Bezobrazluk lekara

Специјалистичка амбуланта је у оквиру опште болнице или дома здравља?
Просто ми је невероватно да у општини, тј. граду са 300.000 становника не постоји посебна специјалистичка служба, односно дечја клиника за децу до 18 година старости!?
Јадна ти! :)

u okviru doma zdravlja
a u pitanju je opstina sa tolikim br stanovnika
i ne postoji odvojena sluzba tj postojalo je 3 god dok nam ministrstvo nije lupilo packu u stilu ne mogu da placaju jednog dr vise

u okviru doma zdravlja
a u pitanju je opstina sa tolikim br stanovnika
i ne postoji odvojena sluzba tj postojalo je 3 god dok nam ministrstvo nije lupilo packu u stilu ne mogu da placaju jednog dr vise

Не морају да плаћају ниједног лекара више, али могу да, макар одвоје једног лекара два или три пута недељно да одрађује посао у амбуланти.

nisi me razumeo trenutno 5 lekara radi ambulantu svaki radni dan i pre i posle podne i subotom dezurstvo
i ubismo se od posla
200 ljudi dnevno u proseku prodje kroz tu istu ambulantu
nekada bude i po 50-60 dece ali ima dana kad ih bude samo 10ak i iz tog razloga nije ,,isplativo,, odvojiti decije

Andronik, ala si ti to pojednostavio. Otprilike, to je posao mozda direktora, koji bi eventualno morao malo i da se napregne, pa da se eventualno
nekome i zameri, a morao bi nekome u Ministarstvu to i objasniti - to bi trebalo vanredno i platiti, a u ustanovama gde takav problem vec postoji,
kapacitet direktora je , najblaze receno, upitan.

Da, mi treba da planiramo - kada da budemo bolesni pa da Ministarstvu bude isplativo.

Poslednja izmena:
nisi me razumeo trenutno 5 lekara radi ambulantu svaki radni dan i pre i posle podne i subotom dezurstvo
i ubismo se od posla
nekada bude i po 50-60 dece ali ima dana kad ih bude samo 10ak i iz tog razloga nije ,,isplativo,, odvojiti decije

Чекај, сваки лекар ради сваки дан специјалистичку амбуланту и по смени успе да прегледа до 100 људи!?

Andronik, ala si ti to pojednostavio. Otprilike, to je posao mozda direktora, koji bi eventualno morao malo i da se napregne, pa da se eventualno
nekome i zameri, a morao bi nekome u Ministarstvu to i objasniti - to bi trebalo vanredno i platiti, a u ustanovama gde takav problem vec postoji,
kapacitet direktora je , najblaze receno, upitan.

Da, mi treba da planiramo - kada da budemo bolesni pa da Ministarstvu bude isplativo.

strasno je sto sve te odredbe propise normative i sl pisu ljudi koji nemaju dan rada u ambulanti direktno sa pacijentima
a zbog svog posla tj radnog mesta-polozaja ne sede u tim istim cekaonicama da bi dosli na red kod lekara

ajd' i ja malo da kukam ovde... čisto da mi bude lakše... znam da nemam ništa od toga, ali možda nekome posluži kao upozorenje... :) i da napomenem da nije u pitanju bezobrazluk, već "samo" obična nemarnost...
ukratko, par dana pred doček nove, prepiše mi dr klometol zbog stomačnog virusa i kaže mi da pijem 3x1, ali mi ne kaže koliko dugo da ga pijem... i pila ga ja dva i po dana i 31.uveče mi pozli... krenuli su prvo da mi se grče mišići donjeg dela lica, oko usta... i odem ja odmah do svog doma zdravlja... i tamo objasnim dežurnom dr-u da pijem klometol od 28.decembra popodne... pita me on "a ko ti je rekao da ga piješ toliko dugo!?"... ja se zamislim i shvatim da mi moja dr nije uopšte rekla koliko dugo da ga pijem(znam samo da mi je rekla da za 2 dana treba da mi bude bolje, pa sam se time vodila)...
krene dr sa nekim pregledima, a meni se u međuvremenu zgrči celo lice i kreće tremor mišića obraza... i kaže mi dr da hodam kao robot, a i ja primećujem da mi se nešto čudno dešava u celom telu... i da ne dužim priču, daju oni meni injekciju bensedina i za svaki slučaj, uput za neurologa, u slučaju da mi ne bude bolje... na kraju pita me dr opet koliko sam pila klometol... ja kažem 3x1 od tog i tog dana do te večeri... i on onako zgranuto "3x1? pa max dnevna doza je 20mg!"... i ja tako isprepadana odem kući, krenu da me popuštaju grčevi mišića i ja uzmem da pročitam šta piše u uputstvu za upotrebu leka... i tamo lepo piše za osobe do 60kg 3x1/2(15mg, a ja sam pila 30mg dnevno)... i shvatim ja da sam ustvari pila duplo veću dozu nego što je trebalo... :neutral:
elem, najbitnije je da se sve dobro završilo... a svoju dr tek treba da odem da pitam iz kog razloga mi je dala takvu terapiju i iz kog razloga me nije upozorila na moguće posledice dugotrajnije upotrebe leka koji utiče direktno na cns...
naravoučenije: bez obzira šta kaže dr, uvek čitajte upustvo za upotrebu, naročito kada su u pitanju lekovi koji imaju crveni trouglić na ambalaži... :)

Mima 76 - sve i da jesu radili direktno sa pacijentima, ako nemaju kicmu ... pisace sta pisu.
I posle 50 pacijenata dnevno nije ni cuda da nisu kadri upozoriti ...
Ja sam ipak za varijantu - da nije nuzno da dr., bude isplativ. Isplativije je, ako nema greske.
Ovde je greska ima vrlo visoku cenu.

I sta vredi da citam - verujem lekaru / a ono kada citam gubim zelju popiti lek /

Poslednja izmena:
i ubismo se od posla

Чекај, сваки лекар ради сваки дан специјалистичку амбуланту и по смени успе да прегледа до 100 људи!?

izgleda da ti matematika nije jaca strana
1 lekar 40ak pregleda dnevno
5 lekara 200 pregleda
pa sve to puta 5 radnih dana u nedelji
oko hiljadarke
ne racunajuci subotnje dezurstvo

Ајмо прво са способношћу правилног изражавања па да после пређемо на математику:
Из овога што си написала испада да свих пет лекара раде сваки дан по две смене плус имају дежурство суботом?:D

ajd' i ja malo da kukam ovde... čisto da mi bude lakše... znam da nemam ništa od toga, ali možda nekome posluži kao upozorenje... :) i da napomenem da nije u pitanju bezobrazluk, već "samo" obična nemarnost...
ukratko, par dana pred doček nove, prepiše mi dr klometol zbog stomačnog virusa i kaže mi da pijem 3x1, ali mi ne kaže koliko dugo da ga pijem... i pila ga ja dva i po dana i 31.uveče mi pozli... krenuli su prvo da mi se grče mišići donjeg dela lica, oko usta... i odem ja odmah do svog doma zdravlja... i tamo objasnim dežurnom dr-u da pijem klometol od 28.decembra popodne... pita me on "a ko ti je rekao da ga piješ toliko dugo!?"... ja se zamislim i shvatim da mi moja dr nije uopšte rekla koliko dugo da ga pijem(znam samo da mi je rekla da za 2 dana treba da mi bude bolje, pa sam se time vodila)...
krene dr sa nekim pregledima, a meni se u međuvremenu zgrči celo lice i kreće tremor mišića obraza... i kaže mi dr da hodam kao robot, a i ja primećujem da mi se nešto čudno dešava u celom telu... i da ne dužim priču, daju oni meni injekciju bensedina i za svaki slučaj, uput za neurologa, u slučaju da mi ne bude bolje... na kraju pita me dr opet koliko sam pila klometol... ja kažem 3x1 od tog i tog dana do te večeri... i on onako zgranuto "3x1? pa max dnevna doza je 20mg!"... i ja tako isprepadana odem kući, krenu da me popuštaju grčevi mišića i ja uzmem da pročitam šta piše u uputstvu za upotrebu leka... i tamo lepo piše za osobe do 60kg 3x1/2(15mg, a ja sam pila 30mg dnevno)... i shvatim ja da sam ustvari pila duplo veću dozu nego što je trebalo... :neutral:
elem, najbitnije je da se sve dobro završilo... a svoju dr tek treba da odem da pitam iz kog razloga mi je dala takvu terapiju i iz kog razloga me nije upozorila na moguće posledice dugotrajnije upotrebe leka koji utiče direktno na cns...
naravoučenije: bez obzira šta kaže dr, uvek čitajte upustvo za upotrebu, naročito kada su u pitanju lekovi koji imaju crveni trouglić na ambalaži... :)

Ако је већ лекар направио пропуст, код таквих врста лекова дужан је и апотекар да скрене пажњу пацијенту јер нису сви вични фармакотерапијским смерницама. Иначе, максимална доза је 0,5мг по кг телесне тежине.
А, узгред, не знам зашто се уопште даје код "стомачног вируса"!?

Ja sam razumela 5 lekara ukupno u obe smene.I nemoj cepidlaciti .... zivim u varosici koja sa okolnim selima ima oko 30.000 stanovnika, guzve su
jezive , pa bolesni smo .... zar ti to nije poznato. Od dr., pre izadjes negoli udjes . Cekaonice prepune , laboratorije takodje, pa gde ti funkcionises?

Ако је већ лекар направио пропуст, код таквих врста лекова дужан је и апотекар да скрене пажњу пацијенту јер нису сви вични фармакотерапијским смерницама. Иначе, максимална доза је 0,5мг по кг телесне тежине.
А, узгред, не знам зашто се уопште даје код "стомачног вируса"!?

meni niko nije skrenuo pažnju... ali ću zato od sad da sama pazim šta i koliko pijem...
a dala mi ga je valjda da ne bih više povraćala... :)

meni niko nije skrenuo pažnju... ali ću zato od sad da sama pazim šta i koliko pijem...
a dala mi ga je valjda da ne bih više povraćala... :)

Лек утиче на појачану перисталтику и пражњење горњег дела система за варење...једино ако си повраћала сваких пола сата, е онда је у реду, чим си добила максималну дозу...:)

Лек утиче на појачану перисталтику и пражњење горњег дела система за варење...једино ако си повраћала сваких пола сата, е онда је у реду, чим си добила максималну дозу...:)

pa nije bilo baš tako često... dva puta tokom noći, u razmaku od 2 sata... pa posle nekih 5 sati pauze, pa ujutru opet još dva puta sa razmakom od nekih sat vremena... nakon toga je i pre uzimanja leka prestalo povraćanje i taj mirni period je trajao satima... a dr me čak nije ni pitala ništa u vezi toga, bukvalno sam joj samo iznela simptome, a ona je na osnovu toga uspostavila dijagnozu i prepisala terapiju...

Zazmuricu na levo oko i temu nepravda da bih se desnim osvrnula na bezobrazluk lekara , xex, unapred promasena tema, al ako.....
2004-te moj pok otac je u 75-toj imao srcani udar i primljen je Gradsku bolnicu. Nakon par dana u koronarnoj prebacen je sprat iznad na odeljenje gde ga je pod svoje uzela dr Stana Markovic
Nakon otpusta kuci otac je munjevito propadao, buduci da je bio cudak i dotad neverovatno zdrav covek, do infarkta nije imao ni zdravstvenu knjizicu.
Posle samo par dana, kao posledica njegove nediscipline i musicavosti dobio je upalu pluca, a kada sam telefonom pozvala Gradsku bolnicu i objasnila doktorki situaciju, ona se za dva sata pojavila u nasoj kuci da ga pregleda i prepise lekove.
Ubrzo je opet morao u bolnicu, doktorka ga je primila na svoje odeljenje i bukvalno ga spasila iz celjusti smrti.
Otpratila je do kraja ocevu posve neobicnu licnost, ispostovala je ludu borbu nas, njegove dece, da prezivi i pozivi i definitivno, produzila mu je zivot za jos nekoliko neverovatnih dobrih meseci.
Kada se otac upokojio, javili smo se u Gradsku bolnicu na njeno odeljenje, ona je bila na seminaru. Ostavili smo poruku i 3 dana kasnije pojavila se kod nas, da izjavi saucesce.
Dosla je kao covek, domacinski, sa kafom i vinom, a cak ni to malo, apsolutno nikad nista nije htela da primi od nas.
Mozda je prica o doktorki Stani Markovic (zapantite to ime!), vise za rubriku verovali ili ne .
Sve u svemu, sa svojih 50-tak godina zivota i iskustva, mogu da zakljucim da su lekari uglavnom na nivou svog zadatka, ili sam ja eto imala srece da mi zivot ukrsti puteve sa takvima.
Oni sa kojima sam imala ili imam kontakt i dan danas, i to pedijatar doktorka Colak (dom zdravlja Vracar, sad os Sveti Sava), ginekolog dr Blagojevic (dom zdravlja Vracar, sada penzioner, radi u privatnoj praksi), ginekolog dr Bilcarevic (dom zdravlja Vracar), dr Dragana Ivanovic (dom zdravlja Vracar, opsta praksa), dr Inic (hirurgija dojke Onkoloski institut Beograd) , sve su to lekari sa velikim L od kojih nikad nisam dozivela da kad cerke ili ja dodjemo na neku kontrolu, belo pitaju a zasto ste vi bese dosli.
Tu su za nas i zbog nas, kako i treba da bude, i mi nismo nikakvi brojevi niti kartoni, vec ljudi od krvi i mesa koji imaju ime, a svi ovi lekari tako i tretiraju svoje pacijente.
Za kraj dodajem ili ponavljam da nikad niko od njih nije od moje porodice nista niti ocekivao niti dobio.
Mozda smo samo rodjene pod srecnom zvezdom, xex!

Cometa , nisi rodjena pod srecnom zvezdom - nego si jednostavno i iskreno opisala , sa imenim i prezimenima dr., ono sto ste proziveli i kakvo je danas
tvoje iskustvo sa dr., kojima se obracas, ako imas zdravstveni problem. Sve ostalo ovde napisano, a upereno protiv lekara, a nije potkrepljeno ....jeste
bezobrazno i nije neki nacin da se stanje koje jeste tesko - nekako popravi.

kako je ko hteo da razume sta sam htela da kazem razumeo je
ne kazem da nema ,,losih,, lekara i med sestara da nema propusta nemarnosti ne ljubaznosti
ALI IMA I ONIH POZRTVOVANIH LJUBAZNIH I NASMEJANIH KOJI SVOJ POSAO RADE SAVESNO
ali da ima i ,,losih,, pacijenata ima
a da nam je svima potrebno malo vise tolerancije i razumevanja POTREBNO JE

Sve ostalo ovde napisano, a upereno protiv lekara, a nije potkrepljeno ....jeste
bezobrazno i nije neki nacin da se stanje koje jeste tesko - nekako popravi.

nije to bezobrazluk, nego oprez...
ja sam vrlo često imala problema sa lekarima, ali nikada ništa nisam preduzela, jer je moj Dom zdravlja vrlo mali i živim u malom mestu, pa eto prosto ne želim da se zamerim onima koji će mi u budućnosti i dalje trebati... i kad sam već krenula, evo da ispričam još par svojih dogodovština...
jednom prilikom sam bila na granici da podmitim dr-a kako bi obavio svoju dužnost... bukvalno sam spremila pare da dam hirurgu koji je trebao da operiše moju majku... ali su se ipak smilovali da je odvedu na operaciju žučne kese pre nego što rezultati svih analiza koje je radila zastare, pa mora ponovo da ih radi i plaća...
u istoj toj bolnici, isto na hirurgiji, sam doživela pravi košmar pre 7 godina, kada su mi vadili slepo crevo... primljena kao hitan slučaj tokom noći, a ostaviše me do podneva bez ikakvog nadzora, u sobi sa dve praktično nepokretne starice... srećom pa su jednoj od njih došli rođaci u posetu i pozvali dr-a kada sam već maltene pala u nesvest od bolova... i posle mi kažu da su minuti bili u pitanju da mi pukne slepo crevo, što bi naravno mnogo zakomplikovalo celu situaciju...
nakon operacije isto totalna nemarnost... odlazila sam često do kuhinje i od kuvarice tražila pomoć, jer od sestara nije bilo ni traga ni glasa... a vrhunac ludila je bio kada su mi rekli da sama izvadim braunilu iz vene... :eek:
pre 5 godina, u ambulanti u okviru iste bolnice, odlazim kod ortopeda sa povredom ruke... bez snimaja ruke, dr konstatuje naprsnuće neke kosti ispod palca... zglob šake mi je isto bio povređen, ali pošto zbog takvih stari nikada nisam išla kod dr-a, već mi je jedan poznanik vraćao zglobove na svoje mesto :lol:, tada mi je zglob bio na svom mestu... stavljaju mi longetu i pritom mi malo zalepe i gips za ruku(to sam videla tek nakon skidanja istog)... za 2 dana krene da mi otiče ruka i da me steže gips u predelu oko zgloba šake, pa mi se prsti malo ohladiše i poplaveše... i skinem ja sama lepo tu longetu, stavim zavoj i pazim na ruku 5-6 dana i sve prođe ok... ali, ne lezi vraže, nakon dve nedelje prilikom vožnje bicikla povredim opet istu ruku i u sred noći odlazim opet naravno u istu bolnicu... ispričam sve dežurnom ortopedu, a on onako pospan mi kao vrati zglob na svoje mesto i stavi zavoj... i kaže mi da stavljam hladne obloge i sve će biti u redu za 5-6 dana... ja za 5-6 dana skinem zavoj i vidim da mi nekako čudno štrči jedna kost... vratim šaku u krug i čujem da svaki put neki čudan klik u zglobu... i vidim da to uopšte ne stoji na svom mestu... ali da se ne bih opet vraćala kod istih mučitelja, ostavim ja sve tako kako jeste... pa mi i dan danas čudno klikće zglob i povremeno gubim osećaj u jednom delu šake kada naprežem isti taj zglob(kada nosim nešto teško i slično)...
hvala Bogu, pa mi nikada nije život bio ugrožen nekom povredom ili bolešću, inače bih baš "lepo" prošla... :neutral:
i ne kažem da su svi lekari loši, ali ja valjda nisam rođena pod srećnom zvezdom kao neki, pa često nalećem na one nemarne...

Danas je umrla jedna moja komšinica, nije ni 40 godina imala...njen sin je najbolji drug mog sina...Bila je na dijalizi 11 godina da bi tek pre mesec dana shvatili da ima lupus i da su ga na vreme počeli održavati, mogli da joj spasu život...
A to su otkrili tek kada joj je toliko pozlilo da su iz Subotice morali da je prevezu na hemodijalizu u NS, de su odmah konstatovali o čemu se radi.

Heroina, zelim ti puno zdravlja, a ja cu da se zameram ..... i u tvoje ime , i u svakoj prilici, i ne samo u zdravstvu, da tebi i takvima kao ti- bude bolje.
Nisam iznenadjena - to sto neces da se zameras. Prosto , takve si fele, a ima vas podosta i tuzno mi je citati ; komsinica od moga brata pa njegova strina,
tetka i ko zna ko sve ne..... nema smisla ucestvovati u ovome....
Sta ocekujete u Novoj Godini? Da ce nam biti bolje!
I sve najbolje dace Bog

Jao LikiLee, slatko si me nasmejala
i ja sam od tih koje se, kad nema druge il neko predje granicu dobrog ukusa, rado zameraju :p
uvek i svuda
naravno, svako od nas IMA IZBOR i cak i oni koji zive u malim mestima i prisiljeni su da konzumiraju iste, lose lekare, imaju izbor
od toga da se pobune i javno imenuju te lose, pa do toga da promene u licnoj karti mesto boravka i lece se u obliznjem vecem gradu koji daje siri izbor lekara
takodje, treba prihvatiti da se greske desavaju, uvek i svuda, ko radi taj i gresi, i iako je cinjenica da lekarska greska moze mnogo da kosta, po mom misljenju to nije apriori dokaz da neki lekar nije dobar, ponekad to treba jednostavno prihvatiti - eto, desilo se
slicno Heroini, i ja sam 2005 imala gadan prelom zgloba sake, jednog ledenog 8.marta kada je u Beogradu bilo 280 lomova
na moju zalost, polomila sam ruku oko 22h, i iako je vec na laicki pogled bilo jasno da je sr.nje zesce i da ce verovatno trebati operacija, dezurni ortopedi UC, obnevideli od posla tog ludog dana, ponadali su se da to ipak nameste rucno
glavni je bio dr Ivan Milosevic
on, jos dvojica njegovih kolega i gipsar, mislim, nisu uspeli
da, ruka je bila u takoreci korektnom polozaju , ali s toliko smrskanim zglobom dobila sam sudekovu distrofiju i totalnu nefrozu ruke do lakta ispod gipsa
i sta reci, produzila sam dalje
hvala Bogu, ruka je tu, doduse i nadole i nagore je savijam samo 10 stepeni umesto 90, mislim, smetalo bi mi da sam pijanista al na zalost nisam (jer bih sad bila u invalidskoj, xex)
i naravno, od tada i ubuduce, izbegavam ortopede a drzim se Dobrice kostolomca iz Ovce :p
al i dalje mislim, da se jednostavno, samo, desilo
nisam imala srece, odnosno, splet nesrecnih okolnosti
al to je zivot, zar ne

Cometa, moram reći, zaista si tolerantna kad za ovakvu posledicu:

hvala Bogu, ruka je tu, doduse i nadole i nagore je savijam samo 10 stepeni umesto 90

Ovako možeš reći:

al i dalje mislim, da se jednostavno, samo, desilo

Da je to velika retkost, pa bih i mogla da shvatim tako.. ali ne, to je toliko omasovljeno, da ljudima jedino i može preostati kad slome ruku da kažu "dobro je, makar još uvek imam ruku".

Dok sam ležala u GAK-u (a ležala sam dugo u šok sobi, bila sam poseban slučaj dignut iz mrtvih, je l' ), svega sam se nagledala tamo. Ušiveno debelo crevo, greškom, pa žena nije mogla par dana u WC... posle jezivih bolova su je vratili na operacioni sto. Drugoj ostavili gazu u stomaku. Trećoj neće da kažu konkretno šta je s detetom (a u intenzivnoj je i ne puštaju majku).. a devojka/majka plače kad god ode vizita...
...tiha jeza...

A tek što sam ja prošla bos po trnju, jednom kad skupim petlju, ima sve detaljno da napišem - nije mi lako ponovo prolaziti kroz to... pošto nije baš da sam morala tako da prođem.

AAAAAAAAAAAA, preživela sam i ja ovo. z:(z:(z:(
I ja sam ga pila, al ujutru i uveče po pola, a u podne ceo, a uz to su mi dali i neki lek da pogrickam, Rupurut, ako se dobro sećam. I to mi je dato nakon pregleda želuca sondom ( brrrr, grozan pregled, mada ne boli, ali je užasan ), od strane gastroenterologa u jednom beogradkom KBC-u. Ja bila dete, 17-naestag godina, dobro se sećam da ni punoletna nisam bila. Posle svakog popijenog klometola mene spopadne užasna nervoza, svrab po celom telu... izgleda baš ono što stručno nazivaju tremor. Sat-dva, pa prodje, pa taman prodje, ja popijem novu dozu leka, pa opet. I u jednom trenutku, nakon popijenog leka, krene nervoza užas, ono nisam do tada, a ni od tada doživela. Počela sam da plačem, da se češem do krvi, ceo organizam mi se prosto tresao, podrhtavao i - u jednom trenu jezik odrveneo i pade u grlo. Čupaj, vadi, da se ne ugušim, pa isto tako krete grč mišića lica... joj kako je to užasno, kako je strašan osećaj. Ne vladaš svojim telom, svojim mišićima uopšte. Glavu mi je grč vukao ka kičmi, ma skoro da sam temenom mogla dodirnuti ledja, a istovremeno i u levo. U nazad i u levo. Oči isto u levo, ma da ispadnu iz duplji očne jabučice... strašno.
Završismo brzinom munje u urgentnom. Ali ja nisam prošla samo sa bensedinom, meni su dali neku injekciju, da li se beše zove akineton, ili slično. I polako je popustilo. Strahota, tačno znam kroz šta si prošla z:(
Ispade da je isto zbog prevelike doze i dugotrajnog lečenja. Dosta sam ja to pila, nekih 5-6 dana. Mada, kažu da postoje i ljudi koji su jenostavno alergični na taj lek, iako to nije klasična alergija, niti klasični anafilaktički šok, kao na Penicilin ( što sam takodje preživela i ne želim ni da pričam o tome... e to je pakao z:( ). Ko bi ga znao...

Back