Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije ga bilo, bar u ovih 50-ak strana koje sam pročitala, samo jedna recenica. Ja se odmah setim Dudeka i Regice. Ko se seca serije Gruntovčani?

Ja:D Bila je pre desetak godina repriza na TV Avala. Čak sam ponesen kupio CD sa epizodama te serije kod mog tadašnjeg CD dilera, ali sam ga kasnije ustupio rođacima iz Hrvatske. U Ludbregu kraj Koprivnice održavaju Dane Mladena Kestnera, autora serije, negde u oktobru čini mi se.

Meni podravska kajkavština nije strana, malo drugačija od turopoljske i zagrebačke ali dosta poznata, pa sam mogao i pratiti seriju, no za Srbe koji nisu bili bliski kajkavskim krajevima to jeste strani jezik. Čak ni Hrvati koji su van kajkavskog područja, Dalmoši i Hrvati iz Bosne ne mogu dobro da prate što se dešava na ekranu.

Ja:D Bila je pre desetak godina repriza na TV Avala. Čak sam ponesen kupio CD sa epizodama te serije kod mog tadašnjeg CD dilera, ali sam ga kasnije ustupio rođacima iz Hrvatske. U Ludbregu kraj Koprivnice održavaju Dane Mladena Kestnera, autora serije, negde u oktobru čini mi se.

Meni podravska kajkavština nije strana, malo drugačija od turopoljske i zagrebačke ali dosta poznata, pa sam mogao i pratiti seriju, no za Srbe koji nisu bili bliski kajkavskim krajevima to jeste strani jezik. Čak ni Hrvati koji su van kajkavskog područja, Dalmoši i Hrvati iz Bosne ne mogu dobro da prate što se dešava na ekranu.

A sta su i ko su ti Gruntovcani i kako bi bio prevod na srpski? Ja samo znam da je gruntovnica neki izvod iz katastra, ali ne mogu da nadjem vezu izmedju
posednika necega i naziva gruntovcani? inace je i na nemackom isto ( za ove zemljisne knjige ) Grundbuch je katastar.

A sta su i ko su ti Gruntovcani i kako bi bio prevod na srpski? Ja samo znam da je gruntovnica neki izvod iz katastra, ali ne mogu da nadjem vezu izmedju
posednika necega i naziva gruntovcani? inace je i na nemackom isto ( za ove zemljisne knjige ) Grundbuch je katastar.

Je je draga, grunt je zemlja. Taj se germanizam više ne upotrebljava u književnom jeziku. Radnja se odigrava u selu Gruntovec koje inače ne postoji, a ime Gruntovčani je izvedeno iz njega da bi se naglasila povezanost ljudi i podneblja

U ono vreme, velike Juge, mnogo su nam bili bliži svi ti različiti "jezici", dolazili smo u dodir s njima, bilo TV serija, emisija, putovalo se, imali rodbinu i prijatelje širom zemlje, imali smo kad i gde da ih čujemo i naučimo bar toliko da razumemo. Sad, em smo se svi zatvorili u svoje uske okvire, em na TV-u slabo ima toga, i ona se zatvorila sama u sebe, na farme, u zadruge, parove, malo su nam prozor u svet ti strani kablovski kanali, ali to je opet njihovo viđenje stvari (čitaj:propaganda).

Ja sam to povezala sa ljudima koji rade zemlju, na taj način su vezani za tu zemlju, što bi se u Vojvodini reklo - paori.

I to je dobar prevod. Život seljaka uvek je težak, posebno onih koji žive od malih komada zemlje, i sama ta dovijanja za preživljavanje čine osnov serije.

Zanimljivo, neko je napisao i kritiku serije na Vikipediji. Izgleda da je Kerstner inspiraciju za avanture Gruntovčana pronalazio i u seoskim birtijama u Podravini

Mikrokozmos ruralne sredine Podravine, Krešo Golik je snimio po Kerstnerovu scenariju. Mladen Kerstner je u taj scenarij uložio nekoliko godina života, bilježeći po seoskim birtijama dogodovštine različitih "likova" koji tvore okosnicu društvenog života u malim panonskim selima. Nezaboravni likovi Cinobera, Presvetlog, Martina birtaša ili Besnog i danas su dio pop-folklora i narodnog života u Podravini, ali isto tako i u Međimurju, pa i drugim županijama uz Dravu.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Gruntovčani

Citam Pisma iz tudjine ( Pekic), ali su ta "pisma" prevazidjena, danasnjem coveku to sve zvuci i arhaicno.
Tipicni Englezi ne postoje, postoji, klishe koji vise ni u filmovima ne mozemo da vidimo. U tim njegovim "pismima"
ima raznoraznih zanimljivosti koje se ticu bivse YU, narocito Srbije u vreme "previranja" i " dogadjanja naroda"
pa su zato iz tih razloga vrlo vredna.

Pekićeva pisma koja su pred čitaocima pisac je lično tokom dve godine čitao preko Jugoslovenske sekcije BBC-ja pre ravno trideset godina. U njima su protagonisti dva imaginarna lika: Živorad, koji je oličavao Jugoslovene, i gospodin Džons, koji je predstavljao tipičnog Engleza. Teme za svoja pisma Pekiću i nije bilo teško da nađe u knjigama, novinama i događajima, bilo iz Londona i Beograda, bilo iz drugih evropskih zemalja i svetskih centara. Njegovo ogromno znanje iz raznih oblasti, od mitologije, preko filozofije i politike, do muzike i književnosti, kao i njegovo književno majstorstvo, učinili su da svaka tema, svako pojedino pismo i danas zvuči blisko i prepoznatljivo, a istovremeno iznenađuje svojom originalnošću i univerzalnom porukom.

Tri ciklusa pisama iz tuđine, sabranih u ovoj knjizi, pravi su esejistički biseri, prozne minijature koje još jednom potvrđuju Pekićevo suvereno vladanje svim književnim žanrovima.

„Bilo da se radi o karakteristikama vlasti, demokratiji ili korupciji, Pekićeva pisma su brevijar situacija i karaktera, kako naših tako i engleskih. To su pisma pričana i pisana za ljude koji žive u Jugoslaviji, kojima je pisac želeo da pomogne da shvate i svet i vreme u kome žive, istovremeno opisujući i Engleze i Englesku. Univerzalnost njegovog tretiranja događaja i situacija vidi se iz svakog pisma, a njih je Pekić uočio i na duhovit način prikazao ne štedeći ni sebe ni druge.“ Iz Pogovora Ljiljane Pekić

Pre dosta godina sam čitala ova pisma.
Sad si me namamila da malo pogledam njegova Poslednja pisma iz tuđine koja imam u svom posedu.
Ja mislim da se tu radi o istim " pismima", samo je naslov uvek drugaciji.
U ovoj knjizi koju ja sada imam on pise "pisma" koja ukljucuju i njegovu " delatnost" u demokratskoj stranci, a onda je i umro.
Svezija nikako ne mogu da postoje.

Ja mislim da se tu radi o istim " pismima", samo je naslov uvek drugaciji.
U ovoj knjizi koju ja sada imam on pise "pisma" koja ukljucuju i njegovu " delatnost" u demokratskoj stranci, a onda je i umro.
Svezija nikako ne mogu da postoje.

Pekić ima tih eseja, memoarskih spisa i korespondencije ko zna koliko tomova, što je još za života objavio, a onda je udovica vrlo temeljito počistila pisaći sto i objavila valjda svaku cedulju koju je njen pokojni muž potpisao. Ja se uvijek pogubim kad pogledam njegovu bibliografiju.

Pekić ima tih eseja, memoarskih spisa i korespondencije ko zna koliko tomova, što je još za života objavio, a onda je udovica vrlo temeljito počistila pisaći sto i objavila valjda svaku cedulju koju je njen pokojni muž potpisao. Ja se uvijek pogubim kad pogledam njegovu bibliografiju.

Da, udovica ga je upropastila. Zena i inace nema nekih skrupula prema preminulom suprugu ( valjda je i obrnuto ista prica), ali je
ova njegova zaista upropastila ceo njegov rad, poglede na zivot, svet, tako da je danas Pekic onaj besmislen spomenik pa Cvetnom
Trgu, tako ce ga nove generacije i pamtiti.

Ha, nisam znala to sve o njegovoj zeni. Vidim da se povremeno spominje u javnosti, ali sam mislila da je ona u stvari nepotkupljivi cuvar njegovog dela. Tako je to kad sve vesti i informacije samo letimicno preletim.

Ovu knjigu koju ja citam je objavila Dereta 1991. a predgovor je preuzet iz Pisama iz tudjine koji je pisac napisao februara 1987.

Sve u svemu sinoc sam uzivala citajuci je :)

Mila majko.
Pre par dana sam pocela jednu beskrajno sarmantnu knjigu.
Devojka koja je spasla kralja Svedske.
Jos sam na pocetku ali, sva je prilika da ce ovako dobra ostati do kraja.

Ne zadevaj se... ne znam šta ću pre... :sad2:

WIN_20181119_185442.JPG

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back