Bezobrazluk apotekara...

Da svecano otvorimo ovaj forum... :)

Primer od juce... Otac bio do apoteke u okviru DIS-a u KG-u da kupi neke lekove za parastitastu zlezdu... Ne secam se imena, samo znam da u pakovanju ima 4 tablete koje se piju jednom nedeljno i da kostaju 800 dinara... I s obzirom da je uzeo 2 kutije, devojka koja tu radi mu je naglasila da ovu jednu prvo koristi...

I kada sam pogledao rok trajanja tog leka, pise 12/2011... Znaci rok trajanja mu je do ovog meseca... Tablete mogu da se istrose tek u januaru, a tada ce im definitivno isteci rok trajanja... Bezobrazluk... :evil:

P.S. Sad se setih, lek se zove Bonap...

dal je bezobrazluk apotekara ili farmaceutske kompanije ,ne znam ...ali mi je nelogicno da pri kupovini sirupa za bebu od 8 meseci pri otvaranju bocice rok upotrebe istice za 12 do 15 dana :ljutko:

Što ne spomenu "atomski" kupus ?
Ucrvljao od stajanja.
Njemu smo se najviše radovali.
Nekako je bio ukusniji i masniji od ostalih jela !
s obzirom da sam ja bio decembarska 90-e pa služio vojsku i 91 pa nas "nagradili" sa još dva meseca zbog službe a od toga vremena proveo sve na ratištima bivše juge naravno bio sam tamo i kada je puklo , znam tačno kako izgleda konzerva iz 1956-e godine sa ribom i rizibizi iz 65-e i mesni narezak iz 71-e , a o dvopecima za lomljenje zuba da ne pričam , kuvano sam vidjao samo kada se kuvao kupus u obliku neke čorbe koji je za divno čudo bio ukusan koliko toliko pored naravno retkoga pasulja , sve dok se nisu opasuljili pa su počeli da izvače podravkine petokilaše limenke sa gotovim goveđim gulaš-om , no dobro ovo iovako nema veze sa temom pa tako sve to išlo nekako u rok službe.

a nije ti palo na pamet da se upravo iz ovih razloga rok trajanja u neku ruku i "skracuje" za skoro pola godine :)
zato i postoji mogucnost "produzene" upotrebe ako zagusti.
naravno da je bolje uzeti onaj koji je u roku, ali ako nemas alternativu nece ti nista faliti i ako je rok premasen za koji mesec

Daću ti primer Monizola. Imala sam neku zalihu za majku i pošla sam da napravim inventuru da mi se ne potkrade šta sa isteklim rokom i čačkajući tako
slučajno sam primetila da je na jednoj seriji Monizola utisnut rok upotrebe od dve godine a na drugoj od četiri godine i sada bih ja da pitam stručne ljude, kako to?!

Ja iskreno tu i tamo pogledam, ali ne uvek... realno...
Više gledam kad već otvorim kutiju nečega, do kad je rok..dakle, kad je već načeto kod kuće...
S namirnicama sam mnogo revnosnija :lol: ..

E sad, verovatno se penzionerima i ne gledaju rokovi.. starijima, bolesnima... slično ko u onom komentaru koji sam napisala za proveru lekova u bolničkom okruženju.
Čak ni u roku trajanja nije ponekada problem, pričala sam šta mi se iz meseca u mesec dešavalo sa insulinom koje jeste bio u roku ali se beli(mutni) deo toliko slepio
za stenku penkale da se samo grejanjem mogao rastresti tj.odvojiti.

Čak ni u roku trajanja nije ponekada problem, pričala sam šta mi se iz meseca u mesec dešavalo sa insulinom koje jeste bio u roku ali se beli(mutni) deo toliko slepio
za stenku penkale da se samo grejanjem mogao rastresti tj.odvojiti.

Ovo se može desiti samo ako insulin nije skladišten po propisima. Insulin se poizvodi (ako se ne varam) samo u nekoliko pogona - Novo Nordisk, Lilly, Sanofy-Aventis... Kod nas je zastupljen samo Novo i isti je proizvod kao svuda u svetu.
Već sam ti napisao, "mutni" insuluni su humani, ali se danas sve više prelazi na analoge koji nisu mutni.

Ovo se može desiti samo ako insulin nije skladišten po propisima. Insulin se poizvodi (ako se ne varam) samo u nekoliko pogona - Novo Nordisk, Lilly, Sanofy-Aventis... Kod nas je zastupljen samo Novo i isti je proizvod kao svuda u svetu.
Već sam ti napisao, "mutni" insuluni su humani, ali se danas sve više prelazi na analoge koji nisu mutni.

Ja šta da radim, ne mogu lekara da učim njegovom poslu, kada bih joj pomenula to što ti kažeš digla bi nos do plafona.
5 jedinica izgubim prilikom prvog korištenja i jednu kod svakog narednog a prepisuju ga na knap

I pitala ja u apoteci šta se to dešava, a apotekarka će ti meni da držim penkale na toplom neko vreme

Poslednja izmena:
Da svecano otvorimo ovaj forum... :)

Primer od juce... Otac bio do apoteke u okviru DIS-a u KG-u da kupi neke lekove za parastitastu zlezdu... Ne secam se imena, samo znam da u pakovanju ima 4 tablete koje se piju jednom nedeljno i da kostaju 800 dinara... I s obzirom da je uzeo 2 kutije, devojka koja tu radi mu je naglasila da ovu jednu prvo koristi...

I kada sam pogledao rok trajanja tog leka, pise 12/2011... Znaci rok trajanja mu je do ovog meseca... Tablete mogu da se istrose tek u januaru, a tada ce im definitivno isteci rok trajanja... Bezobrazluk... :evil:

P.S. Sad se setih, lek se zove Bonap...

Tablete se mogu koristiti i posle naznačenog roka trajanja bar još godinu dana. na kutiji je navedeno procenjeno vreme roka trajanja.

Tablete se mogu koristiti i posle naznačenog roka trajanja bar još godinu dana. na kutiji je navedeno procenjeno vreme roka trajanja.

na kutiji je naznačen rok trajanja, preporučen od proizvođača, a odobren od strane odgovarajuće regulatorne agencije, na osnovu studije stabilnosti, i potrošače treba samo to da zanima. Mogu da znaju i da lek mogu koristiti još jedan period nakon toga, bez ikakve bojazni...

Daću ti primer Monizola. Imala sam neku zalihu za majku i pošla sam da napravim inventuru da mi se ne potkrade šta sa isteklim rokom i čačkajući tako
slučajno sam primetila da je na jednoj seriji Monizola utisnut rok upotrebe od dve godine a na drugoj od četiri godine i sada bih ja da pitam stručne ljude, kako to?!

moguće je da je u međuvremenu proizvođač i nosilac dozvole za stavljanje leka Monizola u promet "Hemofarm-Zorka Pharma" u međuvremenu varijacijom kod Agencije za lekove i medicinska sredstva produžio rok trajanja preparata (što je moguće ako je priložio odgovarajuću long-term stability study)..z:)
Za sve što pitaš ima opravdanje i veruj da u proizvodnji lekova imaš najmanje marifetluka jer je to propisano i sankcionisano vrlo oštro, uz postojanje lica koja odgovaraju za sve što je proizvedeno...marifetluci se dešavaju po predstavništvima stranih firmi, veledrogerijama i kliničkim centrima...z:shock:

na kutiji je naznačen rok trajanja, preporučen od proizvođača, a odobren od strane odgovarajuće regulatorne agencije, na osnovu studije stabilnosti, i potrošače treba samo to da zanima. Mogu da znaju i da lek mogu koristiti još jedan period nakon toga, bez ikakve bojazni...

zar datum do kad lek vazi ne treba da pise i na kako se to kaze ne mogu da se setim...ali na onoj plastici u kojoj su lekovi..??

Samo vas čitam i smejem se , pogotovu onaj uvodni post je smešan , čovek se jada da mu je "bezobrazna apotekarka" prodala još uvek validan lek , kome ističe rok trajanja pa ga čak i upozorila da ga prvo potroši , ako to nije bilo ljubazno i odgovorno sa njene strane onda ja neznam šta je šta.
Apropo rokovi , kada se samo setim kakve smo mi mesne konzerve dobijali u vojsci , stare po 20 i kusur godina pa nam ništa nije falilo .... bože ....

konzerva je sigurno neispravna jedino kad nastupi bombaza..tj.kad se konzerva naduje...postoje redovni pregledi ratne rezerve nakon kojih se odlucuje da li se RR -hrana zanavlja,kad,ili se unistava...problem tih konzervi nije starost--vec ogromne kolicine konzervansa...

utisnut je i na blisteru (Aliminijumski ili PVC-najčešće) ili na nalepnici plastične ambalaže i to kao MMYY (M-mesec; Y-godina)

e blistera se nisam setio...
nego kako to da sam vidjao kod oca da je jedan datum na tom blasteru a drugi na kutiji..?? pitao sam ga dal je on slucajno izmesao---tvrdio je 100%totno da nije...jer mu je bilo nestalo lekova kad je dobio tu kutiju...

e blistera se nisam setio...
nego kako to da sam vidjao kod oca da je jedan datum na tom blasteru a drugi na kutiji..?? pitao sam ga dal je on slucajno izmesao---tvrdio je 100%totno da nije...jer mu je bilo nestalo lekova kad je dobio tu kutiju...

ti se datumi moraju poklapati, a u fabrikama svaka serija leka prolazi višestepenu kontrolu, počev od sirovina do finalnog proizvoda, potpuno u skladu sa propisima EU i svi korisnici lekova mogu da budu apsolutno sigurni u njihov kvalitet...
biće da je tvoj otac to zamenio, ili si ti, umesto roka trajanja na blisteru pročitao serijski broj koji isto mora biti utisnut...z;)

ti se datumi moraju poklapati, a u fabrikama svaka serija leka prolazi višestepenu kontrolu, počev od sirovina do finalnog proizvoda, potpuno u skladu sa propisima EU i svi korisnici lekova mogu da budu apsolutno sigurni u njihov kvalitet...
biće da je tvoj otac to zamenio, ili si ti, umesto roka trajanja na blisteru pročitao serijski broj koji isto mora biti utisnut...z;)

pa da sam toliko povrsan bas i nisam...a rekoh vec da je ocu bilo vec nestalo lekova pre nabavke novih...tako da i nije mogao da ih pomesa--valjda...

Kakve to predrasude? O tim predrasudama mesecima već bruje mediji u Srbiji, o tim predrasudama govorimo?

Jesam li ja pustila u opticaj neispitan lek/vakcinu koji sam primila na sopstvenu odgovornost jer proizvođač nije želeo da garantuje za njega, pa sam
zato puna predrasuda?

A zaboravuili smo na tvz.kineske lekove koje smo dobijali u apotekama u papirnatim kesicama, da?!

Nemoj zamenjivati teze. Jedna je priča o farmaceutskoj mafiji a nešta su drugo predrasude čoveka da lek istog trenutka kada mu istekne rok upotrebe treba baciti a da pri tom ostane recimo pola leka neupotrebljeno.

Nemoj zamenjivati teze. Jedna je priča o farmaceutskoj mafiji a nešta su drugo predrasude čoveka da lek istog trenutka kada mu istekne rok upotrebe treba baciti a da pri tom ostane recimo pola leka neupotrebljeno.

Zamenila sam teze time što sam ukazala nepoverenje onima koji to ni pod kojim uslovima sebi ne bi smeli dozvoliti ukazavši na 2 jasna primera neodgovornosti?

Ako je nekom leku istek roka pri kraju, zašto ga jednostavno ne povuku, ne ispitaju da li može još da se koristi i to svoje ispitivanje overe pečatom i vrate ga u prodaju sa novim rokom?

samo sto za bilo koju opaku bolset lekove moras da nabavljas u inostranstvu je ove sto kupujes ovde uglavno slabo ili uopste NE DELUJU jer im je rok upotrebe ODAVNO istekao ..samo su prepakovani u druga pakovanja sa drugim krivotvorenim deklaracijama na kojima su drugi datumi..
ovo je srbija a farmaceustka mafija je mafija koju se NIKO ne usudjuje da takne..

Лекови за "било коју опаку болест" су, углавном, иновативни лекови које производе највеће светске фармацеутске компаније које то не раде јер нису глупе да изгубе дозволе и плаћају високе казне. Од прошле године ЕМА и ФДА аутоматски одузимају дозволе за промет лека на основу прекршаја у било којој земљи.
То о чему причаш можда раде мале генеричке "гараџ продакшн" компаније...
Закон дефинише само "забрану промета лека коме је истекао рок трајања", леку из "приче" није истекао рок и он је, регуларно у промету. Мада, добра апотекарска пракса значи да се веледрогеријама враћају лекови који имају рок трајања краћи од 6 месеци и замењују новим, али криза је...

Уосталом, Лабман је све битно врло стручно и лепо објаснио...:)

Back