Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ponuka me Vulkanova ponuda. Dakle, što ja ne volim knjige tipa Moć podsvesti i ovog kaluđera sa ferarijem i bez ferarija. Htela sam da imam mišljenje, a ne predrasudu i pokušala da čitam ovog sa ferarijem. Čak sam na nagovor prijatelja pročitala i gotovo celu Ko je ukrao moj sir. Au, ala sam se namučila. Uz poštovanje svih naših različitosti, meni je to nečitljivo.

Što bi se sad fensi reklo, to nije moja šoljica čaja. :dash:

Mislim, da li je vama neka knjiga pomerila shvatanje života i onako stvarno vas promenila

Je li neko pitao, ili sam nesto pogresila- za ovu knjigu:

Citala sam je davno,ali je danas spazih u biblioteci, zamalo da ponovo uzmem:heart:

Ko nije citao, toplo preporucujem, zapravo kopiracu jedan komentar na procitanu knjigu, da ne bih sama pisala, trenutno nemam vremena:

"Snežno dete je divna i tužna priča o bračnom paru koji zbog nemogućnosti da ima dete odlazi na daleku Aljasku kako bi se sklonio od podsetnika svog starog života. Jednoga dana oni će napraviti dete od snega koje će, kao čarolijom, oživeti, ili će se makar njima tako činiti. Tada počinje misterija o devojčici nalik snežnoj vili koja se pojavljuje u, dotada, tužnom životu Džeka i Mejbel i donosi im dugo željenu radost. Pored života ovo dvoje ljudi i jedne neobične devojčice, knjiga govori i o načinu života na Aljasci dvadesetih godina prošlog veka; o načinu na koji ljudi preživljavaju teške uslove ove zemlje i njihovoj borbi protiv samoće koja je posledica teško prohodnog terena karakterističnog za te predele Aljaske. Način na koji piše Ejovin Ajvi je potresan i, istovremeno, budi nadu i želju za srećnom sudbinom likova, koje je stvorila toliko slične stvarnim ljudima i gotovo opipljive. Snežno dete je predivna bajka koju vredi pročitati i zbog sreće, pa i zbog tuge koju donosi."...

Ponuka me Vulkanova ponuda. Dakle, što ja ne volim knjige tipa Moć podsvesti i ovog kaluđera sa ferarijem i bez ferarija. Htela sam da imam mišljenje, a ne predrasudu i pokušala da čitam ovog sa ferarijem. Čak sam na nagovor prijatelja pročitala i gotovo celu Ko je ukrao moj sir. Au, ala sam se namučila. Uz poštovanje svih naših različitosti, meni je to nečitljivo.

Mislim, da li je vama neka knjiga pomerila shvatanje života i onako stvarno vas promenila

Ko je ukrao moj sir
sam imala (za 100 din), pročitala (ničeg se ne sećam) i prodala. Ferari sam kupila za 250 dinara, nisam je čitala, cela je ispodvlačena... Ne znam ni zašto sam je kupila. Valjda zato što mi je koleginica rekla da je mnogo glupa, pa da se uverim. Tako sam nasela bila i na Tajnu, ali sam je lepo prodala, za iste pare kao što sam je i kupila na sajmu...:lol:

@ Krasuljak: Hvala ti na info!

@ Lamar: Izvini Lamar, znam da neka izdavacka kuca ima popust cele nedelje, ali sam zaista mislila da je to Geopoetika.
Ajde boga ti šta se izvinjavaš. Ja ne znam ni šta sam juče jela a kamoli ko kakav popust daje :lol:
Uostalom danas mi je bibliotekarka rekla da će im stići ta knjiga koju sam ja htela da kupim u prvoj naredno isporuci :maramica:

Prijateljica mi dade juce da pre ovih sto sam uzela iz biblioteke procitam ``Izgubiti Juliju``.
I uzeh je. ``Lako je zabu u vodu naterati``... :)
Mnogo je dobra. Volim kada pisac govori o proslosti (WWI), pa o nekom medjuvremenu i o sadasnjosti.
Napisao je mnogo gorkih i slatkih istina o zivotu. Uzivam.

Zanima me Skerletno slovo, ali je bilo na citanju... To je klasik, ako se ne varam.
I ja volim kada se tako prepliću vremena :)

Samo da vas pozdravim , nnč faza ...
:zag:

(Dodju tako dani , kad shvatiš, da bi od samog života mogao da napraviš roman. Tada, ništa ne drži tvoju pažnju i sve što pročitaš nestane sa obavezama.)
Eto prilike da jedna od nas postane slavna :D

Poslednja izmena:
Idemo u subotu u Knez pa ćemo i tamo pogledati po radnjama.
A za mrcine od bibliotekara, uh. I meni su pre neki dan rekli da pogledam pod to i to slovo (kao da sam mutava). Ja kažem ''Pogledala sam. Nema.'' A on odgovara: ''Ima više polica, pregledajte sve'' i ja rekoh ''ok'' pošto je vrlo moguće da sam previdela. I tražim ja, tražim, naravno, ništa. Onda vidim da nailazi taj lik i kažem mu da i dalje ne mogu da nađem dotičnu knjigu pa onda on uhvati da traži, i, naravno, nije je našao. Samo je promrmljao nešto kako knjiga nije tu i otišao. I onda uzeh Ostrvo Viktorije Hislop umesto toga.

I još me je nešto iznerviralo pa hajde da i to izbacim ovde. Juče svratih na FB stranicu Narodne biblioteke Srbije i vidim da tamo često lajkuje i komentariše osoba koja je mene i koleginicu opljačkala dok smo tamo bile na praksi (ukrala nam torbe sa komplet sadržajem). Otkrivena je jer je krala i drugima štošta (narkomani ne biraju), videle smo je i u sudu tada. I danas ta osoba 'ladno visi na stranici zgrade po kojoj je 'operisala' svojevremeno i nikom ništa. Baš sam se razbesnela.
Ako je sinoć onaj kome niti ime niti nadimak neću spominjati, moga da vodi ili bude gost u emisiji :dash: (nisam imala živaca da gledam duže od 5 sekundi), onda više ništa u Srbistanu mene neće začuditi.

Veruj mi da ti taj podatak uopšte nije potreban. Da je sreće pa da ni ja to nisam videla :vudu:

Knjige tog tipa nikada nisam imala živaca da čitam. Ne volim ja da meni tamo neko popuje šta ću ja i kako ću.
Neka mene da se snalazim sama.

Međutim, dugogodišnje čitanje knjiga svakako malo po malo, neprimetno, menja pogled na neke stvari... na život.
E sad konkretna knjiga da je nešto konkretno promenila :think:

Pa mogla bih da nabrojim puno knjiga posle kojih bolje razumem neke pojave. Na primer:
Čitač - Kako običan mali čovek postane zločinac a da toga skoro da i nije svestan.
NJeno telo zna - Kako funkcioniše mozak patološki ljubomorne osobe...

Dug bi to bio spisak kada bih spomenula svaku koju pamtim i za koju mislim da je ostavila neki dublji trag.
A možemo i da razmislimo pa da napravimo po jedan takav spisak :D

svojevremeno sam čitla od niki frneč ''crvenu sobu''. bila je nešto kao in ta knjiga, pa sam je pročitala...i eno je na polici, nemam želju da je uzmem ponovo u ruke.
dok bih ovog velikića (''ruski prozor'') prepopručila :D
nisam mogla da je čitam brzo, prosto nije ta vrsta knjige jer ima suviše samoposmatranja i ne može da se ''guta''.... ali, nije mi krivo što sam je kupila.

A te knjige tipa ``uz ovu knjigu promenicete sebe na bolje``, nisu dobre, bar po mom misljenju.
To sto oni pisu mozda moze da se primeni u zapadnom svetu, jer je tamo lakse zapoceti nesto novo, ovde je to nemoguce.
Moze samo da kod nekih ljudi isprva izazovu euforiju, a posle nastupa bolno otreznjenje.
Zato tog kaludjera sa ferarijem i bez ferarija treba uzeti sa rezervom, vec ako neko voli takve knjige.
A knjizica ``Ko je uzeo moj sir?``, to je tek vrhunac... da ne kazem cega...

Jeste:)
I to pod stare dane:mrgreen:, posle 25. rodjendana, Rat i mir.

Tolstoja smatram piscem nad piscima a Rat i mir delo nad delima.

Do tog kobnog citanja sam mislila da se pisac radja, od tada sam uverena da se talenat radja a pisac kroz iskustvo stvara.
Shvatila sam da je moje citanja psihologa uzaludno jer je najvece istine moguce reci jednostavno, kroz likove i radnju.
Naucila sam se strpljenju, prihvatila sam da moooram da otrpim sve te ratne stranice da bih dosla do mira:lol:, ako ih preskocim necu shvatiti ni rat ni mir.

Bila sam odusevljena suptilnim psiholoskim pristupom, pronasla sam ljude iz svoje blizine...postalo mi je jasno da vrline Marije Bolkonske dovode do tacno odredjenih zivotnih pogreski, da je njen karakter slicnom mom i da mi je jasno sta se moze desiti buduci da mi je sestra naslicnija Natasi Rostovoj, sa svim njenim vrlinama i manama...jer niciji karakter, kao skup osobina, nije savrsenstvo, iste osobine u mladosti i zrelom dobu dovode do drugacije reakcije, vatrena priroda mladosti neretko sagori, usmeri se na drugi cilj, deluje neprepoznatljivo...postala sam opreznija u procenjivanju drugih jer dobre osobine mogu da izrastu u svoju grotesku isto kao sto lose mogu da se ublaze.

U Engleskom pacijentu postoji jedan lik, zove se Medoks, koji svuda sa sobom nosi Anu Karenjinu:lol:...tako se nekako i ja osecam, na ovom svetu postoji zbornik mudrosti u koji svako malo volim da zavirim...mozda Tolstoj nije imao na umu toliku paznju jednog prosecnog coveka...mozda nije ni vazno ono sto je on imao na pameti, mozda se jedino broji sta sam uspela iz njega da izvucem a ne da li to realno postoji...bilo kako bilo, Rat i mir je za mene nulta tacka, pre toga racunam stari svet a posle novu eru:)

Ne znam da li je pominjan roman ``Izgubiti Juliju``, ali ja sam zapanjena koliko je dobro napisana.
Zaljubila sam se i u Danijela i u Patrika.
Za sada najbolja knjiga koju sam procitala u ovoj godini.
Nisam skoro procitala ista slicno, a da je tako iskreno, toplo... Toliko istina o ljubavi, zivotu i smrti.
Prosto neverovatno koliko je trebalo da je ne uzmem... sta bih sve propustila. A zudim za ovakvim knjigama koje mogu da me i uzbude i smire.
Ovaj roman se prosto ne zaboravlja.
Ja u principu ne volim kada se u romanima spominju ratovi, ali to ne vazi za ovu knjigu.
Pisac je sve tako lepo uskladio, ``vremena se preplicu`` sto kaze Lamar. Dzonatan Hal je napisao predivan roman o ljubavi... o izgubljenoj ljubavi (sto mene muci i koci u zivotu) i uzasima rata sa snaznom antiratnom porukom...

Lamar i Rodo, baš mi je drago da ste se i vas dve složile sa mišljenjem o ovoj popularnoj psihologiji. Meni je to malko jeftina psihologija, nalik pilulama za sreću i tabletama za mršavljenje. Progutaš i promenio si se. Aha, al' zamalo.

Ne znam da li je pominjan roman ``Izgubiti Juliju``, ali ja sam zapanjena koliko je dobro napisana.
Zaljubila sam se i u Danijela i u Patrika.
Za sada najbolja knjiga koju sam procitala u ovoj godini.
Nisam skoro procitala ista slicno, a da je tako iskreno, toplo... Toliko istina o ljubavi, zivotu i smrti.
Prosto neverovatno koliko je trebalo da je ne uzmem... sta bih sve propustila. A zudim za ovakvim knjigama koje mogu da me i uzbude i smire.
Ovaj roman se prosto ne zaboravlja.
Ja u principu ne volim kada se u romanima spominju ratovi, ali to ne vazi za ovu knjigu.
Pisac je sve tako lepo uskladio, ``vremena se preplicu`` sto kaze Lamar. Dzonatan Hal je napisao predivan roman o ljubavi... o izgubljenoj ljubavi (sto mene muci i koci u zivotu) i uzasima rata sa snaznom antiratnom porukom...
Hvalila Najti, kupila sam je još kad, ali ne postizavam...:sad2: Sad ću je izvadim... (Ali, šta vredi, biće zatrpana za tri dana...:lol:)

Pre neki dan mi je vraćena Svetlost severa pa sam nju čitala uz Forsajte (njih kući jer je knjiga teška i debela za bus, a Svetlost severa u busu, iako sam jedan dan i Slonovski mesec ponela za bus pa pročitala par strana. Haos totalni kod mene.) Svetlost severa je vrlo lepa knjiga, ali meni je bolja Čajna ruža. Ja volim knjige sa starinskom tematikom, i Svetlost severa je to ispunila, ali kad poredim nju i Čajnu ružu, prednost dajem Čajnoj ruži.
Forsajte čitam i dalje, to još nisam privela kraju.

Evo sada liste najboljih knjiga latinoameričkih i evropskih pisaca po izboru Dejli Telegrafa.

http://www.b92.co.rs/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2014&mm=04&dd=25&nav_id=840654

http://www.b92.co.rs/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2014&mm=04&dd=24&nav_id=840376

Meni se Svetlost severa mnogo dopala.
To ubistvo mlade devojke u Svetlosti severa, Teodor Drajzer je u svom romanu Americka tragedija bas ispratio od pocetka do kraja.
Izmedju ostalog, Svetlost severa mi je i zbog toga ostala u secanju.
Inace, Americka tragedija je jedna od mojih omiljenih knjiga.

Svetlost severa je čitala većina nas. Zaista je super. A Čajna je toliko glomazna, da se pitam za koji će raspust da stigne na red. A verujem da je dobra, još je Dragonfly hvalila u ime svoga tate... Šta li je s tom devojkom? :think: Baš nedostaje...

Čajnu ružu nisam mogla da ispustim iz ruku. Onako veliku sam je i u busu čitala,nije mi bilo teško da je nosim iako je nepraktična za bus baš zbog toga što je velika. Lepa je Svetlost severa, znam da ste je baš dosta hvalile, ali ova mi je bila malo bolja.:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back