Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam engleski učila tokom osnovnog i srednjeg školovanja. Na faksu sam učila ruski, zbog stručne literature. U ono vreme je tako bilo... Naravno, sve sam pozaboravljala, pa sam se pre 7-8 godina prijavila na srednji kurs koji je bio jako jeftin za članove sindikata "Nezavisnost", nekih 500 dinara mesečno. Divno sam se provodila tamo dva puta nedeljno s onom decom i studentima. Naravno, bila sam najstarija i najgora, takoreći maskota... :zcepanje:

Da ali...:lol:

ja ne mislim da lamar treba da uci gramatiku za nivo koji joj je potreban....retko kad cujem da ljudi slazu vremena, a cesto grese i kad koriste nepravilne glagole...iako sam ja streber po vokaciji i znam engeleski solidno...smatram da bi za nekog ko to radi da bi iole nesto razumeo, dakle ne iz neke preke potrebe niti ljubavi, ne treba da se opterecuje clanovima, predlozima i vremenima..dovljno ih je 3 i kondicional...
za past tense i onako treba da se nauci lista..a speling, pa to radi kompjuter...:)

Svejedno, Lamar, samo napred! :zag:

:lol:
Ja mislim da je Lamar pametna žena i da ona svakako zna šta joj je potrebno. Ja sam rekla svoj stav vezan za učenje jezika. Jezik se ne sastoji samo iz reči već i iz gramatike i mislim da to svi znamo a često možemo da vidimo u svakodnevnom životu da ima onih koji ne znaju ni gramatiku matrenjeg jezika. Reči bez gramatike su neupotrebljive, jer možeš znati sve reči iz nekog stranog jezika ali biće problema pri postavljanju pitanja ili odgovaranja na ista i sl. Sigurno je da se onaj ko se prvi put susreće sa nekim stranim jezikom neće opterećivati slaganjem vremena, ali bazična pravila gramatike će sigurno učiti. I treba. U zavisnosti od potrebe i interesovanja kasnije se uči više, i bude sve složenije, što je i logično. Nadogradnja ide kasnije, ali zna se šta je osnova.

Da se vratim ja na temu. Uzela sam konačno Forsajte, no pročitala sam par strana jer opet danas nemam vremena. :mrgreen: Najavljuju neku kišu za sutra, pa to može da bude dobro, da se ušuškam i da čitam jer mislim da će me mrzeti da se šetkam negde po kiši. :lol:

:lol:
Ja mislim da je Lamar pametna žena i da ona svakako zna šta joj je potrebno. Ja sam rekla svoj stav vezan za učenje jezika. Jezik se ne sastoji samo iz reči već i iz gramatike i mislim da to svi znamo a često možemo da vidimo u svakodnevnom životu da ima onih koji ne znaju ni gramatiku matrenjeg jezika. Reči bez gramatike su neupotrebljive, jer možeš znati sve reči iz nekog stranog jezika ali biće problema pri postavljanju pitanja ili odgovaranja na ista i sl. Sigurno je da se onaj ko se prvi put susreće sa nekim stranim jezikom neće opterećivati slaganjem vremena, ali bazična pravila gramatike će sigurno učiti. I treba. U zavisnosti od potrebe i interesovanja kasnije se uči više, i bude sve složenije, što je i logično. Nadogradnja ide kasnije, ali zna se šta je osnova.

Da se vratim ja na temu. Uzela sam konačno Forsajte, no pročitala sam par strana jer opet danas nemam vremena. :mrgreen: Najavljuju neku kišu za sutra, pa to može da bude dobro, da se ušuškam i da čitam jer mislim da će me mrzeti da se šetkam negde po kiši. :lol:

da otvorimo temu po dnazivom: "Da li Lamar da uci engleski na kursu ili individualno?"

:zcepanje:

danas sam mnogo nervozna, p ami doslo da teram mak na konac...Lamar, izvini, ako ti treba neko da ti sapuce z kontrolni, nabavi bubicu, ja sam tu!

- - - - - - - - - -

Ja sam engleski učila tokom osnovnog i srednjeg školovanja. Na faksu sam učila ruski, zbog stručne literature. U ono vreme je tako bilo... Naravno, sve sam pozaboravljala, pa sam se pre 7-8 godina prijavila na srednji kurs koji je bio jako jeftin za članove sindikata "Nezavisnost", nekih 500 dinara mesečno. Divno sam se provodila tamo dva puta nedeljno s onom decom i studentima. Naravno, bila sam najstarija i najgora, takoreći maskota... :zcepanje:

ma sab te gabrijela! vazno je da se uci nesto. Mene je inace ova nasa diskusija podstakla da se raspitam o engleskom za dete, samo da znate, nije to tek tako! :aha:

Pu, nisam ni ja čitala ništa od Lua! I nikako da ga ulovim u library. :mrgreen:

Can you translate me to the second page of the street? :zkez:

Mora i gramatika i vokabular paralelno; ako se u startu nauči pravilno,
posle ide automatski. I ja sam pristalica individualnog pristupa - nešto
sam skeptična prema kursevima - imam jako loše iskustvo sa njima.
Išla sam na francuski u Jovanovoj i odustala vrlo brzo jer mi se pristup
nije dopao ni malo.
Ima na Jutubetu milion onih papagajluka koje mo'š da slušaš onako,
usput.

Lamar :ok:

ja sam isla na spanski u servantes. posle pola godine sam pocela da pricam sa spancima...a tek sa godinu dana...bas bas sam zadovoljna..:)

closed! my leaps are sealed...lamar wish you a lot of joy and success...

- - - - - - - - - -

odoh ja sada da citam Miljasa (i dalje mi nije jasno kako ovde niko njega ne zna), i da sedim pored deteta dok crta...:)

ja sam isla na spanski u servantes. posle pola godine sam pocela da pricam sa spancima...a tek sa godinu dana...bas bas sam zadovoljna..:)

- - - - - - - - - -

odoh ja sada da citam Miljasa (i dalje mi nije jasno kako ovde niko njega ne zna), i da sedim pored deteta dok crta...:)

Sta citas tacno? Nisam cula cini mi se za tog Miljasa pa eto prilike :) Cekam tvoje utiske, verujem i ostali.

Misliš lips? (Leap znači nešto drugo.)

Moram da priznam da sam počela da gledam Lua tek kad ste vi krenule da pričate o njemu (mislim da je čak i ranije bilo priče, ne samo sada). Ako mi se ukaže prilika, čitaću, što da ne. A do tada, slušam šta vi pričate :)
Sad idem na ples, moram malo dušu da relaksiram :)

ebi ga..:P

dobro d anije licks..
:)

elem, Miljas Huan Hose, Spanski pisac, planetarno popularan, kod nas su prevedene: Blesav, mrtav, kopile i nevidljiv (moja omiljena), zatim Svet, Price izgubljenih preljubnika i najnovija Luda zena, koje je izdao Samizdat, i Dve zene u Pragu, izdala je Narodna knjiga.
,
Stil je prilicno jednostavan, on je inace kolumnista caspoisa El Pais, i novinar, ali su mu teme u najmanju ruku cudne i nadrealne, tako da nije moguce knjigu "progutati" u dahu, sve to treba da se slegne.
Sada citam ludu zenu pa mogu kratko da opisem o cemu se radi, Devojka Hulija radi u ribarbici, i opsednuta je imenicama. Ona zamislja da je imenice i u recenice posecuju i da traze od nje da ih "ispravi", a ona to izvodi kao neku operaciju. dakle dodej recenica kod nje, probudi je, legne na sto i nakon operacije onda odlazi zadovoljna. NJen sef u ribarnici je lingvista po profesiji i Hulija je zaljubljena u njega. Iiako je ozenjen oni pocinju vezu. U jednom momentu ona je prisiljena da se iseli iz svog stana i pronalzi novu sobu kod gospodina cija zena je nepokretna i lezi u krevetu vec osam godina . Nakon sto je dobila otkaz u ribarnici Hulija pomaze oko bolesniceo i u kuci u zamenu za besplatno stanovanje. E sad: U knjigu ulazi Miljas, (pisac), tako sto dolazi u posetetu kod bolesnice koja hoce da izvrsi eutanaziju i njih dvoje se upoznaju. Knjiga sad postaje sve uvrnutija, naravno...:) Nisam je jos celu zavrsila. Ovo je inace jedina knjiga gde Miljas, pisac, sam ulazi u svoj roman.

Blesav, mrtav, kopile, nevidljiv je knjiga podeljena na cetiri dela, ne bukvalno vec tematski, gde glavni junak objasnjava zasto je on sve ovo iz naslova. Pocinje tako sto on dobija otkaz na poslu, ali bez obzira na to on nastavlja da ide na posao svakog dana, dok ga ne izbace iz firme, a zatim napusta i porodicu i dom...i priseca se svog detinjstva...(ovo sam citala pre 8 godina, ne secam se detalja). Svet, se bavi slicnom temom kao Blesav, Mrtav, ali malo viseslojnije napisano, Za ovu knjigu je piosac dobio najvece spansko priznanje ili za spansko govorno podrucja.

Price izgubljenih preljubnika- pripovetke: svaka za sebe potpuno sumanuta.

Dve zene u pragu: To je isto bilo pre vise godina, ali size je da jedna zena zaljubljena u nekog tipa i da bi dosla do njega ona glumi da ima lumbago sa leve strane posto on ima sa desne. Ako ne znate sta je lumbago, nisam znala ni ja, a na pocetku knjige ne zna ni ona. :)

Sve preporuke, ako neko procita nesto, bic emi zadovoljstvo da diskutujemo na temu. :)

http://samizdatb92.rs/a/356ceb98-c91f-4963-b089-ad1041249d10/Huan-Hoze-Miljas.aspx#.VPdWH9LF9wc

Poslednja izmena:
Hvala! Nadjoh nekoliko prevedenih na engleski na amazonu, videcu sta ima po bibliotekama. Evo nasla sam Personality Disorders and Others Stories. Na spanskom ima svasta..
Ne vidim ove koje si nabrojala, to kad dodjem u Bg.
Pa bas deluje interesantno!

E, pa lepo, razmrdala sam malo temu.
Ova Zvezdanka 'oće da me pošalje na kurs: Engleski za početnike za polaznike treće doba :lol:
E pa ne'š me uterati u taj tor.
Šalim se naravno.

Mislim da učenje u grupi svakako ima neke svoje prednosti, ali ja sam čovek individualac.
Onda, mrzi me da idem na određene lokacije u određeno vreme... i tako.

Ova žena ima svoju školu jezika ali je pristala da mi daje časove ovako.
Meni je ovo znanje potrebno sa određenim ciljem i ona to zna, tako da je prilagodila program mojim potrebama.

Svakako vam svima hvala na savetima i komentarima. Ja sam neko ko voli da čuje razna mišljenja... A onda da radi po svom :lol:

- - - - - - - - - -

Ovog Miljasa ću uzeti u razmatranje :)

Hvala! Nadjoh nekoliko prevedenih na engleski na amazonu, videcu sta ima po bibliotekama. Evo nasla sam Personality Disorders and Others Stories. Na spanskom ima svasta..
Ne vidim ove koje si nabrojala, to kad dodjem u Bg.
Pa bas deluje interesantno!

Mnogo je interesantno! Presrecna sam ako se nekome jos dopadne! :)

Sigurno ih ima prevedenih na engleski...a taj personality disorders mi obecava...:)

- - - - - - - - - -

E, pa lepo, razmrdala sam malo temu.
Ova Zvezdanka 'oće da me pošalje na kurs: Engleski za početnike za polaznike treće doba :lol:
E pa ne'š me uterati u taj tor.
Šalim se naravno.

Mislim da učenje u grupi svakako ima neke svoje prednosti, ali ja sam čovek individualac.
Onda, mrzi me da idem na određene lokacije u određeno vreme... i tako.

Ova žena ima svoju školu jezika ali je pristala da mi daje časove ovako.
Meni je ovo znanje potrebno sa određenim ciljem i ona to zna, tako da je prilagodila program mojim potrebama.

Svakako vam svima hvala na savetima i komentarima. Ja sam neko ko voli da čuje razna mišljenja... A onda da radi po svom :lol:

- - - - - - - - - -

Ovog Miljasa ću uzeti u razmatranje :)

:ok:

O'š da kažeš da smo džabe krečile? :zcepanje:

*******..polomismo se a lamar je sila koja s eniotkud apojavljujde i iznenada resava stvar!

Kad god dojem na ovu temu, ja se zapitam odakle vam toliko vremena i toliko novih naslova...sad me ovaj post asocirao na to...u mom okruzenju ja sam najveca citalica, ali sa vama je nemoguce meriti se...

- - - - - - - - - -

)

A ja sta cu, ja nemam tehnicki nekih obaveza. Momak i posao, nemam dece nemam muza , ovaj moj iovako kuva vise od mene :lol:
A naslove nalazim na Goodreadsu posto sam tamo maltene non stop

Mnogo je interesantno! Presrecna sam ako se nekome jos dopadne! :)

Sigurno ih ima prevedenih na engleski...a taj personality disorders mi obecava...:)

- - - - - - - - - -

:ok:

*******..polomismo se a lamar je sila koja s eniotkud apojavljujde i iznenada resava stvar!

party-smiley-038.gif

Stignem kada me najmanje očekujete :D

Može, može i CD. Okačim ga na retrovizor protiv radara :lol:
Odmah pored krstića, ikonice i opančića :flert:

- - - - - - - - - -

A i ja nemam nekih prevelikih, što bi rekla Wild, tehničkih obaveza.
Samo me sad ubi ovaj engleski :lol:

ma sta ce tebi taj engleski uopste..posto nismo postigli konsenzus koja je metod anajbolja...angazuj neke konsultante da odluce o tome...a ti mozes da citas do mile volje!

Lamar, znaš li da je sreda veče? KONTROLNI JE U PETAK! Zašto gubiš vreme na forumu? :nono3: Iskoristi vreme koje još imaš! Ili si možda već sve naučila? Ako si naučila, onda ponavljaj! Itd, itd...:mrgreen::

(ovakva galama je nekada palila kod moje dece)

:zag:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back