Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
quentinu se Gorder već nije dopao. :D
Šalim se. Čitao sam Sofijin svijet i Misteriju pasijansa. To su dvije simpatične i vrlo slične knjige. Međutim, meni su to knjige za tinejdžere od nekih 15 ili 16 godina, ne više od toga.
Ne znam da li je on pisao nešto za, kako da kažem, malo zreliju publiku?
Pa, jeste. Zamak u Piinejima i Vita Brevis su za odrasle. Možda je Devojka sa pomorandžama za tinejdžere... Njih sam čitala. Ove tvoje dve imam, ali me ti, malo, malo, pa obeshrabriš.

Da, ove su za odrasle i sve tri sam ih citala.
Meni se najvise dopala Devojka sa pomorandzama.
Mozda je meni bas ona legla, a mozda i zato jer sam je prvu citala.

Bile su dobre i ove druge dve, ali... imam neki osecaj da u njima ima necek kvazi.
Ne bih znala tacno da definisem sta, ali takav neki osecaj imam.

I eto sad sam vam mozda pokvarila uzitak.
Nije mi to zaista bila namera, ali tako je ispalo :(

Ali nadam se da cete me ipak demantovati :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Mislim ovaj post treba da bude pre Kerefekinog.
Ona mi se bezobraznica ubacila
i54012.gif

Poslednja izmena:
Mi juce proslavismo nas jubilej zabavljanja, a od ponedeljka smo na odmoru.On nedelju, ja dve.On ce time prvi put potrositi ceo odmor, a ja prvu polovinu.Po naredbi sam pisala sve, a kao imam reč da cu drugu polovinu moci da iskoristim naredne godine.Ne znam nikoga ko u decembru,kao ja jos uvek ima ceo odmor.

Odlucili smo da otputujemo.Ponovicemo turu od proslogodisnjeg Uskrsa...Ljubljana, Bled,Austrija, Italija.Jos ne smem da se radujem, potpuno mi je nestvarno da sam otela svopstveni odmor.
Planiram da konacno pocnem nesto da citam...

Pre par dana na čuh da se zatvara Stylos i zbog nekih Parkerovih rolera za muza, resim da svratim.A rade od 8 do 16h.Smislim da trknem pre posla.Jedva nadjem mesto za parkiranje, kad na vratima pise da dolazi za 20 minuta.Sutradan ni ne nadjem mesto za parkiranje.I danas gledam, divno vreme, ljudi izmileli,a ja ne mogu da mrdnem iz kancelarije.I odlucim da mogu da gricnem nesto usput ili i ne moram i sva srecna odem da tamo iskoristim svoju pauzu.A tamo knjige na akciji.Kaze zena da su probrane, da su sva luksuzna izdanja otisla.Pitam od kada to rasprodaju, kaze od proleca.Svracala sam ja jesenas, ali nisam primetila,jer je ta polica okrenuta ka izlogu,a ulaz sa druge strane.Kaze, bilo je prepuno knjiga.
Uzeh trilogiju Perl Bak za nekih 800 rsd, Ljudi delfini,i jos jednu deciju, koja mi se učinila vrednom pažnje.
Nadjem i Profesorku klavira,kupio mi je muz davno, pominjala sam ovde, prijala mi je.

Izadjoh stiskajuci kesu u ruci, sva srecna sto sam kvalitetno potrosila pauzu...napolju sunce, ja nasmejana...divan osecaj...

I meni je Murakami ''ni tamo ni ovamo''. Možda bi trebalo da pročitam još koju njegovu knjigu, ako mi padne šaka, naravno, neću pošto-poto da ga jurim.

Možete ''Osećaj gospođice Smile za sneg'' za tu grupu, radnja se dešava u Skandinaviji.

Vidim da slabo ko čita epsku fantastiku, ja obilazim oko (tetralogije? tj. nisam sigurna koliko ima delova) Vukodav; naravno, uvek se premišljam kad ima više delova da li da se upuštam u to. To kad dovršim Milenijum.

Vukodav je odličan! Naročito prva dva dela. Treći je malo lošiji a četvrti je dibidus pokvarila, ali neće ti smetati i samo prva dva da pročitaš. I prevod je apsolutno božanstven, vidi se da je rađen s ljubavlju (posle sam saznala da su zapravo prevoditeljke predlagale Dejanu Papiću da Laguna otkupi prava jer su same prve uradile prevod prve knjige. To je bilo u davna vremena kad je bio otvoreniji za druge ljude i njihove sugestije.

Narocito ne Vita Brevis. Ne znam da li i ti Kanela mislis isto.
Ne bih da ga obeshrabrim (quentina), ali tako mislim posto sam procitala njegove (Gorderove) 2-3 knjige.

Slažem se za Gordera. Meni je Vita brevis zapravo jedina njegova koja mi se zaista dopala. Čitala sam još i Devojku s pomorandžama koja mi je bila simpatična ali jeste više za tinenjdžere Kći direktora cirkusa koja mi se tada dopala ali se sada apsolutno ničega ne sećam, Sofijin svet sam odustala jer mi je bila dosadna do bola, Zamak u Pirinejima mislim da mu je najneuspešnija knjiga - neuverljiva kao roman, a služi za nekakvu veštački kreiranu raspravu između kreacioniste i darviniste, odnosno ateiste i verujućeg, nauke, razuma vs. impulsivnosti, umetnosti, emocija, ali sve to potpuno bez poente i dosadno. Baš je ne preporučujem.

- - - - - - - - - -

A Saramago mi je jedan od dražih pisaca. Od njegovih najznačajnijih romana ostao mi je još "Godina smrti Rikarda Reiša" u planu za čitanje. Najviše su mi se dopale Slepilo i Jevanđelje po Isusu Hristu, mada mi je od ove druge slična, a mnogo mnogo jača Vreme čuda Pekićevo. I sve vreme kad sam je čitala sam žalila, kao i uvek kad čitam Pekića, što je takav pisac imao nesreću da bude Srbin i to u pogrešno vreme, jer bi inače odavno bio Nobelovac.

Poslednja izmena:
Evo mojih nekoliko poslednjih:
Velika kuća, Nikol Kraus, Booka. Roman u pričama koje se pomalo prepliću a pomalo nadovezuju jedna na drugu. Moglo bi se reći da ih povezuje "putešestvije" jednog neobičnog, pomalo rogobatnog, ogromnog pisaćeg stola koji su zaplenili nacisti u Budimpešti iz kuće bogatog jevrejskog trgovca, pa se do današnjih dana prati njegovo putovanje od ruke do ruke različitih vlasnika. Međutim, on je nekako samo izgovor za istraživanje tih različitih sudbina, preokupacija ljudi – pisaca u Engleskoj i u Njujorku, porodice i odnosa između oca i sinova u Izraelu, Izdiferenciran glas svakog, odnosa između supružnika u smislu otvorenosti, ljubavi, tajni koje su čuvali, prirode književnog stvaranja, (ne)želje za decom i slično. Nikol Kraus me je "kupila" još "Istorijom ljubavi" koja joj je debitantska a odlična knjiga. I ovo je dobra knjiga, samo je na momente malo rasplinuta. Nju drže snažnom ti likovi, njihova razmišljanja, i odlična autorkina zapažanja o svemu i svačemu. I stil joj je lep, uglađen i tečan.
Iako ovo nije prva nego n-ta knjiga sa višestrukim prepletenim likovima na način recimo "Atlasa oblaka" Dejvida Mičela koji je baš hvaljen zbog te forme, mislim da je ovde to mnogo bolje i čvršće sprovedeno, tamo mi nekako veštački, kao eksperiment u formi, kao samo sebi svrha.
I ovde je retko uspešno uspela da da ubedljive a različite glasove raznim likovima koji su u ulozi naratora. Obično u knjigama čak i ako su naratori iz različitih epoha oni zapravo "pričaju" i "razmišljaju" na isti način, na način pisca, koji onda ne može lako da se izmesti u druge uloge. A Nikol Kraus može i to ubedljivo.
Linda, lejf G.V. Pešon (Laguna). Kao neznamkako uspešan i nagrađivan skandinavski triler. Pa i nije me kupio. Prvo sto godina sam ga čitala što govori o momentu napetosti. Drugo, potpuno nepotrebno je preoširan. Krimi zaplet je mogao da stane na više nego dvostruko manje strana, i mnogo saznajemo o kojekakvim usputnim likovima i nevažnim stvarima. Treće, on je hteo da napravi neobičajeniju varijantu pa da je kao glavni detektiv nekako negativac i uspeo je u tome u tolikoj meri da je napravio žestoko antipatičnog glavnog detektiva koji nije čak ni simpatičan u svojoj odbojnosti, ako znate šta hoću da kažem. I pritom je potpuno nepotreban za radnju knjige, što je potpuni paradoks, jer će se rasplet ubistva desiti sasvim fino i bez njega (a i zaplet kad smo kod toga). Jedino mi je bilo interesantno što sam eto malo više saznala o raznim aspektima svakodnevnog života u običnoj policijskoj stanici jednog malog mesta u Švedskoj.
Alah nema obavezu, Amadu Kuruma (Clio). Pisac je iz Obale slonovače i nikad nisam pročitala nijedno delo iz te zemlje pa mi je ovo bilo interesantno. Tema je teška, o životu dečaka-vojnika u zemljama potpuno uništenim građanskim ratom, korupcijom, diktaturama: Sijera Leone, Liberija, Obala slonovače. Ima dosta ironije, uverljivog tona dvanaestogodišnjeg dečaka koji onim tinejdž tonom "baš-mešbriga" priča i stvari koje su ga potresle i uplašile i nasmejale. Međutim, ipak moram da priznam da su jači utisak ostavili na mene memoari isto dečaka-vojnika Išmaela Beaha "Na dalekom putu",(Čarobna knjiga) koje sam čitala pre 3 godine a još ih se odlično sećam.
Sezona seobe na sever, Tajib Salih (Clio). Divna knjiga! Kaže prevodilac Srpko Leštarić da je jedna od nekoliko najcenjenijih afričkih romana i s pravom. Malo me je podsetila po atmosferi i odnosu prema sudbini na Boru Stankovića. Radnja se događa u selu u Sudanu i govori o sudbini briljantnog čoveka koji je bio prvi Sudanac koji je dobio stipendiju za školu i studije u Engleskoj, između dva rata, pa se posle vratio u Sudan. Ima svačega - odnos kolonizatorske sile (Britanije) sa kolonijama (Sudan) i povratno, i to kroz usputne komentare različitih ljudi, nikakvo popovanje ili velike rasprave; onda naravno slika društva, jednog i drugog, i odličan portret tog glavnog lika, a znate da ja padam da karakterizaciju likova.
Jezik je divan, opisi u malo reči a uverljivi, ničega previše.
Pravi pogovor kao u stara vremena gde se može saznati malo i o istoriji Sudana, naravno o autoru i delu, tumačenje dela, kao i neke zanimljivosti o teškoćama prevođenja knjige sa arapskog.
Nikad ne umem dobro da predstavim knjige koje mi se najviše dopadnu, ali šta ćeš.
Quentine preporuka za tebe ako ti dođe do ruke!

Nikeče, Paulina Šizijane (Geopoetika). I ovo je dobra knjiga, a čini mi se najviše zato što je neočekivano. Autorka je iz Mozambika, kažu prva žena romanopisac iz Mozambika. Najviše mi se dopalo što je nekako dovoljno i egzotično (stvarno je afrička – boje, običaji, poređenja) ali opet nama bliska jer zapravo govori o univerzalnim preokupacijama žena – kako osvojiti i zadržati ljubav muškaraca, promene na telu žene s godinama i kako se (ne) miriti s tim, ženska (ne) solidarnost, odnos muškarca i žene i očekivanja od istog. I mada je sve kažem obojeno lokalno, ima dovoljno globalnog da se malko bar prepoznajemo.
Inače, u podnaslovu stoji "roman o poligamiji". Naime, ta glavna junakinja, mislila je da joj muž ima ljubavnicu pa je jednog dana otišla kod nje da se s njom počupa i razračuna da joj vrati muža. Onda jedna stvar vodi drugoj i saznaje da ima pored nje još 4 žene sa sve decom. Onda one počnu da se druže i na kraju udružuju u stilu "Policajca s Petlovog brda" – znate ono kad se njegove bivše žene vide jednom mesečno s njim na kafi pa mu sve zajedno daju savete i ogovaraju ga ("Stvarno Boško!...")
Ima usputnih komentara koje su me naterale na glasan smeh. Recimo, muž glavne junakinje kuka kako se nekad znao red, muškarac priča žena sluša, poštovanje u braku i ostalo, eto naše majke i babe su bile prave, a ne ovo sad i sve u tom stilu, tek će ona njemu: "Pa dobro onda Toni idi o oženi se svojom babom!" Uživala sam u knjizi. Zamerka je što povremeno ima malo više teatralnosti u unutrašnjim monolozima te glavne junakinje ali nešto razmišljam – tropsko,senzualno, puno emocija i otvorenog iskazivanja, nešto to povezujem sa Afrikom i ne doživljavam kao veštačko.

Slažem se za Gordera. Meni je Vita brevis zapravo jedina njegova koja mi se zaista dopala. Čitala sam još i Devojku s pomorandžama koja mi je bila simpatična ali jeste više za tinenjdžere Kći direktora cirkusa koja mi se tada dopala ali se sada apsolutno ničega ne sećam, Sofijin svet sam odustala jer mi je bila dosadna do bola, Zamak u Pirinejima mislim da mu je najneuspešnija knjiga - neuverljiva kao roman, a služi za nekakvu veštački kreiranu raspravu između kreacioniste i darviniste, odnosno ateiste i verujućeg, nauke, razuma vs. impulsivnosti, umetnosti, emocija, ali sve to potpuno bez poente i dosadno. Baš je ne preporučujem.

- - - - - - - - - -

A Saramago mi je jedan od dražih pisaca. Od njegovih najznačajnijih romana ostao mi je još "Godina smrti Rikarda Reiša" u planu za čitanje. Najviše su mi se dopale Slepilo i Jevanđelje po Isusu Hristu, mada mi je od ove druge slična, a mnogo mnogo jača Vreme smrti Pekićevo. I sve vreme kad sam je čitala sam žalila, kao i uvek kad čitam Pekića, što je takav pisac imao nesreću da bude Srbin i to u pogrešno vreme, jer bi inače odavno bio Nobelovac.

Da, zaboravila sam na Kći direktora cirkusa, i nju sam čitala. Nekako je "ženska"...
A za Pekića, cenim da si mislila na Vreme čuda? :think:

Saramaga bih rangirala ovako:
Slepilo,
Jevanđelje...
Sva imena,
Smrt i njeni hirovi,
Sedam Sunaca i sedam Luna,
Putovanje jednog slona.
Zao mi je što ne stiže na red Godina smrti Rikarda Reiša, verujem da bi bila visoko kotirana kako mi Rayela obeća...

Ima Gorder i knjige bez tinejdzera. Zamak u Pirinejima, Maja, Vita Brevis, neka neko doda ostale :)

I sumnjam da bi se quentinu dopao Gorder :think:

Narocito ne Vita Brevis. Ne znam da li i ti Kanela mislis isto.
Ne bih da ga obeshrabrim (quentina), ali tako mislim posto sam procitala njegove (Gorderove) 2-3 knjige.

Pa, jeste. Zamak u Piinejima i Vita Brevis su za odrasle. Možda je Devojka sa pomorandžama za tinejdžere... Njih sam čitala. Ove tvoje dve imam, ali me ti, malo, malo, pa obeshrabriš.

Da, zaboravila sam na Kći direktora cirkusa, i nju sam čitala. Nekako je "ženska"...

Hvala na svim ovim savjetima za Gordera.
Iako su malkice kontradiktorni.:D
Još malo ću se raspitati kakva je ta Vita Brevis. I zašto se Dani dopada, a meni se naročito ne bi dopala. :think:

Ja ni slova od Saramaga nisam pročitala. Mislim da sam jedina ovde.

Nisam ni ja :rumenka:
Hoce li neko da se prikljuci u (fb) grupu gde na dve nedelje imamo novi citalacki zadatak pa onda u okviru toga svako izabere knjigu koju zeli da cita? Do 15.12. zadatak je knjiga cija je radnja smestena u Skandinaviji. Ja sam jedan od (dva) admina.
Citam Gorderovu "Magicnu biblioteku", nije prevedena kod nas, citam je na grckom. Simpaticna knjiga o dvoje tinejdzera (rodjaka) koji postom razmenjuju svesku sa svojim pisanijima, a sadrzaj se uglavnom svodi na otkrivanje misterije o zeni koju su upoznali na jednom od putovanja i za koju sumnjaju da poseduje magicnu biblioteku sa vrlo starim i retkim knjigama. Gorder ju je napisao sa jos jednim piscem, Klaus nesto, ne secam se prezimena :)

Ja sam rado u toj grupi (uostalom u svakoj gde su knjige) samo trenutno slabo citam (tacnije presporo), ali bar stvarno uzivam u opisima Petrograda, posebno zimi :zaljubljena:

Elem, ako neko vidi ovu knjigu da se prodaje - molila bih da me obavesti
http://www.delfi.rs/knjige/61172_romanovi_tajne_srca_knjiga_delfi_knjizare.html

Стилос се затвара? Па то значи да нема ништа од Господара прстенова убудуће, што се њих тиче. Додуше Стилосове књиге су знале да имају грешака у штампи. Сад само треба да сачекам да видим ко ће да ћапи Толкина да га објави...

Видела сам јуче да је Вулкан обајвио Авантуре Шерлока Холмса. Не знам какав им је план али било би добро да објаве све. Ја баш волим Шерлока али нисам још све прочитала. Волела бих да нека телевизија репризира серију где је Џереми Брет глумио Шерлока. Серија је била сјајна.

Стилос се затвара? Па то значи да нема ништа од Господара прстенова убудуће, што се њих тиче. Додуше Стилосове књиге су знале да имају грешака у штампи. Сад само треба да сачекам да видим ко ће да ћапи Толкина да га објави...

Видела сам јуче да је Вулкан обајвио Авантуре Шерлока Холмса. Не знам какав им је план али било би добро да објаве све. Ја баш волим Шерлока али нисам још све прочитала. Волела бих да нека телевизија репризира серију где је Џереми Брет глумио Шерлока. Серија је била сјајна.
Ja sam sinu kupila ovakav komplet na Limundu pre par godina vrlo povoljno. Vidim, vrti se stalno.

Da i ja kažem koju o Gorderu Zamak u Pirinijema jeste za odrasle. Dosta je kompleksna knjiga. Ja sam preskakala one rasprave koje Dana pominje, ali ipak me je smorila.
Kći direktora cirkusa je, koliko se sećam, čitljivija. I planirala sam još da pročitam i Devojku s pomorandžama, ali ako kažete da je za tinejdžere, onda neću.

Od Saramaga sam čitala samo Sedam Sunaca i sedam Luna i mislim da on zaslužuje moju dalju pažnju i vreme.
Godina smrti Riharda Reiša mi je ostala kod Linejne i uvek je se setim kad se ta knjiga pomene. Nisam nameravala da je čitam u to vreme i odbijala sam sve njene pokušaje da mi je vrati. Sad već dugo ne navraća u ovu našu Biblioteku, ali ja se nadam da će ipak da nam se vrati u nekom trenutku.

Ko je pominjao Magičnu biblioteku. Evo ima film u 17:45 na TV1000. E, Kanela, verovatno ga nema tamo. A ni film ne deluje da je po Gorderu :D http://tv.aladin.info/1949-magicna-biblioteka

E, ali u 20:15 na Cinemax-u ima I dalje Alis, to bih zaista pogledala, ali nisam sigurna imam li taj kanal preko ono HD-a. Bojim se da nemam.:(

- - - - - - - - - -

Znam, znam, nije ovo TV program, ali uvek smo se obaveštavali kad ima film po književnom delu koje smo ovde čitali, a Alis jesmo...

- - - - - - - - - -

A što se tiče Elefteriinog i Del pjerovog potencijalnog problema s jelkom, jedino - stalna straža. Ili negde visoko, i bez nekog stolnjaka koji visi a klinci mogu da ga dohvate.

Odoh i ja na rođendan... kod mm. Vodi me u pozorište. Javljam se iz busa, zamislite, ima wi-fi... :)

- - - - - - - - - -

Što se jelke tiče, pomaže ograda od stolica dok je bebac budan. Naravno, ako ima dovoljno prostora. Ili negde iza kreveta, u uglu...

Otisla da kupim knjigu.

Vratila se s knjigom, cipelama i pola indie shopa.
Sta je sigurno sigurno je.

Kupila konacno Pekiceve drame, Roboti i sablasti. Jos samo da naletim opet na Odabrane drame pa da kupim i njih.
Zavolela sam ga zbog Atlantide, ostala zbog drama.

Inace slabo citam....
Drzim se Agate.

I pozajmio mi kolega s posla ' Testament', Vidosava Stevanovica. Nemam pojma ko je covek na svoju sramotu ali svidja mi se prva recenica:
' U trideset trecoj godini zivota primethih da sam ostao bez senke.'

Otisla da kupim knjigu.

Vratila se s knjigom, cipelama i pola indie shopa.
Sta je sigurno sigurno je.

:worth: joj, što je lepo kad tako naletiš na nešto nenadano pa kupiš. Ja juče s kumom u gradu i slučajno ušle u prodavnicu cipela i ona kupila čizme, lepe, super povoljno... tako mi bilo drago kao da sam ih ja kupila.
Kupila konacno Pekiceve drame, Roboti i sablasti. Jos samo da naletim opet na Odabrane drame pa da kupim i njih.
Zavolela sam ga zbog Atlantide, ostala zbog drama.
Ja sam od Pekića čitala samo Besnilo, a imam nameru da pročitam puno toga....

A za Pekića, cenim da si mislila na Vreme čuda? :think:

Vreme čuda naravno. Deca mi mozak popila :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Hvala na svim ovim savjetima za Gordera.
Iako su malkice kontradiktorni.:D
Još malo ću se raspitati kakva je ta Vita Brevis. I zašto se Dani dopada, a meni se naročito ne bi dopala. :think:

Ne znam ja što se tebi naročito ne bi dopala. Mislim prosto da mu je to jedna od retkih smislenih knjiga bez nekog dociranja, podučavanja, prosto je zamislio i ispričao priču "šta bi bilo kad bi bilo". U pitanju je zamišljena priča žene Sv.Agustina koja vodi neku vrstu imaginarnog razgovora sa njegovim "Ispovestima". Ja sam čitala "Ispovesti" pa mi je bilo dvostruko zanimljivo. U suštini je ljubavna priča.

- - - - - - - - - -

A što se jelke tiče. NIkola je imao 9 meseci kad je bila njegova prva Nova godina i naravno da je hteo da pipka. Tu je pomoglo nešto što sam i nadalje usvojila - modifikuješ stvar i pustiš da istraži. Uzeli smo laganu veštačku jelku i okitila je kineskim laganim ukrasima koji nisu od stakla, nego plastika, papir i slična. Njemu šareno i lepo, može da pipka, a i jednom kad se srušila niti se povredio niti se prestrašio. A sreća do neba.

A jel je jeo jelku i te ukrase? :D
Naš mališa ce oko n.g.takodje imati skoro 9 meseci!

Nema zemlje za starce citam i svidja mi se. Ne samo zbog radnje vec i stika pisanja iako je totalno neknjizevan, recenice kratke bez ikakvih prideva..al je očigledno da Makarti baš tako i hteo da piše a ne jer je neuk.
Jel su mu i ostale knjige pisane isto? Anyone? Kventin?

Nema zemlje za starce citam i svidja mi se. Ne samo zbog radnje vec i stika pisanja iako je totalno neknjizevan, recenice kratke bez ikakvih prideva..al je očigledno da Makarti baš tako i hteo da piše a ne jer je neuk.
Jel su mu i ostale knjige pisane isto? Anyone? Kventin?

Takav je i Put.
Krvavi meridijan je složeniji, iako i on ostavlja utisak jezičke nedorađenosti, sirovosti, što je, naravno, smišljeno i vrlo efektno.
Nisam mu ništa drugo čitao, a želio bih.

Put je jedna od najboljih savremenih americkih knjiga koje sam citala. Kupila sam sad na Sajmu za nekih 200din "Krvavi meridijan" i zbog "Puta", a ponajvise zbog tvog prikaza

- - - - - - - - - -

Nije jeo, to je tacno. Nekako je rano prestao da stavlha sve i svasta u usta, cini mi se cim je propuzao, valjda otkrio novi zanimaciju. Ovaj mladji, bebac, deluje od sasvim druge sorte da je. Videcemo...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back