Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mnogo mi tesko pada na psihu citanje inferna,u smislu da sanjam stravicne slike ,kao iz pakla.ne znam zasto me to toliko progoni.istina je da citam kasno nocu pred spavanje,al retko mi se ovako urezuje ruzne slike

E ovako,kupila sam:
Priče s ovog i s onog sveta, Saramago
Ponoćna ruža, Lusinda Rajli
Opet on, Timur Vermes
Kako da ubijete svog muža, Keti Let

Mislila sam da kupim Samarkand i Kraljičinu ludu, ali Kraljičine lude nije bilo trenutno u knjižari, pa sam onda i Samarkand ostavila za narednu kupovinu, za neku nedelju,dve. Dodaću još jednu knjigu onda, da bih imala količinski popust. Opet on sam neplanirano kupila. Videla sam da je ova knjiga izašla pre neki dan i učinila mi se interesantnom. Reče mi prodavac da je odlična, da je čitao juče, pa videćemo.

Šerlokovci, Grejem Mur. Knjiga prati dve priče, jednu u sadašnjosti i drugu u prošlosti. Priča iz prošlosti bavi se odnosom Artura Konana Dojla samom prema liku Šerloka Holmsa, i odonosom čitalaca Dojlovih priča o čuvenom detektivu. Kada Dojl bude rešio da više ne piše o Šerloku, on se sa svojim prijeteljem Bremom Stokerom (inače autorom Drakule) upušta u rešavanje jednog slučaja. Artur i Brem su u toj priči naltene u ulozi Šerloka i Votsona. Druga priča bavi se potragom za Dojlovim dnevnikom za koji se veruje da postoji ali gde je i kako ga naći, pitanje je. Jedan od članova jednog udruženja Dobrovoljci ulice Bejker, Aleks, je nađen mrtav,a Harold i Sara će tragajući za dnevnikom otkriti šta se sedilo i sa Aleksom.
Spominju se u određenom kontekstu neke priče o Šerloku, Grimizna studija, Znak četvorice, pa Baskervilski pas...(Mene neke priče još čekaju da ih pročitam. Nadam se da ću uskoro.) U principu nije loša knjiga, brzo se čita. Ali zasmetao mi je jedan detalj, u ovoj savremenoj priči, za koji mislim da je mogao da bude izostavljen ili drugačije zamišljen. Ne mora baš da bude jurnjava sa taksijima i crnim kolima, i naglim okretanjem automobila..To je sto puta viđeno i nije po mom mišljenju to tao trebalo (ali ko mene pita, naravno:lol:). Takođe je možda odnos između Harolda i Sare tipski napisan i to bih izmenila, ali opet, ko mene pita.. Nisam znala da su Dojl i Stoker zaista bili prijatelji i to mi je bio zanimljiv podatak. Ali sve u svemu, prijala mi je knjiga.

Kraljevski čitalac, Alan Benet. Ova knjiga mi se motala na polici dobre dve godine i nešto mi nije upadala u oči, do sad. Engleska kraljica pod stare dane otkriva čari čitanja. Stalno je imala obaveze i čitanje se nije baš uklapalo u njen raspored. Pa ipak, u putujućoj biblioteci ona upoznaje Normana, dečka koji radi u kuhinji i koji je uvodi u svet knjiga. Polako, ona čita sa sve većom strašću i gleda da to nekako prenese i ostalima. ali njena svita ipak misli da ona treba da se bavi drugim stvarima, a ne da čita knjige.
Simpatična knjiga. Ništa pretenciozno ali opuštajuće. Ima malo stana i brzo se čita. Lagana je pa je zgodna za bus, na primer.

A počela sam Volim Holivud, Lindzi Kelk. Čiklit je. To je nastavak Volim Njujork koja je bila prilično bajkovita, bar u onom što se sećam. A ne sećam se baš najbolje i dobro je što na početku ove Volim Holivud ima kao mala rekapitulacija da se prisetiš šta je bilo u prvom delu.:lol: Nisam nešto preterano bila oduševljena tom knjigom (toga se sećam), ali sam pre toga što sam bila pročitala prvi deo, kupila i ostale koji su ovde izašli, pa ajd onda da čitam i te ostale delove kad su već tu..

Možda sam malo opširnija bila, ne znam da li ste ovo već čitale.

Kad završim ovaj čiklit, uzeću ove nove što sam kupila da čitam. Ako nekog zanimaju utisci neke od ove prve tri, kažite da je stavim u prioritete da brže prenesem utiske.:) Ako nema želja, onda dobro:)

- - - - - - - - - -

Elefteria, čestitke tvojoj sestri:) ( Za poklon, nemam pojma šta je kupuje, još nisam bila ni u toj situaciji ni u obrnutoj:lol:)

Pahuljice, izveštaj za pohvalu. I kupovina takodje. I nemoj da se sekiraš da li si bila opširna, to prosto nije moguce. Koliko god da napises, nije previse.
Ima nas koji mnogo vise citamo tudje izvestaje nego sopstvene knjige, tako da, samo napred. Sve u nekom momentu nekome dobro dodje.

E hvala, drago mi je da vas nisam udavila:D
Ne znam naravno o kojim knjigama je sve ovde bilo reči pa pišem opširnije o onim za koje mislim da nisu svi čitali. One za koje shvatim da su svi sem mene čitali kažem da li mi se dopada ili ne.:)

A za Kako da ubijete svog muža, evo je scena iz knjižare:
Ova knjiga je stajala na navišoj polici, a ja visoka 168, 169cm nisam mogla da je dohvatim (logično), i sad:
Prodavac: Evo ja ću.. Koja Vam knjiga treba?
Ja: Ova Kako da ubijete svog muža.
Prodavac: Aha.. Ako neko pita, ja Vam nisam pomogao da uzmete tu knjigu.
Ja: U redu je, ja još nemam muža.. Ovo je samo priprema...
Prodavac: Aha.. Ahahahah...
:rotf:
I tako smo se malo ismejali u radnji:D Pa kad je nezgodan naslov knjige, šta da se radi:lol: Mislim da je većina koja je ovde tu knjigu čitala, preporučila, pa sam onda i nju uvrstila na svoj spisak za kupovinu, i eto sad je došla na red. Videću kasnije zašto je tako tražena:)

E hvala, drago mi je da vas nisam udavila:D
Ne znam naravno o kojim knjigama je sve ovde bilo reči pa pišem opširnije o onim za koje mislim da nisu svi čitali. One za koje shvatim da su svi sem mene čitali kažem da li mi se dopada ili ne.:)

A za Kako da ubijete svog muža, evo je scena iz knjižare:
Ova knjiga je stajala na navišoj polici, a ja visoka 168, 169cm nisam mogla da je dohvatim (logično), i sad:
Prodavac: Evo ja ću.. Koja Vam knjiga treba?
Ja: Ova Kako da ubijete svog muža.
Prodavac: Aha.. Ako neko pita, ja Vam nisam pomogao da uzmete tu knjigu.
Ja: U redu je, ja još nemam muža.. Ovo je samo priprema...
Prodavac: Aha.. Ahahahah...
:rotf:
I tako smo se malo ismejali u radnji:D Pa kad je nezgodan naslov knjige, šta da se radi:lol: Mislim da je većina koja je ovde tu knjigu čitala, preporučila, pa sam onda i nju uvrstila na svoj spisak za kupovinu, i eto sad je došla na red. Videću kasnije zašto je tako tražena:)

Ja ti to neću unositi u kuću. Jes, pa da nađu dokaz... Ti nam prepričaj ključne delove.;)

Dogovoreno:lol: Kod mene još nema nikakve sumnje zašto je knjiga tu:lol:

U planu mi je da kupim i od Sofi Kinsele Prva bračna noć. Gledam još neke naslove čiklita i uočavam - 50 načina da nađeš onog pravog, Prva bračna noć, Kako da ubijete svog muža.. Videćemo kako se nastavlja niz:hahaha: ( Ranije je bilo govora da je 50 načina bzv, pa ne verujem da ću je čitati u skorije vreme, pa ću ja izgleda obrnutim redom da čituckam ove knjige:D)

- - - - - - - - - -

Nego, Krasiljak, jesi išla u kupovinu u Lagunu?

Bijićka, čitaš li Snežnu laticu? Kakva je, nije li lezbejska? Vidim da je o prijateljstvu dveju žena, pa sam mislila da poklonim koleginici, nemoj da se obrukam...:sad2:

Ne čitam, nemam ja s tim veze. Prvi put čujem za nju. (nisam pazila na času), pa sam izguglala i pominjale su je Snežna pahuljica (to joj dodje kao imenjakinja), Elefteria i Dana.... koja je kupila ne znam, a čitala izgleda nije ni jedna. Možda Dana..

Nego, Krasiljak, jesi išla u kupovinu u Lagunu?
Ignorišem... Ne treba mi ništa...:lol:
Ne čitam, nemam ja s tim veze. Prvi put čujem za nju. (nisam pazila na času), pa sam izguglala i pominjale su je Snežna pahuljica (to joj dodje kao imenjakinja), Elefteria i Dana.... koja je kupila ne znam, a čitala izgleda nije ni jedna. Možda Dana..
Kao da sam juče pročitala da neka od vas, a mislila sam da si ti ta, čita baš tu knjigu... Odlepila sam načisto...:(

- - - - - - - - - -

Ni ja nisam bogznakako zadovoljna osobljem u Gradskoj (pisala sam već o tome i kako me nervira kad uđem u biblioteku i zateknem bibliotekarku kako jede sendvič za pultom i tako punih usta priča sa korisnikom). Oni u Zemunskoj su uvek bili ljubazni.
A revizija može da se otegne bogami. Pomagala sam u dvema bibliotekama prilikom revizije (još dok sam studirala) i sve zavisi od toga koliko zaposleni mogu tome da se posvete, da li zabušavaju, koliko vremena je prošlo od prethodne revizije, a naravno i od veličine samog knjižnog fonda.
Napravila sam dva-tri dana pauzu u čitanju, pa sad gledam koju da počnem. Možda Snežnu laticu i lepezu tajni.

I stvorila sam sebi problem od korišćenja anti-perspiranata, otekle su mi žlezde između oba pazuha pa sad moram opet da se gnjavim s doktorima. Ovo nema veze s temom, ali rekoh da napišem da bih vas podsetila da pazite. Ja sam neko vreme gledala sastave dezodoranasa pre nego što ih kupim, ali sam u međuvremenu prestala da obraćam pažnju na to.

Evo je! Ipak nisam totalno luda...:lol:

Jadna mala Milica :sad2: Javljaj kako joj je.

Bi, hvala na receptu za deo. Isprobala bih, još samo da nađem neki kalup. A taman sam se navikla da redovno treniram, međutim, sad moram da izbegavam znojenje dok to ne sredim jer mi se sav znoj skuplja u te grudvice ispod kože koje posle bole. Pobacala sam svu kozmetiku koja se tiče te regije. Hvala Radi što nas je nasmejala (veterinarska apoteka), mora neko da zameni Esteritu i njene dogodovštine.

A sestra je tek zakazala venčanje, imam još skoro tri meseca fore. Znam da mi ona neće zameriti ako ništa ne kupim (nije ni ona meni), ali mi nekako bzv da i muž i ja odemo mašući rukama. Mi obično dajemo kovertu, ali mi je to nekako bezlično pošto je sestra u pitanju. Mogu bar da joj organizujem devojačko veče.

Uzela sam da čitam Snežnu laticu, pročitala pola strane i ostavila, nemam koncentracije za to, pa sam uzela Adrijana Mola (ostala mi je još ta jedna da pročitam). Slabo čitam, verovatno zato što većinu slobodnog vremena provedem gledajući maraton serije How I met your mother.

Ja nisam bila luda ali sam poludela. Svi leze (kazu grip) i melju, hoce ovo-ono, sad sam izdala veceru svakom ponaosob, odnela lekove, cajeve sokove i dreknuh: Koga cujem, grip mu vise nista nece moci, obecavam. I Kilavi Radovan ima dusu.
Zavisim kod mezimice nestto kuca na racunaru pije sok i ne znam kako sam je to pogledala: Boze, spsavaj NAS!
Sta rece, bre, mala, a?
Mislim, donela ti tetka jednu knjigu i rekla da procitas, to ce te smiriti.
Gde je?

Izvoli (hvala, sto smo finiiiiiiiiiii):

SNESKO- Ju Nesbe (Laguna)

Aaaaaaaaaaaaaa, slusaj mila, sad ti popij sokic pa u krevet a mama ode malo do tetke da joj nesto sapnnem, brzo cu ja:zper:

Poslednja izmena:
Oslo...Zima, sneg, hladnoca...
Mlada zena se vraca s posla i vidi da su njen sin i muz napravili SNESKA...Oni objasnjavaju da nisu oni, sin prilazi prozoru i u cudu vidi da se Snesko okrenuo ka prozoru a s mesta gde treba da su mu oci, zaista gledaju oci, ali CRNE...
Keltska legenda? Ne, vanserijski triler...Strahotna drama tek pocinje:think:
:metla:

:bye:

Iako sam napisala da cu citati Nevidljivog, ipak sam prvo procitala ``Ludilo`` i ne znam da li da je preporucim ili ne.
Rec je o zeni koja od svog detinjstva ``ratuje`` sa bipolarnim poremecajem koji nije odmah dijagnostificiran. Ovo je njen roman u kome je opisala svoje obolenje i sta je sve radila i prosla da bi iskontrolisala svoje promene. Naravno, kao i svi bolesnici - u pocetku smatra da joj nije nista pa se odaje picu tj. alkoholu, sto je naravno van pameti i za zdrave, a kamoli sa takvim obolenjem.
Bipolarni poremećaj je ozbiljno mentalno oboljenje. To je ono stanje kad oboleli cesto menja raspolozenja (tzv. epizode), cas je preterano radostan, uzbudjen, sa puno aktivnosti koje ne moze da kontrolise (manicna epizoda), a te manicne epizode se mogu smenjivati sa epizodama depresije (kada je osoba tuzna, neraspolozena, cesto i suicidalna).
Narodski: cas je ``up`` (gore), cas je ``down`` (dole). Mnogi ljudi zive i funkcionisu i ne znajuci da su bolesni. Verujte mi na rec. Jer znam.
E sad, za bipolarni poremećaj njenog tipa I, ne postoji lek, ali uz kombinovanje lekova protiv manije, kao i protiv depresije, sto je veoma pipavo izbalansirati, moguce je da osoba funkcionise...
Ljudi koji imaju ovo oboljenje, a ima ih mnogo, moraju da zive tako sto ce nauciti da funkcionisu sa tim, tj. moraju da se pomire da su bolesni. Moram da priznam da je ovo sto je napisala Marja Hornbauer tj. sta je nju snaslo - veoma ekstreman slucaj.
A sad da ne bih spamovala da stavim u spojler vesti o Milici:
Juce smo je vodili kod veta. Sve sam mu ispricala. Naravno, kod njega nije cvilela, ja sam ga navodila da joj poslusa pluca, da joj pogleda grlo, jer mislim da je u pitanju neki respiratorni problem, medjutim on se usredsredio na njen stomak i dobro joj ga ispipao. Rekao je da je u pitanju njen stomak, dao joj je pola neke pilule i dao mi drugu polovinu koju sam joj dala jutros po njegovom uputu. Dobila je i injekciju i to je to. Kad smo dosli kuci, ona je legla i nije mrdnula celo posle podne i vece, mirno je spavala i jutros nije povracala, cak je htela da jede. Zvali smo veta da mu kazemo da nije imala ``ispade``, rekao je da je posmatramo, da ne dolazimo danas kod njega... Ne znam koliko je to dobro... da se sve zavrsi na jednoj tableti i injekciji. Meni je sve izgledalo mnogo ozbiljnije. Ne znam sta ce dalje biti. Samo znam da ne bih volela da mi se ponovi jucerasnji dan vise nikada u zivotu. I da, i cimer mi se razboleo. Lezi k`o pokosen u svojoj sobi. Nece kod lekara. Dala sam mu Coldrex koji meni pomaze dok ne odem kod lekara... Uzas boziji. To nije nista drugo nego grip.

Poslednja izmena:
Snesko je sjajan triler.
Ovo je njegov najbolji roman do sada.
Sestra tvrdi da je i vise od toga. Eto, ja odoh da se "zahvalim" i da uzmem moju crno-belu torbu koja je onako nekako cudno "usrafljena" s obe boje, a belo podseca na Sneska, kad ona: Bas ti hvala, ionako su me svi kucici napadali kad bih nosila tu torbu:eek:
Salim se, zaista s apetitom vec citam, mada sam umorna, ali po onom sto sam procitala o cemu se radi rekla bih da je zaista sjajan.
Hvala ti:)

Poslednja izmena:
Nema na cemu Biljo. :)
Nego da pitam nesto ljubiteljke trilera, cula sam da je izasao dobar triler... uglavnom za red i zakon je zaduzen jedan obican detektiv - koji jos ima disleksiju... ne znam radnju, ali kazu da je roman sjajan.
Da li je neka citalica citala ili cita tako nesto? Znam, malo sam podataka dala, ali ipak mozda nekoj devojci ``klikne``...

Poslednja izmena:
Rado, pokloni slobodno, citala ja. :ok:

A od mog decaka jedan mali poklon za sve vas :heart:

27f390111edc6e27b848254f1110374c.jpg

Procitala sam Avanture nevaljale devojcice, M.V.Ljosa
Dobra knjiga, mada on definitivno nije moj pisac. Iako su me likovi posteno nervirali, dobro ih je razvio i prikazao, svidja mi se i bogata pozadina price.

Ljudi naseg cara, Lj.Ulicka
Ova zena zasluzuje Nobela. Ne umem da prikazem kako pise, uzmite pa vidite. Ja sam citala na Daninu preporuku.

Sad citam Naivan.Super, E.Lu
Od njega sam do sada citala samo Prohujalo sa zenom, i dok mi se ta nije svidela ova koju sad citam me je kupila posle par strana. Mnogo mi se svidja glavni lik i nacin na koji razmislja. Napisacu konacni utisak kada je zavrsim.

Usput se pakujem, prekosutra se vracamo u Eladu. Nosim sa sobom 10-ak knjiga samo, jedva i njih imam gde da spakujem. Uzdam se u biblioteku u kraju i eleketronske knjige (pocela sam da citam na telefonu).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back