BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zlo čineći od zla braneći se, tu zločinstva nema nikakvoga...veli vladika Njegoš. :kafa:
Ovo nije previše mudra izreka, jer ne pravi razliku između nužnog i nepotrebnog zla. Ako neki mufljuz krene da te ožepari u prevozu, možeš da ga ošamariš, ili da ga izgaziš i prebiješ, ili da ga zadaviš na smrt, ili da ubiješ i njega i njegovu familiju. To nije isto i ne može da se tretira isto.

E sada...

možete da sledite reči vladike/a...

ili

Isusa Hrista

ali, ne možete da sedite na dve stolice...

Mat 6:24 Niko ne može dva gospodara služiti: jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti; ili jednom voleti, a za drugog ne mariti. Ne možete Bogu služiti i mamoni.

Luk 16:13 Nikakav pak sluga ne može dva gospodara služiti; jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti, ili će jednog voleti a za drugog ne mariti. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.
Luk 16:14 A ovo sve slušahu i fariseji, koji behu srebroljupci, i rugahu Mu se.
Luk 16:15 I reče im: Vi ste oni koji se gradite pravedni pred ljudima; ali Bog zna srca vaša; jer šta je u ljudi visoko ono je mrzost pred Bogom.

A šta veli Isus Hrist...

Mat 5:39 A ja vam kažem da se ne branite oda zla, nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu, obrni mu i drugi;

Upravo tako. Samo bi dodao kako je Isus rekao još: Ko se mača lati od mača će da pogine.Vrati mač u svoje korito.
Gandi je bio živi primer koji to pokazao i u delima.Pružao obraz da mu udare i tako pobedio daleko veće i moćnije zlo.

Upravo tako. Samo bi dodao kako je Isus rekao još: Ko se mača lati od mača će da pogine.Vrati mač u svoje korito.
Gandi je bio živi primer koji to pokazao i u delima.Pružao obraz da mu udare i tako pobedio daleko veće i moćnije zlo.

Znači mogu da se primene Hristove reči (nisu samo slovo na papiru) i te reči i te kako imaju smisla!

Postavlja se pitanje, zašto onda toliko ljudi ignoriše te Hristove reči?

Nije li zato što sluša razne učitelje...

koji ga uče da treba da se bori svim sredstvima (u borbi za opstanak)?

ILi

da mrzi one koji nemaju isti dres?

Mar 9:33 I dođe u Kapernaum, i kad beše u kući zapita ih: Šta se prepiraste putem među sobom?
Mar 9:34 A oni ćutahu; jer se putem prepiraše među sobom ko je najveći.
Mar 9:35 I sedavši dozva dvanaestoricu i reče im: Koji hoće da bude prvi neka bude od svih najzadnji i svima sluga.
Mar 9:36 I uzevši dete metnu ga među njih i zagrlivši ga reče im:
Mar 9:37 Ko jedno ovakvo dete primi u ime moje, mene prima; a ko mene primi, ne prima mene nego Onog koji je mene poslao.
Mar 9:38 Odgovori Mu Jovan govoreći: Učitelju! Videsmo jednog gde imenom Tvojim izgoni đavole koji ne ide za nama: i zabranismo mu, jer ne ide za nama.
Mar 9:39 A Isus reče: Ne branite mu; jer nema nikoga koji bi imenom mojim čudo činio da može brzo zlo govoriti za mnom.
Mar 9:40 Jer ko nije protiv vas s vama je.
Mar 9:41 Jer ko vas napoji čašom vode u ime moje, zato što ste Hristovi, zaista vam kažem: neće mu propasti plata.
Mar 9:42 A koji sablazni jednog od ovih malih koji veruju mene, bolje bi mu bilo da obesi kamen vodenični o vrat svoj i da se baci u more.

Mar 9:41 Jer ko vas napoji čašom vode u ime moje, zato što ste Hristovi, zaista vam kažem: neće mu propasti plata.

Da li ste milostivi prema svim ljudima? I prema onima za koje smatrate da su sektaši?

Mar 9:42 A koji sablazni jednog od ovih malih koji veruju mene, bolje bi mu bilo da obesi kamen vodenični o vrat svoj i da se baci u more.

A šta ako se ispostavi obrnuto? Da su sektaši oni koji mrze? A da su hristovi sledbenici oni koji vole (pa makar bili u svim mogućim i nemogućim zajednicima)?

Nije li Bog uputio poziv NJEGOVOM NARODU da izađe iz Vavilona velikog..

Rev 18:1 I posle ovog videh drugog anđela gde silazi sa neba, koji imaše oblast veliku; i zemlja se zasvetli od slave njegove.
Rev 18:2 I povika jakim glasom govoreći: Pade, pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima, i tamnica svakom duhu nečistom, i tamnica svih ptica nečistih i mrskih; jer otrovnim vinom kurvarstva svog napoji sve narode;
Rev 18:3 I carevi zemaljski s njom se kurvaše, i trgovci zemaljski obogatiše se od bogatstva slasti njene.
Rev 18:4 I čuh glas drugi s neba koji govori:
Iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomešate u grehe njene, i da vam ne naude zla njena.
Rev 18:5 Jer gresi njeni dopreše tja do neba, i Bog se opomenu nepravde njene.

Zanimljivo je primetiti da se mnogi od Božjeg naroda nalaze sada u Vavilonu velikom...

Ali čuće glas pastira i doći će k Njemu:

Joh 10:16 I druge ovce imam koje nisu iz ovog tora, i one mi valja dovesti; i čuće glas moj, i biće jedno stado i jedan pastir.

Znači mogu da se primene Hristove reči (nisu samo slovo na papiru) i te reči i te kako imaju smisla!

Postavlja se pitanje, zašto onda toliko ljudi ignoriše te Hristove reči?

Nije li zato što sluša razne učitelje...

koji ga uče da treba da se bori svim sredstvima (u borbi za opstanak)?

ILi

da mrzi one koji nemaju isti dres?

Mar 9:33 I dođe u Kapernaum, i kad beše u kući zapita ih: Šta se prepiraste putem među sobom?
Mar 9:34 A oni ćutahu; jer se putem prepiraše među sobom ko je najveći.
Mar 9:35 I sedavši dozva dvanaestoricu i reče im: Koji hoće da bude prvi neka bude od svih najzadnji i svima sluga.
Mar 9:36 I uzevši dete metnu ga među njih i zagrlivši ga reče im:
Mar 9:37 Ko jedno ovakvo dete primi u ime moje, mene prima; a ko mene primi, ne prima mene nego Onog koji je mene poslao.
Mar 9:38 Odgovori Mu Jovan govoreći: Učitelju! Videsmo jednog gde imenom Tvojim izgoni đavole koji ne ide za nama: i zabranismo mu, jer ne ide za nama.
Mar 9:39 A Isus reče: Ne branite mu; jer nema nikoga koji bi imenom mojim čudo činio da može brzo zlo govoriti za mnom.
Mar 9:40 Jer ko nije protiv vas s vama je.

Ko živi i primenjuje reči Hristove može samo da svedoči o moći Njegovih reči.
Ljudi zbog slabe vere sumnjaju u reči Isusove i zato misle da bolje znaju šta treba da rade od samog Isusa.To je razlog zašto ignorišu reči Isusove.Takvi su samo ustima blizu Isusa dok im je srce daleko.

Ko živi i primenjuje reči Hristove može samo da svedoči o moći Njegovih reči.
Ljudi zbog slabe vere sumnjaju u reči Isusove i zato misle da bolje znaju šta treba da rade od samog Isusa.To je razlog zašto ignorišu reči Isusove.Takvi su samo ustima blizu Isusa dok im je srce daleko.

Nije potrebno veliku veru imati, dovoljno je imati kao zrno gorušičino da bi se pomorale gore.

Veći problem predstavlja duhovno slepilo...

NAMERNO IGNORISANJE BOŽJIH REČI!

Ovo je opis crkve i vernika poslednjeg vremena:

Rev 3:14 I anđelu laodikijske crkve napiši: Tako govori Amin, Svedok Verni i Istiniti, Početak stvorenja Božijeg:
Rev 3:15 Znam tvoja dela da nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć!
Rev 3:16 Tako, budući mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvaću te iz usta svojih.
Rev 3:17 Jer govoriš: Bogat sam, i obogatio sam se, i ništa ne potrebujem; a ne znaš da si ti nesrećan, i nevoljan, i siromah, i slep, i go.
Rev 3:18 Savetujem te da kupiš u mene zlato žeženo u ognju, da se obogatiš; i bele haljine, da se obučeš, i da se ne pokaže sramota golotinje tvoje; i masti očnom pomaži oči svoje da vidiš.
Rev 3:19 Ja koje god ljubim one i karam i poučavam; postaraj se dakle, i pokaj se.
Rev 3:20 Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom.
Rev 3:21 Koji pobedi daću mu da sedne sa mnom na prestolu mom, kao i ja što pobedih i sedoh s Ocem svojim na prestolu Njegovom.
Rev 3:22 Ko ima uho neka čuje šta govori Duh crkvama.

Ali da li ljudi kritički ispituju sebe i da li se usaglašavaju sa svakom reči koja je izašla iz usta Božjih?

Svi smo pozvani da sebe ispitamo da li smo u veri i da ispravimo sve karakterne nedostatke (ako ih imamo)...

ovde nam ne može pomoći niko (ni ljudi, ni crkva) osim Boga!

A Bog je zainteresovan da nam pomogne i da nam da svoju ljubav...

naše je da tražimo!

Mat 7:7 Ištite, i daće vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvoriće vam se.
Mat 7:8 Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvoriće mu se.
Mat 7:9 Ili koji je među vama čovek u koga ako zaište sin njegov hleba kamen da mu da?
Mat 7:10 Ili ako ribe zaište da mu da zmiju?
Mat 7:11 Kad dakle vi, zli budući, umete dare dobre davati deci svojoj, koliko će više Otac vaš nebeski dati dobra onima koji Ga mole?

A šta ako se ispostavi obrnuto? Da su sektaši oni koji mrze? A da su hristovi sledbenici oni koji vole (pa makar bili u svim mogućim i nemogućim zajednicima)?

Svako se prepoznaje po delima svojim.

"Jer nema dobra drveta koje rađa nezdrav rod, ni nezdrava drveta koje rađa dobar rod. Jer se svako drvo poznaje po svom plodu. S trnja se ne beru smokve, niti se grožđe bere s kupine. Dobar čovek iz dobre riznice svoga srca iznosi dobro, a zao čovek iz zle riznice iznosi zlo; jer njegova usta govore ono čega je srce puno."
Evanđelje po Luki, 6:43-45

Nije potrebno veliku veru imati, dovoljno je imati kao zrno gorušičino da bi se pomorale gore.

Veći problem predstavlja duhovno slepilo...

NAMERNO IGNORISANJE BOŽJIH REČI!

Ako nemaju veru samo toliku da veruju u Isusa Hrista,kako će tek imati veru da pomeraju gore?
Duhovno slepilo je samo jedan od uzroka slabe vere u Isusa što rezultira namerno ignorisanje Božjih reči.

Isto je tako rekao da nema vece ljubavi od toga da das zivot za prijatelje svoje. ;)
Da li bi odbranio svoje bliznje da ih neko napadne a da moras primeniti silu?

Kako je Hrist odbranio svoje apostole u večeri kada su Njega hapsili?

Da li ukorio petra kada je odsekao uho poglavarevom sluzi?

Da li mu je nešto napomenuo tom prilikom?

Mat 26:52 Tada reče mu Isus: Vrati nož svoj na mesto njegovo; jer svi koji se maše za nož od noža će izginuti.

KONTEKST

Mat 26:46 Ustanite da idemo; evo se približi izdajnik moj.
Mat 26:47 I dok On još tako govoraše, gle, Juda, jedan od dvanaestorice, dođe, i s njim ljudi mnogi s noževima i s koljem od glavara svešteničkih i starešina narodnih.
Mat 26:48 A izdajnik Njegov dade im znak govoreći: Koga ja celivam onaj je; držite ga.
Mat 26:49 I odmah pristupivši k Isusu reče: Zdravo, ravi! I celiva Ga.
Mat 26:50 A Isus reče mu: Prijatelju! Šta ćeš ti ovde? Tada pristupivši digoše ruke na Isusa i uhvatiše Ga.
Mat 26:51 I gle, jedan od onih što behu sa Isusom mašivši se rukom izvadi nož svoj te udari slugu poglavara svešteničkog, i odseče mu uho.
Mat 26:52 Tada reče mu Isus: Vrati nož svoj na mesto njegovo; jer svi koji se maše za nož od noža će izginuti.
Mat 26:53 Ili misliš ti da ja ne mogu sad umoliti Oca svog da mi pošalje više od dvanaest legeona anđela?
Mat 26:54 Ali kako bi se ispunilo šta stoji u pismu da ovo treba da bude?

Da li nas Bog u Otkrivenju uči da trpimo nepravdu od bezbožne sile?

Da li nam daje opomenu..

Rev 13:7 I dano joj bi da se bije sa svetima, i da ih pobedi; i dana joj bi oblast nad svakim kolenom i narodom i jezikom i plemenom.
Rev 13:8 I pokloniše joj se svi koji žive na zemlji kojima imena nisu zapisana u životnoj knjizi Jagnjeta, koje je zaklano od postanja sveta.
Rev 13:9 Ako ko ima uho neka čuje.
Rev 13:10 Ko u ropstvo vodi, biće u ropstvo odveden; ko nožem ubije valja da on nožem bude ubijen. Ovde je trpljenje i vera svetih.

&

Rev 14:12 Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu.

Da li je Hrist Vama primer ili ljudska umovanja?

Joh 18:1 I rekavši ovo Isus iziđe s učenicima svojim preko potoka Kedrona gde beše vrt, u koji uđe On i učenici Njegovi.
Joh 18:2 A Juda, izdajnik Njegov, znaše ono mesto; jer se Isus često skupljaše onde s učenicima svojim.
Joh 18:3 Onda Juda uze četu i od glavara svešteničkih i fariseja momke, i dođe onamo s fenjerima i sa svećama i s oružjem.
Joh 18:4 A Isus znajući sve što će biti od Njega iziđe i reče im: Koga tražite?
Joh 18:5 Odgovoriše Mu: Isusa Nazarećanina. Isus im reče: Ja sam. A s njima stajaše i Juda koji Ga izdavaše.
Joh 18:6 A kad im reče: Ja sam; izmakoše se natrag i popadaše na zemlju.
Joh 18:7 Onda ih opet zapita Isus: Koga tražite? A oni rekoše: Isusa Nazarećanina.
Joh 18:8 Isus im odgovori: Kazah vam da sam ja. Ako dakle mene tražite, ostavite ove nek idu.

Da li je Isus odbranio učenike?

Joh 18:9 Da se izvrši reč što reče: Ne izgubih ni jednog od onih koje si mi dao.
Joh 18:10 A Simon Petar imaše nož, pa ga izvadi i udari slugu poglavara svešteničkog, i odseče mu desno uho. A sluzi beše ime Malho.
Joh 18:11 Onda reče Isus Petru: Zadeni nož u nožnice. Čašu koju mi dade Otac zar da je ne pijem?
Joh 18:12 A četa i vojvoda i momci jevrejski uhvatiše Isusa i svezaše Ga,

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back