Odlicna jeOtmenost jeza, bas mi je svez utisak o njoj iako sam u medjuvremenu dosta drugih knjiga procitala. Lepi su likovi, topla prica... Nocas sam zavrsila 'Najljuca jela tatarske kuhinje', sjajna knjiga koju zelim da vam preporucim. Jedino sto je nema u nasem prevodu, ima hrvatski u pdf'u. Napisana je jednim potpuno laganim, cak humoristickim stilom. I originalna i hrvatska naslovnica ukazuju da se radi o laganijem stivu. I stil je zaista takav, recenice su uglavnom jednostavne, prica se odvija brzo, ima puno dijaloga... Ali iza toga se krije strasna prica o zivotu u Rusiji u periodu hladnog rata i o glavnom liku koji svojim egoizmom i nevidjenim manipulacijama uspe da unisti sistematski svoju porodicu i zivot svih njenih clanova. Taj glavni lik - supruga, majka, dvostruka baka i trostruka tasta, zove se Rosalinda. O sebi razmislja samo u superlativu, svi oko nje su potpuno nesposobni za zivot, svi su ruzni (cak i njena sopstvena cerka, nekoliko puta Rosalinda ponavlja kako joj je cerka bila najruznije dete u ulici). Njena licnost je toliko kompleksna da je nestvarno koliko je jednostavno sve to prikazano. Sa jedne strane je jaka kao stena, uspe da prehrani porodicu, da obezbedi materijalna bogatstva u tim pomenutim uslovima, da sebe stalno unapredjuje, recimo u 60 i nekoj ce krenuti u auto skolu...Uspeva da se snadje i u novoj zemlji, da tamo radi, da stekne vredna poznanstva (opet i tim ljudima manipulise na svoj karakteristican nacin). Uzgred, ona prica pricu i iz njenog ugla posmatramo stvari a na divan nacin opisuje sve oko sebe, posebno nove ljude koji se ukljucuju u pricu, neke nove situacije, sve onako kratko, britko. Prepametan lik onog starog kova. Ali njen egoizam i majstorstvo manipulacije se razvijaju u ludilo, i opet knjiga i tad zadrzava svoj lagani stil sa dozom humora. Zaista sjajna knjiga u tom smislu koliko je uspela da jednu takvu temu prikaze na toliko neopterecujuci nacin. I mislim da bi bila prigodna za neku diskusiju jer vidim po Goodreads'u da se razlikuju i stavovi o Rosalindi i dozivljaj cele price. Knjiga u pdf verziji ima oko 230 strana.