Neka logika navodi na pomisao da ne može isto da deluje nešto što se tek proizvelo i nešto što se godinama povlačilo po rafovima i magacinima, grešim li?
Apsoutno si u pravu ali kod tableta je specifičnost u tome što su to izuzetno stabilni farmaceutski oblici.
Problematični su obici tipa rastvora, sirupa itd. , gde stajanjem dolazi do raspadanja lekovite supstance pod uticajem rastvarača
na komponente koje su farmakološki neaktivne ili čak štetne.
Nasuprot tome tablete imaju jako nizak sadržaj vlage tj vode koja bi u normalnim uslovima čuvanja naškodila lekovitoj supstanci.to je iz razloga
što se kao pomoćne materije koje se koriste u tabletama (sredstva za vezivanje, sredstva za klizanje, sredstva za dopunjavanje) biraju tako da ne privlače i vezuju vodu iz
okoline pa čak i kada je 'blister' delimično oštećen (hidrolizovani skrobovi, fast-flo laktoza, sprye dried laktoza, manitol) tako da je uticaj vlage na tablete zaista minimalan.
Inače, u farmaciji se smatra da je rok leku prošao kada se raspadne više od 5 posto lekovite supstance od one koja je bila prisutna u momentu proizvodnje.
Osim toga veliki broj blistera zadovoljava zahteve za spremišta za lekove koji su tropical proof, odnosno predviđeni su za distribuciju lekova u regione sa visokom vlažnošću.
I na kraju, ja sam lično popio caffetin kome je rok istekao 5 godina (nisam ništa drugo imao pri ruci a mrzelo me do apoteke da idem) i glavobolja je prošla za 15 minuta što ukazuje da je taj caffetin radio samo tako.