Linejna
Veoma poznat
- Poruka
- 10.878
Lelejska gora je vrlo specificna knjiga. Ona obradjuje rat na kosmopolitski nacin. Odnosi se na malog coveka u bilo kom ratu koji se nasao, odjedanput, kao nekakav vojnik.
Usudjujem se reci da je to psiholoski roman, potpuno ociscen od demagogije, koliko mene secanje sluzi.
Leljsku goru sam citala iz osecanja sramote...moja profesorka je izbacila iz programa. Kada sam upisivala fakultet, na prijemnom su se padala pitanja iz pomenute knjige. Zalila se ja mami a ona mi je rekla - nemoj da se brukas da ne procitas Lelejsku goru...i kako god, ostala mi je zauvek kao knjiga - simbol drzavne nam gluposti zvane, brisi sve od prethodnog rezima. Moje je misljenje da ne treba brisati sve vec samo ideologiju i da je prava steta sto nisam ucila WW2 rat u skoli jer sam bila generacija koja se nasilno odvajala od svega sto se zvalo SFRJ, kao kod janjicara, u sedmoj godini.
Ja Lelejsku goru jos uvek pamtim, imala sam je kao obaveznu lektiru, ali me se dojmila i jos uvek ponekad razmisljam o tom romanu kad se pomene WWII.
Zaista je nesto specificno, slazem se. Taj roman ima sve.
Izvini, ali tvoja profesorka je napravila uzasnu gresku sto je ovaj roman izbacila iz programa.
Ne znam da li su moji profesori mogli da tek tako izbace nesto iz svog programa.