Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Већи део људи чита за време путовања, слободног времена, па чак и у породичном кругу: то је једини начин да се за једно време прекине самоћа.
Хиперионски есеји, Бела Хамваш

Odavno nisam citala nesto sto me je ovoliko oborilo s nogu kao sto je to ucinio Miklos Vamos i njegov roman ``Majka je samo jedna``.
``Manijakalno`` (ovu rec sam namerno otkucala, svi koji su je citali znaju i zasto) sjajna knjiga.
Mada bih ja nasoj junakinji Piroski postavila drugaciju dijagnozu. Mislim da je psihijatrica Gizela pogresila...

Odlična knjiga, a dijagnoza je dobra, rekla bih, iako nemam veze sa tom strukom. Čitala sam o tome i one faze koje junakinja ima (euforija bez razloga pa duboka depresija) koliko sam saznala jesu glavna odlika manične depresije.

Кад је већ поменута реч мајка, ево нешто пригодно за жене и мајке:

Дете добија пол онога ко се дубље предаје у тренутку загрљаја – то је на њему белег; ако је жена умела да буде нежнија и мекша, биће девојчица, ако је то мушкарац, биће дечак, пол детета зависи од дубине заборава у сједињавању, оно добија пол онога ко је нежнији, јер је тај био јачи.

Poslednja izmena:
Dobar dan :) Jel me se secate? :lol:

Konacno zavrsih Zamak u mom srcu - Dodi Smit
Ne znam zasto ali ja sam se za tu knjigu zalepila ubrzo po njenom izlasku i bas sam zelela da je kupim (ionako je nema u biblioteci).
Mozda zato sao sam imala ne-znam-ni-ja-kakva (velika) ocekivanja
knjiga mi se dopala ali nisam nesto odusevljena..:aha:

Neki su vec pisali prikaz knjige (da se ne ponavljam) ali ono sto je (meni) zanimljivo da je knjiga pisana 1948 i da je ista spisateljica pisala i
''Sto i jedan dalmatinac'' (to nisam znala).
Kazu da je 2003 snimljen i film po ovoj knjizi, ne znam da li je neko gledao..

- - - - - - - - - -

Odlična knjiga, a dijagnoza je dobra, rekla bih, iako nemam veze sa tom strukom. Čitala sam o tome i one faze koje junakinja ima (euforija bez razloga pa duboka depresija) koliko sam saznala jesu glavna odlika manične depresije.

Tacno, samo sto to danas nazivaju bipolarna depresija.

Већи део људи чита за време путовања, слободног времена, па чак и у породичном кругу: то је једини начин да се за једно време прекине самоћа.

Ovo je apsolutno tačno. Zato i nemam uslova da čitam kog kuće. Bar dok se ne prolepša vreme...:( Ponekad mi baš nedostaje samoća...

PS Napalio si me na ovog Hamvaša još na onoj drugoj temi...:)

- - - - - - - - - -

Odavno nisam citala nesto sto me je ovoliko oborilo s nogu kao sto je to ucinio Miklos Vamos i njegov roman ``Majka je samo jedna``.
``Manijakalno`` (ovu rec sam namerno otkucala, svi koji su je citali znaju i zasto) sjajna knjiga.
Mada bih ja nasoj junakinji Piroski postavila drugaciju dijagnozu. Mislim da je psihijatrica Gizela pogresila...

Divna knjiga. :ok:

Хамваш у овој књизи има речи и за то, додуше, за меланхолију:

Меланхоличан постаје свако који сазна да није бесмртан. Меланхолија је болест бесмртности, - или ако вам се више допада: меланхолија је стање у којем ће се наћи сваки живот када га разбуди свест да није бесмртан, него ће нестати и пропасти.
(Хиперионски есеји)

Ne znam zasto ali ja sam se za tu knjigu zalepila ubrzo po njenom izlasku i bas sam zelela da je kupim (ionako je nema u biblioteci).

Neki su vec pisali prikaz knjige (da se ne ponavljam) ali ono sto je (meni) zanimljivo da je knjiga pisana 1948 i da je ista spisateljica pisala i

- - - - - - - - - -

ja mislim da je u pitanju bipolarni poremecaj! :lol:

iako nisam psihijatar.

Радо, бела Радо, можда би те и ово од њега напалило:

Имена цветова су најлепше речи језика.

(Хиперионски есеји)

Eto... :zurka:

- - - - - - - - - -

:eek:

Šta ćeš sa tolikim Glorijama? :pljus:

Ova mi je prva. Knjigu o Blanš i Mariji sam kupila u knjižari za 149 dinara. Nisi pratila...:malav:

- - - - - - - - - -

Upravo je mm lista. Čekam da me pita šta će mi, pošto sam knjigu, naravno, sakrila...:rotf:

Jao, Rado, stalno neka konspiracija...
A kad ćemo sve to pročitati, treba mi dan od 30 sati, nedelja od 10 dana (a da ostane 5 radnih)..

Čitam ovog tvog sugradjanina Stojiljkovića, pa nije mi nezanimljivo, a mogu da zamislim, koliko je vama koji poznajete da mesta koja pominje. I žao mi što ne mogu da sedim i čitam da ne moram ništa drugo da radim nekoliko dana....

- - - - - - - - - -

Još neko iz mog okruženja mi je rekao da mu nije ništa posebno bila knjiga. A meni je ta knjiga baš legla i baš mi je bila lepa. I film sam gledala, meni je sladak. Onda Water da me ne slušaš drugi put :lol:

- - - - - - - - - -

A kad ćemo sve to pročitati, treba mi dan od 30 sati, nedelja od 10 dana (a da ostane 5 radnih)..

Čitam ovog tvog sugradjanina Stojiljkovića, pa nije mi nezanimljivo, a mogu da zamislim, koliko je vama koji poznajete da mesta koja pominje. I žao mi što ne mogu da sedim i čitam da ne moram ništa drugo da radim nekoliko dana....
Biće toga Bi :)

Ne podsećaj me, molim te na to kad ćemo pročitati. Evo, ja sam recimo večeras prisustvovala mini koncertu tvog sugrađanina, Ivana Bosiljčića, ljubim ga u čelo. :heart2: Bila je od 18h promocija Oriflejma, on je bio specijalni gost.
A sad igra Zvezda... Došla snajka, gledamo skupa košarku... Čitaću za vikend.;)

ja mislim da je u pitanju bipolarni poremecaj! :lol:

Nije sija nego vrat :lol:

- - - - - - - - - -

Još neko iz mog okruženja mi je rekao da mu nije ništa posebno bila knjiga. A meni je ta knjiga baš legla i baš mi je bila lepa. I film sam gledala, meni je sladak. Onda Water da me ne slušaš drugi put :lol:

Pahuljice, ja sam se za tu knjigu ''zakacila'' i nezavisno od tebe ;) Uvek cu te slusati :lol:
Bas bih volela da pogledam film.
Knjiga nije lose nego su (moguce) moja ocekivanja bila prevelika a i razvukla sam je :rumenka: :dash: kao Rat i mir..

- - - - - - - - - -

Хамваш у овој књизи има речи и за то, додуше, за меланхолију:

Меланхоличан постаје свако који сазна да није бесмртан. Меланхолија је болест бесмртности, - или ако вам се више допада: меланхолија је стање у којем ће се наћи сваки живот када га разбуди свест да није бесмртан, него ће нестати и пропасти.
(Хиперионски есеји)

Nautiluse, mogu ti reci da ovo zvuci vrlo zanimljivo i smisleno..i tacno..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back