Besplatno

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Odlicno ,samo koliko novca je dovoljno da ne bi imao stres i da se posvetis stvarima koje te cine sretnim. Balans u zivotu je moj vodic, to je i neka poruka iz Budizma,mislim da to dobro radim dok me moj prijatelj naziva goofno kapitalisticko(za njega balans znaci nesto drugo) . Koja cifra je dovoljna da ne razmisljamo vise o novcu.
Za to se potrudiš da zaradiš, za tu cifru koja ti je dovoljna da ne razmišljaš.
Možda mnogi ne znaju, ali ja nemam ni puno ni malo novca. Imam za naše uslove dobra primanja i gledam da zaradim i više. Stoga tema nije da nam novac ne treba i uopšte je nejasno zašto ljudi ne uključe malo pamet kad čitaju... Poenta je da se vidi šta je to sreća ono što nas ispunjava.

Svesna sam da su pojedini ljudi potpuno isključili nematerijale vrednosti i svu komunikaciju sa drugima zasnivaju na robno novčanom modelu. Njima je tema besmislena. To je legitimno. Mada, I oni nekad zaborave da Sunce, zdravlje, itd ima stvari koje se besplatno nude, samo da li ih primećujemo i da li smo zahvalni ili smo u potpunosti uplovili u mašineriju interesa

Nekada ljudi bezglavo, ne pametno rade 20h dnevno da bi zaradili, a onda upropaste zdravlje ili prijatelje ili odnose i na kraju kupe ono što ih samo malo čine zadovoljnim. Promišljanje je važno, napisati sebi šta će me usrećiti što se kupuje, tipa vikendica, auto itd, imati jasan cilj zarade. Ali na celom tom putu ne zaboraviti da životna sreća neće doći tad kad budem imao, već je sad tu za one koji su sposobni da osete, percipiraju

Za to se potrudiš da zaradiš, za tu cifru koja ti je dovoljna da ne razmišljaš.
Možda mnogi ne znaju, ali ja nemam ni puno ni malo novca. Imam za naše uslove dobra primanja i gledam da zaradim i više. Stoga tema nije da nam novac ne treba i uopšte je nejasno zašto ljudi ne uključe malo pamet kad čitaju... Poenta je da se vidi šta je to sreća ono što nas ispunjava.

Svesna sam da su pojedini ljudi potpuno isključili nematerijale vrednosti i svu komunikaciju sa drugima zasnivaju na robno novčanom modelu. Njima je tema besmislena. To je legitimno. Mada, I oni nekad zaborave da Sunce, zdravlje, itd ima stvari koje se besplatno nude, samo da li ih primećujemo i da li smo zahvalni ili smo u potpunosti uplovili u mašineriju interesa
Kad si uplovio u masineriju interesa, niko ne misli da je uplovio u masinu interesa.

Imam jednu mudru tezu: sve najvrednije stvari u životu su besplatne.

To naravno ne znači da nam pare ne trebaju za život i održavanje života, za stan, hranu, putovanja, auto, obrazovanje, zdravstvo itd. Zato svi I radimo.

Nego, mimo rada. Ljudi nekad naivno misle kada zarade da uz taj novac dolazi i sreća. Ali ne. Novac služi za održavanje. A sreća dolazi od besplatnih stvari. Ljubav, prijateljstvo, šetnja prirodom, sex,. Ili uz vrlo malo novca. Evo ja odem na planinarsku akciju ceo dan se pentram uživam itd za 2500 dindži za bus, a od 6 ujutru do 22 sam u tome i nauživala se prirode i izmorila. I da ne davim dalje

Za ili protiv? Primedbe? Predlozi?

Jesmo li toga svesni da sa vrlo malo potrošnje osim za nužne stvari, možemo biti srećni? Pare treba čuvati kad se razboliš i slično. Ili baš za nešto specijalno što voliš, kao ja putovanja npr. Otkriti šta se to može slatko uraditi sa malo novca ili bez njega i to raditi. Strastveni sex je takođe besplatan npr

I sa druge strane, oni koji kupuju sreću parama nikad se ne zadovolje, već još, još. Što? Pa sve to što se kupi a što ti nužno ne treba nije ništa posebno.
da prokomentarisem samo ono ljubav, prijateljstvo, setnja prirodom, sex...........prvo, ljubav ne ide na gladan stomak, ocu kazem, osobe se zblize uz druzenje ne samo po cvetnoj livadi vec i na zajednickim letovanjima, vecernjim izlascima, ...........za sta treba lova. Drugo prijateljstvo.......ulicari koji spavaju po parkovima i pod mostovima, tesko da mogu imati prijatelje..........za da steknes prijatelja treba da si socijalizirana, da imas svoje mesto u drustvu, da vredis necemu ............
Trece, setnja prirodom..........po mnogim lepim mestima , sumama, planinama, ......u nemackoj treba da platis setnju. Setnja obalom mora me odusevljava al bez pare ne mogu sti do morskih obala. Cetvrto, sex...............tu prestaje svaka diskusija. Napravi anketu pa ces videti da oni koji su materijalno na dnu, jedva da znaju sta znaci rec sex. Ko se stalno muci za egzistenciju, da plati stan, struju, hranu, .................tom nije do seksa.

nece se lazemo. Ima , al retko, i toga sto pricas, al toga ima samo u ranoj mladosti i svetu fantazija jednog pubertetlije. Zrele osobe shvataju vrednosti ekonomske sigurnosti za psiho-fizicki zdrav zivot i zato se bore da to i ostvare.
Par mojih devojaka iz mladosti su sa mog bicikla presle na tudji kavasaki............i potpuno ih razumem. To me nateralo da ne mislim da je ljubav najvaznija i danas nemam problema po tom pitanju. Imam i jedno i drugo.

Imašila si temu. Tena nije da ne zarađujemo novac.
Ne laskaj sebi.
Ne svidja ti se odgovor, to je problem.
Nisam nigde to ni napisala da je tema.

Ovo je stara balkanska prica o kiselom grozdju:
Ljudi nekad naivno misle kada zarade da uz taj novac dolazi i sreća. Ali ne. Novac služi za održavanje.

Kad novac sluzi za "odrzavanje" to je onda prezivljavanje.
Postoji vise nivoa bogatstva. Taj koji radi po satu ne spada u istinski bogate.

Kad covek dostigne finansijsku nezavisnost on ima slobodu.
Onaj ko gilja u nekoj firmi- nema slobodu.
Neko je lepo rekao da je "plata droga koju daju ljudima u dozama da zaborave na svoje snove".

A onda dolazimo do toga koje su to besplatne stvari koje vrede.
Neko ce ih svesti na telesne uzitke a nekom je sloboda broj jedan na lestvici.

Sve dok radis za nekog nisi slobodan vec rob.
U tom kontekstu novac vredi.

A sad osecaj licne srece i zadovoljstva nema veze s tim. Onaj ko je prirodno nezahvalan ce uvek biti nesrecan.

Ne laskaj sebi.
Ne svidja ti se odgovor, to je problem.
Nisam nigde to ni napisala da je tema.

Ovo je stara balkanska prica o kiselom grozdju:

Kad novac sluzi za "odrzavanje" to je onda prezivljavanje.
Postoji vise nivoa bogatstva. Taj koji radi po satu ne spada u istinski bogate.

Kad covek dostigne finansijsku nezavisnost on ima slobodu.
Onaj ko gilja u nekoj firmi- nema slobodu.
Neko je lepo rekao da je "plata droga koju daju ljudima u dozama da zaborave na svoje snove".

A onda dolazimo do toga koje su to besplatne stvari koje vrede.
Neko ce ih svesti na telesne uzitke a nekom je sloboda broj jedan na lestvici.

Sve dok radis za nekog nisi slobodan vec rob.
U tom kontekstu novac vredi.

A sad osecaj licne srece i zadovoljstva nema veze s tim. Onaj ko je prirodno nezahvalan ce uvek biti nesrecan.
Ali čovek nikad nije sasvim slobodan. Čak i kada ima svoju firmu i radi za sebe mora da dolazi na vreme za sastanke, da radi šta je predviđeno, da pomaže zaposlenim i tada je u mašini iz koje ne može da pobegne ako želi da posao uspe.
Ali sloboda može biti duhovna, kada je osećaš uprkos obavezama i za koga radiš, dal za sebe ili za drugog. Kada odvojiš posao od onog što ti čini zadovoljstvo nezavisno od novca. Ali ako čovek ubedi sebe da samo sa puno novca može biti slobodan, onda je već izabrao svoj put.

Samo ne znam o kakvoj balkanskoj priči priča š. Niti sam neko ko ima ovdašnja merila, niti imam malo novca. možda je pre duhovna, hrišćanska, budistička, filozofska, šta god od toga.. Novac I ono što on daje je jedno, a radost drugo. Ko god ima puno para zna to.

Sve kombinacije su moguće, I da neko ima malo novca a da je radostan sa onim što ima, da ima puno I da je radostan, da ima malo i da je nesrećan i da ima puno I da je nesrećan. Zavisi od puno toga, novac je jedan od faktora.

Naredno pitanje za sreću jeste da li smo svoje potencijalne ostvarili, da li radimo na svojim željama. Ukoliko imam želju da imam novca za putovanja, ja ću zaraditi. Ukoliko ne mogu da zaradim onda sam frustriran. Pre će biti da kod mnogih frustracija nije što imaju malo novca već što ne znaju šta će sa sobom, što ne umeju da budu sposobni u praktičnom životu, zaradi itd a to nije tema.

Ali čovek nikad nije sasvim slobodan. Čak i kada ima svoju firmu i radi za sebe mora da dolazi na vreme za sastanke, da radi šta je predviđeno, da pomaže zaposlenim i tada je u mašini iz koje ne može da pobegne ako želi da posao uspe.
Nije isto imati slobodu da kreiras svoje radno vreme kako ti se hoce i kad ti neko uruci raspored.
Cak i kad covek radi 70 sati nedeljno sve dok on ima slobodu da napravi svoj raspored to je jedan potpuno drugaciji stil zivota i potpuno drugaciji osecaj. Ko nije iskusio tesko da moze da razume.
Druga stvar je sto covek ne mora uopste da bude zaposlen. Moze da organizuje posao i postavi ljude.

Prosto ne treba pljuckati po necemu sto ima mnogo svojih prednosti.

Ali sloboda može biti duhovna, kada je osećaš uprkos obavezama i za koga radiš, dal za sebe ili za drugog. Kada odvojiš posao od onog što ti čini zadovoljstvo nezavisno od novca. Ali ako čovek ubedi sebe da samo sa puno novca može biti slobodan, onda je već izabrao svoj put.
Moze covek i u zatvoru da ubedi sebe da je "duhovno slobodan".

Samo ne znam o kakvoj balkanskoj priči priča š. Niti sam neko ko ima ovdašnja merila, niti imam malo novca. možda je pre duhovna, hrišćanska, budistička, filozofska, šta god od toga.. Novac I ono što on daje je jedno, a radost drugo. Ko god ima puno para zna to.
O, daleko je tvoja prica od bilo kakvih hriscanskih, daleko bilo, istocnjackih filozofija. z:mrgreen: Fokus na telesno i ovozemaljsko.

Poslednja izmena:
I sa druge strane, oni koji kupuju sreću parama nikad se ne zadovolje, već još, još. Što? Pa sve to što se kupi a što ti nužno ne treba nije ništa posebno.
323385698_699426318568954_4496198997894691340_n.jpg

Новац је јако битан у животу.

Наравно да су битније друге вредности. Породица, пријатељство, поштење, поштовање и сл.

То све је јако тешко остварити без новца.

Такође, новац је једно од мерила нечије успешности (једно од). Не значи да није успешан онај ко има мало новца. Сиромашни људи често узвикују пароле којима желе да унизе богате, да себе утеше причом како је срећа у 30 квадрата, како новац не купује срећу. Богати људи нису нешто лоше, како сиротиња жели да представи, а да је сиромаштво идеал и нешто добро.

Да хомо сапиенс није имао природну потребу да ствара материјалне вредности, људи би још увек живели у првобитној људској заједници. Јурњава за материјалним вредностима од стране људи је довела до стварања духовних вредности.

Што се конкретне теме тиче, тезе да су све највредније ствари бесплатне, мислим да нису, већ их узимамо здраво за готово (у погледу новца који се одваја за те бесплатне ствари).

Малопре видех смокијев пост где је говорио о стоицизму богатог човека (и финансијски и у сваком другом смислу) Киану Ривса.

Он је урадио много добрих и хуманих ствари. То не би могао да уради без новца или би обим и снага великих ствари које је урадио био далеко мањи да је то радио без новца.

Не постоји директна корелација између новца и среће, али је та веза прилично јака, а опет је заборављамо.
Andrew Tate je rekao

"OK parama se ne mogu kupiti zdravlje i ljubav, bla bla. Ali sve drugo može!!! To nešto slabo pominjete!!"

Novac kao sredstvo da ostvariš neki plan je jedno. Ali radost je drugo.

Ako zamislim da mi dođe zlatna ribica i kaže kolko ti treba za sve to.. Kažem tih par kredita, može kuća, još u šteku, super. I onda šta? Pa želim sa nekim to da podelim, sa nekim s kim se volim. A to je besplatna stvar ta ljubav nikako je za novac ne možeš naći, šta će ti da budu uz tebe tada oni zbog tih mat stvari što su došli... Tako da treba biti ambiciozan prema meni, zarađivati, ali pre toga porazmisliti šta nas stvarno čini radosnim i to ne zaboravljati.. Jer kada se trka života završi šta će me činiti radosnim? Koja sećanja?
Pazi, Andrew Tate je rekao: "Sad za ovaj festival što idemo za vikend, biće oko 10 hiljada evra. I onda mi posle kištraju kako sam pohlepan. Pa košta 10,000 da odeš u grupu pajsera."

Andrew Tate je rekao

"OK parama se ne mogu kupiti zdravlje i ljubav, bla bla. Ali sve drugo može!!! To nešto slabo pominjete!!"
Zdravlje mozes po mom oko 90 %.
Ako imas para najbolje se hranis, imas najbolje lekove za slucaj bolesti, ides u najbolje bolnice, operisu te najbolji lekari.....
Ako nemas para u apoteci ti nece dati kafetin za glavu dok je milijarder Dejvid Rokfeler doziveo 101 godinu jer je sedam puta menjao srce, Jel ti to nesto govori ?
Mi u toku zivota ne mozemo da skrpimo za to jedno polovno [trenutna cena srca se krece oko 600.000 eura] :cool:
A ljubav......kad imas para sve se vrti oko tebe, zene, prijatelji, ma bukvalno sve :super:
Sta je za tebe ljubav ?
Samo ne spominji boga jer on to zasigurno nije :confused:

Nažalost, parama se u životu kupuje skoro sve. Čak i mnoge stvari koje nam, naizgled, deluju sasvim besplatno.
Zdravlje i te kako zavisi od novca.
Takođe, možeš sebi da priuštiš lepo odelo, obuću, da budeš uvek doteran, to svakako ostavlja dobar utisak kod ljudi.

Takođe, vrlo bitna stvar je da ti u životu u stvari sve kupuješ vremenom koje si potrošio da zaradiš te pare.

Ja sam lično odavno prestao da se brinem o tome.
Prosto, koliko meni para treba, ja to ne mogu zaraditi ni za 3 života.
Jednostavno, raspolažem sa ovim što imam, uklapam se u to i sasvim mi je ok.
Ključ je samo biti realan u očekivanjima od samog sebe i nikako ne treba sebe shvatati previše ozbiljno.

Оно највредније што имамо, овај живот, добили смо бесплатно.
Не постоји новац са којим можемо купити нови.
Шта ћемо са својим животом урадити, то је већ до нас.
Ако новац може да помогне да урадимо нешто више, свакако да не смета, али је битно да схватимо да је новац само средство, а никако циљ.

Imam jednu mudru tezu: sve najvrednije stvari u životu su besplatne.

To naravno ne znači da nam pare ne trebaju za život i održavanje života, za stan, hranu, putovanja, auto, obrazovanje, zdravstvo itd. Zato svi I radimo.

Nego, mimo rada. Ljudi nekad naivno misle kada zarade da uz taj novac dolazi i sreća. Ali ne. Novac služi za održavanje. A sreća dolazi od besplatnih stvari. Ljubav, prijateljstvo, šetnja prirodom, sex,. Ili uz vrlo malo novca. Evo ja odem na planinarsku akciju ceo dan se pentram uživam itd za 2500 dindži za bus, a od 6 ujutru do 22 sam u tome i nauživala se prirode i izmorila. I da ne davim dalje

Za ili protiv? Primedbe? Predlozi?

Jesmo li toga svesni da sa vrlo malo potrošnje osim za nužne stvari, možemo biti srećni? Pare treba čuvati kad se razboliš i slično. Ili baš za nešto specijalno što voliš, kao ja putovanja npr. Otkriti šta se to može slatko uraditi sa malo novca ili bez njega i to raditi. Strastveni sex je takođe besplatan npr

Zaista, najvaznije stvari su besplatne.
Ne postoji nista poput ljudi i nista nalik na odnose izmedju ljudi a da se novcem moze platiti.

Novac je vazno orudje za mir, blagostanje, dostojanstvo i osecaj da nam nece bas svaki vetar poviti grane do poda.

Kada razmislim bolje, ako je poklon placen novcem a isti zavrsi na gomili, taj poklon je bez smisla i nema vrednost.
Ali...kada iza poklona stoji ljubav osobe koja poklanja i zahvalnost, radost osobe koja prima i pamti...takav poklon je zlata vredan pa makar isti bio skromno placen.
Sto me navodi na zakljucak da novac i emocija i nisu bas previse udaljeni.

Medjutim, dobar sluga ne sme postati los vladar.

Novac kao sredstvo da ostvariš neki plan je jedno. Ali radost je drugo.

Ako zamislim da mi dođe zlatna ribica i kaže kolko ti treba za sve to.. Kažem tih par kredita, može kuća, još u šteku, super. I onda šta? Pa želim sa nekim to da podelim, sa nekim s kim se volim. A to je besplatna stvar ta ljubav nikako je za novac ne možeš naći, šta će ti da budu uz tebe tada oni zbog tih mat stvari što su došli... Tako da treba biti ambiciozan prema meni, zarađivati, ali pre toga porazmisliti šta nas stvarno čini radosnim i to ne zaboravljati.. Jer kada se trka života završi šta će me činiti radosnim? Koja sećanja?

Vidis, zivo se secam Puskinove Bajke o ribaru i zlatnoj ribici.
Sta je baba prvo uradila kada je postala carica? Dedu je u stalu poslala, nije htela sa tim starcem krevet da deli vec da stari vecera sa magarcem.

Bio je dobar decenijama i decenijama ali kada je, kako bese, sluzilo sto sluga i kada bi carstvo trajalo tri dana pa dodijalo...onda ni ljudi nisu trajali duze.

To je problem sa parama.
Krene se od busnog korita a onda trazi kuca, dvor, carevina i na kraju od besa se ne zna sta dalje, vec i zlatna riba da je sluzi...jer vise nista ne zadovoljava pa se besni.

Meni se cini da su generacije sistematski unistavane sto se tice odnosa prema novcu. "Od novca se postaje obesan" etc.

Nisu problem pare vec covek. Nije svako "obesan" kad ima.

Primeri milijardera bas govore da sto vise imaju stil zivota im je jednostavniji. Obesni su vise oni koji nisu u toj kategoriji.

Zapravo interesantna mi je ta paralela. Kad neko nemilice trosi SVOJ novac on je obesan, nikad mu nije dosta.

A kad je uvaljen u kredite, zivi u stanu na kredit, vozi auto na kredit, iracionalno trosi zadnju paru na cigaretu, kocku, ide na odmor na kredit- ukratko trosi ono sto nema on je ....sta?
z:D

Back