ebi ga..
dobro d anije licks..
elem,
Miljas Huan Hose, Spanski pisac, planetarno popularan, kod nas su prevedene:
Blesav, mrtav, kopile i nevidljiv (moja omiljena), zatim
Svet,
Price izgubljenih preljubnika i najnovija
Luda zena, koje je izdao Samizdat, i
Dve zene u Pragu, izdala je Narodna knjiga.
,
Stil je prilicno jednostavan, on je inace kolumnista caspoisa El Pais, i novinar, ali su mu teme u najmanju ruku cudne i nadrealne, tako da nije moguce knjigu "progutati" u dahu, sve to treba da se slegne.
Sada citam
ludu zenu pa mogu kratko da opisem o cemu se radi, Devojka Hulija radi u ribarbici, i opsednuta je imenicama. Ona zamislja da je imenice i u recenice posecuju i da traze od nje da ih "ispravi", a ona to izvodi kao neku operaciju. dakle dodej recenica kod nje, probudi je, legne na sto i nakon operacije onda odlazi zadovoljna. NJen sef u ribarnici je lingvista po profesiji i Hulija je zaljubljena u njega. Iiako je ozenjen oni pocinju vezu. U jednom momentu ona je prisiljena da se iseli iz svog stana i pronalzi novu sobu kod gospodina cija zena je nepokretna i lezi u krevetu vec osam godina . Nakon sto je dobila otkaz u ribarnici Hulija pomaze oko bolesniceo i u kuci u zamenu za besplatno stanovanje. E sad: U knjigu ulazi Miljas, (pisac), tako sto dolazi u posetetu kod bolesnice koja hoce da izvrsi eutanaziju i njih dvoje se upoznaju. Knjiga sad postaje sve uvrnutija, naravno...

Nisam je jos celu zavrsila. Ovo je inace jedina knjiga gde Miljas, pisac, sam ulazi u svoj roman.
Blesav, mrtav, kopile, nevidljiv je knjiga podeljena na cetiri dela, ne bukvalno vec tematski, gde glavni junak objasnjava zasto je on sve ovo iz naslova. Pocinje tako sto on dobija otkaz na poslu, ali bez obzira na to on nastavlja da ide na posao svakog dana, dok ga ne izbace iz firme, a zatim napusta i porodicu i dom...i priseca se svog detinjstva...(ovo sam citala pre 8 godina, ne secam se detalja).
Svet, se bavi slicnom temom kao Blesav, Mrtav, ali malo viseslojnije napisano, Za ovu knjigu je piosac dobio najvece spansko priznanje ili za spansko govorno podrucja.
Price izgubljenih preljubnika- pripovetke: svaka za sebe potpuno sumanuta.
Dve zene u pragu: To je isto bilo pre vise godina, ali size je da jedna zena zaljubljena u nekog tipa i da bi dosla do njega ona glumi da ima lumbago sa leve strane posto on ima sa desne. Ako ne znate sta je lumbago, nisam znala ni ja, a na pocetku knjige ne zna ni ona. 
Sve preporuke, ako neko procita nesto, bic emi zadovoljstvo da diskutujemo na temu. 
http://samizdatb92.rs/a/356ceb98-c91f-4963-b089-ad1041249d10/Huan-Hoze-Miljas.aspx#.VPdWH9LF9wc