Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajde ne vrtljaj tako ljutito tim masnicama :lol:

Nego da te pitam.
Da li je ovo zapravo nastavak Ubiti pticu rugalicu?
Mislim.. da li su isti likovi u pitanju, odonosno da li se sada pojavljuje ona devojcica kao mlada zena sa svojim secanjima i daljim zbivanjima?
Jedva cekam odgovor. Volela bih da je tako.

- - - - - - - - - -

Oooo, sto godina :cmok: :cmok: :cmok:
Javljaj se sa utiscima. Ja sam od Saramaga procitala 2-3 i Slepilo mi je bilo najbolje.
Tu nisam citala.

NIje ni mene ova Smt

nesto bas raspametila, nego jeste nezgodacija kada covek prvo procita to genijalno Slepilo;)

Ajde ne vrtljaj tako ljutito tim masnicama :lol:

Nego da te pitam.
Da li je ovo zapravo nastavak Ubiti pticu rugalicu?
Mislim.. da li su isti likovi u pitanju, odonosno da li se sada pojavljuje ona devojcica kao mlada zena sa svojim secanjima i daljim zbivanjima?
Jedva cekam odgovor. Volela bih da je tako.

Nije nastavak, iako se Skaut vraća kući iz Njujorka, gde se sreće s malobrojnom porodicom, nailazeći na još veće zapetljancije na relaciji crnci- belci. Radnja romana Ubiti pticu rugalicu je samo fragment. Ipak mi se čini da je za bolje razumevanje bolje pročitati prvo Pticu, mada nije obavezno. U Stražaru se više bavi njenim odrastanjem i shvatanjem rasnih razlika, dok je u Ptici suština bila u suđenju crncu i njegovoj odbrani od strane belog advokata.

Nikog nema da podeli sa mnom tugu u vezi Murakamija? :D
citam Mocvaru. Booka jedan od retkih izdavaca gde nema gramatickih gresaka, takodje ni slovnih, niti jedno jedino slovce...ali provalili su mi knjigu slikom na korici! :(

Nikog nema da podeli sa mnom tugu u vezi Murakamija? :D
citam Mocvaru. Booka jedan od retkih izdavaca gde nema gramatickih gresaka, takodje ni slovnih, niti jedno jedino slovce...ali provalili su mi knjigu slikom na korici! :(

Ne razumem, ko ti je provalio? :thiink:

- - - - - - - - - -

Hristos Voskrese! Srecan Vaskrs vama i vasim porodicama :heart:

Toliko slabo citam da nemam sta da kazem..(prosto sebi idem na zivce)

Voistinu voskrese. :cmok:

Rado, znaci lik glavne junakinje je ona devojcica iz Rugalice koja je sada devojka?

- - - - - - - - - -

Ni ja nisam bas nabolje razumela Del Piera oko tih korica :think:

Ali sto se Murakamija tice morala sam da konsultujem moj spisak da vidim sta sam citala.
I ona kaze:

Murakami – Sputnik ljubav
Murakami – Norveska suma
Murakami – Kad padne noc

Skoro nicega se ne secam, osim...
Nekih vrlo cudnih atmosfera, neke prazne bele sobe u kojoj na krevetu lezi neka (hm... ne znam da li je uopste ziva) devojka, onda neke cudne noci u velikom gradu, neke cudne zene o kojoj se tek na kraju saznaje nesto, pojma nemam sta... i tako. I mislim da su sve ovo utisci iz razlicitih knjiga.
Koliko sam ti ja pomogla e to vala vise niko nece moci :lol:

Močvaru, onaj triler? Autor beše, ne mogu da izgovorim ime, Arnaldur Indridason? Ti si je bio pomenuo, ja je negde iskopala na netu i baš mi se dopala. Potpuno mi je drugačija bila od Nesbea, čiji su mi krimići nalik na američku krimi konfekciju. Ovo mi je bilo drugačije.

Baš me zanimaju tvoji utisci, znam da voliš Nesbea. Naslovna strana meni nije nišra značila.

Jel Kuća duhova treća iz te trilogije? Nekad sam bila stručnjak za Izabelu, a sad sam sve pozaboravaljala. Mogla bih ponovo i da je čitam, a možda bih volela i da je imam. Nisam sigurna.

Pročitala sam Svinjotopiju, Kiti Ficdžerald, Laguna, 214 strana. Mnogo dirljiva i snažna knjiga. Možda je tinejdžerska, ali mi se nekako čini da današnji tinejdžeri ne čitaju tako nešto. Devojčica Holi postaje prijatelj sa Džekom, momkomm iz susedstva odbačenim od društva zbog svog ružnog izgleda i glave nalik na svinjsku. Njegovoj nesigurnosti doprinela je i surova majka invalid i pijanica, koja ga je krivila za svoje stanje iako se on zdušno i nežno brinuo o njoj. Holi otkriva njegovu unutrašnju lepotu i pamet, a zavolele su je i njegove svinje, koje su mu jedini prijatelji, za koje je on napravio "palatu" i naučio ih da budu čiste i uredne. Naravno, u našem svetu ništa nije idilično, pa iako Džek i Holi kriju svoje prijateljstvo i svinje, to ne može da potraje.

da ne citiram redom... Korice knjige su mi provalile knjigu, dakle licno izdavac :D
Na korici je tegla a unutra mozak. Vec nakon trecine knjige sam naslutio sta ce biti, u trenutku povezavsi da je to zbog slike na korici i naravno tako je i bilo :) ko je citao znao o cemu pricam, da ne otkrivam sada previse buducim citaocima.
To je nesto poput prevoda filma The others sa Duhovi u nama. Provaljen ceo film! :)

Za sada mi se svidja ali nisam nesto odusevljen...citao sam i dosta boljih trilera. Ocekivao sma malo vise...no dobro, imam jos malo manje od pola, mozda se utisak popravi do kraja!

Murakami – Sputnik ljubav
Murakami – Norveska suma
Murakami – Kad padne noc

Skoro nicega se ne secam, osim...
Nekih vrlo cudnih atmosfera, neke prazne bele sobe u kojoj na krevetu lezi neka (hm... ne znam da li je uopste ziva) devojka, onda neke cudne noci u velikom gradu, neke cudne zene o kojoj se tek na kraju saznaje nesto, pojma nemam sta... i tako. I mislim da su sve ovo utisci iz razlicitih knjiga.
Koliko sam ti ja pomogla e to vala vise niko nece moci :lol:

Osim izmene koja se odnosi na to da umesto Kad padne noć ja stavljam 1Q84, sve potpisujem. Sličan mi je utisak za sve tri knjige, čudna atmosfera i jak osećaj teskobe i beznađa. U sećanju su mi ostali samo retki bledi odblesci nekih scena, lik koji čeka voz ili ulazak u neku čudnu kancelariju, uglavnom nije Murakami za mene.

Rado, imam jednu odličnu ideju!

Postoji jedna latino američka književnica, ne znam da li si čula za nju, zove se Izabela Aljende. Lepo piše, mogla bi da kupiš i pročitaš neku njenu knjigu. recimo, Kuću duhova.

:malav:

Quentin, spominjao sam pre mozda 7-10 dana Murakamija i knjigu Igraj igraj igraj.
Meni je to druga knjiga koju sam citao od njega, nakon Norveske sume.Ima 5 godina kako sam je citao ali se secam stila pisanja i atmosfere.
Kao i tada i sada mi je utisak rastrzano pisanje, bavljenje nekim nevaznim stvarima...u stanju da krene sa necim dubljim, emotivnim stvarima i onda onako casual, sasvim normalno nadoveze na npr. prethodno spomenuti rok bend i kako im je glupo ime i kako u danasnje vreme mnogi bendovi imaju glupa imena, i kako neko uopste moze da da takvo ime bendu. Ili da bulazni o hrani, kako je nesto ruznog ukusa i cudjenje da neko moze to da jede.

Glavni lik, kao i svi likovi, hladan, bezosecajan, bez jasno definisanog statusa u drustvu i najbizem okruzenju. Bezvoljan, usamljen i pesimistican, podsetio me malo na Luovog Doplera. Muce ga stvari poput nedostatka jasnog cilja i njegov mediokrittskog zivota, sto ga plasi i uzasava.

Ono sto sam zeleo da sa nekim razjasnim je ovde u spojleru :)

Svi opisi jednog obicnog dana glavnog lika ili nekih desavanja pocinju sa: popio sam 5,6 piva, iskapio sam pola flase viskija, pre jela smo popili po 2,3 vodke, izasli smo u restoran i popili dosta koktela...
Mislim da on ima problema sa alkoholizmom i da su stvari koje mu se kasnije desavaju posledica halucinacija od pica. On srce coveka-ovcu koji ga savetuje, upoznaje devojke koje niko ne zna i koje naprasno nestaju... takodje, jedna od njih biva ubijena od strane njegovog druga, za kog smatram da je njegov alter ego, tj.njegova mracna strana koja dolazi do izrazaja kad je pod dejstvom alkohola...

Poslednja izmena:
Rado, imam jednu odličnu ideju!

Postoji jedna latino američka književnica, ne znam da li si čula za nju, zove se Izabela Aljende. Lepo piše, mogla bi da kupiš i pročitaš neku njenu knjigu. recimo, Kuću duhova.

:malav:
Nikad čula za nju... :zcepanje:

Jao, kad se setim kako smo se ložile na njenu trilogiju, znam da nisam znala šta je sepija dotad, a sad nemam pojma ni o čemu se beše radi ni kako se zovu knjige. Sećam se nekog oralnog seksa u štali, znam da sam se zgranula da je toga bilo još u ono doba... :lol:
Ma, bilo mi je sumnjivo danas dok sam buljila u knjige na trafici čekajući bus, nekako mi je bilo poznato ovo Kuća duhova, ali džaba, demencija me uzela pod svoje... :aha:

Quentin, spominjao sam pre mozda 7-10 dana Murakamija i knjigu Igraj igraj igraj.
Meni je to druga knjiga koju sam citao od njega, nakon Norveske sume.Ima 5 godina kako sam je citao ali se secam stila pisanja i atmosfere.
Kao i tada i sada mi je utisak rastrzano pisanje, bavljenje nekim nevaznim stvarima...u stanju da krene sa necim dubljim, emotivnim stvarima i onda onako casual, sasvim normalno nadoveze na npr. prethodno spomenuti rok bend i kako im je glupo ime i kako u danasnje vreme mnogi bendovi imaju glupa imena, i kako neko uopste moze da da takvo ime bendu. Ili da bulazni o hrani, kako je nesto ruznog ukusa i cudjenje da neko moze to da jede.

Glavni lik, kao i svi likovi, hladan, bezosecajan, bez jasno definisanog statusa u drustvu i najbizem okruzenju. Bezvoljan, usamljen i pesimistican, podsetio me malo na Luovog Doplera. Muce ga stvari poput nedostatka jasnog cilja i njegov mediokrittskog zivota, sto ga plasi i uzasava.

Ono sto sam zeleo da sa nekim razjasnim je ovde u spojleru :)

Svi opisi jednog obicnog dana glavnog lika ili nekih desavanja pocinju sa: popio sam 5,6 piva, iskapio sam pola flase viskija, pre jela smo popili po 2,3 vodke, izasli smo u restoran i popili dosta koktela...
Mislim da on ima problema sa alkoholizmom i da su stvari koje mu se kasnije desavaju posledica halucinacija od pica. On srce coveka-ovcu koji ga savetuje, upoznaje devojke koje niko ne zna i koje naprasno nestaju... takodje, jedna od njih biva ubijena od strane njegovog druga, za kog smatram da je njegov alter ego, tj.njegova mracna strana koja dolazi do izrazaja kad je pod dejstvom alkohola...

Kad sam na sad upokojenom blogu pisao o Murakamijevoj 1Q84 javila se jedna obožavateljka (Murakamija, ne mene :p) i napisala da uopšte nisam shvatio knjigu. Kad sam je pitao šta to nisam shvatio, ona je odgovorila da to ne može da mi objasni jer to ne može da se verbalizuje.
Uglavnom, ljudi koji vole Murakamija uživaju u čudnoj atmosferi njegovih knjiga, likovima koji koji se ponašaju kao autsajderi, a zapravo su nenametljivi heroji i skromni zavodnici i, na kraju, dive se iluziji Velikih Istina za koje misle da se nalaze skrivene u Murakamijevim bizarnim i besmislenim zapletima. Ja, opet, mislim da on ne šalje nikakve poruke i ne otkriva nikakve istine, i to je rijedak kvalitet njegovog pisanja. Ostalo mi se uglavnom ne dopada - ritam pripovijedanja je monoton, dosadan, likovi imaju silnih problema s motivacijom itd. Kako bilo, obećao sam sebi da ću jednom pročitati još Kafku na obali mora. Jednom,

Nikad čula za nju... :zcepanje:

Jao, kad se setim kako smo se ložile na njenu trilogiju, znam da nisam znala šta je sepija dotad, a sad nemam pojma ni o čemu se beše radi ni kako se zovu knjige. Sećam se nekog oralnog seksa u štali, znam da sam se zgranula da je toga bilo još u ono doba... :lol:
Ma, bilo mi je sumnjivo danas dok sam buljila u knjige na trafici čekajući bus, nekako mi je bilo poznato ovo Kuća duhova, ali džaba, demencija me uzela pod svoje... :aha:

Ako je za utehu, ja sam tek sada ukapirala sta je to..i da vec imam...vazno da sam i ovu kupila...
Rekoh ja, kad porastem , bicu Rada!

- - - - - - - - - -

Cestitam Pahuljice, od srca! Neka je sa srećom!

Hvala vam drage moje:heart:

Počela sam danas u busu da čitam neku limunadu, Princ na belom konju, Džud Devero. Sad mi i treba nešto lagano. Kod kuće se bavim Amerikanom.

Danas sam kupila Devojku sa bisernom minđušom. Ja to nisam čitala, i rekoh ajd (300 din je, nije mnogo, iz one edicije Laguna za vas ili kako se već zove).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back