Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam se konačno danas odmorila od obaveza koje sam imala poslenjih dana, što u školi, što kod kuće. Završila sam Split, konačno, i svima ga preporučujem. Nije ono što sam na početku mislila da je. Taj rat u Hrvatskoj je bio tek uzgred pomenut na početku. Suština je ipak englesko značenje reči split, razlaz. Ima tu više razlaza, bez obzira na to što se sve vrti oko Splita u Hrvatskoj.

Sad bih morala hitno da završim i Priču o ljubavi i tami, Otegla sam je previše, a ona to ne zaslužuje.

- - - - - - - - - -

Što se tankog struka tiče, ponoviću: uradite test na kandidu. Meni to niko nije hteo da kaže, zato sad ja svima raspričavam.
Za dva meseca sam smršala 10 kg, muž ne može da me prepozna. :lol: Naravno, nisam bila na dijeti, samo sam izbacila iz jelovnika stvari koje ona voli. E, sad, što su to bile namirnice koje i ja volim... ;)

A koje su to namirnice? Slatkiše moram da izbacim bez obzira na bilo šta drugo, a obožavam ih z:(
Ugljene hidrate u bilo kom obliku, čak i voće, zatim belo brašno i kvasac, kafu i alkohol. Jela sam hleb koji sam sama mesila od integralnog nepšeničnog brašna (ječam, raž, heljda, semenke razne) s praškom za pecivo i povrće. prvih dana mi je bilo neobično bez slatkiša, ali sam se brzo navikla i nisam bila drčna dok su oko mene jeli tortu, kolače, palačinke...

- - - - - - - - - -

Devojke drage i poneki decko, srecna vam nova godina, sve sto zelite da vam se ostvari, a meni bi to dvoje navedeno bilo sasvim doviljno :D

Hvala, takođe. A meni se to dvoje svodi na ovo jedno, tj. sve što želim, da mi se ostvari...:lol: Skromno...;)

Pa ni grasak i pasulj nesme, i jos kojesta, nije to tako bas lako primeniti kao sto je napisati. A i brzo se vracaju kg provereno, jedino sigurno i da traje na duze staze je manji obroci i puunooo fizicke aktivnosti, sve ostalo je kratkog daha.

Aha, skrob, dobro. A meso, ok. Pa dobro, sad znam šta mi je činiti kad se rešim da stanjim struk. :lol: Samo da budem karakter i biće sve kako treba:)

Treba godinu dana da se održava kilaža da bi stanje takvo i ostalo (rekli su mi da ima neka fora da mozak pamti kilažu godinu dana unazad). Ne znam da li je tačno. A fizička aktivnost je obavezna. To mi nije problem. Problem su mi slatkiši, pice i sl. Čak nisam ni ljubitelj voća. Više volim povrće. Ali slaka zadovoljstva...Kako bez njih? :sad2:

Poslednja izmena:
Pa ni grasak i pasulj nesme, i jos kojesta, nije to tako bas lako primeniti kao sto je napisati. A i brzo se vracaju kg provereno, jedino sigurno i da traje na duze staze je manji obroci i puunooo fizicke aktivnosti, sve ostalo je kratkog daha.

Nije meni bila namera da smršam, već da se izlečim, jer nisam mogla pertle da vežem od nadutosti. Ovo je ispalo ko poručeno, sve mi je sada veliko. Noge su mi smršale i struk, i sad mi je mnogo lakše. Pokušaću da očuvam ove navike. Inače, jela sam grašak i pasulj bez problema. Najviše sam jela spanaća i sveže cvekle, ali s limunom, sirće nikako. Tek sam sad saznala da limun stvara baznu reakciju u stomaku. To je jedino voće koje sam konzumirala i po malo mandarine i narandže.

Nije meni bila namera da smršam, već da se izlečim, jer nisam mogla pertle da vežem od nadutosti. Ovo je ispalo ko poručeno, sve mi je sada veliko. Noge su mi smršale i struk, i sad mi je mnogo lakše. Pokušaću da očuvam ove navike. Inače, jela sam grašak i pasulj bez problema. Najviše sam jela spanaća i sveže cvekle, ali s limunom, sirće nikako. Tek sam sad saznala da limun stvara baznu reakciju u stomaku. To je jedino voće koje sam konzumirala i po malo mandarine i narandže.

Pa super, to je nesto slucno proteinskoj ishrani ili hrono ishrani. Kako god bitno je da ti prija, da se osecas dobro i da idrzis sto duze. Ja sam se tanan bila fino dovela u red ali cim sam sa decim uzas, skroz se pogubim i brzinski vratim plus dodam. Jos malo pa cu opet na svoj rezim, isto se osecam zdravije i pokretnije cim sve pocne da spada sa mene :)

Svima srećna Nova godina, postavile ste divne sličice (najlepša je Vankina jelka) i pesme!
Ja sam imala goste (to zvuči tako zvanično, kao da su to neki tamo uljezi) dva para prijatelja sa kojima već par godina čekamo i bilo je lepo, veselo i opušteno. kako i treba da bude.
I znate šta mi nije jasno. Tokom popodneva sam bila nervozna, ljuta, nikakva, premorena od višednevnog nedostatka sna i onda kad sam sredila i sebe i sto odjednom je sve bilo u redu i ja sam bila odmorna, raspoložena, odlična domaćica koja donosi, odnosi, naliva, doliva, dodaje, sipa, kuva, služi, servira.... Odakle mi, bre, snage!??!!
Mi žene smo stvarno fenomeni!!

Ja sam čitala ovu knjigu i moram da priznam da se nisam našla u njoj. Osim u jednoj stvari. Sad će oni koji vole ovu knjigu da se zgroze: bila su mi interesanta jela koja je spremala žena tog doktora, kao čorba od repe i još kojekakve zanimljive namirnice i kombinacije. Ne sećam se sad tačno šta je bilo ali znam da sam pomislila da bih volela da imam recept.

Ništa ne čitam, kao i obično kod kuće (ni novine), a imam 5-6 započetih knjiga. Neke od njih ću završiti, a neke verovatno i neću.

Mi noćas ispratili goste, baš lepo se proveli, sada došli iz gostiju (jel' se tako kaže pravilno), ješćemo ostatke od noćašnje gozbe još dva dana, planiram sa ćerom sutra u bioskop... Joj, što su lepi praznici. Za dva dana idemo kod muževljevih na selo da proslavimo Božić i kada osvane 8.1. neću moći da ustanem iz kreveta od umora. ... Čituckam... pomalo...

I da kažem da se ovaj Jalom meni nikako nije dopao. Doduše, pročitala sam samo ovog Šopenhauera, na sline preporuke jedne koleginice. Meni se nije svidelo, ma nikako.

Poslednja izmena:
Onda javljam utiske kad se dohvatim Nichea.
Kupila sam btw sebi ' Dolinu Ise', Ceslava Milosa i za sada sam odusevljena. Mogu vec unapred da vam je preporucim:)
Dacu malo vise utisaka kad je zavrsim.
Posle toga se bacam na Jaloma.
A posle toga idem konacno u Biblioteku da obnovim clanarinu

Kad je Nice plakao je jedna od najboljih knjiga koje sam citao. Prepuna zitovnih pogleda i shvatanja zivota iz ugla pisca. Odlicna knjiga!

Vidim pisete o raznim dijetama... Nemojte biti u zabludi i opterecivati se o 300 stvari koje se ne smeju jesti!
Jedina stvar koje se treba drzati kako bi se smanjio broj kilograma je: Na dnevnom nivou potrositi vise kalorija nego sto je uneseno u organizam!!
Znaci bez fizicke aktivnosti slobodno mozete reci dzaba smo krecili :)
Tacno je da se treba truditi sta se jede ali naravno da se sme jesti krompir i pirinac i ostali skrob kao i jaja i meso u svim oblicima. Pa to je korisno za organizam, to su vitamini i proteini koje organizam cuva i izdvaja iz hrane za sebe! Treba mozda voditi racuna prilikom pripreme hrane npr. ne jesti nesto sto je prilikom spremanja se napunilo zejtina vec ga obariti ili ispeci u rerni bez masnoce...Jedino sa cim treba prekinuti (i ne mora skroz prekinuti, ali dosta smanjiti) su slatkisi i sokovi i to iskljucivo zbog vestackih zasladjivaca. Prirodni sokovi i slatko su itekako preporucljivi. Znaci umesto cokolade i keksa pojesti bananu i narandzu!

E sada postoji i druga strana price...da neko ko se pridrzava svega toga i dalje ne moze da svoje telo dovede u red... Fizicka aktivnost trazi istrajnost i redovnost da bi dala rezultate. Danas se zivi takvim tempom da se jedva stize i da se odvoji vremena za obrok a kamo li za vezbanje! Brz nacin zivota i neredovni obroci zbog kojih telo zbog takve navike ima potrebu da skladisti vise ugljenih hidrata i masti, jer zna da ce sledeci obrok biti za 8h umesto za 4,5, su glavni razlozi zasto ljudi ne mogu da osete na sebe promene u vidu mrsavljenja!

Poslednja izmena:
Kad se prica o dijetama, ja sam pobornik hrono ishrane. Redovni obroci i paziti sta se jede u koje vreme.
Sva ostala izgladnjivanja i gluposti ne dolaze u obzir. Mada je bitno osluskivati telo i izbaciti ono sto mu ne prija. Ja sam mleko u potpunosti izbacila i osecam se mnogo bolje. I vec mesec dana nista nisam zasecerila. :deda: Bas sam ponosna na sebe
I sto kaze Del Piero, bez vezbe nista.

Od vežbi upražnjavam jutarnje trčanje na bus i vraćanje pešaka s posla (naravno, sa glavne autobuske stanice:)). Zatim jurcanje po kući, jer, ko što sam se već žalila, niko mi ne pomaže ni u čemu. Oduvek se kod nas u kući znalo kad je ručak, kad večera, doručak je odmah po ustajanju. Ne računam užine, njih je uvek bilo na 2 sata. Ono što mogu da izdvojim, ne kupujem više doručak sa aditivima, već jedem onaj moj mešeni hleb koji je kao pecivo.

S duznim postovanjem na tvoje misljenje, mi odavde smo je uvrstile u obaveznu ‚‚lektiru‚‚...
E sad da li je moguce da se neko rodi zao jos u majcinom stomaku, mogla bih da pisem danima.
Ali da u ovom svetu ima svega i svacega - ima, pa svakodnevno to gledamo.
Taman mislis da ne moze nesto gore da se desi, a zivot ti pokaze da moze...

Citam Knjigu o ludilu i lekovima, meni nepoznate autorke.
Ocekivala sam, priznajem, vise.
Sve moguce trilere i misterije sam procitala. Sad mi ostaje da napisem svoju pricu.

Htela sam da obnovim (bas pred Novu godinu), klasika poput Golsvortija i njegovo gledanje na ljubav u romanu Tamni cvet, ali sam se ‚‚smorila‚‚ i odustala...
Ipak sam, za sada, u ovim mojim sadasnjim godinama - fan savremenih romana koji obradjuju danasnje poglede na svet i ljubav i ostalo.

Imam samo Krvnika ljubavi. Ne znam kolko će da mi dočara pravog Jaloma...:think:

Ni slucajno ne pocinjati s Jalomom citajuci Krvnika ljubavi.

- - - - - - - - - -

Linejna, na koju lektiru misliš? Na Ničea?

Mislim na Kevina, posto je on nadrastao i samu Lajonel Srajver.
A Nicea sam citala kao mlada, ne Jalomovog Nicea (njega sam posle kada sam zagazila u te vode), vec Nicea kao autora.

- - - - - - - - - -

A sto se kilaze tice i meni je pomogao lek protiv hiperlipemije.
Meni je to genetski. Smrsala sam 10 kg, sto od tog leka, sto od nemilih dogadjaja koje su zadesile moju cerku.

Ni slucajno ne pocinjati s Jalomom citajuci Krvnika ljubavi.

- - - - - - - - - -

Mislim na Kevina, posto je on nadrastao i samu Lajonel Srajver.
A Nicea sam citala kao mlada, ne Jalomovog Nicea (njega sam posle kada sam zagazila u te vode), vec Nicea kao autora.

- - - - - - - - - -

A sto se kilaze tice i meni je pomogao lek protiv hiperlipemije.
Meni je to genetski. Smrsala sam 10 kg, sto od tog leka, sto od nemilih dogadjaja koje su zadesile moju cerku.

Pomislila sam da misliš na Kevina, ali nisam ukapirala kome se obraćaš...
Hvala za Jaloma. Inače sam mislila da počnem Zlatno runo... Pa, kad ću ako ne za raspust... :aha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back