Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

Pozdrav nasao sam jednog Kreutzer-a I mislim da je ovaj : http://www.ma-shops.com/halbedel/item.php5?id=5495&lang=en&curr=EUR
Ali nejasno mi je zasto na mojoj kovanici tamo gde pise "COMTIR"Nedostaje slovo "I" i gde pise 1661 na mojoj kovanici stoji samo 661.Takodje u donjem delu gde pise "ARCHIDAVSDVX" Kod mene nedostaje "DV" Parica nije bas najbolje ociscena ali mislim da je parica sa greskom.

Postovanje,imam nekoliko novcica,pa me zanima njihova vrednost:

2 Pengo Magyar 1937
1 Pengo1926
5 Corone 1909
Patrona1765
5 Corone 1900
5 Cor 1848-1908 gloriose peractis
2 Cor 1912
1 Korona 1893
1 Franco Ios 1894
1 Korona 1895
1 Korona 1896
1 Franco Ios 1898
1 Korona 1912
1 Franco Ios 1912
1 Franco Ios 1901
1 Franco Ios 1902
1 Korona 1913
1 Korona 1914
1 Korona 1915

10 Dinara 1938
10 Dinara 1931 Aleksandar I
1 Dinar 1925 Aleksandar I
10 Cehoslovacka 1962
L50 Italia 1964
1 Para 1994 :D

Ja sam samo citao sta pise na novcu,na nekim novcicima iz iste godine pise Corona,na nekima Korona,na nekima nista nego sitno cor....

Hvala u napred na odgovoru.

@nikolic025

Od ovih austrijskih/madjarskih novcica koje imate, jedino je 1 madjarska korona iz 1913 retka (ima siroku krunu i natpis na madjarskom), njena vrednost je oko 150-200 evra za solidno ocuvane primerke. Ostali novcici su uglavnom relativno cesti i njihova vrednost je oko 2 - 2,5 evra po kruni/koroni/pengu. Patrona 1765 moze da vredi 1-10 evra zavisno od ocuvanosti, samo izuzetno dobro ocuvani komadi mogu da vrede 10-tak i vise evra.

Od nasih novcica nesto vredi samo 10 dinara 1931, mozda oko 3 evra, ostalo nema neku kolekcionarsku vrednost.

@nikolic025

Onda imate austrijske corone a ne madjarske korone, one nazalost nisu rijetke i nemaju ozbiljnu kolekcionarsku vrijednost, vrijede samo 2-2,5 evra po komadu.

Ovako izgleda madjarska korona iz 1913-te:

image02727.jpg

@Bozidar Pop

Novcici sa rupicom se smatraju 'unistenim' i gotovo nijedan kolekcionar ih ne zeli u svojoj kolekciji osim ako nije u pitanju ekstremna retkost u sta sumnjam. Niste stavili nikakve slike ili opise, pa ne mogu nista drugo odredjenije da kazem, najcesci novcici iz tog perioda su 20 krojcera (imaju broj 20 ispod orla sa krunom) i takvi novcic sa rupom vrede oko 200 dinara sto je manje vise vrednost srebra u njima.

@Friedrich Nietzsche

Koliko sam mogao da vidim na brzinu, imate mozda jednu vrednu kovanicu, ostalo je uglavnom u vrednosti srebra, tipa 2 evra po coroni/koroni.

Ta vredna kovanica je taler 1848 koji vredi priblizno 80-100 evra. Mozda mi je nesto promaklo, neke okvirne cene za svoje kovanice mozete naci ovde, s tim sto je vecina vasih kovanica u VF stanju:
http://www.ngccoin.com/poplookup/World-Coin-Price-Guide.aspx

@mrgasa

Puno Vam hvala na informaciji i proceni, ja sam otprilike naisao na slicne podatke, jedino sto mi je misterija su rimski komadi koje ne mogu da identifikujem. U medjuvremenu sam pronasao i kovanicu o kojoj je bilo reci par postova ranije, naime u pitanju je 1 madjarska korona iz 1913, cije fotografije mozete pogledati na sledecem linku: https://www.dropbox.com/sh/ue1c1nqr6sjlc3s/AACLyqIzsNmlk8YZFbTY6BwWa?dl=0
Koliko mislite da vredi u ovakvom stanju i u koju kategoriju ocuvanosti spada?

Srdacan pozdrav!

@mrgasa

Puno Vam hvala na informaciji i proceni, ja sam otprilike naisao na slicne podatke, jedino sto mi je misterija su rimski komadi koje ne mogu da identifikujem. U medjuvremenu sam pronasao i kovanicu o kojoj je bilo reci par postova ranije, naime u pitanju je 1 madjarska korona iz 1913, cije fotografije mozete pogledati na sledecem linku: https://www.dropbox.com/sh/ue1c1nqr6sjlc3s/AACLyqIzsNmlk8YZFbTY6BwWa?dl=0
Koliko mislite da vredi u ovakvom stanju i u koju kategoriju ocuvanosti spada?

Srdacan pozdrav!

Kovanica je izmedju VF i XF, ima tu dosta nijansi ali recimo da bih je ja procenio kao XF-, postoje vidljivi tragovi cirkulacije na bradi Franca Jozefa ali se ostatak kovanice doima dobro ocuvanim, mada kovanica ima i par vidljivih ogrebotina i udara, posebno na reversu gore desno od krune, trebalo bi pogledati i obod da se vidi koliko je ozbiljan feler. Zavisno od toga kako je ocuvan obod, rekao bih da kovanica vredi izmedju 150 i 200 evra.

hteo bih da pitam koliko moze da vredi kovanice 20 i 10 para iz 1884. u odlicnom stanju...ako ima neko strucno lice voleo bih da proceni...sliku nisam ubacio tek sa se registrovao pa da vidim kako sve ovo funkcionise...unapred hvala.

Tih kovanica ima dosta sacuvanih ali su relativno retke stvarno dobro ocuvane, tada im je vrednost tipa par desetina evra. Najbolje je da stavite slike pa da vidimo koliko je to stanje odlicno, pocetnici vrlo lako precene ocuvanost kovanica.

@Friedrich Nietzsche

Malo sam jos pregledao slike kovanica, imate jos par zanimljivih kovanica, 2 reichsmarke iz 1926 nisu tako ceste ali vas primerak je relativno lose ocuvan, VF, tako da mu je neka kataloska vrednost 15-tak evra. Druga kovanica je taler Marije Terezije, ti taleri se kuju i danas, svi su isti i uglavnom vrede samo kao srebro, medjutim do 1850-tih su se kovali sa manjim varijacijama u izgledu, i ti primerci imaju kolekcionarsku vrednost. Vas primerak ima drugaciji natpis na reversu (A.H.G.S. ispod orla) i meni izgleda kao da bros na ramenu nema bisere sto je standardno na novijim talerima, mislim da je u pitanju jedan od ova dva tipa:
http://www.theresia.name/cgi-bin/Token.cgi?Item=H2b
http://www.theresia.name/cgi-bin/Token.cgi?Item=H2c

Steta sto je slabo ocuvan, verovatno vredi negde 50-80 evra.

@mrgasa

Jos jednom najlepse hvala na brzom i detaljnom odgovoru i proceni. Zaista je lepo da je neko spreman da odvoji vremena i truda da pomogne onima koji jos uvek dovoljno ne poznaju predmete i situaciju na trzistu.

Imam i odredjeni broj papirnih novcanica koji cu fotografisati i uskoro postaviti link, pa ukoliko ste spremni da ih pogledate, bicu zahvalan.

Srdacan pozdrav!

@Friedrich Nietzsche

Nazalost ne bavim se papirnim novcem, te vam relativno malo mogu pomoci sa istim. Probajte na internetu da nadjete u pdf verziji casopis numizmatickog drustva Srbije koji se zove Dinar, broj 22, u njemu imate orijentacione kataloske vrednosti za kovani i papirni novac s ovih prostora, mada je casopis star 10-tak godina mislim da je i danas dobar orijentir sa cenama.

Sto se tice papirnog novca drugih drzava, mislim da se mogu naci katalozi na internetu, eventualno ako imate nesto u kolekciji zanimljivo od austrougarskih novcanica, mogu da pogledam u Herinekovom katalogu koji koristim za kovani novac ali koji ima i deo posvecen papirnom novcu.

Back