Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slucajno sam naletela na komentare o ovoj knjizi
https://www.delfi.rs/knjige/91302_sestra_sigmunda_freuda_knjiga_delfi_knjizare.html
i bas me ja zainteresovala :) Ne znam mnogo o Frojdovom zivotu ali ovo me je bas iznenadilo - nisam imala pojma :rumenka:
Da nije neko citao knjigu?

Ja sam pocela da citam pre neku godinu, jedna od retkih knjiga koje sam ostavila bez griznje savesti. Negde na pocetku ima recenica kako neko (sestra ili brat, vise se ne secam) sanja kako sestra kao vec starica, doji brata (bebu). Dalje me knjiga nije interesovala...

I da prijavim da i ja volem Mojsilovicku, ali nemam nista novo vec pet sest godina, ove knjige koje pominjete ne znam. (al cu da nabavim)

Од дванаест књига нисам читао само три: Прича о два града, Острво с благом и Кућа листова. Ове које сам читао су све добре.
-----------------------------------
Pogledajte prilog 435795

Obavezno da citas Pricu o dva grada, to ce se (narocito) tebi mnogo svideti.
Dikens je stvarno genije kako god da ga okrenes:))

Ставићу је на списак, мада...
------------------------------------------------------
smilie_baby_070.gif

Ja sam pocela da citam pre neku godinu, jedna od retkih knjiga koje sam ostavila bez griznje savesti. Negde na pocetku ima recenica kako neko (sestra ili brat, vise se ne secam) sanja kako sestra kao vec starica, doji brata (bebu). Dalje me knjiga nije interesovala...
Али то је само сан, а снови се не рачунају у грех.
Ти си као она бабушка код Сологуба, која је истукла слушкињу што ју је госпођица сањала.

''Лушка, што си се навадила да те госпођица сваке ноћи сања? Бунику си ваљда јела, безобразнице!'' (ха, ха, ха!)
Госпођица Лиза, Сологуб
--------------------
smilie_sleep_071.gif

Ти си као она бабушка код Сологуба, која је истукла слушкињу што ју је госпођица сањала.

''Лушка, што си се навадила да те госпођица сваке ноћи сања? Бунику си ваљда јела, безобразнице!'' (ха, ха, ха!)
Госпођица Лиза, Сологуб
--------------------
smilie_sleep_071.gif

Mene je ova knjiga bas nekako "zaintrigirala":))
Cak sam i guglala malo , ali nije tako kako u clanku stoji. Frojd je pokusavao ( godina je bila
1938) da i svoje sestre izbavi iz nacistickog pakla, ali je i on sam bio vec na pragu smrti
( imao je neki karcinom usne duplje) pa je i umro ( ili se samoubio u dosluhu sa svojim lekarima)
samo godinu kasnije.

I da prijavim da i ja volem Mojsilovicku, ali nemam nista novo vec pet sest godina, ove knjige koje pominjete ne znam. (al cu da nabavim)

Moguce da bi i mene to odbilo..(bas :confused:) ali i mimo knjige - prica je zanimljiva i tuzna.

Meni je Mojsilovicka ok, jedno vreme sam redovno kupovala njene knjige, nije mi se nesto dopala zbirka prica Baba nemoj nista da me pitas,
dok su mi Majke mi bajka i Happy End (njene) omiljene. Posle sam kupila jos par knjiga (ako se dobro secam Srce moje, Tvoj sam i Azbuka mog zivota)
a nisam ih sve ni procitala, postale su mi sve na isti fazon i tako..:aha:

Ako je on pokušavao i njih da spase, onda čitanje ove knjige za mene gubi smisao.
A i ja sam guglala pa se nešto mislim, ne bi valjda bio toliko prevođen i hvaljen da je tako bitna činjenica bila laž :think:
Tebi jos jednom tnks za link:))
Ne zna se ( kazu nemacki knjizevni kriticari) sta je i kako je bilo stvarno sa sestrama jer su one bile matore dame ( preko sedamdeset godina,
a ova glavna likinja Adolfina bila je malo " onako") pa mozda nisu ni zelele da odu iz Viene. On, Frojd je imao vec 82 i bio je na kraju zivota.
Inace svi knjigu hvale pa mozda nije na odmet i da je procitamo;)

Ako je on pokušavao i njih da spase, onda čitanje ove knjige za mene gubi smisao.
A i ja sam guglala pa se nešto mislim, ne bi valjda bio toliko prevođen i hvaljen da je tako bitna činjenica bila laž :think:

I ja sam guglala pre nego sto sam postavila link za knjigu i naisla na zanimljive tekstove, izmedju ostalog i ovaj gde se pominje i druga knjiga
Smilevskog (o Spinozi)
http://www.arhipelag.rs/vesti/goce-smilevski-zasto-frojd-nije-spasao-adolfinu/
a svakako veruje da nije laz.

Nedavno je na temi pominjan Kristijan Novak, hrvatski pisac iz Podravine koji se uglavnom bavi lokalnim mračnim temama. Ovde je link ka blogu Prešlicavanje (može se naći i na FB) koji ga pominje i upućije na njegovu knjigu "Črna mati zemla" uz obilje komplimenata. Na stranici je link i prema njegovom izdavaču u Srbiji, Književnoj radionici Rašić kod koga knjigu možete nabaviti za sitnicu od 900 dinara (ako je ukradete neće vas koštati ništa, ako vas ne uhvate; ako vas uhvate, imaćete zanimljivu priča da je ispričate na temi:per:)

https://preslicavanje.blogspot.com/2018/06/kristian-novak-crna-mati-zemla.html

Госпођица Лиза, Сологуб
--------------------
smilie_sleep_071.gif

U pravu si, tacno se vidim u toj ulozi :lol:

Pa hajde, ispričaj nam :per:

- - - - - - - - - -

Da,da. I ta knjiga je naletala na mene negde po fejsu ili većneznamgde.
Zapamtila sam je zbog neobičnog naslova :)

Taman posla, ja sam fin momak. Di ja da kradem knjige:D

Ja u poslednje vreme ne čitam beletristiku, ne ide mi, no lajkovao sam FB stranice koje se bave književnošću, što izdavače, što čitaoce dovoljno ambiciozne da drže svoj blog. Možda iz navike, možda zbog nostalgije. U izlozima Lagune vidim dosta novih knjiga, pa izgleda da izdavaštvo dobro funkcioniše u Srbiji iako se slabo priča na forumu o tome.

U izlozima Lagune vidim dosta novih knjiga, pa izgleda da izdavaštvo dobro funkcioniše u Srbiji iako se slabo priča na forumu o tome.

Ja sam član Laguninog kluba, tako da mi stiže mejlom informacija o svakom novom izdanju. Koliko mogu da primetim, najvrednije je ono što je neko već davno izdavao i dobro prodavao. Msm da u poslednje vreme idu na siguricu, a na akcijama rasprodaju ono što ne mogu da prodaju deset godina i više...

Ja sam član Laguninog kluba, tako da mi stiže mejlom informacija o svakom novom izdanju. Koliko mogu da primetim, najvrednije je ono što je neko već davno izdavao i dobro prodavao. Msm da u poslednje vreme idu na siguricu, a na akcijama rasprodaju ono što ne mogu da prodaju deset godina i više...
Tako je draga drugarice:)
Ja se srusim ( od muke i jeda) kad vidim izloge knjizara i onda nista i ne pazarim. To vazi i za Srbiju i za Nemacku, ali i Francusku gde u izlozima knjizara takodje
vidim neku " popularnu" knjizevnost.
Nego je u Srbiji kako tako ipak sa knjigama i izdavacima sve u najboljem redu , a ako znamo i ko koliko cita, ali i kakve su mogucnosti
ljidi da uopste i i odvoje 500 dinara za knjigu ( tebe tu ne racunam, ti si Wunderkind:D)
Ja citam ove " kriminalce" jer ne gledam televizije, ne idem u bioskop, ali me uvek grize savest kada se uhvatim nekog trilera pa onda pravim pauze.
Mesecima vec citam Oblomova, verovatno ga nikada necu ni zavrsiti ili cu da preskacem dogodvstine kojih u principu i nema.
Roman je genijalan inace, ali sam se valjda nacitala tih Rusa pa vise ne umem da se odusevljavam.

U zadnje se vreme pojavljuju neke liste najboljih romana "ikada" i tu se uvek nadje knjiga autorke Dzordz Eliot za koju ja nisam ni cula.
Ja sam mislila da je njeno remek delo Vodenica na Flosi, ali nije, remek delo vikorijanske knjizevnosti njen je roman Midlmarč i juce sam
ga pazarila ( el. izdanje) jer knjiga ima 1200 stranica. Kad cu je citati ne znam, ali cu je citati jer ja volim teengleske, drustvene zavrzlame.
Vodenicu na Flosi sam citala ( takodje je to obimna knjiga, meni se mnogo dopala, Quentinu je to na faksu bila obavezna lektira,
ali on preskace takve knjige) neki i tu knjigu smatraju smorom, ja ne, volim ta starostavna stiva pa neka su i iz Engleske;)
Autorka (Dzordz Eliot) imala je tu englesku avanturisticku genetiku ( kao i Bajron, Sheli) pa je putovala po Evropi ( tada je Evropa bila svet)
i u mojoj maloj varosi i dan danas (po)stoji kuca u Glavnoj ulici u kojoj je ona boravila pre stopedeset godina. Odmah pored Dostojevskog ( malo mnogo kasnije).
Turicu i neki foto , ali momentalno ne idem u centar.
Ovaj Midlmarch ima i neku TV seriju, cak i kod nas:)

Nemam pojma. Vidim da ima dosta novih mladih autora, a po recenzijama i kritikama na poleđinama knjiga, da se autori sve više prilagođavaju određenim čitalačkim grupama (idu na siguricu;)). Po sadržaju mi dosta liče na literaturu koju smo devedesetih i dvehiljaditih uvozili iz Britanije (Hornbi, Parsons itd). Što se tiče prevoda, tu uglavnom dominiraju Englezi, Irci, Amerikanci i Norvežani. Tu i tamo koji Francuz a ostatak sveta ne postoji.

Ma, postoji, koga zanima...
Ja sam zahvaljujući udruženju Taka u Nišu, koje jednom mesečno organizuje književne večeri posvećene japanskim piscima, baš načitala i informisala se o njima, kako savremenim, tako i Uglavnom sam ovde redovno pisala o tim posetama. Trenutno čitam o Gendžiju, a onda sledi nastavak...
36465239_1308622259272138_291607010720350208_n.jpg

Sve u svemu, XI vek. :lol:

Ne znam da li smo ovo kačili svojevremeno (125 poznatih pisaca među kojima su i Stiven King i Džonatan Frenzen, glasali za najbolje knjige svih vremena), ali nije na odmet da ponovimo...
Десет најбољих РОМАНА:

Толстој: Рат и мир
Достојевски: Браћа Карамазови
Томас Ман: Чаробни брег
Музил: Човек без својстава
Сервантес: Дон Кихот
Булгаков: Мајстор и Маргарита
В. Шишков: Јемељан Пугачов
Хесе: Игра стаклених перли

Узео само по један роман.
Два места упражњена, да се не бих истрчавао.

-----------------------------------------------------

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back