Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najt, jel to ono kad hoće da opljačkaju bankomat?
Meni je to bilo od Poslednje Nove godine, ali mi se u principu to ne dopada. Očigledno nemam sklonost ka otkačenim likovima (osim ReRea iz Ararata).
A ubedile ste me da su Dolazim po tebe... i Ja i ti drugačije i ljubavnije i ja sam zaključila da bi mi se možda svidele. Samo proveravam?
Koja je to što je proglasiše bestselerom? Sigurno Dolazim po tebe...!? Ako je ona još gora od ove.... Mislim, da li da ja uopšte još čitam Amanitija!?
Jeste, ovde je priča o pljački bankomata.
U meni se vodi rat kad čitam Amanitija ...
Teško prihvatam njegov rečnik , banalan je, prost ...a onda se setim da on o takvim likovima i piše.
Ne mogu više da očekujem od ozlojeđenog čoveka koji živi kao da mu je svaki dan poslednji.
Traume koje nosi u sebi direktno utiču na njegov način i stil života.
Dok lik romana trpi bol, socijalnu nepravdu, ozlojeđenost zbog nezaposlenosti-serviraju mu na televiziji šou programe, pričaonice, sport i vremenske prognoze koje nikad nisu pogađale.
Da ne izozastavim ofarbane voditelje, njihovu lažnu učtivost i gole valete(devojke koje služe za ukras raznih emisija). Mrzeo je televiziju jer zaglupljuje milione dece pokazajući svetove koji ne postoje.
Sve nam to deluje poznato , zar ne?

Jeste, ovde je priča o pljački bankomata.
U meni se vodi rat kad čitam Amanitija ...
Teško prihvatam njegov rečnik , banalan je, prost ...a onda se setim da on o takvim likovima i piše.
Ne mogu više da očekujem od ozlojeđenog čoveka koji živi kao da mu je svaki dan poslednji.
Traume koje nosi u sebi direktno utiču na njegov način i stil života.
Dok lik romana trpi bol, socijalnu nepravdu, ozlojeđenost zbog nezaposlenosti-serviraju mu na televiziji šou programe, pričaonice, sport i vremenske prognoze koje nikad nisu pogađale.
Da ne izozastavim ofarbane voditelje, njihovu lažnu učtivost i gole valete(devojke koje služe za ukras raznih emisija). Mrzeo je televiziju jer zaglupljuje milione dece pokazajući svetove koji ne postoje.
Sve nam to deluje poznato , zar ne?
Rece Night.
A inace je misljenja da "bas i nije narocito vicna u komentarima".
Ne znam samo zasto uvek posle ovakvih njenih komentara meni knjiga ode na spisak :think:

ja čitam ovu moju Pasiju po Karmeli...kad bi mi neko preveo šta ovo znači u stvari...znam da je pasija otprilike strast, želja...pa mi nelogično po Karmeli...kao neka njena strasna dešavanja, a?

inače, knjiga je lagana, msm, fizički lagana, pa je stalno vučem sa sobom, al' je đa'olju mrvu :) ne čitam...ne namješta mi se situacija nikako da je napolje čitam
lijepa je priča o kubanskoj revoluciji,lijepi su likovi, sve je lijepo...samo me nervira što stalno pisac mijenja lica...čas je ona, čas Karmela, čas on, čas Lukas...peti, deveti

- - - - - - - - - -

:zper: ne može mi niko ništa, jača sam od sudbine ..:zper:

- - - - - - - - - -

blah...ovo :zper: je trebalo u posebnom postu

Najti i ja bile na otvaranju sajma, onda je ona morala da ide, sin joj se razboleo. Morala sam sama na Bulića, ali, nije mi bilo teško. Prvo, super je frajer, drugo, tako je lepo govorio o Hilandaru, milina jedna, i treće, lepo me podsetio na Simeonov pečat. :lol:

- - - - - - - - - -

Još je danas baš Dan Svetog Simeona.:)

Vidim Rada je bila brža sa odgovorom ;)

Imaš ti jači stomak od mene, tebi će se više sviđati.
Vidiš, onu Amantijevu Ja i ti slistila sam za jedan dan ...
Ova mi teže ide.
Kod ove druge knjige imam isti problem kao i kod "Dolazim po tebe i vodim te sa sobom" , ne dopada mi se rečnik .
Ipak, rečenice su mu bolje u ovom romanu.
Ne razmišljam da je ostavim, idem do kraja

Vidis to je bila i moja zamerka na Dolazim po tebe - recnik mi je bio ...nekako prost.
Ali ipak knjigu u celini volim.
Ja i ti je kud i kamo pitkija i nekako nije prosta samo je ubijajuca.
Udara pravo medju oci.

Znam sadrzaj Kako Bog zapoveda, procitala sam na koricama knjige i zanimalo me da cujem da li je mnogo crna.
U poslednje vreme bas i nemam stomak neki.
Danas sam saznala da mi je na ulici iznenada umrla drugarica, eto tek tako...i da su mi kuma do neporepoznavanja prebili policajci eto tek tako....tako da mi je stomak malo zgrcen pa mozda nisam kandidat za lude likove :(
Ali cu je svakako kupiti i sacekati da se emotivno sredim pa da citam.

Pročitala sam Kako Bog zapoveda, Nikolo Amaniti
Veći utisak na mene je ostavila ova knjiga,nego ona što je proglasiše bestselerom
Deca,likovi Amanitijevih dela, odrastaju pre vremena. Nose teret života kao odrasli ljudi i prinuđeni su da se sami suočavaju sa problemima.
Možda sam se malo žalila na rečnik koji koristi u knjizi ali takav je Amaniti. Piše bez uvijanja i nekih smislenih i mudrih reči .
Opisuje svet baš onakav , kakav je.

@Mirka
Slobodno kupi knjigu ima moju preporuku.:ok:

Ako se još uvek držiš ove ljubavi prema nakrivljenim ljudima ...imaš veliki razlog da je pročitaš.

Znam da si jednom rekla:

Tako, da ako se ne složiš sa mojim mišljenjem, znam da se nećeš pokajati zbog kupovine.

Najt, jel to ono kad hoće da opljačkaju bankomat?
Meni je to bilo od Poslednje Nove godine, ali mi se u principu to ne dopada. Očigledno nemam sklonost ka otkačenim likovima (osim ReRea iz Ararata).
A ubedile ste me da su Dolazim po tebe... i Ja i ti drugačije i ljubavnije i ja sam zaključila da bi mi se možda svidele. Samo proveravam?
Koja je to što je proglasiše bestselerom? Sigurno Dolazim po tebe...!? Ako je ona još gora od ove.... Mislim, da li da ja uopšte još čitam Amanitija!?

Ja i ti nije ljubavna knjiga, naprotiv.
Opisuje brata i sestru tokom 7 dana zivota.
Nema tu ni lj od ljubavnog romana.

Amaniti generalno ne pise o ljubavi, tj mozda posredno da kroz odredjene likove i situacije, on je vise pisac koji opisuje stvarnost i socijalni sloj stanovnistva Italije, jednu grubu realnost, kao sto neko rece uglavnom su mu noseci likovi deca sa cudnim porodicama i iz cudnih socijalnih miljea...tuzni, nesrecni, kriminalno orjentisani...

Tezak Amaniti a opet ima nesto sto ti napravi da ti posle knjige nije bas mnogo muka.
Nego nosis lako tu gorcinu procitanog.

U četvrtak dodatnih 10% popusta za sve koji se učlane u biblioteku.
http://www.laguna.rs/v1996_vest_laguna_obelezava_nacionalni_dan_knjige_-_popust_10_odsto_laguna.html
Ivo Andrić je interesantan, po 150 din.

Ja ovu akciju ne razumem, a cenim da nisam glupa. Ako je neko razumeo molim da mi pojasni?

Samo da prijavim procitano: Svila/A.Bariko, kratko, pitko, nije me odusevilo :neutral: ali ne zalim vreme utroseno na nju ;D

i pocela sam Sarin kljuc/Tatjana de Rozne,http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/126274_Sarin+klju%C4%8D_ISBN:978-86-6107-004-4
opet preporuka bibliotekarke, zasad zanimljiva

:cao:
Imam Sarin ključ još iz vremena kad se moj sin zabavljao sa Sarom.:lol: Meni je preporučila prodavačica jaja, ali pošto je tužna priča o dvoje dece, sve je preskačem.
Znaci, ja uz jedan br Nedeljnika, mogu da kupim sve Andriceve price?
Da, draga.

- - - - - - - - - -

:rida: kako, kad ja živim na kraj svijeta

Ajd se menjamo, barem letos?;)

Ja i ti je kud i kamo pitkija i nekako nije prosta samo je ubijajuca.
Udara pravo medju oci.

Znam sadrzaj Kako Bog zapoveda, procitala sam na koricama knjige i zanimalo me da cujem da li je mnogo crna.

Ja i ti nije ljubavna knjiga, naprotiv.

Amaniti generalno ne pise o ljubavi, opisuje stvarnost i socijalni sloj stanovnistva Italije, jednu grubu realnost, kao sto neko rece uglavnom su mu noseci likovi deca sa cudnim porodicama i iz cudnih socijalnih miljea...tuzni, nesrecni, kriminalno orjentisani...

Tezak Amaniti a opet ima nesto sto ti napravi da ti posle knjige nije bas mnogo muka.
Nego nosis lako tu gorcinu procitanog.

Izvini, Mirka, što sam ti iskasapila post, ja to da zauzme manje mesta. Mislim da si me odvratila od Amanitija. Da ne pokušavam ni sa Ja i ti. Još mi ostaje da mi kažete o čemu se radi u Dolazim po tebe i vodim te sa sobom ?

Poslednja Nova godine je meni, koliko se sećam, bila crna samo na kraju. Kraj mi je bio neočekivan i šokantan. Pre toga je bilo normalno. Mislim da sam se osećala malo prevareno zato što je tako završeno. Ja , večita naivka, valjda mislila biće hepi end. Ali se zato toga sećam, a onog normalnog se ni ne sećam.
Ja ne bih znala da ti kažem da li to da čitaš. Očigledno Amanitija poznaješ bolje nego ja. Ipak ga ostavi za neki period kad se malo oporaviš od tih crnih vesti.

Ostalo mi je jos 100ak strana (od 630) Kejt Fernival - Devojka iz ruske cetvrti..
Ovo je njena druga knjiga koju citam (posle Srebrne mesecine) i bas, bas mi se dopada..Pored Dz.Bojna, jos jedan od retkih pisaca koji mi se bas, bas dopao
u poslednje vreme (ako nisam jos nekoga zaboravila).
Uskoro izlazi i nastavak ali u izdanju Alnarija - Put na Istok.
U svojim knjigama dosta provlaci Rusiju ili se i sama radnja desava u Rusiji.

Detaljnije cu kad zavrsim..

Izvini, Mirka, što sam ti iskasapila post, ja to da zauzme manje mesta. Mislim da si me odvratila od Amanitija. Da ne pokušavam ni sa Ja i ti. Još mi ostaje da mi kažete o čemu se radi u Dolazim po tebe i vodim te sa sobom ?

Poslednja Nova godine je meni, koliko se sećam, bila crna samo na kraju. Kraj mi je bio neočekivan i šokantan. Pre toga je bilo normalno. Mislim da sam se osećala malo prevareno zato što je tako završeno. Ja , večita naivka, valjda mislila biće hepi end. Ali se zato toga sećam, a onog normalnog se ni ne sećam.
Ja ne bih znala da ti kažem da li to da čitaš. Očigledno Amanitija poznaješ bolje nego ja. Ipak ga ostavi za neki period kad se malo oporaviš od tih crnih vesti.

Od poslednje nove godine sam odustala na prvu loptu.
Pokusala sam da nadjem kroz staru temu sta sam napisala o Dolazim po tebe nekad i nasla sam da mi je to bilo slatko ali da nikome ne bih preporucila. To je moje misljenje iz 2009.te.
E sad...o cemu se radi...opet o deci koja rastu u nekoj provinciji ako se ne varam obiju ili pokradu neku skolu i zbog toga odlaze u zatvor....paralelno sa tim se provlaci i neka ljubav tako da knjiga ima neki kao srecan kraj ali kad se nacitas te gorcine, tezine i crnila taj sretan kraj dodje kao neka vrsta privida, zamazivanja ociju. Moje geeneralno misljenje je da je Amaniti crn u dusi i da stvara samo takve knjige. Ne znam kakvo je misljenje drugih mozda bi ti znacilo.

Ja ne pratim i ne mogu da uhvatim vase citalacke ukuse znam samo za waterfall sta cita i sta joj lezi a za vas ostale ne bi umela da izvucem neku konkretnu knjigu ili zanr.
Zato ne mogu sa sigurnoscu da ti kazem da li bi ti leglo ili ne, ali ako ti nije legao Ruzdi bojim se da ti preporucim Amanitija jer mi se cini da nam se citalacki ukus dijametralno razlikuje.

Ono sto ipak mogu da ti kazem je da su i Vodim te sa sobom a pogotovu Ja i ti - knjige koje se nose na sebi u u dusi i danima nakon citanja sa knedlom u grlu.
Ima tu puno psovki, ima puno i humora ali je ta neka osnovna nit koja se provlaci kroz njegova dela mrak...i to ne onaj mrak napolju nego onaj najmracniji mrak- mrak ljudske duse.
Posto ga pise pitko i sece uvek necim rekoh vec, ne slama te knjiga al kad procitas i malo porazmislis shvatis da si zapravo procitao jednu tesku pretesku i duboko potresnu knjigu a da nisi ni bio svestan toga.
E to je ono sto postujem kod Amanitija i sto mi ga je izdvojilo kao autora u odnosu na neke druge.
I zato cu rado citati Kako Bog zapoveda jer sam spremna na sadrzaj tj emotivno pripremljena unapred da se necu opustiti i razgaliti.
Izvini Mirka, izgleda da sam se malo prešla. Malopre sam na TV čula da sutra uz Nedeljnik ide Andrić za 150 din na kioscima. Ajd sad, koja je to novina Nedeljnik, ko će ga znati?:think:

E moja rado ja se to pitam CEO DAN!!!
Kao i to da li taj nedeljnik izlazi jelte nedeljno ili dnevno.
Cenim nedeljno samo kad?
Mozda da pitam gugl?

Zvala lepo Delfi pitala i kazu to ce biti na kioscima uz caspois Nedeljnik (?) i pretpostavljaju da ce izlaziti jedna knjiga nedeljno.
Znaci opet ce biti tuca sa penzionerima :roll: za Andrica ....
Nisu sigurne ni one ne znaju nista vise od onog sto pise u reklami a pisac reklame je neki debil ocigledno. Tako da sutra lepo na trafike pa da vidimo!

- - - - - - - - - -

Ali evo sta pise na tviteru tog nedeljnika :confused:
Sutra novi Nedeljnik i ekskluzivni intervju sa Kusturicom + knjiga Ive Andrica (izdanje "Lagune") za samo 250 dinara.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back