Besplatno

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Poenta je da se mora raditi i imati osećaja za odgovornost prema sebi i svemu što nam treba i znači, ali da zagrljaj, prijatan razgovor, privrženost ljubimca, dan u prirodi, fotografija magičnog trenutka kao malopre ona sa ptičicom koja se kupa u kadi od latice... pogled u zvezdano nebo...tj. sve te izvorne fascinacije i okidači za dobro raspoloženje se traže i pronalaze bez obzira na materijalni status.
Niko ne preporučuje da se svedemo na skitnice i prosjake, ali pitanje je: Da li vas ono što kupite može radovati na isti način kao i sve što postoji nezavisno od vaše kupovne moći?
Neki se stvarno raduju onome što su kupili više nego zraku sunca... Poznajem takvih mnogo. Kad nisu u situaciji da kupe premete svoje opsesije, čak ne ni potrebe, razboljevaju se, nisu ni za šta, mrze život, preziru one koji imaju te drangulije... :super:
Muke pregoleme!

Poenta je da se mora raditi i imati osećaja za odgovornost prema sebi i svemu što nam treba i znači, ali da zagrljaj, prijatan razgovor, privrženost ljubimca, dan u prirodi, fotografija magičnog trenutka kao malopre ona sa ptičicom koja se kupa u kadi od latice... pogled u zvezdano nebo...tj. sve te izvorne fascinacije i okidači za dobro raspoloženje se traže i pronalaze bez obzira na materijalni status.
Niko ne preporučuje da se svedemo na skitnice i prosjake, ali pitanje je: Da li vas ono što kupite može radovati na isti način kao i sve što postoji nezavisno od vaše kupovne moći?
Neki se stvarno raduju onome što su kupili više nego zraku sunca... Poznajem takvih mnogo. Kad nisu u situaciji da kupe premete svoje opsesije, čak ne ni potrebe, razboljevaju se, nisu ni za šta, mrze život, preziru one koji imaju te drangulije... :super:
Muke pregoleme!
Upravo to :)

Tema i nije o novcu da li je potreban, već da budemo svesni da su dragocene stvari nezarađene u materijalnom smislu. Da novac postavimo na svoje mesto. Nije on ni dobar ni loš, već njegova upotreba. Da li mi radost zavisi od toga, ili novac upotrebavam kada mi treba i gde mi treba. Usmerenje pažnje takođe. Mi u stvari volimo da mislimo da smo bitne stvari zaradili, ali ako se okrenemo oko sebe, dovoljno ispišemo na papir zbog čega smo bili istinski srećni poslednjih mesec dva, onda čovek dođe do interesantnog zaključka

Novac je tu da obezbedimo sebi prezivljavanje a zivi se od malih,lepih stvari koje se jednostavno desavaju same od sebe...evo bas pre neki dan me je obradova busen visibaba koje su mi procvetale vise nego bilo sta drugo...
E, pa, Loki da ti znaš, a sigurno i znaš, koliko ljudi brka to i misle da su strašno nesrećni što nemaju više novca, iako kada bi realno pogledali bilo bi pitanje da li im treba toliko. Jer na novac gledaju kao pitanje prestiža, moći, neki žele da kupe druge ljude, potkupe, da donesu mir u kući itd.

Iako je naravno praktično imati više novca, bitno je shvatiti šta su naše stvarne želje i potrebe i zaraditi za to. Recimo želim kućicu na planini i da vidim mogu li to. To je neki stvarni cilj za koji se onda recimo bori. Ali nikada ne treba izgubiti iz vida ovo što si napisao, jedno su potrebe i želje, a drugo ono čega ima toliko oko nas besplatnog a da nismo ni svesni. I tu je čak i kada bankrotiramo.

Meni se svidja kako su Evropljani poceli da nose jednolicna odijela, kako bi se razlikovali od etnickih grupa, a zene nisu mogle, a da odjecom ne isticu svoje godine, odnosno mladost, i zato se svaka nova generacija sluzi novim modnim trendovima.

Kultura je nepotkupljiva!

Срећа је тренутно стање,не може бити заувек.Новац је тренутно стање,не може бити заувек.Секс је тренутно стање,не може бити заувек итд. Када у једном дану имамо више тих тренутних стања,ми смо срећни,е сад имамо и лоших тренутних стања.Например сутра немамо секс,немамо довољно пара итд.

Ovo je jos jedna tema o trivijalnostima.
Ono sto danas niko nema je prijatelj, djeca i zdravlje. Jer prijatelj i dijete je isto, a kad zivot slabo prija, eto bolesti.

A nema ni srece, jer je temelj srece uvijek bila velika porodica i to ona tradicionalna, gdje je bilo mnogo ljubavi i vremena koje se posvecivalo djeci. Sto veca porodica to vise paznje i ljubavi za djecu, to su djeca pametnija i vise ce imati novca kad odrastu, zato im zene nece morati raditi, te ce se moci posvetiti djeci, koja ce onda biti genijalna i imati mnogo novca. Krug se zatvara.

U sustini, vecina genijalaca je iz jevrejskih tradicionalnih porodica, jer im zene nemaju kompleks nize vrijednosti i ne teze nezavisnosti, nego saradnji i slobodi. Zena koja nema vremena za djecu nije slobodna i djeca ne mogu biti natprosjecna.

No, kako objasniti zaglupljenim robovima da nezavisnost cini glupim kad je glup covjek isto kao i mrtav? Zavisnost postoji samo kod onih koji sumnjaju u sebe. Sposobna i samopouzdana zena se ne boji ni muza ni poslodavca, a ove nezavisne koje se boje muza i radjanja od straha ce se prodati i leci sa sefom.

Imam jednu mudru tezu: sve najvrednije stvari u životu su besplatne.

To naravno ne znači da nam pare ne trebaju za život i održavanje života, za stan, hranu, putovanja, auto, obrazovanje, zdravstvo itd. Zato svi I radimo.

Jesmo li toga svesni da sa vrlo malo potrošnje osim za nužne stvari, možemo biti srećni? Pare treba čuvati kad se razboliš i slično. Ili baš za nešto specijalno što voliš, kao ja putovanja npr. Otkriti šta se to može slatko uraditi sa malo novca ili bez njega i to raditi.
Zasto kod nas ljudi vole da promovisu siromastvo?z:D

Kiselo grozdje ili....?

Zasto malo potrosnje? Zasto ne imati za puno potrosnje?

Zasto novac uvek povezivati sa necim zlim i kupovinom srece?

Zelim nam svima mnogo para ove godine.
Pay Me Kim Kardashian GIF by GQ

To naravno ne znači da nam pare ne trebaju za život i održavanje života, za stan, hranu, putovanja, auto, obrazovanje, zdravstvo itd. Zato svi I radimo.

Nego, mimo rada. Ljudi nekad naivno misle kada zarade da uz taj novac dolazi i sreća. Ali ne. Novac služi za održavanje. A sreća dolazi od besplatnih stvari. Ljubav, prijateljstvo, šetnja prirodom, sex,. Ili uz vrlo malo novca. Evo ja odem na planinarsku akciju ceo dan se pentram uživam itd za 2500 dindži za bus, a od 6 ujutru do 22 sam u tome i nauživala se prirode i izmorila. I da ne davim dalje

Za ili protiv? Primedbe? Predlozi?

Jesmo li toga svesni da sa vrlo malo potrošnje osim za nužne stvari, možemo biti srećni? Pare treba čuvati kad se razboliš i slično. Ili baš za nešto specijalno što voliš, kao ja putovanja npr. Otkriti šta se to može slatko uraditi sa malo novca ili bez njega i to raditi. Strastveni sex je takođe besplatan npr

I sa druge strane, oni koji kupuju sreću parama nikad se ne zadovolje, već još, još. Što? Pa sve to što se kupi a što ti nužno ne treba nije ništa posebno.
Balans je veoma bitan u zivotu ,pare te cine srecnim do neke granice, np kakvo auto vozis je nebitno ali ako nemas auto i moras sat i po da ides na posao umjesto 20 minuta,ako imas stres tj da razmisljas o osnovnim potrebama te cini nesretnim.

Nego, mimo rada. Ljudi nekad naivno misle kada zarade da uz taj novac dolazi i sreća. Ali ne. Novac služi za održavanje. A sreća dolazi od besplatnih stvari. Ljubav, prijateljstvo, šetnja prirodom, sex,. Ili uz vrlo malo novca. Evo ja odem na planinarsku akciju ceo dan se pentram uživam itd za 2500 dindži za bus, a od 6 ujutru do 22 sam u tome i nauživala se prirode i izmorila. I da ne davim dalje

Jesmo li toga svesni da sa vrlo malo potrošnje osim za nužne stvari, možemo biti srećni? Pare treba čuvati kad se razboliš i slično. Ili baš za nešto specijalno što voliš, kao ja putovanja npr. Otkriti šta se to može slatko uraditi sa malo novca ili bez njega i to raditi. Strastveni sex je takođe besplatan npr

I sa druge strane, oni koji kupuju sreću parama nikad se ne zadovolje, već još, još. Što? Pa sve to što se kupi a što ti nužno ne treba nije ništa posebno.
Nema pravila. Mnogo zavisi od toga kakve osobe u zivotu su kraj nas. Ne zavisi od novca. Za sve je potrebno i malo srece, mislim.

A moja teza je da ništa nije besplatno.
Samo se razlikuje sredstvo kojim se plaća.

Pohlepa je najčudnija ljudska moć...

Tu ti je lik sve objasnio,

ja bih samo dodao zavisi čime se ostvaruje cilj...
I da, svi smo koruptivni...

Pricati o besplatnom a odrzivom, je nebuloza....zbog okolnosti i zakonitosti..
Pricati o besplatnom koje je oportunizam je vrlo realna stvar, ali tu ima jedna stvar, oportunizam je izuzetno sredstvo za kontrolu raspolozenja osobe...
Plus se kontrolise sama koruptivnost preko toga.

Ljubav nije besplatna....to znamo svi....potrebno je itekako potrositi da bi se ljubav javila ili odrzala, a to najbolje govori realnost kad cujes muskarce kako odbijaju ponudu devojaka da se smuvaju recima, moze kres, moze neobavezno ali da mi budes devojka ne moze, nemam toliko para...
Brak je tek posebna stvar, tj tek tu dolazi na videlo koliko nema besplatnog...iako su bili u vezi pre toga....no no....

Ljubav braniti takodje je skupo....narocito u danasnje vreme samozaljubljenih zena...bukvalno okrenutih grehu...
Sve braniti je skupo, a vazi pravilo ako imas ostaces bez toga ako ne mozes da ga odbranis...i pravilo 2 uvek je isplativije pljackati i oteti i poraziti u ratu , nego raditi i proizvesti...

Tema je toliko apsurdna da je vise postavljena kao paradox...

Inace je paradox zbog jos jedne stvari, tj dve.....
A to je kapitalizam forsira samodovoljnost preko ostvarenja svake potrebe kupovinom.
Tako da se cesto vise isplati ostaviti namestaj u starom stanu nego platiti prevoz do nove lokacije....mene skorasnje seljenje kostalo 350e a nije mi trebao kamion nego vise kombija...bez namestaja, to bi me izaslo eventualno 80e koliko je start kombija posto su stanovi na pljuc, 100m jedan od drugog...
Druga stvar u kapitalizmu je deviza da svako vredi onoliko koliko je placen, tj da neznanje da naplati takodje predstavlja njegovu bezvrednost na neki nacin...a ne odsustvo vestine koja je potrebna za veci uspeh..

Tacno je da komsijska pomoc vredi vise od zlata, ali bez ulaganja u pr i cascavanja i nekih drugih vrbovanja , nemoguce je dobiti ljudsku pomoc od komsija u danasnjem trenutku i u Srbiji i u BG...
Nemoguce je da svi imate dobre komsije, a da moji rodjaci nemaju , imaju ali par starih dok su svi novodoseljeni moze slobodno da gori zgrada nece mrdnuti da pomognu...

Poslednja izmena:

Sve je pozajmljeno. Zivot je pozajmljen.
Na kraju, odemo, sve vratimo.
Nista ne posedujemo.

Kad to shvatis, shvatis da je za srecu dovoljno malo, i da to ne kosta skoro nista :)

Zanimljivo promišljanje o nematerijalnim i materijalnim vrijednostima.

Nematerijalne vrijednosti su neprocjenjive, a tako malo ih danas cijenimo.

Kad volimo, činimo to zbog materijalnih dobara. Toj otužnoj pojavi dali smo ime interes.

U nematerijalnim stvarima je istinska vrijednost jer one su neprocjenjive. Izvor im je nematerijalan, usađen u ljude od strane samog Boga. Te vrijednosti ne mogu se kupiti ni prodati, svi ih možemo posjedovati i sa drugima dijeliti, a opet da nama ne zafali.

Stoga, žalim ljude koji svojim partnerima uvrijede čast, tu uzvišenu nematerijalnu vrijednost, zbog prosutog soka po tepihu. Sok će već neko očistiti, tepih zamijeniti, ali čast i samopouzdanje kao trajne kategorije ljudskog bića ostaju trajno oštećene.

Isto je i kad svom djetetu uvrijede inteligenciju, opet nematerijalnu dimenziju, ako dobije jedinicu u školi. Mnogo loša trgovina. Ako već mora neka bude materijalno za materijalno, jer materijalno je nadoknadivo.

Rasipati neprocjenjivo da se dobije materijalno i prolazno - najlošija je trgovina. Mnogo je primjera, samo dva sam naveo.

I poslije se pitamo kako to da nismo sretni. Eto, kako nismo.

Sve što uz vodu bacamo, vraća se.

pa to je prava propast,kad sve pretvoriš u pare,a realno ne može ništa od para da se dobije sem golog života
zato bi ja odma svima po milion dolara čim napune 18 godina pa nek troše,dobro za ekonomiju i natalitet :lol:

Zanimljivo promišljanje o nematerijalnim i materijalnim vrijednostima.

Nematerijalne vrijednosti su neprocjenjive, a tako malo ih danas cijenimo.

U nematerijalnim stvarima je istinska vrijednost jer one su neprocjenjive. Izvor im je nematerijalan, usađen u ljude od strane samog Boga. Te vrijednosti ne mogu se kupiti ni prodati, svi ih možemo posjedovati i sa drugima dijeliti
Ceo post koji si napisao je sadržajan, no sada ostavih u citatu srž. Prečesto se zaboravi.

Zašto? Pa zato što je lakše sve svesti na novac, čak i oni koji ga nemaju. Oni kukaju jer žele sve da svedu na njega. Za to ti ne treba duh. A ljudi beže od duhovnih i ne materijalnih vrednosti sami po sebi, jer je za to potrebno da duša bude na nekom nivou. Ali je lakše dušu ne uključiti ni promišljanja ni rad na sebi, i sve prepustiti uživanju u materijalnom. To je glavni uzrok što i oni koji ga imaju i oni koji ga nemaju hoće da ga imaju.

Popularno je da, ali naiđoh na ovo pa se uklapa u temu.
Odlicno ,samo koliko novca je dovoljno da ne bi imao stres i da se posvetis stvarima koje te cine sretnim. Balans u zivotu je moj vodic, to je i neka poruka iz Budizma,mislim da to dobro radim dok me moj prijatelj naziva goofno kapitalisticko(za njega balans znaci nesto drugo) . Koja cifra je dovoljna da ne razmisljamo vise o novcu.

Zasto kod nas ljudi vole da promovisu siromastvo?z:D

Kiselo grozdje ili....?

Zasto malo potrosnje? Zasto ne imati za puno potrosnje?

Zasto novac uvek povezivati sa necim zlim i kupovinom srece?

Zelim nam svima mnogo para ove godine.
Pay Me Kim Kardashian GIF by GQ
Imašila si temu. Tena nije da ne zarađujemo novac.

Ali je lakše dušu ne uključiti ni promišljanja ni rad na sebi, i sve prepustiti uživanju u materijalnom.

Čovjek je uvijek išao linijom manjeg otpora. Uvijek je bilo lakše padati nego prkositi zakonima gravitacije.

Zbog toga samo rijetki uspiju. Podignu se duhovno, a i materijalno.

Većina ljudi zbog nepoznavanja ili drugog uzroka - neprihvatanja ovih činjenica, ne živi, nego se muči.

Back