Pozdrav. Moram se nekom izjadati. Ovako, prije 3 godine sam dosla u inostranstvo, moj tadasnji momak je dosao godinu dana prije mene, ja sam po zavrsetku fakulteta dosla za njim. U vezi smo dugo, volimo se i slazemo, prosle godine smo se i vencali i planiramo jednog dana imati dece. Imam ovde par drugarica koje sam upoznala i sa kojima se slazem. I gde je sada problem? Problem je u tome da ja nikako ne mogu pronaci posao u struci. Jezik sam brzo savladala, nije me sramota raditi, trenutno radim kao prodavacica i povremeno za jedno udruzenje uradim nesto sto je u okviru moje struke, ali to je to. Nemam perspektivu da bih u tom udruzenju mogla dobiti ugovor i raditi vise. Zavrsila sam takav fakultet da ovde bez radnog iskustva nikome ne trebam, niti mi iko daje priliku da ga steknem. To me izludjuje. Moj muz radi, nije da nemamo sta da jedemo, solidno zivimo, ali mene ubija sto se ja ne mogu poslovno ostvariti ovde. Tri godine vec zivim u ovoj zemlji i nema napretka. Kad samo pomislim na vreme i trud koji sam ulozila u fakultet i novce koje su moji roditelji ulozili, sve da bih jednog dana imala bolji zivot, prosto mi dodje da se bacim kroz prozor. Sramota me je da pogledam roditelje u oci. Imam osjecaj kad da sam razocarala i sebe i njih. Naravno, posto imam 29 godina polako krecu pitanja a kada planirate decu? A meni je jasno da ako sad dobijemo decu da me niko nece zaposliti sa 30 i kusur godina i bez dana radnog iskustva u struci. Ako se vratimo kuci, onda necemo ni muz ni ja naci posao, znaci tu smo di jesmo. A ja se osecam u tako bezizlaznoj situaciji sa 29 godina, imam osjecaj da sam vise mrtva nego ziva jer ovo kako sada zivim realno nije zivot za mladu osobu. Osecam se beskorisnom. Sa tom platom koju dobijem kao prodavacica ne vidim kako bih mojoj potencionalnoj deci obezbedila neko lepo detinjstvo. Oduvek mi je bio san da radim i doprinosim, da sam samostalna. Iz tog razloga sam se i skolovala. Nikada mi nije bio glavni cilj da se udam i da rodim djecu te da sjedim kuci kao domacica i da se pronalazim samo u ulozi zene i majke. Ja jednostavno nisam takva, poznajem i postujem zene koje su takve, ali za mene to nije. Moj muz razumem moju tugu i maksimalna mi je podrska,ali mi realno ne moze pomoci. Cak sam razmisljala o tome da krenem opet da studiram nesto drugo ali to bi trajalo jos minimum 4 godine i tada bih imala 33 i tek onda bih krenula da stecem radno iskustvo, a decu bih radjala ne znam kad. Ja se vec gadim sama sebi jer sam postala bezvoljna i svaki slobodni minut mi se svodi na trazenje posla, citanja oglasa i dobijanja odbijenica. A kao dosla sam u drzavu gde ima perspektive. Nemam volje ni za kakvim hobijima ni za sportom a nekada sam bila vrlo zivahna i optimisticna. Sad mi dodje samo da se zavucem u misiju rupu i da otupim od svega. Kako da prebrodim ovu krizu? Kako da se nateram da opet imam volje za ista? Moja trenutna svakodnevnica je da samo cekam kada cu biti sama u stanu da se isplacem jer me toliko steze u grudima. Imam osecaj da ludim...