Bezbednost u igraonicama

Bambi81

Aktivan član
Poruka
1.304
Ne znam da li je ovakva tema već otvarana, ne mogu da pronađem, ako jeste molim moderatore da je spoje. Elem, pitanje je da li postoji u Srbiji institucija koja je nadležna za bezbednost sprava po igraonicama, pri tom najviše mislim na one lavirinte za penjanje sa mrežama u koje mogu da se upetljaju, gde mogu da padnu i povrede se ukoliko nešto nije dobro pričvršćeno i montirano. Da li to iko proverava osim samih zaposlenih? Verujem da je većina ljudi koji otvore igraonicu dovoljno savesna da sama to obavlja i vodi računa, ali nažalost ima i onih drugih i onda kome se obratiti u toj situaciji? Danas je dete palo sa visine od oko 2 metra (uz prisustvo odrasle osobe koja ga je pazila) isključivo jer je mreža koja je trebala da ga drži bila greškom odvezana. Sva sreća detetu nije ništa, malo je udario glavicu o zid, pao je na noge i malo pregrizao jezik. Ali šta da se desilo nešto ozbiljnije??? Gazdarica koja je u tom momentu pušila cigaru i bila na facebook-u je rekla "jao sinoć je bio rođendan pa su starija deca verovatno to odvezala!!!". A naravno njoj nije palo na pamet da posle završenog rođendana prekontroliše bezbednost igračaka. Zavod za zaštitu potrošača prebacuje stvar na policiju, u policiji se čude šta da rade pa prebacuju na komunalnu koja obaveštava roditelje da su oni nadležni samo za javne površine, inspekcija za zaštitu na radu kaže da bi bili odgovorni da se povredio zaposleni i ne znaju kome da se ljudi obrate. I onda naletim na ovaj članak
http://www.kurir-info.rs/beograd/roditelji-oprez-57532.php
i ne mogu da verujem da se tako ozbiljnom tematikom ni jedna institucija ne bavi.:rtfm:
Da li je neko imao slična iskustva i šta raditi u tom slučaju?

Meni je dete slavilo rodjendan prekjuče u igraonici. Na samom početku rodjendana se spustilo niz mekani tobogan koji je stajao pod strmim uglom od skoro 45 stepeni i polomilo podkolenicu. Osim toga što se osoblje nije nimalo uzbudilo što se to desilo, u igraonici stoji da je roditelj odgovoran za eventualne povrede koje se dogode u igraonici, bez obzira što oni pružaju usluge čuvanja deteta za vreme trajanja rodjendana. I to se potpisuje ugovorom, stoji sitnim slovima. Planiram da se ozbiljno pozabavim ovom temom i pronađem kako da ih prijavim ili tužim za povrede. Imam vremena, pošto ću morati bar mesec dana da sedim kod kuće sa detetom koje je u gipsu. Koliko sam čula, većina tih igraonica nema sertifikat o bezbednosti sprava zato što se i ne registruju kao igraonica. U svakom slučaju ću pokušati da pronađem koja je njihova obaveza, osim da uzmu pare korisniku igraonice.

Juce sam slavila rodendan mom sestogodisnjem sinu,sa jos 20. dece iz vrtica. Jedno dete je palo sa tromboline na beton, raseklo celo i morali smo da ga odvezemo u hitnu gde su mu usili ranu. Takode smatram da je bezbednost bila losa, jer se tromboline ne moze postaviti na betonu, bez strunjaca okoli, a dete se povredilo tako sto je izlazilo iz tromboline, stalo nogom na tabure koje se prevrnulo. Inace to tabure je toliko lako da se non stop prevrtalo i gotovo sva deca su se tu saplitala i to se desavalo i ranije, ali vlasnicima nije padalo napamet da ga zamene adekvatnijim. Vlasnik je bio i kelner i sanker i dadilja i sve ostalo. Nije bilo drugog osoblja. Da li je to dozvoljeno, ima li pravilnika o radu ovih igraonica. Bilo koji savet ce mi dobro doci, jer ne zelim da se ovo desi jos nekome. Inace nisam stala ni pet minuta sve vreme sam trcala za decom, vodila racuna o svemu i desi se ovo, bas kod mene. Zato me zanima ima li osiguranja ili kome da prijavim slucaj.

Te igraonice naprave sa takvom nepaznjom i nemarom da se coveku smuci.
Ono,ko da su narpavili muciliste a ne igraonicu.
I sta ce deci igraonica?
Pa,treba ih pustiti napolje,na vazduh,u pesku da prave kule,da se ljuljaju,klackaju,igraju vije i zmurke....

Back