Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Devojke, svaka vam cast na spiskovima :worth: Sumnjam da bih ja ikad uspela da napravim spisak po kategorijama.
Moracu sve lepo da iscitam, detaljno i pribelezim

Tako sam ja počela od prošle godine.
Rada je znala da sam pročitala knjigu jer mi je ona davala a ja se nisam setila po naslovu da sam je čitala.
Od tada imam spisak pročitanih knjiga kao i onih koje nameravam da čitam jer su ovde spomenute i preporučene.
Čitam (i dalje) I dalje Alis ... počela sam sama sebe da preispitujem i da nalazim sličnosti sa junakinjom.
Kad sam se žalila da zaboravljam imena pesama, naslove , autore romana ...tešili su me da je to zbog vrste posla koju obavljam i količine informacija koje imam u glavi.

Poslednja izmena:
Imam i ja pisak procitanih i spisak onih koje bih volela da procitam :) ali ne bih mogla nikad tako detaljno da napisem kao n.pr pahuljica..

Inace, jako slabo citam..i dalje istu knjigu..pri kraju jesam, nadam se da cu uskoro zavrsiti..

Rayela, podsetila si me na brzaka... Počela sam čini mi se godinu s Frenzenovom Slobodom, pa Korekcije, ne znam koja je bolja, Ostera sam i ja čitala, :super: je, pa Selina, vrh, pa Bernharda, Džojsa x2. Potret umetnika u mladosti je ok, ali me Uliks smorio za desetku, Tišma me oduševio nekoliko puta (Slobodan, naravno)... Mrzi me da listam forum, a u svesku ne zapisujem.

Kugu
si zaboravila. I to nam se dopalo.

Kugu
si zaboravila. I to nam se dopalo.

Ma, zar je to bilo ove godine? :think: Sinoć sam listala temu Šta ste poslednje pročitali..., ali ne naiđoh na Kugu. Znači, ono što je u Č.klubu, nije ovamo, i ono što sam pisala na Ženama, nisam na Književnosti...:sad2: Kako da napravim spisak? :dash:

- - - - - - - - - -

Ne kupuj , daću ti ja ...zauvek ...to je malo, koliko sam tvojih knjiga pročitala

Na moraš zauvek. Dovoljno je da pročitam. :cmok:

Imam i ja pisak procitanih i spisak onih koje bih volela da procitam :) ali ne bih mogla nikad tako detaljno da napisem kao n.pr pahuljica..

Inace, jako slabo citam..i dalje istu knjigu..pri kraju jesam, nadam se da cu uskoro zavrsiti..

Ali kad kreneš, ako imaš spisak, onda nekako ide to razvrstavanje. Znaš šta ti se mnogo svidelo, šta nije uopšte, a onda i medju tim izmedju postoje nijanse, pa ih nekako odvojiš. Ja volim to da radim. Trebalo je da budem neki statističar.

Inače, bila sam u biblioteci, vratila "Gausa" (kako reče moja ćerka, a radi se o Faustu od Getea), produžila Alis Manro, Životi devojaka i žena, nisam uzela ništa novo i hrabro nastavljam Svet posle rodjendana

Rayela, Ipak je Kuga čitana prošle godine. :aha:
A tek u tvom citatu videh da sam pobrkala Tišme... 'Ebo me Slobodan, mislila sam na Aleksandra, mog favorita. Mada, dopao se meni i Slobodan kad je ono dobio NIN-ovu nagradu za Bernardijevu sobu...

Malopre, muž mi se požalio kako mu je strašno dosadno. Završio Kainov ožiljak, i ja mu iz tašne izvadih Split. Sad moram da čekam da izađe iz bolnice pa da nastavim...:(

Bolje mu je, ne krvari više. Ukinuli su mu injekcije, sad samo pije lekove. Danas je prvi put jeo supicu... Jutros mu je umro cimer, 60to godište, koji je juče prebačen na intenzivnu negu, tako da mu nije umro pred očima. Strašno...:(
A što se tiče knjige, to sam jedino imala kod sebe, svratila sam s posla direktno... Kupila sam mu i Sudoku, ali dan a i noć su dugi u bolnici.

Rayela, Ipak je Kuga čitana prošle godine. :aha:
A tek u tvom citatu videh da sam pobrkala Tišme... 'Ebo me Slobodan, mislila sam na Aleksandra, mog favorita. Mada, dopao se meni i Slobodan kad je ono dobio NIN-ovu nagradu za Bernardijevu sobu...

Malopre, muž mi se požalio kako mu je strašno dosadno. Završio Kainov ožiljak, i ja mu iz tašne izvadih Split. Sad moram da čekam da izađe iz bolnice pa da nastavim...:(

A jel?:D Kako brzo vreme prolazi:D

Ja tog Slobodana i nisam citala, nisma ni registrovala da nisi napisala Aleksandar jer za mene postoji samo jedan Tishma.
E zao mi je sto je tvoj muz u bolnici, sto ne trazi da ga puste kuci? Neka pije lekove kuci.

Evo mojih pročitanjih knjiga u 2014oj:

Sloboda, Frenzen,
Korekcije, -II-,
Vazdušni ljudi, Sonja Atanasijević,
Bez daha, Milka Knežević Ivašković,
Seča čume, Bernhard,
Gubitnik, -II-,
Hronika porodice Maja (nedovršena),
O ljubavi i drugim demonima, Markes,
Ljubav u doba kolere, -II-,
Nevidljivi, Oster,
Njujorška trilogija, -II-,
Druga knjiga, Laušević,
Insajder, moja priča, Brankica Stanković,
Gozba, Platon,
Zagonetene priče, Uroš Petrović, nekoliko delova,
Beži, Zeko, beži, Apdajk,
Parovi, -II-,
Brazil, -II-,
Milosrđe, Toni Morison,
Let, V. Arsenijević,
Sedam sunaca i sedam luna, Saramago,
Putovanje nakraj noći, Selin,
Portret umetnika u mladosti, Džojs,
Uliks, -II-,
Šlem užasa, Peljevin,
Moj Mihael, Oz,
Priča o ljubavi i tami, -ii-, završiću do novaka,
Čika Petros i Goldbahova hipoteza, Doksiadis,
Istok-Zapad, Ruždi,
Natalijin dnevnik, I. Muravjova,
Napuklo ogledalo i Mongolski bedeker, Basara,
Namćor, Dragan Jovanović,
Koje volim, A. Tišma,
Knjiga o Blamu, -II-,
Šešir profesora Koste Vujića, Vitezović,
Ljubavi Josipa Broza,
Mirni dani u Miksing Partu, Lu,
Mulej, -II-,
O ljubavi i senci, Aljende,
Kraljevski čitalac, A. Benet,
Kainov ožiljak, D. Stojiljković i V. Kecmanović,
Sibir, Kecmanović,
Usporavanje, Kundera,
Čezil Bič, Ijan Makjuan,
Izgubljeni kraj, Modiano,
Spas, Bjelica
Split, S. Stanković, završiću ovih dana.

Nije bilo promašaja, sve mi se sviđaju.
Sigurno sam nešto propustila, ovo je s brda, s dola pokupljeno na temama. Od Nove godine, počeću da zapisujem u svesku. Lažem, znam... :rotf:

Poslednja izmena:
Bas je lepo sto sve belezite...mnogo sam neorganizovana ja za to, na zalost/
Kupila sam cetiri knjige za 1500din u nasim parama...srecna sam kao razigrano stene zlatnog retrivera...nasla sam Slovo srama, Arapske noci, Malu princezu i jos jedan deciji klasik viktorijanske Engleske...odmah sam pelcovala Malu princezu i lepa je...ma kao detinjstvo je lepa.

Kakav spisak ima Krasuljak, zastidela sam se koliko sam malo čitala.:rumenko:
Hmmm, pored svega i Džojsov "Uliks" sitnica, mala knjiga, takoreći knjižica.:D

Još više se stidim kad ne mogu da se setim da li sam nešto ove godine čitala ili je to bilo prošle godine.:confused:

Ono što je obeležilo ovu moju čitalačku godinu bile su više knjige iz psihologije nego iz beletristike.

Kakav spisak ima Krasuljak, zastidela sam se koliko sam malo čitala.:rumenko:
Hmmm, pored svega i Džojsov "Uliks" sitnica, mala knjiga, takoreći knjižica.:D

Još više se stidim kad ne mogu da se setim da li sam nešto ove godine čitala ili je to bilo prošle godine.:confused:

Ono što je obeležilo ovu moju čitalačku godinu bile su više knjige iz psihologije nego iz beletristike.
Ne sećam se ni ja, pročačkala sam po Krsti ove dve teme gde pišem. A Uliksa sam preletela i smorila se. Nikom ga ne preporučujem.

Bas je lepo sto sve belezite...mnogo sam neorganizovana ja za to, na zalost/
Kupila sam cetiri knjige za 1500din u nasim parama...srecna sam kao razigrano stene zlatnog retrivera...nasla sam Slovo srama, Arapske noci, Malu princezu i jos jedan deciji klasik viktorijanske Engleske...odmah sam pelcovala Malu princezu i lepa je...ma kao detinjstvo je lepa.

Jesi l' ti to negde vani, kad pominješ "naše" pare?
Slovo srama je :super:. Moje se zove Skerletno slovo. To je valjda to...

Ko zna koliko je Krasuljak u stvari pročitala knjiga, ali su joj promakle kad je pregledala teme.

Nije teško i ne oduzima puno vremena da u sveščicu ili u komp da zapišete ime pisca, dela i ako hoćete još nešto: datum, broj strana, izdavača. Ja napišem i 2-3 rečenice da znam o čemu se radi. I tako od od 3. razreda osnovne škole, već 40 godina. Žao mi što ne mogu da nadjem prvi rokovnik u koji sam to pisala.

Mada, priča koleginica kako ona čita, ali uopšte se ne trudi ni da pogleda na koricama kako se zove knjiga, ni pisac. Pa mislim, stvarno. Kako ćeš nekad s nekim pričati šta si pročitala knjizi. Mislim da laže. Ništa i ne čita.

Moram sa vama da podelim jednu svoju anegdotu...
Naime, sa svojih desetak godinica sam se jako radovala novogodisnjoj i Bozicnoj euforiji..
Bilo je Badnji dan.. Dok su muski otisli sa sekiricom u lov na Badnjak ja sam sa mamom mesila raznorazne hlebice, peciva i pogace.. Kad odjednom moja mama kliknu glasno (kao kad se setis necega sto si zaboravio)
Kupila je sir prethodne subote od jedne zene kod koje stalno kupujemo, sa njom je imala dogovor mesecno da plati kad bude plata. Uzela bi uvek sir i mleko.. Medjutim, sada bi ispalo da za Bozic nekome duguje novac...
Krenuo je sumracak, a ja po snegu do kolena isla da odnesem novac.
Dosla kuci taman da "unesemo" Bozic..
Zasto sam ovo ispricala?
Zato sto imam 3 pozajmljene knjige koje moram da vratim, a citaju mi se..a nemam kad.. A posle glupo da trazim opet..

I ne volim ni ja nista da dugujem za Bozic..pa ni biblioteci ..

----
2014:

Umerto Eko - Ime ruze eng
Paulo Koeljo - Pobednik je sam
Paulo Koeljo - Alhemicar
Paulo Koeljo - Zahir
Paulo Koeljo - Prirucnik ratnika svetlosti
Paulo Koeljo - Peta Gora
Branko Copic - Orlovi rano lete, Bitka u zlatnoj dolini, Slavno vojevanje(Zlatna trilogija)
Robin Sarma - Kaludjer koji je prodao svoj ferari
Linvud Barkli - Nismo stigli da se oprostimo
Zarko Lausevic - Godina prodje, dan nikad
Donato Karizi - Saptac
Oskar Vajld - Slika Dorijana Greja
Fridrih Diremat - Sudija i njegov dzelat
Ivana Stankovic - Bez daha
Danijela Stil - Pitanja srca
Carls Dikens - Velika ocekivanja

Ovo iz glave..i nisam po redosledu citanja nego kako se koje setila.. Ima jos sigurno. Vidim da mi je skoro cela 2014ta u znaku Koelja covece :(
I nisam sve procitala.. Saptaca nisam skroz... Vladar iz senke me ceka..
Pazi sta zelis mozda ti se ostvari - Aleksandra Poter isto nisam procitala, ali moja je moze da ceka..
Ondaaa...Brankicu Milovanovic sam prestala da citam..
E nikad nisam pravila spisak moracu da prostudiram sta sam jos citala.
Izvinjavam se ako sam smorila..

Poslednja izmena:
Eva Luna, Izabela Aljende

"U svom trećem romanu Izabela Aljende oživljava svoju zemlju kroz sećanja i maštu; glavna junakinja ove knjige, koja prosto pleni, zapravo je nostalgični alter ego same autorke, koja samu sebe doslovno naziva kradljivicom priča, u kojima u stvari i prebiva tajna života i samog sveta.

Poput moderne Šeherezade, Eva Luna pretvara svoj život u tragikomediju kroz koju prolazi iznenađujući niz likova... S nežnošću i nepogrešivim književnim osećanjem, Izabela Aljende ocrtava sudbine svojih junaka kao nerazdvojni deo zajedničke sudbine jednog kontinenta koji je obeležen raznolikošću, društvenim nepravdama i potragom za vlastitim identitetom.

Ovaj dosegnuti pripovedački univerzum posledica je jasne istorijske i društvene svesti, kao i estetskog principa koji predstavlja jedinstveni izraz magijskog realizma."

Živopisna, dinamična priča, sa mnoštvom likova i gomilom dogodovština, čija je glavna junakinja Eva Luna. Knjiga prati najpre život majke E.L. od njenog najranijeg detinjstva, preko momenta začeća Eve Lune, zatim njenog rođenja, odrastanja do sazrevanja. Sve je lagano obojeno političkom situacijom u zemlji i celoj južnoj Americi. Na jedan suptilan način i uz blagu ironiju oslikan je svet siromašnih i ljudi na margini, vladavina vojne hunte i život gerilaca. Na kraju se sve svodi na borbu za život i potragu za ljubavlju do konačnog pronalaženja. Na momente pretrpana i ljudima i doživljajima, da deluje i pomalo haotično, ali sa tako lepim pripovedanjem da sam uživala sve vreme. Lepa knjiga.

Mada, priča koleginica kako ona čita, ali uopšte se ne trudi ni da pogleda na koricama kako se zove knjiga, ni pisac. Pa mislim, stvarno. Kako ćeš nekad s nekim pričati šta si pročitala knjizi. Mislim da laže. Ništa i ne čita.

Nisi je pitala po kom sistemu bira knjige za citanje:D
Laze naravno, covek zna i sta je citao i uglavnom ko je i pisao i obican clanak u dnevnim ili nedeljnim novinama.

Ko zna koliko je Krasuljak u stvari pročitala knjiga, ali su joj promakle kad je pregledala teme.

Nije teško i ne oduzima puno vremena da u sveščicu ili u komp da zapišete ime pisca, dela i ako hoćete još nešto: datum, broj strana, izdavača. Ja napišem i 2-3 rečenice da znam o čemu se radi. I tako od od 3. razreda osnovne škole, već 40 godina. Žao mi što ne mogu da nadjem prvi rokovnik u koji sam to pisala.

Ja pišem samo naziv i ime pisca, mada je pametno i napisati izdavača (možda i originalni naziv jer su naži izdavači nekad veoma maštoviti pa prevod nema veze sa originalom.)
Nedavno sam listala knjige koje su ponuđene na Limundu da vidim šta ima, i videla neke knjige koje sam pročitala ali ne bih se setila da jesam da nisam videla korice i naslove. Pametno je zapisivati, nema šta.

A tvoja koleginica sigurno ne čita. Može da se desi da nečeg ne možeš da se setiš, nešto pobrkaš, ali da baš ne pogledaš ni naziv ni pisca, to teže prolazi. Ja sam upoznala jednu ženu, tako smo ćaskale i dotakle se knjiga, i ona mi kaže da ne voli da čita. I to je pošteno, a ne da se folira.

Počela sam danas Ženu kuhinjskog boga. Fina je za početak.

Manje ću čitati ovih dana jer imam svašta nešto da radim, a između ostalog, u mojoj plesnoj školi sad za kraj godine pravi se maskenbal, pa imam još par dana da smislim i pripremim sve šta mi treba. Lepo je smišljeno, da bude jedna interna žurka a i plesaće se to veče.

A tvoja koleginica sigurno ne čita. Može da se desi da nečeg ne možeš da se setiš, nešto pobrkaš, ali da baš ne pogledaš ni naziv ni pisca, to teže prolazi. Ja sam upoznala jednu ženu, tako smo ćaskale i dotakle se knjiga, i ona mi kaže da ne voli da čita. I to je pošteno, a ne da se folira.

Ne razumem potrebu ljudi da lažu. Neki lažu tako loše, i nije im zbog toga neprijatno. Ne kapiraju da tako lažu sebe. Šta mene briga da l' neko čita ili ne. Msm, briga me ako mi je od pomoći u nekoj odluci, ali, morala bih da odlično poznajem osobu koju ću eventualno da sledim.

Uzgred, muža su upravo otpustili iz bolnice. Sin mu je odneo stvari...:super: Kuvam mu pileću supicu. ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back