Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Osim prve dve koje sam počela da čitam pa odustala, za ostale nisam ni čula.

Stavila sam spisak jer smo uvek imali zanimljivih komentara takvih spiskova, a tema nam je prilično zamrla. Međutim, ovaj spisak nije inspirativan ni za komentarisanje. Bar meni.

Osim prve dve koje sam počela da čitam pa odustala, za ostale nisam ni čula.

Stavila sam spisak jer smo uvek imali zanimljivih komentara takvih spiskova, a tema nam je prilično zamrla. Međutim, ovaj spisak nije inspirativan ni za komentarisanje. Bar meni.

Pa, osim Gospodara prstenova i tri SF knjige, ostale i nisu beletristika.
Realno govoreći, iskustva pokazuju da nekakav globalni lider, tehnološki revolucionar ili vođe neke supersile nećeš postati čitajući Šekspira i Dostojevskog.

Šalim se. Razni ljudi, razni ukusi. I uvek mi je neobično kako mi je književni i filmski ukus potpuno suprotan od ukusa moje drugarice i kume s kojom se družim od fakulteta. Ona mi je sva oduševljena preporučila Autostoperski vodič... ja uzela i zaključila da je meni to potpuno besmisleno. Ne volim te fikcije, nije mi interesantno...

Ovo je spisak književnosti interesantan pre svega muškoj omladini. Tolkina i Autostoperski vodič... sam čitao i ja kad sam bio klinac. Od SF sam čitao Ja robot od Asimova no više Artura Klarka, Frederika Pola i Pola Alena (ili Frederika Pola Alena kad sam greškom dva pisca spojio u jednog)
Ostalo su knjige iz popularne nauke ili filozofije. U biti su knjige koje su, da tako kažem, pre imaginativno izazovne nego emotivno izazovne. Klinci su u suštini pustovovi i vole zamišljati nove svetove koje, upoznajući ih, mogu da shvate i kontrolišu. Verovatno je to jedna potreba u periodu odrastanja i nesnalaženja u svom okruženju. Lamentiranje "zašto je student ubio baku i šta se posle dešavalo" u biti nije za četrnaestogodišnjake (da ne spominjem ona blesavija dela iz realizma i naturalizma. Klincima ne treba nešto u čemu glavni junak gubi kontrolu nad životom i propada, nego baš suprotno od toga)

Ja isto smatram da su to knjige za mušku omladinu, zato mi je teško da prihvatim da to čitaju sredovečne žene. Ali, ako im se dopada, što da ne!
A što se drugog dela tvog posta tiče, mislim da mnogo knjiga koje su bile u lektiri nije bilo prilagođeno uzrastu u kom su se obrađivale i da je to imalo efekat da mnoga deca nisu razvila ljubav prema književnosti jer im je ona (to što su ih terali da čitaju u školi) bila dosadna i nerazumljiva.

Poslednja izmena:
Koliko sam shvatio, nije sve te knjige čitao klinac. Neke su ga osvojile kasnije, kad je već osnovao Space X itd.
Ali nebitno, suština je da su sve te knjige za njega bile na neki način korisne i inspirativne. A ja ne volim korisne i inspirativne knjige. Ali zato nisam izmislio auto na struju, jbg.

Taj Ilon je ipak ( do duse preko Bi :) )ucinio jednu dobru stvar. Naveo nas je da se pojavimo u Biblioteci :D

Izvinte, a kako se pise ( originalno) taj Ilon. Ja nalazim samo nekog Elona ( Masque), al taj pravi maskare, kreme i slicno,
ne pise:D

NIsam ja uspela ni film da odgledam ( Gospodar prstenova), nije to za mene.
Inace pet para ne dajem na spiskove knjiga koje u medije turaju neki kao vazni ljudi, vasi ovde spiskovi ipak me se mnogo
vise dojme;)

Briga me za nečije spiskove. Više cenim ove ovde, vaše.
Konačno ću da počnem treći deo Prijateljica... :zskace:
Potrebno mi je da se odmorim od Basare i Kiša koji su me na neki način smorili temama koje me preterano nisu zanimale u ovom trenutku, ali sam istrajala. Završila sam obe, Anđela atentata i Grobnicu za Borisa Davidoviča. Obe su mi se tek od polovine počele da dopadaju. Često imam taj problem, da me prvih 50-100 strana neke knjige, dok ne uđem u radnju, smore. A vi?

Poslednja izmena:
Da! A najčešće, ako me smori prvih 50-100 strana, smori me i ostatak. Retko se to popravi. Ali se ja, opet najčešće, nadam da ipak hoće pa nastavljam da čitam uglavnom bez ikakvog uživanja i zadovoljstva.

Okomiste se na Gospodara ko da je najvece zlo na svetu.

Pobogu.:mrgreen:

Ne znam kako ce da uvale sve tri debele knjizurine u lektiru ali tinejdzer ja a ni ' mozda nekad buduca mama ja' se ne bismo bunile da je knjiga u lektiri.

Malo raznolikosti nece da skodi.

Edit / sad vidim da ce samo prvu knjigu staviti u letiru - sto je posteno/

Poslednja izmena:
Što se tiče Gospodara prstenova, izgleda da ovi naš prate modne trendove, pa ga uvrstili u lektiru...

Ja to ne bih čitala ni za pare... Ustvari, možda, za velike pare... :lol:

Koliko shvatam, knjiga je u lektiri za prvi razred gimnazije i mislim da je to sasvim primjereno. Treba djeci otvoriti prozore i prema žanrovskoj književnosti, nemam ništa protiv. Ne treba lektira da ima striktno antologijski karakter.

I ovo mi se sviđa:
Kao primer navodi ''Antigonu'' i ''Ilijadu'' koju će gimnazijalci od septembra čitati u odlomcima i izučavati pre svega kulturološki i fenomenološki povezujući je sa grčkom mitologijom.

Ili ovo:
Napominje da su zadržani naslovi koji se smatraju ''kanonom'' u književnosti poput ''Doživljaja Toma Sojera'' i ''Robinson Kruso'', dok je Žil Vern posle nekoliko decenija 'izbačen'' iz lektire.

- To ne sprečava nastavnike koji su ljubitelji Verna da ga preporuče učenicima. Međutim, naša istraživanja pokazuju da ga učenici nerado čitaju jer se njegova dela danas ne doživaljavaju fantastikom kao u vreme kada su pisana - objašnjava sagovornica Tanjuga.

Mogao bi se malo modernizovati i pristup našoj narodnoj književnosti. Moja ćerka je u nekom ranom razredu (2. ili 3.) čitala narodne priče krcate arhaizmima i turcizmima koje bi i odrasla obrazovana osoba teško razumjela. Potpuno je besmisleno tako nešto malom djetetu dati.

Poslednja izmena:
Nismo se okomili na Gospodara prstenova (samo ja ne volim tu vrstu ni književnosti, ni filmova), a baš me nekako raduje što je uvršteno u lektiru za taj uzrast. Nisam znala, ali neka je, ima smisla.
Pa šta su naše bajke nego isto to. I tamo ima vila i zmajeva i koječega. A tačno je i da narodnu književnost treba nekako približiti deci jer su im reči nerazumljive. Mora da se radi i na tome. Izabrati šta da se obrađuje u školi i na koji način.
Mogli bi npr. da se naprave crtani filmovi i kompjuterske igrice po motivima pesama o npr. Marku Kraljeviću. Akcije kolko hoćeš, što da bude neki Nodi ili koji su sad aktuelni junaci, kad može Marko.
Ali mi, kao narod imamo ogroman problem što ne cenimo ono što imamo. Sve nam tuđe bolje.

Kad spomenu Marka Kraljevica i generalno nasih bajki, istorije, mitologije, odlicna mi je recimo Knjiga za Marka, Svetlane Velmar Jankovic.
Iskreno nisam upucena u lektiru za osnovce ali ako nije u lektiri, mogla bi da bude.

Vrlo lep , moderniji pristup anegdotama iz detinjstva srpskih vladara u vidu pricica

Moram da prestanem da kuckam postove s posla, pola pobrljavim.

Ali mi, kao narod imamo ogroman problem što ne cenimo ono što imamo. Sve nam tuđe bolje.

S jedne strane to, s druge strane kad se promoviše tradicionalno to se radi kruto i skolastički. Kao ova priča sa TV serijom Nemanjići. Nisam gledao ni jednu epizodu, ali vidim da se po netu stalno do detalja analiziraju istorijske nepreciznosti, neodgovarajući jezik itd. Kao da je u pitanju stručni tekst, a ne dramski TV program koji zapravo i ne mora da se pridržava bilo kakvih naučnih saznanja.
Sjećam se svojvremeno se digla frka jer je u nekoj knjizi za djecu Sveti Sava prikazan kako razgovara sa pčelom.

Lako je tebi da tako pricas kad nisi odgledao nijednu epizodu :D Uzmi odgledaj, probaj ako smes, pa se vrati da kazes utiske :D

Mislim da je postalo potpuno bespredmetno diskutovati o lektiri, jer i mi ovde, a ljudi zaduzeni za to i koji rade ova istrazivanja, odlicno znaju da je selekcija lektira samo mrtvo slovo na papiru!
Moj kolega je pozajmio od mene Vreme smrti, da on cita pa da preprica sinu, jer sin nece, kaze sramota ga je, zadirkivace ga, u celoj generaciji, u 5 odeljenja, procitalo samo dvoje, troje... I to je rec o domacem autoru, roman je znaimljiv, nije suvoparan... Prosle godine mi je drugi kolega trazio Na drini cuprija... dakle, kultna dela, mogu da izazovu svakako vise interesovanja od Onjegina, Gilgamesa, Cica Goria itd.
Znam i jos 2-3 klinca tog doba koji sa ponosom iznose stavove da nisu ludi da citaju, pa niko ziv vise ne cita.

Prema tome, potpuno marginalna stvar je promena naslova u lektiri, treba menjati nesto mnogo ozbiljnije i krupnije, sto, ruku na srce, ni ti profesori ne mogu sami da urade.

Lako je tebi da tako pricas kad nisi odgledao nijednu epizodu :D Uzmi odgledaj, probaj ako smes, pa se vrati da kazes utiske :D

Ne gledam domaće serije. Još za to stvarno nemam vremena.
Sasvim je moguće da je serija loša. Štaviše, to je vrlo vjerovatno, ali ako je tako, to nije zato što se u nekom kadru vidi neka freska koja ne bi trebalo da se vidi ili zato što se koristi neki izraz koji je u srpski jezik stigao par stotina godina kasnije. To su sve dramaturški sasvim dozvoljene stvari. Nije u pitanju rekonstrukcija istorijskih događaja, nego TV serija.

Ja gledam Nemanjiće i mogu da kažem da su neke epizode i momenti dobri, neki smešni i besmisleni. Šta je i kako je tada narod govorio, ne verujem da neko zna, ali ipak neki izrazi paraju uši. Što se pisanih dokumenata tiče, to je nešto drugo. Mislim da je moglo bolje da se upakuje. Bez obzira da li je nešto istorijski tačno ili netačno (da li se to uopšte zna?), mogla je da se napravi bolja serija, pitkija, da lepše teče, da bude interesantnija. Ne znam šta je tu toliko koštalo kako pominju, osim možda kostima. Brvnare su mogli da nađu postojeće. Glumci su ok, ali njih ima u svim serijama, ne verujem da su nešto skuplji.Verovatno su se udenuli razni posrednici.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back