Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A da ne zaboravim ( ne mogu da spavam pa kuckam, gde steee žene)

Moja naj – top lista 2012 ( bez reda)
1. Magla i mjesečina, Meša Selimović
2. Srce tame, Džozef Konrad
3. Oči plavog psa, Gabrijel Garsia Markes
4. Dama s Kamelijama, Dima mlađi
5. Momo, zašto plačeš , Gari Romen
6. Arrowsmith, Luis Sinkler
7. Keneri rou, Džon Stajnbek
8. Nebo nema miljenika, Remark
9. Otrovno mleko maslačka, Vida Ognjenović
10. Kratki izlet, Antun Šoljan
11. Midlseks, Džefri Eugenides
12. Prohujalo sa ženom, Erlend Lu
13. Moravagine, Blez Sendrar
14. Žrtveni jarac, Danijel Penak

Moja lista promašaja u 2012
1. Mirni dani u Miksing partu, Erlend Lu
2. Dve prikolice, Marina Levicka
3. Ljubavnik, Margaret Diras
4. Terorista, Džon Apdajk

Vajld čajld, bas ti je raznovrstan spisak. Volim kad tako ljudi čitaju različite stvari.
Interesantan mi je tu Erlend Lu koji se nalazi i na listi najboljih i na listi promašaja. Ali takav su utisak i drugi imali koliko se sećam. Mirni dani su mu, kažu, najgora knjiga.

Lamar, ja sam Esme čitala još pretprošle godine pa je nema. A slažem se da ima sličnosti s Tajnim zapisom, ali je snažnija.
Još nisam pročitala prazničnu Politiku. :kafa: Na poslu sam, nema dugog budjenja uz kafu i novine.

Na prvom mestu najboljih knjiga za 2012. godinu za mene je: Moramo da razgovaramo o Kevinu.
Ta knjiga mi je obelezila proslu godinu.

Od domacih pisaca najbolja knjiga je knjiga Petra Lazica.

Ne mogu da verujem da ti je Ljubavnik promašaj, meni je bio super, kao i film. A Prohujalo sa ženom sam čitala, sećam se da mi je bilo prosečno, ali sad da me ubiješ, ne sećam se ničeg više.:rumenka:
Inaće, Dama s kamelijama, Nebo nema miljenike i Midlseks, :super:, po mom skromnom mišljenju.
:cmok:

Joj Ljubavnik:lol:
Mislim dala sam knjizi 3 od 5 zvezdica na Goodreadsu, dakle nije totalni promašaj ( ali nemam mnogo promašaja za 2012 pa sam bila rigorozna)ali jeste bio promašaj u odnosu na moja očekivanja:D A film nisam odgledala.
Evo šta sam nažvrljala na GR
Iako nisam nešto posebno oduševljena ovim delom...cenim jednu stvar. Kada autor ne pokušava na patetične načine da izmami emotivne reakcije čitaoca.
Zapravo, ja se nadam da nije trebalo da osetim neku emotivnu povezanost...doživela sam delo kao ispovest jedne ,uslovno rečeno, ljušture od ličnosti, ličnosti koja stoički podnosi sudbinu kao ono neupitno. Bez žaljenja, bez lažnih suza, bez uvijenog morala. Tu i tamo provejava pokoja sena neke emocije, kao refleksija one koja je nekada postojala .
I možda je to nešto što najviše i cenim ovde...fantastična ravnodušnost , sivilo i ispraznost života dočarane na najverniji mogući način.
Stil je disfunkcionalan, neharmoničan, u trzajima, prepliću se ono što je bilo i što jeste, poetičan i za moj ukus vrlo privlačan ali delo me se nije zaista uhvatilo te stoga tri zvezdice i ponovno čitanje dogodine pošto cenim da zaslužuje ponovno čitanje.

Što se Lu-a tiče, mislim da je stvar u tome što je on - po meni - stilski pisac. Sad bi me neko stručan ubio što tako slobodno bacam izraze ali kako bih rekla..Lu nije pisac koji delo zasniva na radnji ili zapletu nego na stilu. Slično kao Remon Keno, ako si čitala Cacu u metrou znaćeš na šta mislim. To su knjige koje nisu toliko romani niti one koje će ' obeležiti epohu', više su stilske ili kod Kenoa, jezične igre. E sad ako te to zanima bićeš oduševljen ali ako nisi u tom fazončiću smorićeš se pošto se zaista sve manje više svodi na to:D
Ja najviše volim Lua i Kenoa da čitam naglas i da vrištim od smeha, mene njihove rečenice toliko zabavljaju, zamišljam lica i gegove likova :D

A Dama s kamelijama i Remark..e njih sam dugo izbegavala da čitam iako ih imam..
Za Kamelije sam mislila da su neki ljubić jadni a nakraju sam i na nju i na Remarka plakala ko dete:lol:

Vidim da je ovde veselo i u 2013. i da se prave rekapitulacije, baš mi je drago. Meni je spisak pročitanih knjiga ostao u Bg, tako da nemam šta da priložim.
I da znate, ovde u CG je banja, kao da je proleće... Kad god se čujem s mamom preko telefona, ona kuka kako je hladno u Beogradu. Zbrisala sam na vreme. z:lol:
Pročitala sam Svih sedam talasa, konačno malo akcije posle mnoogo filozofiranja u prvom delu.
Mrs. Bi, vidim da je Laguna nedavno objavila još jednu knjigu ovog Danijela Glatauera (koja nema veze s Leom i Emi), možda ti se i ona svidi.
Inače, bila sam se nameračila da kupim knjigu Glasnik Markusa Zusaka (poznatijeg kao autora Kradljvice knjiga), međutim, pročitah dole u komentarima da je zaplet kao u Sofijinom svetu, i odmah sam znala o čemu se radi, tako da sam odustala. Zaključak: ne treba čitati komentare.

Sta cu. Citam Carobni breg
smilie_wut_108.gif

:ok:
Ostalo nisam citala :)

Ova moja ima preko 600 str. i to nesto veceg formata nego sto je uobicajeni formata za knjigu.
Kad sednem da citam odredim koliko moram da procitam u tom cugu.
Samo tako cu je procitati, inace bih je citala do sledece NG z:(

Srecni praznici svima:)

Mene je najvise dodirnula u 2012. knjiga Ponizeni i uvredjeni sto je posebno zanimljivo jer sada upravo citam Zapise iz mrtvog doma. Bice da jako volim Dostojevskog...neka je i klise, sta mogu kad covek dobro pise:)

Ova moja ima preko 600 str. i to nesto veceg formata nego sto je uobicajeni formata za knjigu.
Kad sednem da citam odredim koliko moram da procitam u tom cugu.
Samo tako cu je procitati, inace bih je citala do sledece NG z:(
O, bre, Lamar, sto se mučiš toliko? Pa ako ti ne ide, ostavi je! Nećeš biti jedina. Toliko ima knjiga u kojima bi mogla da uživaš, a ti se tu gnjaviš. Kao da spremaš neki dosadni ispit.

Mene je najvise dodirnula u 2012. knjiga Ponizeni i uvredjeni sto je posebno zanimljivo jer sada upravo citam Zapise iz mrtvog doma. Bice da jako volim Dostojevskog...neka je i klise, sta mogu kad covek dobro pise:)

Za mm je Dostojevski najbolji pisac svih vremena.
I ja ću ga čitati kad napravimo biblioteku u stanu i donesemo sve kutije sa knjigama koje već 3,5 godine stoje u pomoćnoj prostoriji kod moje mame.
Ima da se iznenadim i obradujem kad budem otpakivala te knjige, kao da sam ih sve odjednom dobila na poklon. I pozaboravljala sam šta sve imamo. I onda ću morati i Borhesa. Stalno sam ga odlagala. Pa ću, ako ne bude išlo drugačije, kao Lamar Čarobni breg, da zadam koliko dnevno treba da pročitam.

Inače, čitam Noć kaligrafa (u autobusu) i sa tim napredujem (a i tanka je knjižica) i Mavrov poslednji uzdah (kod kuće) i to ide mnogo sporije, smeta mi TV, ručak, sudovi, veš, prašina.....

Citam Solomonovo slovo. Ne pitajte šta je. Triler je! z;)
Zavrsila Ljosu, Avanture nevaljale devojcice. Ne vidim ja tu neku ljubav, vec opsesiju prema zeni koja nema nikakve kvalitete... (to kazem iz razloga sto je na Laguninom sajtu toliko pozitivnih komentara prema Rikardu i njegovoj ljubavi prema zeni koja je toliko puta menjala identitet....).
Da li je citala neka od vas knjigu Katedrala na moru?

Kako je ta knjiga jedno savrseno divno seciranje ljudske naravi, psihe i reakcija :zaljubljena:

Drage moje, srecna vam 2013. da bude bolja od 2012. :)

Ja i dalje citam Srebrnu mesecinu, onako, citljivo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back