Devojke pomozite mi. Oću da čitam Ljosu konačno, od čega da krenem? Kako piše on, može li se okvirno uporediti sa nekim. Prešla sam zilion stranica foruma i svuda je, dobra, nije dobra, ja volim ljosu, Ljosa predvidljiv, dajte u par rečenica da znam šta da očekujem
Pomesaj Kastanedu i Sabata uz jak politicki stav i dobices nesto nalik Ljosi

.
Ukoliko te zanima kao pisac ja bih preporucila esejsko delo - Recnik za zaljubljenike u Latinsku Ameriku.
Napisala sam, boga pitaj kada, da je on politicko bice koje vrsno pise.
Razgovor u katedrali je zapravo autobiografsko delo, ideja je nastala tokom studentskih dana, protesta i privodjenja...tokom jednog je zaista vodio razgovor sa policajcem cele noci...i ta tema se negde zavukla u njega...
Ljosa nije ljubavni pisac, nije izvorno bajkovit kao Borhes jos manje je kosmopolitski usmeren iako je kosmopolita i moderan pisac...jednostavno, ja njega ne vidim kao spoj samana i gaucosa koji pricaju nocu bajke uz plamen. Nije on taj, njega je obelezila akademska karijera i politicka kultura. I kada govori bajkovito nema onog Ruzdijevog utapanja u puder vec on ima neki drugi cilj a bajke koristi da bi pojasnio ono sto zeli da kaze.
Avanture nevaljale devojcice sam citala jos 2008. i upamtila sam celu knjigu ali to je njegovo...to je najmanje njegovo delo, da se tako izrazim. Knjiga za uz kafu, u tom zanru jedna od kvalitetnijih ali vise sam naklonjena Razgovoru u katedrali, esejima i Pohvali pomajci. Covek bogatog duha i jos raskosnijeg obrazovanja. Uz Eka, moj najdrazi pisac danasnjice koji iako akvarelom pristupa zanrovima, mesa ih i snalazi se u svakom, zadrzava osnovnu crtu koja po mom misljenju definise pisca - on zna da pise ma o cemu pisao.
Ako si za ljubav, tu su Avanture...ako si za erotiku tu je Pohvala pomajci...ako si za mozganje tu je Razgovor u katedrali...ako si pricu sa piscem tu je Recnik za zaljubljenike...ako si za revoluciju tu je knjiga Grad i psi...ako si za politiku tu je Rat za smak sveta...toliko slojeva u njemu, kao reziser koji moze da radi horore, drame, komedije...i sve radi dobro