Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da dodam i ja svoj raport:

Dok vetar zviždi kroz kranove, Lidija Žorž (Arhipelag). Ovo je veoma veoma neobična knjiga. Čitala sam je dosta dugo I polako, često mi je čak bila I dosadna ali me je opet I vukla da čitam, ne znam kako to da objasnim. Ima neki zarazan stil. I na kraju sve dođe na svoje, I to što me je nerviralo imalo je podlogu, I likovi, motivacije, sve, tako da sam na kraju zaista bila zadovoljna. Bila je jedna od onih knjiga posle kojih imam potrebu da se odmorim od čitanja, da je odživim. Ne znam kome bih je preporučila zbog tog neobičnog stila I sporovoznosti, ali s druge strane, meni se baš dopala I ostavila je snažan utisak. Možda bi Dragončica imala strpljenja, ona voli Portugalce a ova Lidija Žorža je Portugalka, u “Belešci o piscu” ocenjena kao jedan od najsnažnijih savremenih portugalskih autora.
Ukratko, govori o neobičnoj ljubavnoj vezi Portugalke iz dobre, bogate porodice bivših velikih industrijskih magnata čiji su sad članovi, njene teče I stričevi, biznismeni I političari, kako to već ide. E dakle, njena veza sa mladićem sa Zelenortskih ostrva, imigrantom (doduše ne ilegalnim ali opet). Ona je jako neobična I autorka je veoma veoma ubedljivo uspela da predstavi njen unutrašnji svet I to je bilo ono sto mi je nekad bilo zamorno, pitala sam se kakva je to osoba (što vremenom postaje jasno, ali da ne otkrivam zarad onih koiji će možda čitati).
U svakom slučaju, jedna od najsnažnijih knjiga koje sam čitala ove godine, ali kažem, ne znam da li bi se ikome drugom svidela. Nije za bus, zbog stila I sitnih slova.

Elegija za Isterli, Petina Gapa (Samizdat). Ali zato je ova savršena za bus,kuću, one koji imaju malo vremena a žele nešto dobro I one koji vole priče tipa Čimamande Ngozi Adiči (Kanelita, setila sam se tebe, tebi se dopao “Drhtaj”, I ovo će sigurno) ili eto Đampe Lahiri. One priče koje te dotaknu, teraju na razmišljanje, u malo reči puno rečeno, likovi predstavljeni, zemlja, okolnosti, male I velike sudbine (sve su velike). Inače, sve se događaju u Zimbabveu I odlično je predstavljen savremen Zimbabve iz najrazličitijih slojeva društva. Uživala sam I topla preporuka. Da nam je Bambika tu i njoj bih je rado preporučila.

Kosti, Čendžerai Hove (Clio). Onda mi se nije išlo iz tog Zimbabvea, pa uzela njihovog malo starijeg pisca, a ovo mu je kultno delo. Mnogo je teška priča ali vuče. Napisana je pravo starinski afrički (bar ja to tako doživljavam), sa puno metafora, životnih pouka, tradicionalnog načina pripovedanja. Smenjuje se mnogo likova koji govore u prvom licu o sudbini žene koja radi gotovo kao robinja na plantaži belca ubrzo nakon sticanja nezavisnosti Zimbabvea. Njen sin je otišao da s ebori sa gerilom I ona ne zna gdde I želi da ode da ga potraži. Ni na jednom mestu ona ne priča o sebi, drugi pričaju o njoj I sebi ali tako samo osvetljavaju bolje njen lik. Vrlo je upečatljiva priča, ali prava afrička tema I to je baš za one koje zanima nešto više I drugačije afričko.
Ravel, Žan Ešnoz (Paideia). Simpatičan kratak portret Morisa Ravela, jednog od mojih najdražih kompozitora. Ne umem objektivno da ocenim ovu knjigu: Meni se mnogo dopala jer mi se kroz nju taj Ravel učinio tako živ I to tako da se slaže o svemu što sam o njemu u stručnoj literaturi čitala ili mogla da pretpostavim. Ona francuski sažeto a sve na mestu. E sad, ne znam kako bi je doživeo neko ko o Ravelu zna malo ili ništa, možda bi mu se učinilo nedovoljnim. Neki Amer bi verovatno napravio razvodnjenu romansiranu biografiju od 800 strana, ali meni je ovo bilo savršeno. Pa ko voli nek izvoli. Ima njegova, isto tako kratka I slatka, biografija Nikole Tesle, zove se “Munje” (zapravo to su više biografski isečci nego biografije).

Svako umire sam, Hans Falada (Laguna). Ovo je jedan od vrhunaca poslednjih godina, iskreno sam oduševljena knjigom. Nisam je pustila dok nisam završila, za dva I po dana 600 strana uz bepca (I on je bistrio tu literaturu I okretao strane, ali se na kraju uvek vrati svojim knjigama I mojim bukmarkerima). Ko je voleo Remarka, svideće mu se I ova sigurno. Sutra ću malo detaljnije o njoj.
:kiss: vas sve I laka vam noć

Pročitala sam i zapisala vaše poslednje predloge.
Prošla me je NNČ faza. međutim ... trenutno ne uživam u knjigama.

Počela sam da se nerviram kad god u knjizi pišu o nezavisnosti neke države i o ratovima koji su se vodili u njima.
Razlog tome je neprestano mešanje Amerike i Rusije.
...Daka je insistirala na nezavisnosti.Rat je trebao da bude vođen na tlu Pakistana. Amerika je podržavala Zapadni Pakistan, Sovjetski Savez Indiju i ono što će uskoro postati Bengladeš. (rat između Muslimana i Hindusa)
Najveće stradanje naroda u Avganistanu doživela sam uz Haled Hoseini-a.
Ne znam zašto ovo pišem ali sam pod utiskom :confused:

Najt, ja te potpuno razumem.
Ja ne mogu da čitam ništa o ovim našim ratovima 90-ih. Čak ni ono što nazivaju komedijama. Meni tu ništa nije smešno. Ni zeta (Jergovića), ni Pirketa... koliko god ih hvalili.

Nisam se javljala, čitam Modni Vavilon (u autobousu) i dopada mi se. Stalno frka, panika, revije, žurke, gledanje u komšijin lonac itd.

Ja sam se pronašla u Daninom izveštaju, u knjizi Elegija za Isterli, jer mi se dopala Čimamanda.

E da, promenila sam avatar. Opet je neka kao senka, nadam se da ćete me prepoznavati. To sam ja!

Pročitala sam i zapisala vaše poslednje predloge.
Prošla me je NNČ faza. međutim ... trenutno ne uživam u knjigama.

Počela sam da se nerviram kad god u knjizi pišu o nezavisnosti neke države i o ratovima koji su se vodili u njima.
Razlog tome je neprestano mešanje Amerike i Rusije.
...Daka je insistirala na nezavisnosti.Rat je trebao da bude vođen na tlu Pakistana. Amerika je podržavala Zapadni Pakistan, Sovjetski Savez Indiju i ono što će uskoro postati Bengladeš. (rat između Muslimana i Hindusa)
Najveće stradanje naroda u Avganistanu doživela sam uz Haled Hoseini-a.
Ne znam zašto ovo pišem ali sam pod utiskom :confused:

Night, nemoj da se sekiras, tako se vodi politika. Ranije ju je u velikoj meri krojila V.Britanija, a pre nje i druge velike sile. Svi zele da vladaju i zele deo kolaca moci, bez obzira na obicne ljude.
Citaj nesto sto ti prija, kad vec ne mozes da menjas te stvari.

Night, nemoj da se sekiras, tako se vodi politika. Ranije ju je u velikoj meri krojila V.Britanija, a pre nje i druge velike sile. Svi zele da vladaju i zele deo kolaca moci, bez obzira na obicne ljude.
Citaj nesto sto ti prija, kad vec ne mozes da menjas te stvari.

Slažem se sa ovim što si napisala, ovde obe mislimo i na kolonije.

Ne, Dano, ne mislim zbog toga da ostavim romane :zag: samo se tako dogodi da budem dugo pod utiskom, nakon pročitanog.
Čak sam htela da napišem da mi ostavite predloge kad naiđete na takva dešavanja.

Najt, ja te potpuno razumem.
Ja ne mogu da čitam ništa o ovim našim ratovima 90-ih. Čak ni ono što nazivaju komedijama. Meni tu ništa nije smešno. Ni zeta (Jergovića), ni Pirketa... koliko god ih hvalili.

E da, promenila sam avatar. Opet je neka kao senka, nadam se da ćete me prepoznavati. To sam ja!

Lep je avatar ali se slabo vidi.
--------------------------------------------------
Znam o čemu pričaš , tako ja nisam mogla da pročitam Hebo sad 1000 dinara

Poslednja izmena:
Stiglo proleće,a ovde me je sinoć skoro oduvao vetar....:eek:

Čitam o Elefterijinom zecu i grickanju,pa sam se setila moje sveske sa receptima.Kada sam bila mlada mama,kuvala sam uz pomoć recepata,a deca(2 kom) sa prvim zubićima oko mene.Dok sam se ja bavila šerpama oni su mi izgrickali korice.Malo kasnije su dopisivali i čitali.:lol:
I dan danas imam samo te recepte,koje više i ne koristim.

Ovaj Esteritin put u Sutomore mi liči na mene kao suvozača,i ćeru kao vozača.Sve se plašim da od silnog pevanja nećemo stići kući.:lol:

Bi ima novi avatar:),iz Daninig raporta sam stavila 2 naslova na spisak,i baš sam radoznala da li sam dobro izabrala.

Često hvalite Vamošovu "Majka je samo jedna",čeka me na polici.Divna je na dodir,ovde većina knjiga imaju onu zaštitnu koricu,glatku,mat...:heart:

Od vas sam naučila da može da se čita više knjiga paralelno,sada 3 kom:manikir:.Ubacila sam i "Preljubnike" jer je bila tanka i praktična za nošenje.

Sinoć me je dotukla jedna priča iz onog "Tanjira punog reči",možda počnem i četvrtu,da bi me nešto razveselilo,jer ove tri neće sigurno....:(

Malo je nepovezano sve ovo,pa da ga povežem sa pozdravom :heart:za sve.:zag:

Poslednja izmena:
Stiglo proleće,a ovde me je sinoć skoro oduvao vetar....:eek:

Čitam o Elefterijinom zecu i grickanju,pa sam se setila moje sveske sa receptima.Kada sam bila mlada mama,kuvala sam uz pomoć recepata,a deca(2 kom) sa prvim zubićima oko mene.Dok sam se ja bavila šerpama oni su mi izgrickali korice.Malo kasnije su dopisivali i čitali.:lol:
I dan danas imam samo te recepte,koje više i ne koristim.

Ovaj Esteritin put u Sutomore mi liči na mene kao suvozača,i ćeru kao vozača.Sve se plašim da od silnog pevanja nećemo stići kući.:lol:

Bi ima novi avatar:),iz Daninig raporta sam stavila 2 naslova na spisak,i baš sam radoznala da li sam dobro izabrala.

Često hvalite Vamošovu "Majka je samo jedna",čeka me na polici.Divna je na dodir,ovde većina knjiga imaju onu zaštitnu koricu,glatku,mat...:heart:

Od vas sam naučila da može da se čita više knjiga paralelno,sada 3 kom:manikir:.Ubacila sam i "Preljubnike" jer je bila tanka i praktična za nošenje.

Sinoć me je dotukla jedna priča iz onog "Tanjira punog reči",možda počnem i četvrtu,da bi me nešto razveselilo,jer ove tri neće sigurno....:(

Malo je nepovezano sve ovo,pa da ga povežem sa pozdravom :heart:za sve.:zag:

Koja prica? Je l' onog Rusa o mladoj majci i njenim sinom? Ili Ana Gavalda?

Joj da znas... I ja sam morlaa da se odmorim posle te. Jos mozes misliti mene, friska sa emocijama po pitanju malih sinova... :sad2:
:zag:

Sve je stalo u tu kratku priču,slika celog društva,nebrige i posledica,sudbina dece,i nemogućnost menjanja ičega.....:( i u priči nigde nema patetike,samo život...i tuga...

Poslednja izmena:
Hvala, Vajld.

Inače, kakvo proleće, ja sasvim zavejana dospeh do zavoda za zapošljavanja.
Katastrofa koliko me je vetar vukao na sve strane.

Kad je reč o čitanju, i dalje čitam pripovetke, pomalo i Sartra. :D

Sto volim kad ovako dodjem a ono sve vrvi od postova mojih divnih drugarica :zag: :zag: :zag:
A postoviiiiii :zaljubljena:
O deci, voznji, svetskoj nepravdi, ljubimcima :heart: … a sve ipak vezano i povezano knjigom.
I sve pozitivno i normalno, liseno sujete i onog tako rasprostranjenog nadrk stava. Razlicitost i tolerancija na delu…
Imam osecaj da sam usla u neku oazu
smilie_water_079.gif
normalnosti :D

PS I pozdrav novoj drugarici. Jes’ da je “smizla” al' u ovoj biblioteci su i smizle normalne :lol:

Poslednja izmena:
Skoro da sam mogla da garantujem da ce se Wild ovoliko dopasti Miklosova Majka je samo jedna :D
Ja i dalje citam Malo ostrvo i sigurna sam ce uci u mojih najdrazih... 100 ili 50 ili 10... knjiga :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back