Marqss, sad si se po meni dotakao srzi problema numizmatike na nasim prostorima.
Imam utisak da je numizmatika na nasim prostorima, da citiram jednu zen poslovicu: kao zlatna casa predivno uradjena, ali koja nema dno. Bezsadr5zajna je.
Skupljanje novca samo radi skupljanja nema smisla, ako se skupljaci ne udube u istoriski period u kome je taj novac nastao. Da se upoznaju sa zivotom, navikama, vladarima i tehnoloskim mogucnostima, jednom recju sa istorijom naroda koji je taj novac stvarao i koristio. Po meni numizmatika kod pravog numizmaticara mora biti usko povezana sa istorijom i tek tada numizmatika ima smisla.
Naravno, kada se numizmaticar udubi malo i u istoriju, puno lakse mu je da kategorizuje novcice, a bogami i da otkrije falsifikat, nego kada samo naslepo skuplja i izcitava kataloge i drzi ih se ko pijan plota.
A katalozi preuni gresaka, ali to je vec neka druga tema.
A sudeci po postovima nekih "numizmaticara" slabo da imaju blage veze sa istorijom pojedinih naroda cije novcice skupljaju. Ali mogu biti "vrlo uspesni numizmaticari" i imati od toga koristi baveci se preprodajom novcica o kojima osim onoga sto pise u katalogu pojma nemaju. Na zalost, takvih "numizmaticara" je najvise jer oni novcice skupljaju kao izvor zarade. Takve "numizmaticare je i najlakse prevariti falsifikatom bez obsira na iskustvo koje poseduju probacujuci kroz ruke stotine i hiljade novcica.
Nadam se da ce ovaj moj post "nagovoriti" bar mladje numizmaticare da malo proucavaju i istoriju naroda cije novcice skupljaju. Videce kako to moze biti zanimljivo, i kao ce onda drugim ocima gledati novcice koje skupljaju.