Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Počela sam (dok sam čekala u redu u pošti) Stolarsku olovku, Manuel Rivas.

Dogovorila sam se s koleginicom-književnicom da krenem s njom u Gradsku biblioteku kda bude išla da vrati Velika nedra i široka bedra nobelovca Mo Jena, pa da uzmem ja.

Da li je neko išao u Gradsku sa onim primitivnim staromodnim kartonskim kartončićima iz običnih, normalnih biblioteka, u kojima bibliotekari poznaju čitaoce i pamte šta vole i šta su čitali :heart: i da li u elektronizovanoj, hladnoj Gradskoj biblioteci gde se bibliotekari prave da čitaoci uopšte ne postoje, prave problem zbog kartončića???

Počela sam (dok sam čekala u redu u pošti) Stolarsku olovku, Manuel Rivas.

Dogovorila sam se s koleginicom-književnicom da krenem s njom u Gradsku biblioteku kda bude išla da vrati Velika nedra i široka bedra nobelovca Mo Jena, pa da uzmem ja.

Da li je neko išao u Gradsku sa onim primitivnim staromodnim kartonskim kartončićima iz običnih, normalnih biblioteka, u kojima bibliotekari poznaju čitaoce i pamte šta vole i šta su čitali :heart: i da li u elektronizovanoj, hladnoj Gradskoj biblioteci gde se bibliotekari prave da čitaoci uopšte ne postoje, prave problem zbog kartončića???

Vec godinu dana hocu da citam nesto od njega,. kad je dobio Nobela knjige su bile preskupe, a sada ja kupih jednu .
Mislim da se kod nas zove Crveno klasje ( tako nesto). Bas me zanima da li ce nam se dopasti:)

Vec godinu dana hocu da citam nesto od njega,. kad je dobio Nobela knjige su bile preskupe, a sada ja kupih jednu .
Mislim da se kod nas zove Crveno klasje ( tako nesto). Bas me zanima da li ce nam se dopasti:)

Ja sam pročitala Promene. Nije velika knjiga, ali obuhvata dobaaar period od početka veka preko revolucija, sovhoza, kolhoza na kineski način, nekih kamiona. Nije loše. Tematika nije baš predmet mog interesovanja, ali čitljivo je. Podsetilo me na one ruske socijalističke pisce i opise tih kolhoza, nekako sve blatnjavo i sivo. Prosto mi knjiga ima takvu atmosferu, boju. Tako ja doživljavam knjige, u bojama.
Npr. Isabel Aljende je obično živopisna, raznih boja, sve vrca, ali u ovoj knjizi su boje zagasite, uprkos tome što je glavna junakinja uvek u širokim ciganskim suknjama, zveckaju joj brojne narukvice na rukama, kosa duga kovrdžava, upadljiva.... ali atmosfera nije srećna ni vesela.

Nista danas nisam citala (osim sto sad cituckam vas). Bili smo ceo dan u Valjevu, rastali se od divnog grada za ovu posetu Srbiji. Kupili Jovanu patofne i patike za jesen i to sam precrtala sa spiska stvari koje treba da obavim za ovih preostalih 10 dana.
I najbolje od svega, slucajno sam srela MajuVA :) :heart:

Nista danas nisam citala (osim sto sad cituckam vas). Bili smo ceo dan u Valjevu, rastali se od divnog grada za ovu posetu Srbiji. Kupili Jovanu patofne i patike za jesen i to sam precrtala sa spiska stvari koje treba da obavim za ovih preostalih 10 dana.
I najbolje od svega, slucajno sam srela MajuVA :) :heart:

Jao, divno. A MajaVa, ništa ne čita. ccc.

Kanela, nadam se da se nećeš ljutiti, ali ja moram da ispričam vaš slučaj onima koji ne znaju, bar onoliko koliko ja znam, da ilustrujem koliko je ova tema važna i koliko je mnogo više od obične teme na forumu. Maja i Kanela su se prvo upoznale ovde, a onda su se izistinski upoznale kad je Kanela išla da rodi gorepomenutog Jovana u bolnicu u kojoj radi MajaVA.

Ljudi, završila sam Kraljevskog čitaoca u dahu. Fenomenalna knjiga, možda ne baš književno vredna, ali koliko je dobrih pisaca pobrojano u njoj, i to je nešto... Msm, nešto, za nekog ko se ne druži s nama, jer ih mi, jelte, već sve zanamo... :lol:
Kraljica Elizabeta II je naprasno zavolela čitanje jednog dana dok su ispred palate stajala kola-putujuća biblioteka. Norman, mladić iz kuhinje koji takođe voli da čita, postaje njena desna ruka, biva unapređen u paža, i zajedno otkrivaju more pisaca ( Žan, Žene, Forster, Dikens, Alis Manro, Rot, Meri Reno, Denton Velč...) Podsetila me i na Prusta koji me strpljivo čeka...;)

BlackLeatheru se zahvaljujem na poslatoj poruci. :cmok: Naime, slučajno sam videla njegovu fotografiju na drugoj temi na kojoj se video deo knjige, i nisam izdržala da ga ne upitam šta čita. :)
Izvinjavam se vama koje ste je hvalile, a ja zaboravila. :rumenka:

Pročitajte ovu knjigu, nećete se pokajati. :zaljubljena:

Maja i Kanela su se prvo upoznale ovde, a onda su se izistinski upoznale kad je Kanela išla da rodi gorepomenutog Jovana u bolnicu u kojoj radi MajaVA.

Normalno je da je meni promakla, ali baš mi je drago da mi sada nije promakla. Baš, baš lepa priča.:)

Bi, što se tiče bibliotekarki, pa ja zato i ne idem u biblioteku, nego šaljem dete sa narudžbinama. Mada, u poslednje vreme, nema ničeg šta tražim, ali snalazimo se. Kad me pogledaju onako, ispod oka i ne daj bože da sam prekoračila neki dan-brrrr, krv mi se sledi od pogleda. Nedavno mi je jedna od njih držala slovo da ne treba da uzimam toliko knjiga, ako nisam u stanju da pročitam i svašta nešto. Jesam zakasnila par dana, ali ništa za onoliku tiradu. Mojoj čerki ne popuje toliko, a kad joj popuje, ovu nije ni najmanje briga.

dzefri eugenides "midlseks - nesto izmedju"
tahir sah "kalifova kuca"

ako iko zna gde ima da se kupe ove dve knjige neka javi :rida:
sve sam knjizare obisla isve sajtove svuda rasprodato
mislim na nove, ne na sajtove sa preprodajom, da neko ne kaze e imas na kupindu i sl.....

Poslednja izmena:
Baš mi je drago što su se Kanela i Maja srele.
A volela bih i da se Maja ponovo aktivira ovde. Ona i njen muž su baš vredni čitaoci.
A bogme i mala Dunja :D

- - - - - - - - - -

mislim na nove, ne na sajtove sa preprodajom, da neko ne kaze e imas na kupindu i sl.....
Obe sam čitala i obe su dobre. Ma učlani se u biblioteku, imaju obe :)

Jao, divno. A MajaVa, ništa ne čita. ccc.

Kanela, nadam se da se nećeš ljutiti, ali ja moram da ispričam vaš slučaj onima koji ne znaju, bar onoliko koliko ja znam, da ilustrujem koliko je ova tema važna i koliko je mnogo više od obične teme na forumu. Maja i Kanela su se prvo upoznale ovde, a onda su se izistinski upoznale kad je Kanela išla da rodi gorepomenutog Jovana u bolnicu u kojoj radi MajaVA.
Da, tako je bilo. Verujem da se Kanela neće ljutiti.
A evo još jednog primera. Meni je jedna naša drugarica :heart: ovde sa teme nabavila neki lek iz Mađarske.
A nije baš bilo jednostavno da mi ga dostavi. Tu su se uključili još neki članovi njene porodice... I tako...
A nikada se ni pre ni posle toga nismo videle.

ja sam tamo prakticno inventar i nikda mi nisu rec rekli ako zakasnim, al nije mi se ni desilo da zaksnim vise od par dana

ne znam ali ja imam pozitivno iskustvo sa njima za sve ove godine a vala mnogo ih je

mana je sto cesto menjaju ekipu, ima jedva dvoje koji su tu vec godinama, i to je lose taman se zdruzis sa nekim pa kad vidi da si redovan pomaze ti uvek, i bum nestane u neku drugu boiblioteku i dodje nov ko ne zna posao

samo sam jednom imala neprijatno iskustvo sa jednom kravom jer sam zaboravila karticu a dosla po knjigu i ona mi je ne da bez kartice/licne karte....ja joj diktiram brojeve i kazem zaboravila ona kao ne moze otkud ja znam da ne lazete....reko pa to sto ste vi novi a ja ovde pre vas obitavam to je vas problem.....cul sam je da je bila drska sa jos par ljudi, nije potrajala ni mesec dana il su je bacili u neku levu il je nadam se popila otkaz...tako se sa stalnim musterijama ne ponasa
mene vise odavno i ne pitaju za podatke kad idem...... samo kad su ljudi normalni

tako da u svakom slucaju s moje strane imam reci hvale
ima bolji i gorih radnika al to je uvek tako, caka je uhvatiti dobrog i negovati

- - - - - - - - - -

Baš mi je drago što su se Kanela i Maja srele.
A volela bih i da se Maja ponovo aktivira ovde. Ona i njen muž su baš vredni čitaoci.
A bogme i mala Dunja :D

- - - - - - - - - -

Obe sam čitala i obe su dobre. Ma učlani se u biblioteku, imaju obe :)

:lol: sad vec rekoh inventar sam tamo
hocu da ih posedujem, odavno su procitne obe, vise puta

Naravno da se ne ljutim, naprotiv! :)
MajaVA je tada dosla u porodiliste da me poseti i skrati mi malo one beskrajne sate :heart:
Pre mesec dana sam imala problem, trebalo je da zakazem pregled u bolnici u kojoj Maja radi, naravno tamo se ili niko ne javlja na telefon ili je telefon zauzet. Kontaktirala sam Maju i ona je licno otisla i zakazala mi i to vec za narednu nedelju :)
Zato cu ja pokusati u septembru da joj se revansiram i budem dobar vodic u Solunu :pivce:

A u ove sate sam budna jer sam htela da zavrsim Kucu u Kairu. Kakva divna knjiga! Mnogo me rastuzila atmosfera romana, sudbine, neke stvari koje ne umemo da promenimo iako smo ih svesni i racionalno smo ih izanalizirali do detalja...
Malo mi bilo neobicno pripovedanje cas u prvom cas u trecem licu. Ako ima jos neko da nije citao, preporucujem zaista.

Ja se nekako uvek opredelim za poslednju preporuku. Ako u međuvremenu niko ne uleti, danas planiram da pročitam ovog Lua, pa ću tu Kuću u Kairu. Tako si me lepo ubedila. :lol:

- - - - - - - - - -

Moram tako. Inače sam ko onaj magarac između dva plasta sena, koji ne može da se odluči koji je veći. :sad2:

Ovaj Midlseks sam kupila, nisam jos citala.
Ko voli te knjige i radnje sa Bliskog Istoka toplo preporucujem Dzamijinu kucu
Iran u vreme svrgavanja shaha, dolaska Komenija. Svako od nas voli Iran iz ovih ili onih razloga,
Jako malo svi znamo o toj zemlji, o ljudima, pa i religiji. Narod je bio nekako zatecen, sludjen
( paralele sa Srbijom moraju da nam budu bliske pa nam je zato i ova knjiga razumljiva)
Poenta knjige je taj uzas koji dolazi sa "revolucijom" gde se porodice ideoloski razilaze, gde
ljudi ne znaju kome ce se carstvu prikloniti, rovare komunisti, rovari shahova UDBA, a mali covek, svejedno
da li je vernik ili nevernik nayebava.
Za moj ukus knjiga je mnogo vrednija od obe knjige Hoseinija ( trecu nisam ni citala)

Autor je
Kader Abdolah. Mislim da se sarajevski prevod zove "Kuca imama".

Nove knjige u knjizarama prilicno love kostaju, ja kupujem samo polovne cak i na Amazonu.
Te "polovne" nisu kao automobili, covek ih kupi, mozda i procita jednom, mozda i nikada, znaci da se radi o knjigama
u savrsenom stanju, a kostaju 10-20% prvobitne cene.
Ja skoro svaki dan kupujem knjige, od kud bih mogla da dajem dnevno 30-40 evra za knjige , a ovako ih platim 3-4 evra.
Pocastim se nekada i novom knjigom, ali to samo kada u Beogradu ronjam po knjizarama i znam da te knjige ne mogu
da kupim polovne.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back