Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juhuuu, čitačiceeeee!!!
Ja danas pazarila na akciji Čarobne knjige 5 za 499!
Pošto je akcija u knjižarama u SKC i u Zemunu, ja sam lepo iskoristila da svratim u Lagunu u Glavnoj i
uzela sam 3 knjige koje je većina vas uzela:

I dalje Alis
Molim te, pazi na mamu i
Ukus koštica jabuke

a preostale dve koje su mi se učinile zanimljive na osnovu sadržaja i nekih komentara su:

Trgovac oružjem, Hju Lori (glumac koji glumi Dr. Hausa, ako ima nekog ko ne zna), kažu parodija na detektivske romane i
Potrošni, Nini Holmkvist, dešava se u budućnosti, radi se o banci biološkog materijala, porede je sa Margaret Atvud

I sa računom mogu da kupim karte za neka pozorišta sa popustom od 50 %. E to moram da iskoristim jer mi se baš ide u pozorište ovih dana. Mislim da važi za Pozorište na Terazijama, Atelje 212, Bitef (nisam sigurna)... ma dovoljno je.

Poslednja izmena:
Super ste kupovinu obavile, sve:)

I ovo za pozorište je super.:)
I ja planiram uskoro da idem, verovatno u JDP. Predstava koja je meni bila odlična je Delirijum tremens u BDP-u, i od mene preporuka za nju ako niste gledale.

Jadnike izglada nema šanse sad da čitam lepo kako treba, pa ću nju lagano da čitam uz ove ostale, pa kad pročitam - pročitala sam. Uzeću Berkut
, triler je pa će mi ići brzo. Koliko sam shvatila to su svi čitali sa teme. Ja kaskam za vama pošteno, i što se klasika tiče i ovih laganih knjiga...:whistling:

:kiti?:
Devojke pomozite mi. Oću da čitam Ljosu konačno, od čega da krenem? Kako piše on, može li se okvirno uporediti sa nekim. Prešla sam zilion stranica foruma i svuda je, dobra, nije dobra, ja volim ljosu, Ljosa predvidljiv, dajte u par rečenica da znam šta da očekujem:mrgreen:

Ja sam čitala samo Avanture nevaljale devojčice. Meni je bila pitka, ali malo mi je smetalo kako se oni sreću po svetu tako kao slučajno - ili ne baš slučajno.. Ali opet ta njegova bezuslovna ljubav mi je bila lepa. Šta god ona radila(zaboravila sam im imena, mrzi me sad da tražim),voleo ju je. Kao što rekoh, ne znam kakve su mu ostale knjige, ali meni je ova knjiga bila dobra:mrgreen:

Ne znam sta bih napisala za Ljosu?
I ja sam procitala Avanture nevaljale devojcice... sta ga znam... i meni je prosto bilo cudno sto se oni tek tako slucajno sastaju na razlicitim mestima... i to sto ju je toliko voleo. Meni je sve to bilo malo uvrnuto. Meni se nije sve to dopalo. Ali moze da se cita.
Ono... nije da ne mozes da se odvojis od knjige dok je ne procitas... ali tada kad sam je ja citala to je bilo pitanje ``prestiza`` procitati Avanture, jer je tada dobio Nobela....
Mislim da njegovo pisanje ili volEs ili ne volEs... ;)

Devojke pomozite mi. Oću da čitam Ljosu konačno, od čega da krenem? Kako piše on, može li se okvirno uporediti sa nekim. Prešla sam zilion stranica foruma i svuda je, dobra, nije dobra, ja volim ljosu, Ljosa predvidljiv, dajte u par rečenica da znam šta da očekujem:mrgreen:

Vajld, mogla si da pročitaš pola neke knjige dok si čitala te forume, posle kojih opet ništa ne znaš. Šalim se :zag:
Znam, nije svejedno koju ćeš knjigu nekog pisca prvu čitati, od toga zavisi kakav ćeš odnos imati prema njemu.
Ja sam Ljosu mnogo čitala (Разговор у Катедрали, Тетка Хулија и пискарало, Похвала помајци, Дон Ригобертове бележнице, Авантуре неваљале девојчице) (sad je ovo bilo ćirilicom jer sam skinula sa nekog sajta, pošto se ja ne bih setila svega, ovako prepoznajem)
i meni se dopada. Svaka knjiga je po nečemu specifična.
Možda su mi ipak Avanture nevaljale devojčice najpitkije. Ne znam zašto ove koleginice imaju primedbu na njihovo vidjanje po raznim mestima i to što je sve malo uvrnuto, pa ne bi pisao da je neka obična, svakodnevna priča.
Ja bih ti preporučila da počneš od te knjige. Pa ako ti se ne svidi, ne moraš da čitaš. Šta ima veze, ko da ti je lektira. Ni lektire više deca ne čitaju.

Poslednja izmena:
Vajld, mogla si da pročitaš pola neke knjige dok si čitala te forume, posle kojih opet ništa ne znaš.
Znam, nije svejedno koju ćeš knjigu nekog pisca prvu čitati, od toga zavisi kakav ćeš odnos imati prema njemu.
Ja sam Ljosu mnogo čitala (Разговор у Катедрали, Тетка Хулија и пискарало, Похвала помајци, Дон Ригобертове бележнице, Авантуре неваљале девојчице) (sad je ovo bilo ćirilicom jer sam skinula sa nekog sajta, pošto se ja ne bih setila svega, ovako prepoznajem)
i meni se dopada. Svaka knjiga je po nečemu specifična.
Možda su mi ipak Avanture nevaljale devojčice najpitkije. Ne znam zašto ove koleginice imaju primedbu na njihovo vidjanje po raznim mestima i to što je sve malo uvrnuto, pa ne bi pisao da je neka obična, svakodnevna priča.
Ja bih ti preporučila da počneš od te knjige. Pa ako ti se ne svidi, ne moraš da čitaš. Šta ima veze, ko da ti je lektira. Ni lektire više deca ne čitaju.

Je l sličan Markesu?

Ja verujem da neke stvari ne mogu da se izbegnu, čak su mi se i dešavale neke stvari u životu za koje nisam mogla da verujem da se to dešava, ali sam ovu knjigu čitala neposredno posle jednog raskida, i onda me je nerviralo sve to malo:lol: Ali ipak ta njegova ljubav mi je bila lepa. Pretposavljam da svako želi tu bezuslovnu ljubav ...Ne naravno da se radi sve što je ona radila, ali tom osećaju da te neko voli bez obzira na sve mislim da svako teži...

Avanture su meni super, Pohvala pomajci je incestna knjiga (ako se važi maćeha:)), kratka, simpatična, kažu da su Beležnice nastavak, nisam još stigla. Razgovore u Katedrali sam batalila, bilo mi dosadno, kao i sve na početku, ali sam zato nakupovala Rat za smak sveta i Povest o Majti povoljno na Limundu, pitaj Boga kad ću da stignem da ih pročitam, ogromne su...:dash:

PS Večeras idem na Legende. :zskace:

PPS
Tabe, kad će nezimski skakač? :malav:

Pomesaj Kastanedu i Sabata uz jak politicki stav i dobices nesto nalik Ljosi:).

Ukoliko te zanima kao pisac ja bih preporucila esejsko delo - Recnik za zaljubljenike u Latinsku Ameriku.

Napisala sam, boga pitaj kada, da je on politicko bice koje vrsno pise.
Razgovor u katedrali je zapravo autobiografsko delo, ideja je nastala tokom studentskih dana, protesta i privodjenja...tokom jednog je zaista vodio razgovor sa policajcem cele noci...i ta tema se negde zavukla u njega...

Ljosa nije ljubavni pisac, nije izvorno bajkovit kao Borhes jos manje je kosmopolitski usmeren iako je kosmopolita i moderan pisac...jednostavno, ja njega ne vidim kao spoj samana i gaucosa koji pricaju nocu bajke uz plamen. Nije on taj, njega je obelezila akademska karijera i politicka kultura. I kada govori bajkovito nema onog Ruzdijevog utapanja u puder vec on ima neki drugi cilj a bajke koristi da bi pojasnio ono sto zeli da kaze.

Avanture nevaljale devojcice sam citala jos 2008. i upamtila sam celu knjigu ali to je njegovo...to je najmanje njegovo delo, da se tako izrazim. Knjiga za uz kafu, u tom zanru jedna od kvalitetnijih ali vise sam naklonjena Razgovoru u katedrali, esejima i Pohvali pomajci. Covek bogatog duha i jos raskosnijeg obrazovanja. Uz Eka, moj najdrazi pisac danasnjice koji iako akvarelom pristupa zanrovima, mesa ih i snalazi se u svakom, zadrzava osnovnu crtu koja po mom misljenju definise pisca - on zna da pise ma o cemu pisao.

Ako si za ljubav, tu su Avanture...ako si za erotiku tu je Pohvala pomajci...ako si za mozganje tu je Razgovor u katedrali...ako si pricu sa piscem tu je Recnik za zaljubljenike...ako si za revoluciju tu je knjiga Grad i psi...ako si za politiku tu je Rat za smak sveta...toliko slojeva u njemu, kao reziser koji moze da radi horore, drame, komedije...i sve radi dobro:)

Pozdrav drage citalice!!! :cao:

Jedno strucno molim.... od onih sto su citali Kortasarove Skolice
Da li ih citati po redu ili po rasporedu poglavlja koji je dat na pocetku knjige?
Oooo, sto godina :cmok:

zabavna knjiga, za smejanje

Treci-sektor-133x0-0000016150116.jpg
Mirjana je uglavnom zabavna :)

613_thumb.jpg

Za ljubitelje "neobicnosti"- neobicno interesantna knjiga - i vise od toga:)
Bajkovita i tragicna -u isto vreme.

Poruka glavnog zenskog lika, koja je osudjena na cekanje svoje ljubavi- putnika kroz vreme, i trenutaka kada se nadju:

"Ali ne mislite li da je bolje i kratko vreme biti veoma srecan, čak i po cenu gubitka, nego celi život biti samo dobro?"

Recezent ove neobicne knjige je napisala, citiram:

Zašto biramo ljubav? Zašto volimo bezuvjetno? Zašto se prepuštamo, sanjarimo? Zato jer nijedan gubitak, poraz, udarac nije uporediv s trenucima kada nam se sve želje ostvare. Treba samo naučiti cijeniti takve trenutke, a meni je u tome pomogla upravo "Žena vremenskog putnika".

P.S. Po ovom neobicnom romanu (spada u zanr fantastike, iako se cini toliko moguca kao kad u pekari kupujete hleb) snimljen je film, ne bih vam preporucila, neki koji su ga gledali su veoma razocarani, neki ne. Zamrseno klupko gde se gledalac jedva snalazi, ili bar ne gledati dok se ne procita knjiga.
Trejler:
https://www.moj-film.hr/film/trailer/zena-vremenskog-putnika

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back