Besplatno

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Оно највредније што имамо, овај живот, добили смо бесплатно.
Не постоји новац са којим можемо купити нови.
Шта ћемо са својим животом урадити, то је већ до нас.
Ако новац може да помогне да урадимо нешто више, свакако да не смета, али је битно да схватимо да је новац само средство, а никако циљ.
Novcem novi zivot ne mozes kupiti ali mozes ovaj koliko toliko produziti, ziveti ga lagodnije, opustenije, bez stresova itd itd

Postoje i ljudi koji imaju cenu samo cena nije u novcu ni zlatu ili materijalnim ostalim dobrima.
Mnogo ima ljudi "na ceni" ali nemaju ujutru ni za 200 g bureka.
Krce im creva

Meni se cini da su generacije sistematski unistavane sto se tice odnosa prema novcu. "Od novca se postaje obesan" etc.

Nisu problem pare vec covek. Nije svako "obesan" kad ima.

Primeri milijardera bas govore da sto vise imaju stil zivota im je jednostavniji. Obesni su vise oni koji nisu u toj kategoriji.

Zapravo interesantna mi je ta paralela. Kad neko nemilice trosi SVOJ novac on je obesan, nikad mu nije dosta.

A kad je uvaljen u kredite, zivi u stanu na kredit, vozi auto na kredit, iracionalno trosi zadnju paru na cigaretu, kocku, ide na odmor na kredit- ukratko trosi ono sto nema on je ....sta?
z:D

Није само новац у питању.

Суштина је у несразмерној оцени 'свога' 'туђега' и 'колективнога'

пропаганду је и одиграла цењена ЈУ кинематографија ....Ма колико бил авансеријска... и уникна

Суштина лежи у прецењивању и глорификовању личнога и индивидуалнога 'нико не мож' да ме плати '

Узмимо например жене у Азији .... Колико су мало и за шта све 'плаћене' ....и африканке .. хиспањолке ....

.. Поредећи са Европљанкама ... или Англиканкама ....

恭喜發財

Naravno da ni priroda nije besplatna. Ako hoćeš nezaklonjen pogled na zalazak sunca ili planinski vrh u snegu, moraš da kupiš apartman koji nije zaklonjen drugim apartmanima, što košta više. Ili ako hoćeš veliko dvorište, šumu koju niko neće smeti da dira, pogled na okean, plažu bez smeća...

Dakle čak i prirodne lepote su klasna privilegija.

Imam jednu mudru tezu: sve najvrednije stvari u životu su besplatne.

To naravno ne znači da nam pare ne trebaju za život i održavanje života, za stan, hranu, putovanja, auto, obrazovanje, zdravstvo itd. Zato svi I radimo.

Nego, mimo rada. Ljudi nekad naivno misle kada zarade da uz taj novac dolazi i sreća. Ali ne. Novac služi za održavanje. A sreća dolazi od besplatnih stvari. Ljubav, prijateljstvo, šetnja prirodom, sex,. Ili uz vrlo malo novca. Evo ja odem na planinarsku akciju ceo dan se pentram uživam itd za 2500 dindži za bus, a od 6 ujutru do 22 sam u tome i nauživala se prirode i izmorila. I da ne davim dalje

Za ili protiv? Primedbe? Predlozi?

Jesmo li toga svesni da sa vrlo malo potrošnje osim za nužne stvari, možemo biti srećni? Pare treba čuvati kad se razboliš i slično. Ili baš za nešto specijalno što voliš, kao ja putovanja npr. Otkriti šta se to može slatko uraditi sa malo novca ili bez njega i to raditi. Strastveni sex je takođe besplatan npr

I sa druge strane, oni koji kupuju sreću parama nikad se ne zadovolje, već još, još. Što? Pa sve to što se kupi a što ti nužno ne treba nije ništa posebno.
Šta je to stvarna sreća?
Zašto iskustva u kojima nema nekog napora smatramo iskustvima sreće?
Tvoje reči, " ...sreća dolazi od besplatnih stvari. Ljubav, prijateljstvo, šetnja prirodom, sex,...".
Šta je to stvarna ljubav? Koja je to ljubav koja stvarno donosi sreću? Zapravo, šta to čini da živimo u stanju sreće?
Pitao bih još i za sex. Koliko traje ta sreća vođenja seksualnog odnosa? Zar seksualni užitak nije samo da pokaže čoveku kako je to živetu u svetovima čiste svesti i ljubavi a ne samo imati bledo i kratko iskustvo tih uzvišenih stanja?
Istovremeno, zašto i sami rad nije uključen u ona več nabrojana iskustva? Rad i te kako daje osećaj sreće i onda kada naučimo uživati u radi mi jesmo dosegli zavidna stanja iz kojih možemo dublje razumeti život i, po svoj prilici, još za života živeti u tim visokim realnostima....

To naravno ne znači da nam pare ne trebaju za život i održavanje života, za stan, hranu, putovanja, auto, obrazovanje, zdravstvo itd. Zato svi I radimo.

Nego, mimo rada. Ljudi nekad naivno misle kada zarade da uz taj novac dolazi i sreća. Ali ne. Novac služi za održavanje. A sreća dolazi od besplatnih stvari. Ljubav, prijateljstvo, šetnja prirodom, sex,. Ili uz vrlo malo novca. Evo ja odem na planinarsku akciju ceo dan se pentram uživam itd za 2500 dindži za bus, a od 6 ujutru do 22 sam u tome i nauživala se prirode i izmorila. I da ne davim dalje

Jesmo li toga svesni da sa vrlo malo potrošnje osim za nužne stvari, možemo biti srećni? Pare treba čuvati kad se razboliš i slično. Ili baš za nešto specijalno što voliš, kao ja putovanja npr. Otkriti šta se to može slatko uraditi sa malo novca ili bez njega i to raditi. Strastveni sex je takođe besplatan npr

I sa druge strane, oni koji kupuju sreću parama nikad se ne zadovolje, već još, još. Što? Pa sve to što se kupi a što ti nužno ne treba nije ništa posebno.
Nista nije besplatno..i osmeh je platezno sredstvo...

Coveku je za zivot sasvim dovoljno da ima jedan tanjir, viljusku i krevet ali i to mora necim da plati, recimo vremenom
koje je utrosio da to sam sebi napravi..
Biti srecan ne zavisi od materije, sreca je licni dozivljaj..mozes imati brdo para i biti nesrecan a mozes imati nista
i biti srecan ali moras biti svestan cinjenice da i mesec placa svoj ceh dok ti obasjava pute...

Ne znam dal me razumes...:lol:

Nista nije besplatno..i osmeh je platezno sredstvo...

Coveku je za zivot sasvim dovoljno da ima jedan tanjir, viljusku i krevet ali i to mora necim da plati, recimo vremenom
koje je utrosio da to sam sebi napravi..
Biti srecan ne zavisi od materije, sreca je licni dozivljaj..mozes imati brdo para i biti nesrecan a mozes imati nista
i biti srecan ali moras biti svestan cinjenice da i mesec placa svoj ceh dok ti obasjava pute...

Ne znam dal me razumes...:lol:
Ja sam mislila samo na novac

Potrošnja enerije Meseca dok se kreće oko planete, trošak vodonične energije dok Sunce radi termonuklearnu fuziju.. vreme koje prolazi, to sam stavila pod kategoriju besplatno, jer za to ne zarađujemo, to nam daje priroda ili Bog i slično... Takođe i zdravlje, rodili su nas tako zdrave u glavnom. to nam je datost. samo treba održavati. Nekada novcem naravno.

Ali, Barbara, ako se tako gleda, onda bi sve koštalo, da... no, više sam to gledala ovako. Zamisli da nemaš uopšte novca a želiš lepo da provedeš veče. Dođe ti osoba sa kojom se voliš i seksate se celu noć... ili šetate se celu noć. .. Tek kada sam morala jako da štedim zbo nekih kredita, počela sam da razmišljam da zapravo najbolji provodi su mi kada sam vrlo malo ili ništa novca ulagala

Ali, Barbara, ako se tako gleda, onda bi sve koštalo, da... no, više sam to gledala ovako. Zamisli da nemaš uopšte novca a želiš lepo da provedeš veče. Dođe ti osoba sa kojom se voliš i seksate se celu noć... ili šetate se celu noć. .. Tek kada sam morala jako da štedim zbo nekih kredita, počela sam da razmišljam da zapravo najbolji provodi su mi kada sam vrlo malo ili ništa novca ulagala
Zato sam i naglasila da je i osmeh platezno sredstvo...
Osmehnuces se kad ga vidis na vratima i nesvesno mu staviti doznanja sta zelis..;)

Ne placa se samo novcem...novac je nuzno zlo, materijalizovan "osmeh"...

Nije zato sto si trosila malo ili nista novca vec jer si vreme upotpunila sa nekim, shvatila da novac je neizbezan, ali samo sredstvo placanja. Prisnost sa nekim je nekupljiva.

Nije zato sto si trosila malo ili nista novca vec jer si vreme upotpunila sa nekim, shvatila da novac je neizbezan, ali samo sredstvo placanja. Prisnost sa nekim je nekupljiva.
Pa da, naravno... :)
bio je pored mene neko ko vredi toliko da se ne može novcem opisati...
na to sam i mislila u temi. Najlepše stvari se novcem ne kupuju, kao ta prisnost.

Ali kako ti često ukapiraš na šta mislim i nemaš puno potpitanja? Jel se mi poznajemo? 😀

Pa da, naravno... :)
bio je pored mene neko ko vredi toliko da se ne može novcem opisati...
na to sam i mislila u temi. Najlepše stvari se novcem ne kupuju, kao ta prisnost.

Ali kako ti često ukapiraš na šta mislim i nemaš puno potpitanja? Jel se mi poznajemo? 😀
Naravno da se poznajemo. Ti si Paula sa foruma a ja NotMan sa foruma. Poznajemo se, clanovi smo foruma.

Ali čovek nikad nije sasvim slobodan. Čak i kada ima svoju firmu i radi za sebe mora da dolazi na vreme za sastanke, da radi šta je predviđeno, da pomaže zaposlenim i tada je u mašini iz koje ne može da pobegne ako želi da posao uspe.
Ali sloboda može biti duhovna, kada je osećaš uprkos obavezama i za koga radiš, dal za sebe ili za drugog. Kada odvojiš posao od onog što ti čini zadovoljstvo nezavisno od novca. Ali ako čovek ubedi sebe da samo sa puno novca može biti slobodan, onda je već izabrao svoj put.

Samo ne znam o kakvoj balkanskoj priči priča š. Niti sam neko ko ima ovdašnja merila, niti imam malo novca. možda je pre duhovna, hrišćanska, budistička, filozofska, šta god od toga.. Novac I ono što on daje je jedno, a radost drugo. Ko god ima puno para zna to.

Sve kombinacije su moguće, I da neko ima malo novca a da je radostan sa onim što ima, da ima puno I da je radostan, da ima malo i da je nesrećan i da ima puno I da je nesrećan. Zavisi od puno toga, novac je jedan od faktora.

Naredno pitanje za sreću jeste da li smo svoje potencijalne ostvarili, da li radimo na svojim željama. Ukoliko imam želju da imam novca za putovanja, ja ću zaraditi. Ukoliko ne mogu da zaradim onda sam frustriran. Pre će biti da kod mnogih frustracija nije što imaju malo novca već što ne znaju šta će sa sobom, što ne umeju da budu sposobni u praktičnom životu, zaradi itd a to nije tema.
Vidi, biznismeni, ljudi koji su strastveno u svom biznisu uživaju u istom kao u igri, zauzeti su (na neki način nisu slobodni) ali uživaju u igri, oni vole izazove, uzbudjenja, rizik i sl. Neki ne uživaju, a vode biznis. Neki imaju što bih ja nazvao "perpetum mobile biznis", biznis koji se sam okreće. Poznajem takvog lika, 40+ god ima firmu, zaposlene lojalne od max povjerenja koji to vode 20-30-40 god! On se samo pojavi čisto da ga ne zaborave, sve ide kako treba, samo od sebe, on nema mnogo obaveza oko tog biznisa u vidu glavobolja, stresova i sl. Vozi dobra kola, jede najbolju hranu, putuje po svijetu, igra glof, tenis itd. organizuje sebi život kako hoće, uživa, tako da tu je ta sloboda...

Vidi, biznismeni, ljudi koji su strastveno u svom biznisu uživaju u istom kao u igri, zauzeti su (na neki način nisu slobodni) ali uživaju u igri, oni vole izazove, uzbudjenja, rizik i sl. Neki ne uživaju, a vode biznis. Neki imaju što bih ja nazvao "perpetum mobile biznis", biznis koji se sam okreće. Poznajem takvog lika, 40+ god ima firmu, zaposlene lojalne od max povjerenja koji to vode 20-30-40 god! On se samo pojavi čisto da ga ne zaborave, sve ide kako treba, samo od sebe, on nema mnogo obaveza oko tog biznisa u vidu glavobolja, stresova i sl. Vozi dobra kola, jede najbolju hranu, putuje po svijetu, igra glof, tenis itd. organizuje sebi život kako hoće, uživa, tako da tu je ta sloboda...
Ne verujem da postoji ovakva price.
U biznisu, bio on mali, srednjeg ili ogromnog obima, ne postoje "zaposleni od max poverenja". Gde je lova tu su i problemi.
Ovo "ljudi od max poverenja" se u biznisu postize jakim, na sudu ne oborivim, ugovorima.
I tada, malo je verovatno , da ne kazem nemoguce, pojaviti se "da te ne vi zaboravili".
ljudi ma koliko lojalni bili rade za platu ne za firmin, kompanijin, profit.
Naravno jeste to povezano ali ne na tom nivou.
Postoje ljudi, biznismeni, strastveni u svom poslu, ali uzitak u igri, izazovi, uzbudjenja, prihvatili su rizik, daleko je to od stvarnosti.
Stvarnost je mislim mnogo tamnija.
Kod malog biznisa prezivljavas, otvoreno u vecini slucajeva da bi se imala kakva takva dobit.
Srednji moras obema rukama da drzis i svom pamecu i tu nema nicega lepog, vecina takvih bi prepustila firmu nekom za dobro placen posao.
Kod ogromnog biznisa, velikih kompanija, u nemalom broju slucaja, prokliinju dan kada su se upustili u isti.
Imamo primer toga ogroman gubitak Elona.
Putovanja, najbolja hrana, vile, jahte, ... ima toga naravno, ali preskupa je cena toga i nazalost nije u novcu.
ovo je najrealnija slika.

jbt al sam napisao roman 😁

Ne verujem da postoji ovakva price.
U biznisu, bio on mali, srednjeg ili ogromnog obima, ne postoje "zaposleni od max poverenja". Gde je lova tu su i problemi.
Ovo "ljudi od max poverenja" se u biznisu postize jakim, na sudu ne oborivim, ugovorima.
I tada, malo je verovatno , da ne kazem nemoguce, pojaviti se "da te ne vi zaboravili".
ljudi ma koliko lojalni bili rade za platu ne za firmin, kompanijin, profit.
Naravno jeste to povezano ali ne na tom nivou.
Postoje ljudi, biznismeni, strastveni u svom poslu, ali uzitak u igri, izazovi, uzbudjenja, prihvatili su rizik, daleko je to od stvarnosti.
Stvarnost je mislim mnogo tamnija.
Kod malog biznisa prezivljavas, otvoreno u vecini slucajeva da bi se imala kakva takva dobit.
Srednji moras obema rukama da drzis i svom pamecu i tu nema nicega lepog, vecina takvih bi prepustila firmu nekom za dobro placen posao.
Kod ogromnog biznisa, velikih kompanija, u nemalom broju slucaja, prokliinju dan kada su se upustili u isti.
Imamo primer toga ogroman gubitak Elona.
Putovanja, najbolja hrana, vile, jahte, ... ima toga naravno, ali preskupa je cena toga i nazalost nije u novcu.
ovo je najrealnija slika.

jbt al sam napisao roman 😁
Gospodine, Vi hoćete da kažete, da ja lažem.

Ne. Lepo pise.
Ne verujem sto ne znaci da lazete.
Mozda vi ne verujete u Deku Mraza ali ja svake godine se sakrijem pod jelku i cekam paketice.
Razlika je.
U misljenju Gospodjo/Gospodine.
Gospodine, imaju samo dvije logične opcije, da vjerujete da lažem ili ne a vjerujete u ovo prvo, jer ne vjerujete u drugo, false and true, što bi programeri rekli...
Elem, da li je tačno ili ne, ko to zna. Nisu vjerovali onomad da je zemlja okrugla, pa eto ispostavilo se da jeste, dokaz je google earth, udješ u aplikaciju i mož' da vrtiš planetu...
Pa eto, možda ni ja sebi ne vjerujem iako sam napisao da poznajem čovjeka i iz iskustva kazujem... što ne znači da nije tačno ili tačno.

U Srb sam radio sa raznim klijentima koji su vodili biznise, svako na svoj način, takodjer, jedan ugledni je imao ovaj "perpetum mobile", sin i ćerka, naravno od povjerenja, vode biznis, on je vlasnik svega, on je tu ponekad...
Takodjer, trenutno radim u kompaniji gde je vlasnik postavio sina za menadzera, ja i još jedan supervizori, i radnici, vlasnik je tu ponekad, obidje...
Pa eto, sad ko zna, možda je za povjerovat ovo ili ne...

Poslednja izmena:
Gospodine, imaju samo dvije logične opcije, da vjerujete da lažem ili ne a vjerujete u ovo prvo, jer ne vjerujete u drugo, false and true, što bi programeri rekli...
Elem, da li je tačno ili ne, ko to zna. Nisu vjerovali onomad da je zemlja okrugla, pa eto ispostavilo se da jeste, dokaz je google earth, udješ u aplikaciju i mož' da vrtiš planetu...
Pa eto, možda ni ja sebi ne vjerujem iako sam napisao da poznajem čovjeka i iz iskustva kazujem... što ne znači da nije tačno.

U Srb sam radio sa raznim klijentima koji su vodili biznise, svako na svoj način, takodjer, jedan ugledni je imao ovaj "perpetum mobile", sin i ćerka, naravno od povjerenja, vode biznis, on je vlasnik svega, on je tu ponekad...
Takodjer, trenutno radim u kompaniji gde je vlasnik postavio sina za menadzera, ja i još jedan supervizori, i radnici, vlansik je tu ponekad, obidje...
Pa eto, sad ko zna, možda je za povjerovat ovo ili ne...
Tu dolazimo do drugih pojmova a kljucni je vlasnik koji je postavio sina.... to dalje navodi na druge zakljucke.
No, svi mi pricamo iz nekog iskustva.

Novac te oslobadja ,bitan je u smislu da nemas stres jer ne mozes da platis racune itd i bitan je da mozes da ostvaris stvari koje zelis u zvotu, samim tim si opusteniji ,srecu za mene donose gluposti sa pozitivnim ljudima a to je besplatno,slazem se.

Ако неко нема пара он ће да гладује, да се смрзава, биће болестан, мораће да се задужује и улази у ропство, мораће да трпи тиранине од газда, партнера или родитеља.

Back