bezstrasce... da ili ne

fakjea

Početnik
Banovan
Poruka
12
a kako vi mirite cinjenice da u psihologiji bezstrasce (apatija) predstavlja psihicko stanje koje treba da se leci a u religiji i filozofiji predstavlja nekakvo blazenstvo koje je cilj i sustina covekova avaj .... mislim ko je tu blesav ?

a kako vi mirite cinjenice da u psihologiji bezstrasce (apatija) predstavlja psihicko stanje koje treba da se leci a u religiji i filozofiji predstavlja nekakvo blazenstvo koje je cilj i sustina covekova avaj .... mislim ko je tu blesav ?
Treba pobliže odrediti pojam bestrašće. Religija najmanje zastupa bestrašće. Šta je ljubav prema Bogu ako ne najveća strast. I to za hrišćane zarad vječnog života.

A apatija je čisto nedostatak serotonina. Niko sa njom ne može biti srećan. Ako se na duge staze ne poboljša serotoninska dilatacija zapada se u mnogo drastičnija stanja koja mnogi nikad ne riješe pozitivno po sebe. Na žalost, takvih slučajeva bilo je i kod filozofa.

nema lepseg bezstrasca no kad kreses a ona zajapurena i samo sto ne svrsi kida se lomi izvija dahce stenje balavi a ti cool odmeren i ladan ko spricer i samo pumpas dok skroz ne izludi i ne crkne na q :lol:
neko se hebe da uziva, neko da dominira..:mrgreen:
svako uzme ono sto mu je potrebno.
bestrasce? jedva cekam da mi i ovo malo hormona odumre smorili su me..nije ni cudo sto svi mudraci postanu mudraci tek posle 50-te..:aha:

neko se hebe da uziva, neko da dominira..:mrgreen:
svako uzme ono sto mu je potrebno.
bestrasce? jedva cekam da mi i ovo malo hormona odumre smorili su me..nije ni cudo sto svi mudraci postanu mudraci tek posle 50-te..:aha:

znao sam.. kladio sam se sa sobom da ako se ijedna kolezinica osvrne na ovaj post jedino ces ti imati te usudne hrabrosti da ga citiras i iskomentarises :lol:

dominacija je u korenu svakog seksa bila ona mentalna ili fizicka... to se skonta negde sa 30 i kusur kad se izakaju sve ostale strasne varijante one night stand-a.... :))

..e vidiš Niče ti je to vrlo lijepo opisao u Volji za moć..ali i mnogim svojim prethodnim djelima ...
..kad ima svoju svrhu i cilj onda je vrlo poželjno i to još kad njime možeš da kontrolišeš mase..onda se to zove upotreba u svrhu manipulacije a zarad zadržavanja i održavanja poretka kakav ti odgovara..savjest najviše vole da oblikuju oni koji je nemaju ...

kako mirim?
coveka plasi konacnost, brani se od smrti pokusavajuci je prevariti vecnim blazenstvom koji ne nalazi u realnosti pa je stvara u imaginarnom ...

pokusava zamrznuti pakao, da duze traje, manje strasti, manje trosenja, postojanje cilj samom sebi - malo pojasnjenje

Poslednja izmena:
Razlicito se tumaci rec strast u religiji i u obicnom zivotu.

Hriscanstvo pod strascu podrazumeva predavanje grehu, a u obicnom zivotu pod strascu podrazumevamo maksimalnu posvecenost necemu.
Strast u znacenju svakodnevnom je i te kako potrebna i pozeljna u religiji, jer podrazumeva potpuno predavanje, a upravo to vera trazi od vernika.

Apatija sigurno nije nesto sto se smatra blazenstvom u religiji, jer ona podrazumeva nedostatak interesovanja, volje i emocija, a to zaista treba leciti (ako je moguce).
Apatican covek nije u stanju nista ni da primi ni da pruzi nikome i nicemu, jer se oseca prazno.

Apatija u filozofskom smislu ne podrazumeva tupost duha, bezstrašće i neizanteresovanost za bilokakve životne radinosti niti bilo koji negativni kontekst koji sa sobom nosi moderni pojam apatije tako da tu nema šta da se miri niti da se razmišlja ko je u pravu.
Apatija kao ravnodušnost na životne patnje, duševni mir ( najprostije rečeno) je ovde povezana sa pojmom Ataraksije koja se takođe prevodi kao duševni spokoj ili pak još bolje nepomućenost duše.
U helenističko-rimskoj filozofiji imaš recimo ideal umerenog uživanja, život u skladu s vrlinom i prirodom pa čak i mirenje sa sudbinom ponajviše u svrhu izbegavanja bola.

Uostalom, to je već tema za neki drugi pdf pa da ne idem u detalje..poenta je, nema potrebe da se bilo šta miri - u pitanju su prosto različiti konteksti i poimanja određenih pojmova.

ma baš su mi ti Rimljani bili umereni uz njihove vomitorijume, orgije, gladijatore, pederastiju itd
bestrašće je užasno a i apatija i duševni mir su sranje
sve što radiš bez strasti i s raciom je promašena investicija

Back