Bezobrazluk apotekara...

Neka logika navodi na pomisao da ne može isto da deluje nešto što se tek proizvelo i nešto što se godinama povlačilo po rafovima i magacinima, grešim li?

Apsoutno si u pravu ali kod tableta je specifičnost u tome što su to izuzetno stabilni farmaceutski oblici.
Problematični su obici tipa rastvora, sirupa itd. , gde stajanjem dolazi do raspadanja lekovite supstance pod uticajem rastvarača
na komponente koje su farmakološki neaktivne ili čak štetne.
Nasuprot tome tablete imaju jako nizak sadržaj vlage tj vode koja bi u normalnim uslovima čuvanja naškodila lekovitoj supstanci.to je iz razloga
što se kao pomoćne materije koje se koriste u tabletama (sredstva za vezivanje, sredstva za klizanje, sredstva za dopunjavanje) biraju tako da ne privlače i vezuju vodu iz
okoline pa čak i kada je 'blister' delimično oštećen (hidrolizovani skrobovi, fast-flo laktoza, sprye dried laktoza, manitol) tako da je uticaj vlage na tablete zaista minimalan.
Inače, u farmaciji se smatra da je rok leku prošao kada se raspadne više od 5 posto lekovite supstance od one koja je bila prisutna u momentu proizvodnje.
Osim toga veliki broj blistera zadovoljava zahteve za spremišta za lekove koji su tropical proof, odnosno predviđeni su za distribuciju lekova u regione sa visokom vlažnošću.
I na kraju, ja sam lično popio caffetin kome je rok istekao 5 godina (nisam ništa drugo imao pri ruci a mrzelo me do apoteke da idem) i glavobolja je prošla za 15 minuta što ukazuje da je taj caffetin radio samo tako.

Apsoutno si u pravu ali kod tableta je specifičnost u tome što su to izuzetno stabilni farmaceutski oblici.
Problematični su obici tipa rastvora, sirupa itd. , gde stajanjem dolazi do raspadanja lekovite supstance pod uticajem rastvarača
na komponente koje su farmakološki neaktivne ili čak štetne.
Nasuprot tome tablete imaju jako nizak sadržaj vlage tj vode koja bi u normalnim uslovima čuvanja naškodila lekovitoj supstanci.to je iz razloga
što se kao pomoćne materije koje se koriste u tabletama (sredstva za vezivanje, sredstva za klizanje, sredstva za dopunjavanje) biraju tako da ne privlače i vezuju vodu iz
okoline pa čak i kada je 'blister' delimično oštećen (hidrolizovani skrobovi, fast-flo laktoza, sprye dried laktoza, manitol) tako da je uticaj vlage na tablete zaista minimalan.
Inače, u farmaciji se smatra da je rok leku prošao kada se raspadne više od 5 posto lekovite supstance od one koja je bila prisutna u momentu proizvodnje.
Osim toga veliki broj blistera zadovoljava zahteve za spremišta za lekove koji su tropical proof, odnosno predviđeni su za distribuciju lekova u regione sa visokom vlažnošću.
I na kraju, ja sam lično popio caffetin kome je rok istekao 5 godina (nisam ništa drugo imao pri ruci a mrzelo me do apoteke da idem) i glavobolja je prošla za 15 minuta što ukazuje da je taj caffetin radio samo tako.

Sadržaj aktivne supatance ne sme da padne 10% ispod deklarisane vrednosti propisane specifikacijom, sadržaj raspadnih produkta ne sme da premaši propisani nivo, brzina rastvaranja lekovite supstance (dissolution) ne sme se bitno promeniti, kao ni mikrobiološka čistoća i organoleptički izgled. Tek kada je sve to zadovoljeno onda se može reći da je kvalitet leka ostao nepromenjen.
Ne može se generalizovati da su rastvori za oralnu primenu i injekcioni rastvori manje stabilni od čvrstih lekovitih formi, već to zavisi od hemijskih karakteristika lekovite supstance. Za one supstance koje su izrazito nestabilne u rastvoru koriste se praškovi za injekcije, koji se rastvaraju neposredno pred upotrebu.

Sadržaj aktivne supatance ne sme da padne 10% ispod deklarisane vrednosti propisane specifikacijom, sadržaj raspadnih produkta ne sme da premaši propisani nivo, brzina rastvaranja lekovite supstance (dissolution) ne sme se bitno promeniti, kao ni mikrobiološka čistoća i organoleptički izgled. Tek kada je sve to zadovoljeno onda se može reći da je kvalitet leka ostao nepromenjen.
Ne može se generalizovati da su rastvori za oralnu primenu i injekcioni rastvori manje stabilni od čvrstih lekovitih formi, već to zavisi od hemijskih karakteristika lekovite supstance. Za one supstance koje su izrazito nestabilne u rastvoru koriste se praškovi za injekcije, koji se rastvaraju neposredno pred upotrebu.

nije 10 posto nego 5 posto.
ma nemoj? ne može se generalizovati? daj mi jedan razlog zašto bi ibuprofen npr ne bi bio godinama stabilan u tableti? šta će da ga ugrozi?

u tabletama nema hemijskih promena godinama..
disolusion test.. mos' misliti...
koga to zanima?

naveo sam jasno parametre koji određuju jeli neka tableta odgovarajućeg kvaliteta pri studiji stabilnosti. Brzina rastvaranja lekovite sustance, odnosno brzina otpuštanja kod oblika sa modifikovanim oslobađanjem je jedan od tih parametara...z:cry:

naveo sam jasno parametre koji određuju jeli neka tableta odgovarajućeg kvaliteta pri studiji stabilnosti. Brzina rastvaranja lekovite sustance, odnosno brzina otpuštanja kod oblika sa modifikovanim oslobađanjem je jedan od tih parametara...z:cry:

Ma to nije tema. Ti i ja možemo diskutovati o mom stavu da su tablete izuzetno stablini farmaceutski oblici i da godinama ne može doći ni do kakvih drastičnih promena u lekovitoj supstanci jer je tehnološkim i ekspedicionim postupkom isključena vlaga.
z:)

Ma to nije tema. Ti i ja možemo diskutovati o mom stavu da su tablete izuzetno stablini farmaceutski oblici i da godinama ne može doći ni do kakvih drastičnih promena u lekovitoj supstanci jer je tehnološkim i ekspedicionim postupkom isključena vlaga.
z:)

ma, slažem se ja sa tobom, ali, zarad prirode posla koji obavljam i zbog koga snosim odgovornost, ne smem to javno da promovišem. jasno sam kompromisno naglasio da je rok trajnja + 50% propisanog roka apsolutno siguran, bez obzira o kojoj se lekovitoj supstanci radi...:konfete:

Zanima me kako je moguce da se lekovi gotovi svi prodaju bez lekarskog recepta i pregleda?
Bila sam prisutna u apoteci gde se stariji covek zalio na bolove u predelu srca.
Apotekarka mu je ladno dala Nifelat i cak casu vode da odmah popije..
Sta je sada to...
Bezobrazluk ? Nepostovanje zakona? Profit?

Koliko puta sam upotrebio lek kome je istekao rok trajanja; nije vam to kiselo mleko ili akumulator domace proizvodnje pa da se pokvari tacno onog dana kako stoji, ili kada mu istkne garancija, u slucaju akumulatoraz:(((kupujte strane akumulatorez:((). Mnogo gora stvar kod apotekara je to sto mnogi od njih nemaju pojma o trgovini, pa im se desi da im na lageru ostanu 500 miliona kutija lekova, ili sto ne umeju da prodaju robu koja im se ne refundira iz zavoda. Opet besmislice drzavnog vlasnistva, za sefa apoteke ili direktora apotekarske ustanove postave farmaceuta, za koga treba da se sanja da li ima bilo kakve veze sa ekonomijom, poslovanjem ili upravljanjem. Propalo drzavno vlasnistvo... Mislim, to su sustinski problemi, a ne to da li je nekom leku istekao rok trajanja pre 2 meseca, i da li za salterom radi tehnicar a ne dipl. farmaceut. Za ova dva poslednja me iskreno nesto bas i zabole.

Poslednja izmena:
Da je sve u redu sa lekom ili šta uzimaju bilo bi ok ali baš ti penzioneri su godinama gutali i nisu se bunili jer nisu imali vremena .Sada kad imaju vremena oni to i čitaju ,Ovi mlađi prelaze preko toga, jer nemaju vremena za takve stvari.

setih se ove teme danas u apoteci.apotekarka je telefonom razgovarala sa,pretpostavljam dostavljacem/dobavljacem,i kaze mu :`sada vodite racuna sta mi donosite,pazite na datum.nece ljudi da mi uzimaju lekove,kazu star datum`

Back