Evo prve ture mojih u skorije vreme pročitanih knjiga:
Majka je samo jedna, Mikloš Vamoš (Laguna). Odlična knjiga, mnogo je veći utisak ostavila na mene nego njegova “Knjiga očeva”, ali je zaista tragična.
Lamar draga moja, ti si me potpuno pogrešno navela da pomislim da je reč o komičnoj knjizi, ali mi je drago što sam je uzela rukovođena time i ipak je pročitala. Reč je majci dvoje odraslih ljudi koja je decenijama bolesna od bipolarnog poremećaja, tzv.manično-depresivne psihoze. Pri tome, stari, i ima pravo da oštrije i drugačije sagledava svoju decu, svoj život, svoja prava, svoje želje. Ta slika njenog stanja je izvedena izvanredno. Već na osnovu stila kojim priča i razmišlja prepozna se u kojoj je fazi, i tu je zaista piščevo umeće došlo do izražaja. I mislim da je odličan uvid za nekoga ko nikad nije razgovarao sa osobom bolesnom od tog poremećaja (a nije toliko redak) u njihov intimni svet, razmišljanja, i koliko je to zapravo teška bolest za sve, čak i kad se spolja čini, naročito kad je u maničnoj fazi, da je to sve u stvari šašavo i veselo. Takođe, ta majka je u stvari vrlo inteligentna žena pa je time zanimljivije, ali i tragičnije, slušati njen glas (naizmenično su poglavlja gde ona govori u prvom licu i ona o njenom sinu, ali ona su meni bila manje ubedljiva i upečatljiva). U svakom slučaju, najtoplija preporuka i veoma, veoma prijatno iznenađenje.
Putnik i mesečina, Antal Serb (Stubovi kulture). Hvala
Wild na preporuci, prosleđujem preporuku. Podsetila me je na romane Štefana Cvajga kojeg sam mnogo volela kad sam bila u gimnaziji. Isto to vreme, između dva rata, neka fina građanska dekadencija, "svetski bol" koji muči glavne junake, koji se nekako vrte, grizu sebe i druge i trude se da se pronađu a ne znaju kako, a sve je nekako "u rukavicama", vrlo fino i kulturno. Ovde je reč o glavnom junaku koji polazi sa svojom novom ženom (preoteo ju je od njenog prethodnog muža) na bračno putavanje u Italiju gde se jednom prilikom nađe sa svojim školskim drugom koji ga podseti na ljubav njegove mladosti o kojoj dugo nije čuo ništa, o zajedničkom bliskom prijatelju koji se tada, na kraju gimnazije ubio i još jednom koji se zaredio u manastiru. To ga tera da se u mislima vrati na taj period života i da počne ponovo da traga za
svojim tadašnjim željama i preokupacijama. Sav je nesnađen, introspektivan, fin ali ne dao ga bog nekom za partnera

Lepa knjiga iz nekog drugog vremena, vrlo mi je prijala.
Život je uvek u pravu, grupa autora (Laguna). Još jedna od onih lepih tematskih antologija svetske priče koje uređuje Ljubica Arsić. Možda je pobacila kao književnica ali mnogo volim i njene kritike u "Blic knjizi" i ove antologije. Ovde su priče koje govore o životnoj radosti i mislim da joj je ovo bio najteži zadatak da odabere, jer i životna radost ima mnogo oblika, i nekad tek kad se zamislim na kraju priče, shvatim šta je videla u njoj. Nisu sve vrhunske (za mene) ali ima ih dovoljno na koje sam potpuno "pala", a to znači da se već isplatila. Mada mi onaj "Tanjir pun reči" i dalje ostaje u vrhu među ovim zbirkama.
Protiv vetra, Anheles Kaso (Dereta). Ne znam da li je ova knjiga na Deretinoj akciji ali ako jeste preporuka je od mene. Govori o jednoj jakoj ženi, iz malog sela na Zelenortskim ostrvima (bivša portugalska kolonija, u Atlantiku, blizu zapadne afričke obale. Odatle je Sesarija Evora) i njenom životnom putu, kako se (iz)borila za ono što je želela, čak i kada bi na tom putu neko drugi lako stao i niko čak ne bi to mogao ni da zameri. Lepo je ispričana i pre svega, lik te glavne junakinje je vrlo životno dat. POsle sam u pogovoru videla da joj se autorka zahvaljuje baš tim imenomm pod kojim je u knjizi, tako da je moguće da ju je zaista takvu poznavala. Pošto mi je majčinstvo još uvek sveže iskustvo, vrlo sam osetljiva na te teme pa je možda i zato ostavila tako snažan utisak na mene.
Tri života, Žoao Tordo (Dereta). Isto fina knjiga. Podsetila me je malo na priče Edgara Alana Poa, ima neki blagi šmek gotičke misterije, a pritom se događa u Portugalu

Glavni junak počinje da radi za jednog starog čoveka koji ima neku tajanstvenu agenciju u koju dolaze tajanstveni klijenti. Ubrzo nakon što počne da radi za njega i u privatnom životu glavnog junaka se događaju velike promene pa će on narednih mislim 10 godina jureći po svetu što da bi se oslobodio utvara prošlosti, što da bi razrešio sam sebi neke od tih nekadašnjih tajni. Možda je se neću sećati za dve godine, ali sam uživala dok sam je čitala i nisam je ispuštala iz ruku dok je nisam završila.