муџавири добивају обилно бесплатну храну.

У Скопљу има девет имарета (бесплатних јавних кухиња), чији су столови јутром и вечером трајно постављени за госте и муџавире, путнике и намјернике, улему, дервише и биједнике, господу и сиротињу.

Слично сам и негде читао о бесплатним конацима за путнике са колима и коњима, где се одмори, преспава, помоли за здравље покровитеља и продужи пут.

Често су подизали и чесме, које су обично посвећивали драгој.
Тако је у Нишу била Јусуф-бегова чесма, подигнута 1655. а која је имала натпис:

Један који је пио воду са ове чесме
Рече жедноме њен хроностих:
''За љубав Хусеина и Кербеле, нека је на здравље!''

(Евлија Челеби)

:)

Kamenita i Pahuljice, ne znam da li će se vama dopasti ova "Ad acta" koliko meni. Čini mi se da biste vi manje od mene bile tolerantne za nedostatak kohezivnosti radnje i njenu nekakvu nedovršenost (mada, kao što rekog, autoru i jeste bila namera da se sprda sa očekivanjima, ali čak je i meni to mana knjige, doduše jedina). Biićka isto voli tradicionalno pripovedanje, ali mislim da će u ovom slučaju spremno progledati kroz prste zbog drugih stvari. Samo Bi, knjiga je zaista vrhunski prevedena i mislim da je teška u originalu jer ima mnogo igra reči, raznih vrsta sprdanja. Ako budeš čitala u originalu taman ćeš mi reći kakav je filing :)

Kanelita mila :cmok2: :zag:

Ја се нисам изненадио: слично сам читао и код Челебије.

У Шехер-Сарајеву, постоји на седам места јавне кухиње у којима путници намерници, ћаци и муџавири добивају обилно бесплатну храну.

У Скопљу има девет имарета (бесплатних јавних кухиња), чији су столови јутром и вечером трајно постављени за госте и муџавире, путнике и намјернике, улему, дервише и биједнике, господу и сиротињу.

Слично сам и негде читао о бесплатним конацима за путнике са колима и коњима, где се одмори, преспава, помоли за здравље покровитеља и продужи пут.

A sad to više nema. I za narodne kuhinje na koje imaju pravo samo socijalni slučajevi, verujem uz gomilu potvrda i formulara. Turci nam nisu valjali. A bilo je daleko uređenije nego sada. I plaćao se desetak (znači 10%), a PDV 20%!

Kamenita i Pahuljice, ne znam da li će se vama dopasti ova "Ad acta" koliko meni. Čini mi se da biste vi manje od mene bile tolerantne za nedostatak kohezivnosti radnje i njenu nekakvu nedovršenost (mada, kao što rekog, autoru i jeste bila namera da se sprda sa očekivanjima, ali čak je i meni to mana knjige, doduše jedina). Biićka isto voli tradicionalno pripovedanje, ali mislim da će u ovom slučaju spremno progledati kroz prste zbog drugih stvari. Samo Bi, knjiga je zaista vrhunski prevedena i mislim da je teška u originalu jer ima mnogo igra reči, raznih vrsta sprdanja. Ako budeš čitala u originalu taman ćeš mi reći kakav je filing :)

Kanelita mila :cmok2: :zag:

Aha, možda si u pravu. Volim da je radnja zaokružena. Pre par meseci sam čitala Južno od granice, zapadno od sunca i najveći problem s njom mi je bila upravo nedovršenost. Samo što je sve krenulo da se razvija, knjiga se završila. Onda ću dobro da odmerim da li je ova tvoja knjiga za mene.

Malo sam čituckala juče, ali veći deo dana sam provela spremajući kuću i u divnom druženju sa drugaricama. A danas ne čitam, pravim minjone. :kolac:

Kamenita, cestitke! :heart:

Buda na tavanu, za moj ukus previse mucna knjiga. Prodala Sam je cim Sam je procitala. Toliko nesrecnih sudbina na jednom mestu meni bi previse.

Bi, prikaz Nomada mi se bas svideo! I sve propratne pricice. Hvala!

Ova Danina preporuka je bas za mene :D

Ja sam danas procitala jednu divnu knjizicu.
Leto, Alber Kami
Kopiracu moj kratki prikaz sa Goodreads'a i par citata:

Pravi mali biser!!
Divna razmišljanja o životu, podsticajnoj samoći, otkrivanju sebe, o mestima i ljudima...
I niz savršeno predivnih opisa. Ogromna preporuka!

*Punih pet dana kiša se slivala bez prestanka na Alžir i najzad iskvasila i samo more...
...Na koju god stranu da se krene, izgledalo je da se udiše voda, i najzad, da se vazduh pije.
Pred tim utopljenim morem, hodao sam, čekao, u tom decembarskom Alžiru, koji je za mene i dalje bio grad leta.

*Talasi dolaze s nevidljivog istoka, jedan po jedan, strpljivo; stižu i do nas i onda, strpljivo, opet odlaze prema nepoznatom zapadu, jedan po jedan. Dugo putovanje, bez početka, bez kraja... Potoci i reke protiču, more protiče i ostaje. Tako bi trebalo i voleti, verno i nestalno.

* Iz ove knjige je i poznati citat: "Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto"

Na zidovima crkve Aja Sofija u gradu Trabzon na Crnom moru (surovom i opasnom) bilo je uklesano mnoštvo brodova

Pogledajte prilog 393276

Сјајан је блог Снежане Радојичић. И на самом блогу има јако занимљивих прича (после Турске, иде средња, па југоисточна Азија).. Било ми је јако занимљиво да пратим све то. А има је и на друштвеним мрежама (ФБ, Инстаграм...), ту поставља цртице и доживљаје које су up to date.

Ja sam danas procitala jednu divnu knjizicu.
Leto, Alber Kami

Занимљиво, пробаћу да нађем ово. :)

У међувремену прочитао сам два, слободно могу рећи, ремек-дела:

Очеви и оци - Слободан Селенић

Бетон - Томас Бернхард

Колико уживам читајући Бернхарда :heart:.. Ритам реченице, стил, као створени за мене. Права музика.

А, за Селенића, такође, изузетан писац. Штета што му се не поклања довољно пажње током часова књижевности; такорећи ни не спомиње се.

Сјајан је блог Снежане Радојичић. И на самом блогу има јако занимљивих прича (после Турске, иде средња, па југоисточна Азија).. Било ми је јако занимљиво да пратим све то. А има је и на друштвеним мрежама (ФБ, Инстаграм...), ту поставља цртице и доживљаје које су up to date.

Занимљиво, пробаћу да нађем ово. :)

У међувремену прочитао сам два, слободно могу рећи, ремек-дела:

Очеви и оци - Слободан Селенић

Бетон - Томас Бернхард

Колико уживам читајући Бернхарда :heart:.. Ритам реченице, стил, као створени за мене. Права музика.

А, за Селенића, такође, изузетан писац. Штета што му се не поклања довољно пажње током часова књижевности; такорећи ни не спомиње се.

Svidja mi se tvoj " pristup" knjigama. Tako i ja citam, bez ikakvog sistema:)

Bernhard je genije, citaj posle ove samo jos jednu njegovu knjigu Brisanje ( prevedena je na srpski ili hrvatski).
Za moj ukus bolja od Betona jer tu tek udara u " sridu" i po crkvi ( doduse narocito po crkvi), ali i po tzv. porodicnim vrednostima,
grobljanskim tradicijama.

Selenic je moj omiljeni knjizevnik ( mislim jel na "nase prostore novijeg datuma";)), ali ne i ta njegova knjiga.
Najbolje su mi Timor mortis i Prijatelji.

Juce , rano zorom, idem ja kao i svakog jutra zadnjih godina sa svojim pCetom u setnje ( brzi hod 5 km) i na ulici vidim da su ljudi ostavili
citav kredenac sa knjigama sa natpisom "izvolte, posluzite se", pregledam ja malo, sve mnogo lepo, idem dalje, al se nekada i vracam
tim sokakom i razmisljam kako da uzmem desetak knjiga ( sve debele, cvrste korice, a sve po 500-600 strana, a ja gola i bosa:D)
Da zovem muza ne mogu jer bi mi yeeebo sve po spisku sto ga budim) plasticne kese nemam, onda nadjem neke kartone sas drshku
pa strpam te knjige u te kartone, al tesko do zla Boga a do kuce imam jos dobar kilometar i po, a knjige poezija i muzika:)
Onda sretnem neku kuckarku, pitam jel mogu u njenu avliju da ih " odlozim" na kratko, naravno da mogu i tako i uradim.
Onda nekad moj muz dodje autom pa ih pokupi.
Elem, dve su od Aljende ( ne znam kako su im naslovi), ali dve su od moje omiljene spisateljice Margaret Atvud, a ja sam
ih kibicovala , al su uvek bile nesto mnogo skupe i tako sada procitah 1/3 knjige Macje oko i po obicaju, raspametih se.
Naslov mi je uvek bio cudan, a macje je oko jedan obican kliker plave boje sa nekim sharama koje podsecaju na oko macke.

U medjuvremenu sam procitala:

1. Moj pas Glupi, Dzon Fante
Odlicna knjiga, volim kako Fante pise. Ova je o porodici, deci koja rastu i odlaze, puna je humora ali onakvog kakav volim - spontan a ne nametljiv sa namerom da podidje citaocu.
2. Post Office, Bukovski
Mislim da ne treba pisati posebno o ovome :)
3. Ubistvo patrijarha, Markes
Savrsena, odmah sam pozelela da citam sve od Markesa iznova.
4. Brodolom, Tagore
Meni se uopste nije svidela, zaplet fazon spanske serije, stil prost...
5. Umetnost voznje po kisi
Simpaticna knjiga
6. Cudo u Poskokovoj dragi Ante Tomic
Pominjana vec na temi, dobar humor i nesto malo drugacije od svega sto sam skoro citala.
7. Pereira tvrdi da, A.Tabuki
Mnogo mnogo mi se svidela!
8. Francuska svita, I.Nemirovska
Ova knjiga mi se posebno dopala od svih koje sam procitala ove godine. Knjiga o zivotu u ratu i izolaciji (i pisana od strane osobe koja je u svemu tome ucestvovala i rat nije prezivela), a toliko puna zivota. Knjiga kojoj je rat samo okvir a sastoji se od niza sitnih zivotnih epizoda i pokazuje koliko je zivot iznad svega, koliko se ljudi i u ratu vole, mrze, svadjaju, zabavljaju, opterecuju istim glupostima kao i u mirno doba i td. Bila sam fascinirana i tokom citanja a i kasnije. Knjiga ima i poveci predgovor (bez kojeg se knjiga ne bi dozivela toliko jako).
Mislim da Pahuljica nije htela da plati knjigu 500 dinara a ja opet mislim da ova vredi i vise.
9. Osmeh zene
Limunadica ali ok za jedno popodne i za one koji vole Pariz, malo recepata, malo francuske muzike, neku romansicu...
10. Dani zaborava, Elena Ferante
Sasvim realno opisano prezivljavanje raskida od strane jedne zene. Sav onaj bes, depresija, nemogucnost da se nastavi sa zivotom, da se brine i o sopstvenoj deci... A onda se ispliva iz svega toga jer se emocije ne skrivaju pod tepih i radi se na sebi.
Tako da bih ja nju preporucila za faze emotivnog kraha a nikako Jedi, moli, voli koja mi je bila skroz onako.
11. Danci i stranci
Knjiga koja je vise kao zbir blog clanaka o zivotu jedne troclane hrvatske porodice na privremenom radu u Danskoj. Ja volim da citam o tudjim iskustvima adaptacije na novu zemlju i meni je bila zabavna, plus sam saznala pregrst stvari koje su mi delovale skroz neverovatno za Dansku.

E onda sam se navukla na audio knjige da ne gubim uzalud vreme do posla i nazad x 2 dnevno.
Prvo sam preslusala Do poslednjeg daha od Serbedzije, sto me skroz bacilo u yugo nostalgiju. Nije losa knjiga, nema tu nekog posebnog stila, ali ima epizoda iz zivota ljudi koji su nam svima poznati, i ima cak i par vrlo lepih citata.
Potom Cast, Elif Safak, i bas mi se dopala za razliku od Istanbulskog kopila. Valjda mi je tema lakse pala. Svidelo mi se to prebacivanje iz proslosti u sadasnjost, iz jedne zemlje u drugu, prica koju ispreda vise glasova...
Kamenje predaka o Africi i zenama u jednoj porodici..nije dobra audio verzija, sve prica isti glas i istim monotonim tonom, a u knjizi je toliko razlicitih pripovedaca...Tako da mi je utisak onako a svesna sam da bi bio bolji ako dodjem do papirne verzije. Neko je bas hvalio ovu knjigu ovde.
I danas sam dovrsila slusanje "Nestala" za koju sam ocekivala da ce biti nesto posebno, em su njih dvoje skroz ludi em knjiga za moj ukus nema neku posebnu vrednost.;

Kanela, svaka cast na procitanim knjigama i a bogami i na odabiru :)

- - - - - - - - - -

Našla sam, Buda na tavanu.

Uzgred, nisam htela sam da udaram na sva zvona, ali ne mogu da se suzdržim Moje žensko dete upisalo fakultet, građevina, budžet, jako je srećna. Ja sam možda i srećnija. I ponosna :srecna:

A sto i da ne udaras na sva zvona, to i jeste za ponoso :heart:
Cestitam kamenita :cmok2: i da ga uspesno zavrsi. :)

O svom (ne)citanju bolje da ne pisem..Nesto mi sve iskrsne i omete a ja volim da se zavucem da citam a ne da citam na prekide..
Ometa me malo i ova vrucina, a bas sam se uzelela da citam svaki dan, kao u najboljim danima (mos' misliti :roll:)

Nema nam dugo lamar.:think:

Da prijavim da su tri nove knjige u domu mome Daleko od razuzdane gomile, Puškinove priče i Noć karnevala. Gledala sam još i Diminu Crnu lalu ali sam nju ostavila za neki naredni put. Ne znam da li sam rekla da sam kupila skoro Cimetaste prodavnice i Sanatorijum u senci peščanika Bruna Šulca, i Senka onog što smo bili Luisa Sepulvede.

Da vam kažem da sam upoznala Nemesis :) Moja konstatacija da su u ovoj Biblioteci samo fini ljudi se odnosi i na nju i drago mi je da smo se upoznale :)

Water, razumem te skroz, i kod mene je isto. Ali nećemo se obeshrabriti, samo treba da se ušemimo:) Mene lepo vreme vuče da idem napolje pa onda zanemarujem ove lepe obaveze:lol:

Daaa, Lamar bi mogla da nam se javi:) Nema veze što ne čitaš.. Kao što vidiš, ne čitamo ni mi :lol:

Zavrsih Nepokoren od Lore Hilenbrand u laguninom izdanju. Knjiga je suvise obimna da bi bila samo skup prikupljenih informacija i svedocenja. Radnja ko radnja je u stvari prepricavanje onoga sto su autoru preneli akteri dogadjaja, nema dijaloga niti dubljih opisa, samo citiranje znanih i neznanih svedoka. Ispracen je zivot coveka koji je bio na vrhuncu sportske karijere ali ga je rat odveo na drugu stranu, postao je pilo, srusio se i proveo u japanskim logorima 3 godine. Doziveo neverovatnih 97 godina, izasao iz kandzi post ratnih trauma itd.
Ovo nije nista sto moze nekom buducem citaocu da pokvari knjigu jer slicno pise na korici a tako je i promovisana knjiga mada je dovoljno zakljuciti i po naslovu epilog.

Utisak: jedva prelazna ocena, nedovoljno ubedljivo, pisano bas kao novinarski clanak na trenutke dosadno, skakanje sa lika na lika nekad i bez hronologije je potpuno bespotrebno. Sasvim obicna biografija jednog coveka koji ipak zauzima vazno mesto u americkoj istoriji (guglao sam o njemu, odlikovan mnogo puta, po njemu ime nose trgovi, skole, maratoni...).

Odgldacu i film u reziji Andjeline Dzoli, da vidim kako je to sve pretocene na ekran.

Da prijavim da su tri nove knjige u domu mome Daleko od razuzdane gomile, Puškinove priče i Noć karnevala. Gledala sam još i Diminu Crnu lalu ali sam nju ostavila za neki naredni put. Ne znam da li sam rekla da sam kupila skoro Cimetaste prodavnice i Sanatorijum u senci peščanika Bruna Šulca, i Senka onog što smo bili Luisa Sepulvede. Da vam kažem da sam upoznala Nemesis :) Moja konstatacija da su u ovoj Biblioteci samo fini ljudi se odnosi i na nju i drago mi je da smo se upoznale :) Water, razumem te skroz, i kod mene je isto. Ali nećemo se obeshrabriti, samo treba da se ušemimo:) Mene lepo vreme vuče da idem napolje pa onda zanemarujem ove lepe obaveze:lol:Daaa, Lamar bi mogla da nam se javi:) Nema veze što ne čitaš.. Kao što vidiš, ne čitamo ni mi :lol:
Da uzvratm samo :) drago mi je sto smo se upoznale, i stvarno ovde na ovoj temi smo sve bas neki fini svet :zaljubljena: Ja citam, i ne citam, kupujem, a ne znam kada cu stici da citam.... unorna sam :zzzz:

Ja citam, i ne citam, kupujem, a ne znam kada cu stici da citam.... unorna sam :zzzz:[/B]

Eh, draga, je l' ti sad jasno kako je meni, duplo starijoj od tebe, što po godinama, što po kupoholičarskom stažu.:) To ti je bolest, da ne kažem zaraza... :aha:
Ne čitam ovih dana. Ponovo sam na terapiji za kičmu, evo druga nedelja, a posle terapije bazen. E.sad, da je gradski, čitala bih, ali je sestrin, privatni, glupo mi...
Hercog me čeka, ne beži... :)

Svidja mi se tvoj " pristup" knjigama. Tako i ja citam, bez ikakvog sistema:)

Bernhard je genije, citaj posle ove samo jos jednu njegovu knjigu Brisanje ( prevedena je na srpski ili hrvatski).
Za moj ukus bolja od Betona jer tu tek udara u " sridu" i po crkvi ( doduse narocito po crkvi), ali i po tzv. porodicnim vrednostima,
grobljanskim tradicijama.

Selenic je moj omiljeni knjizevnik ( mislim jel na "nase prostore novijeg datuma";)), ali ne i ta njegova knjiga.
Najbolje su mi Timor mortis i Prijatelji.

Па да, најбоље је тако "без система", читати оно што нам одговара. Наравно, кад бирам шта ћу читати ослањам се на препоруку људи који имају сличан укус моме или, као у овом случају, вратим се писцима који су ме већ фасцинирали.
За Timor mortis се слажем; прочитао сам је прошле године и фантастична је.

Иначе, Дерета има акцију која траје до 31. августа - 3 књиге за 999 динара. Може се наћи неколико занимљивих наслова. :)
Линк: http://dereta.rs/akcija.aspx

Samo da mahnem :bye:
Hvala vam sto mislite na mene.
I da kazem da mislim na vas i kada ne citam :)
A ne citam.

Skoro sam razmisljala da cu krajem godine da napravim spisak procitanih knjiga na kome ce biti... :pljus: nula knjiga.
Ali tako je kako je. Promenice se nekada.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back